Recenze knihy „Nevěsta ze zámoří“ od Hany Marie Körnerové

15. 02. 2017 15:40:00
Román z počátku XX. století, prostředí exotického Karibiku, láska dvou úplně cizích lidí, romantika, milostné scény, dobrodružství a napětí až do poslední stránky. To nabízí kniha „Nevěsta ze zámoří“ od Hany Marie Körnerové.

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA?

Čas od času se ve své fantazii toužím vydat do vzdálených exotických krajů, odprostit se do současné postmoderní doby a jejich vymožeností, a ponořit se do dob dávno minulých, kde prožiji společně s hlavní hrdinkou romantický příběh.

Jestliže něco dokáže česká spisovatelka Hana Martinková, kterou všichni známe pod pseudonymem Hana Marie Körnerová, tak přesně tohle!

Nevím, zda jste si toho také všimli, ale mnoho současných českých i zahraničních ženských románů je označeno za romantické. Ovšem když si najdete čas a knihu si přečtete od začátku až do konce, tak zjistíte, že romantika se v románu téměř nevyskytovala.

Popisy seznámení hlavních hrdinů, sexuálních scén, dialogy a napínavé zápletky plné dobrodružství... to všechno může v románu být, ale to ještě neznamená, že budou romantické. Musím smutně přiznat, že to je něco, co postrádám v mnoha knihách současných píšících autorů. Romantika z romantických románů téměř vymizela! Jak tristní!

Právě proto byl pro mě román Hany Marie Körnerové „Nevěsta ze zámoří“ potěšující, osvěžující a nezklamal mě! V každém případě byl romantický. Ale nenechte se mýlit! Autorka zachází s romantikou velmi uváženě, jako s šafránem při vaření v kuchyni, takže se v žádném případě nejedná o žádný přeslazený limonádový příběh.

Děj knihy „Nevěsta ze zámoří“ je zasazen do 20. let XX. století a spisovatelka nám představuje hlavní hrdinku jako opravdovou dámu. Je to žena, která si dovede přiznat, jaké jsou její možnosti a schopnosti, aby se uplatnila ve společnosti a dokázala se uživit. Dovede si reálně přiznat, kde končí její možnosti, nepředstírá, že se dokáže vyrovnat mužům, naopak. Je citlivá, krásná a jemná, a přitom nejde o žádnou ušlápnutou chudinku.

Rovněž hlavní mužský hrdina přiznává, že nechce mít po svém boku ženu, která by s ním soupeřila. Přeje si jako muž zůstat mužem. Toto je téma, které je pro mě osobně velmi interesantní. Autorka nás tedy přenáší do společnosti, kdy muži byli opravdovými muži (a nebyli zženštilí) a ženy se chovaly žensky (ne chlapsky) jak je to v dnešní době běžné.

„Byla skutečně velmi půvabná, vyzařovalo z ní kouzlo ryzí ženskosti, něco, co zdejší Angličanky – velmi sportovní a tak trochu chlapecké – zcela postrádaly. I když mu před chvílí zcela nečekaně odporovala, určitě nebyla tvrdá a energická, jako ženy z jeho společnosti. Měla v sobě jakousi poddajnost, kterou v duchu stále spojoval se ženami ze staré vlasti. Neuměl si ji představit s puškou na honu, ale docela dobře ji v duchu viděl uprostřed hloučku dětí, nad prostřeným stolem v jídelně či na saténových polštářích manželského lože. Ženy, s nimiž v posledních letech přicházel do styku, byly velmi samostatné, velmi přátelské a svou otevřeností a přímočarostí působily poněkud mužně. Navíc měl pocit, že s ním neustále soupeří. Julie byla žena, která s ním nikdy soupeřit nebude. Představovala odvěký tradiční typ ženy udržující teplo rodinného krbu. Možná by se dokázala postarat sama o sebe, kdyby musela, ale to nebyla role, která by jí seděla. Neuměla ani rozhodovat, ani poroučet. V jeho očích ztělesňovala typ, který muži už podvědomě touží ochraňovat a zároveň u něho hledají útěchu a porozumění pro všechno, co udělají, lhostejno zda dobře či špatně.“

„Nevěsta ze zámoří“, Hana Marie Körnerová

CO NÁS ČEKÁ V ROMÁNU „NEVĚSTA ZA ZÁMOŘÍ“?

První světová válka vzala mladé ženě Julii Krásové manžela Jana a krátce na to umřel i její syn. Julie je ranami osudu sražena na kolena a hledá důvody, proč žít dál. Uchýlí se do domu své provdané sestry Růženy, ale je na obtíž. Z ciziny se na krátkou dobu vrací do Československa Juliin strýc a nabízí neteři zajištěnou budoucnost – sňatek s krajanem Petrem Bergmannem, který hledá manželku ze staré vlasti. Julie po krátkém váhání souhlasí a odjíždí z Čech na ostrov v Karibském moři. Nehledá lásku, ale spíš útočiště, zapomnění a zajištění. Čeká ji však daleko víc. Exotická příroda, zcela jiná společnost a manžel, jehož minulost je opředena tajemstvím. Navíc je tu i nebezpečná sokyně Angličanka Elionor Melchert, která s Julií rozehraje hru na život a na smrt.

