Recenze knihy „Heřmánkové údolí“ od Hany Marie Körnerové

11. 03. 2017 17:43:00
Román vypráví o statečné ženě, která se dokázala poprat s nepřízní osudu. Nereptá, nestěžuje si a nelituje se, ale za všech okolností hledá řešení na problémy, kterým čelí. Žena, která může být inspirací pro nás všechny...

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA?

Román „Heřmánkové údolí“ jsem si vybrala proto, že mě zaujal nejen svou anotací, ale také nádhernou obálkou knihy. Již ta sama láká čtenáře, aby se ve své fantazii vydali v horkém letním dnu do krásného údolí plného heřmánku.

Od spisovatelky Hany Marie Körnerové jsem již dvě knihy četla, první byla „Andělská tvář“ a druhou „Nevěsta ze zámoří“ – recenzi si můžete přečíst zde: http://siander.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=587246 - a tak jsem měla chuť vsadit na osvědčenou dámu české prózy.

O ČEM JE KNIHA?

Začteme se do strhujícího příběhu nezlomné a statečné ženy, hlavní hrdinky Anny Čechlovské, která se ocitá ve svých sedmnácti letech v Československu. Píše se rok 1946. Dosud žila Anna na Ukrajině se svou matkou v malé vesnici, ta však na následky potratu umřela. Její nejbližší příbuznou je teta Markéta žijící se svou rodinou v Středohoří.

Po příjezdu do Československa je mile překvapena milým strýcem Ondřejem a seznámena s jejich dětmi, Boženou a Vojtěchem. Oba studují a ona je jen o pár let starší než oni. Těší se na nový život v dobře zajištěné měšťanské rodině a sní o tom, jak se její život změní - nebude živořit, nebude mít hlad a hlavně nebude sama. Ale již druhý den jí teta Markéta šokuje zprávou, že u nich zůstat nemůže.

Nabízí jí řešení – provdat se za téměř třicetiletého pohledného volyňského Čecha Pavla Polanského, který se usadil nedaleko Horovic v hospodě postavené v Heřmánkovém údolí. Hospodu po odsunutých sudetských Němcích získal jako ocenění za boj s Rudou armádou a také jako kompenzaci za válečné zranění hlavy.

Po několika setkáních s Pavlem se Anna rozhoduje, že se provdá. Její sen o manželovi, rodině a domově, ale i smysluplné práci, kterou bude odvádět, jak nejlépe bude umět na důkaz svého vděku za nový začátek – to všechno se zdá na dosah. V Heřmánkovém údolí se naše hrdinka Anna vdává a stává se z ní paní hospodská, rodí a vychovává děti, pomáhá sousedkám v okolí a pomáhá Pavlovým přátelům, kteří upadají kvůli politické situaci v nemilost.

Příběh ženy, která se dokázala statečně poprat s nelehkým osudem, a který je napsán podle reálně žijící postavy, dynamicky dotváří historie – nejdříve těžké začátky ve vylidněné krajině ve Středoří, politické změny v roce 1948, socialistické začátky v zemi a měnová reforma v roce 1953.

Hlavní hrdinka dokáže nejen vychovat devět dětí, uživit je, smířit se s bídnými materiálními podmínkami, postarat se o těžce nemocného manžela (smíří se s potraty, fyzickým i sexuálním násilím svého manžela a jeho zkušenostmi s drogami i alkoholem, dokáže čelit ohrožování na životě), ale také najít milujícího muže a založit s ním rodinu a prožít štěstí. Na konci života rekapituluje a ví, co věděla celý svůj život, vždycky kolem sebe měla hodné lidi, nereptá na osud, ale je s ním smířena a cítí se šťastná.

„Sám si všiml, jak těžkou práci denně dělá. Jako by ji teprve teď skutečně vnímal. Dřív měla pocit, že vedle něj jen existuje, bral ji jako samozřejmou součást života. Samostatnou, pracovitou, nikdy si nestěžující.“

Hana Marie Körnerová

STRHUJÍCÍ PŘÍBĚH STATEČNÉ ŽENY, ALE BEZ ROMANTIKY

Kniha je označována nejen jako beletrie, ale také jako romantická. Musím přiznat, že romantiku v knize neobjevíte. Často byl příběh hlavní hrdinky velice drsný. Ačkoliv je kniha čtenářskou obcí velmi kladně oceňována, já sama jsem byla poněkud zklamána. Na základě anotace, grafického provedení obálky knihy i označení knihy za romantický příběh, jsem očekávala něco diametrálně odlišného.

Snažila jsem se knihu číst s tím, že už už snad narazím na nějakou šťastnou událost, romantiku či něco, co by se tomu podobalo, ale to se nestalo. Teprve na posledních stránkách knihy se dozvíme o štěstí, které hlavní hrdinku potkalo s druhým manželem. To ale není podrobně rozepsáno, jen zmíněno několika slovy.

„Zlostně se po ní ohnal, taktak stačila uskočit. Pak práskl dveřmi a odešel dolů do výčepu. Tam se během dvaceti minut opil a bylo mu jedno, že v lokále jsou ještě hosté. Anna zůstala nahoře a slibovala si, že kvůli němu už nebude brečet.“

Hana Marie Körnerová

Hana Marie Körnerová (*16. 2. 1954) je česká spisovatelka, vlastním jménem Hana Martinková. Patnáct let pracovala ve zdravotnictví, své zkušenosti v tomto oboru využila v knize „Prosím vás, sestřičko“. Toto dílo uspělo v literární soutěži Knižního klubu. První kniha jí vyšla roku 1992. Mezi její nejznámější díla patří rodinná sága „Pán hor“. Věnuje se historickým románům, které s oblibou umísťuje do 18. a 19. století ve Francii („Andělská tvář“, která se dočkala i filmového zpracování), píše také současné románům. Za 46 let napsala 26 knih. V 90. letech 20. století se usadila v Podkrkonoší. Je vdaná a má děti.

AUTORŮV STYL, JAZYK, KOREKTURY...

Kniha je velmi dobře vystavěna. Román se zároveň odvíjí ve dvou liniích, současnost a minulost, které se nakonec propojí. Kniha je napsána srozumitelně. Styl Hany Marie Körnerové nás vtáhne do děje, že se od knihy neodtrhnete, dokud knihu nedočtete do poslední stránky. Korektorská práce byla odvedena velice pečlivě.

KOMU BYCH ROMÁN DOPORUČILA?

Knihu si zamilují ženy, ale i muži, kteří milují strhující příběhy (ne)obyčejných lidí, kteří se za žádných okolností nehodlají vzdávat a čelí osudu se zdviženou hlavou a hrdým čelem. V každém případě si naše hrdinka zaslouží obdiv.

E-knihu "Heřmánkové údolí“ mi k recenzi laskavě poskytly Palmknihy.cz.

Příjemné jarní dny a mnoho statečných žen v našich životech přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie a odkazy:

Körnerová, H. M., Heřmánkové údolí, Moravská Bastei MOBA, s. r. o., Brno, 2012, (formát mobi), ISBN 978-80-243-5308-1 (formát mobi)

Životopisy Hany Marie Körnerové jsou dostupné zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Hana_Marie_K%C3%B6rnerov%C3%A1

http://www.databazeknih.cz/autori/hana-marie-kornerova-4237

Fotografie Hany Marie Körnerové je dostupná na Kulturním centru Turnov zde: http://www.kcturnov.cz/hana-marie-kornerova

Fotografie knihy „Heřmánkové údolí“ je dostupná na Palmknihy.cz zde:

https://www.palmknihy.cz/detail/ebook_25392/Hermankove_udoli

Autor: Hana Rebeka Šiander | sobota 11.3.2017 17:43 | karma článku: 14.69 | přečteno: 1472x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 755 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 30 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 10.21 | Přečteno: 92 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 123 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 14.17 | Přečteno: 187 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 13.45 | Přečteno: 351 |
Počet článků 620 Celková karma 15.26 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...