HLAVNÍ POSTAVY ROMÁNU

Hlavní hrdinkou je vdova Julie Krásová, která přišla ve válce nejen o manžela, ale i také o syna. Je krásná, mladá, ale i statečná. Ačkoliv potřebuje ochránce, nebojí se vyjádřit svůj názor a když je to třeba, i bojovat. Nevěří, že by se mohla ještě někdy zamilovat, hledá spíš útočiště, zázemí a poklidnou budoucnost.

V Karibiku na Julii čeká zámožný majitel cukrovaru a lihovaru Petr Bergmann. Ten jako malý chlapec odjel v dětství s rodiči hledat do světa štěstí. Ve svých třiatřiceti letech hledá ženu, která by se postarala nejen o velké sídlo Romford, ale také mu dala dědice. Bergmann vidí sňatek spíše jako obchodní smlouvu. Jak by také ne, vždyť je srdcem i tělem obchodník.

Angličance Elionor Melchert, sedmnáctileté dceři plukovníka Melcherta, se mnozí muži dvoří. Ona je ale ignoruje. Má totiž jediné přání a za tím si jde – provdat se za Petra Bergmanna. A bude-li to třeba, udělá pro to cokoli!

Jak zamíchá osud s životy jednotlivých lidí na exotickém ostrově? Jak se s oficiálním zasnoubením s Petrem Bergmannem popasuje Julie, která ví, že její snoubenec vnímá plánované manželství jako další obchodní smlouvu? Bude mezi mladými lidmi něco více než úcta a respekt? A podaří se Elionor získat srdce Petra Bergmanna?

„Ženiným posláním v životě je manželství a mateřství. Sňatek je pro ni zabezpečením, výdělek je výhradně záležitostí manžela. Žena, která i po svatbě pracuje, vykřikuje do celého světa, že ji manžel není schopen uživit.“

„Nevěsta ze zámoří“, Hana Marie Körnerová

STYL, GRAMATIKA A KOREKTURY

Kniha „Nevěsta ze zámoří“ je napsána velmi svěžím stylem. Nechybí však ani tempo, které se stupňuje nejrůznějšími dějovými zápletkami a nedává čtenáři vydechnout, dokud knihu nedočte do konce.

Kdosi řekl, že neexistuje kniha, která by neměla žádnou chybu. Nicméně já jsem žádnou chybu v této knize neobjevila. Což je pro čtenáře velice příjemné a neruší ho při čtení.

Hana Marie Körnerová (*16. 2. 1954) je česká spisovatelka, vlastním jménem Hana Martinková. Patnáct let pracovala ve zdravotnictví, své zkušenosti v tomto oboru využila v knize „Prosím vás, sestřičko“. Toto dílo uspělo v literární soutěži Knižního klubu. První kniha jí vyšla roku 1992. Mezi její nejznámější díla patří rodinná sága „Pán hor“. Věnuje se historickým románům, které s oblibou umísťuje do 18. a 19. století ve Francii („Andělská tvář“, která se dočkala i filmového zpracování), píše také současné románům. Za 46 let napsala 26 knih. V 90. letech 20. století se usadila v Podkrkonoší. Je vdaná a má děti.

KOMU BYCH ROMÁN DOPORUČILA?

Milujete romantické historické příběhy? Toužíte se zasnít a prožít svůj příběh s hlavní hrdinkou? Líbila se vám „Andělská tvář“ (která se objevila i ve filmové verzi)? Pak vsaďte na Hanu Marii Körnerovou! V žádném případě nebudete zklamáni.

E-knihu "Nevěsta ze zámoří“ mi k recenzi laskavě poskytly Palmknihy.cz.

Krásné dny plné romantiky Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

FOTOGRAFIE A ODKAZY:

E-kniha: Körnerová, H. M., Nevěsta ze zámoří, Moravská Bastei MOBA, s. r. o., Brno, 2015, (formát mobi), ISBN 978-80-243-7392-8

Životopisy Hany Marie Körnerové jsou dostupné zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Hana_Marie_K%C3%B6rnerov%C3%A1

http://www.databazeknih.cz/autori/hana-marie-kornerova-4237

Fotografie Hany Marie Körnerové je dostupná na Kulturním centru Turnov zde: http://www.kcturnov.cz/hana-marie-kornerova

Fotografie knihy „Nevěsta ze zámoří“ jsou dostupné na Palmknihy.cz zde: https://www.palmknihy.cz/detail/ebook_145072/Nevesta-ze-zamori

Autor: Hana Rebeka Šiander | středa 15.2.2017 15:40 | karma článku: 15.67 | přečteno: 289x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 755 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.14 | Přečteno: 223 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.28 | Přečteno: 310 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.28 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...