Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Nevěsty bez ženichů“ od Adele Parks

10. 01. 2017 16:32:00
Adele Parks je označována za královnu britské prózy. Proslula ženskými romány ze současnosti. Jaký je její historický román zasazený do 20. let XX. století „Nevěsty bez ženichů“? Dramatický, hluboce emoční a nepředvídatelný.

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA?

Britská spisovatelka Adele Parks psala dlouhá léta pouze sama pro sebe, protože ji to prostě baví. Věnovala se současným ženským románům, ve kterých se zaměřovala na psychologii ženských postav, podrobně popisovala ženský svět a problémy, se kterými se my, ženy, potýkáme.

Když měla napsáno ve svém počítači několik knih, a stále pracovala v reklamní agentuře, jednoho dne jí došlo, že míjí to, co by ve skutečnosti chtěla dělat. To ji přimělo k jednání. Jeden ze svých románů nesměle nabídla kamarádce k přečtení. Ta byla z knihy tak nadšená, že na ni začala naléhat do té doby, dokud si v Londýně nenašla svého agenta. Ten rozeslal její knihu šesti nakladatelstvím a všichni se do týdne ozvali s pochvalným dopisem a nabídkou k vydání knihy. Adele Parks napsala za 16 let neuvěřitelných 16 knih.

Tyhle informace mě vedly k tomu, že jsem se chtěla začíst do nějaké knihy Adele Parks. Byla jsem zvědavá, jak píše a zda se mi bude její román líbit. Vybrala jsem si její první historický romantický román „Nevěsty bez ženichů“, který se odehrává ve 20. letech XX. století.

O ČEM JE KNIHA „NEVĚSTY BEZ ŽENICHŮ“?

Kniha nás přenáší do posledního dne roku 1920 a následujícího roku 1921. Dvacátá léta jsou časem nadějí a příslibů. Na novoročním večírku lidé oslavují vstup do nové dekády a snaží se předstírat, že na Velkou válku už zapomněli. Je to pryč. Je třeba začít zase žít!

Skutečnost je ale taková, že lidé, kteří přežili, už nikdy nebudou takoví jako dřív. Najít místo v novém světě se snaží i čtyři přítelkyně, z nichž každá stojí před docela jiným problémem.

„Být užitečná nebylo zdaleka totéž, jako být milovaná. Lidé zdrcení životem nicméně nacházejí ve službě jistou útěchu.“

Adele Parks

HLAVNÍ POSTAVY ROMÁNU

Setkáváme se s ostýchavou a nesmělou Beatrice Polwarthovou, která se obává samoty. Nemá dost půvabu ani majetku, aby dokázala zaujmout těch pár nezadaných mužů, kteří se vrátili z bojů. Jediná její známost trvala pár hodin před odchodem na frontu, kde mladý muž padl. Bude Beatrice dopřáno, aby našla milujícího muže a provdala se? Když se statisíce mužů z války nevrátili?

Naproti tomu oslnivá, svobodná a nezávislá Ava Pondson-Callowová se nechce vzdát nespoutanosti, kterou si mohla za války užívat, a manželství považuje za zlatou klec, do níž rozhodně nehodlá vstoupit. A tak se Ava, které se dostalo nejen dobrého vzdělání, majetku i peněz po rodičích, stává bojovnicí za ženská práva a horlivou aktivistkou. Užívá si života i sexu zcela bez zábran. Stačí to? A kam míří její život?

Starostlivá a zodpovědná Sarah Gordonová zaplatila cenu nejvyšší. Její milovaný manžel padl ve válce a ona se snaží nejprve přežít zde dne na den. Snaží se odpustit, možná i zapomenout na šťastné chvíle a dobře vychovat dvě děti. Sarah se smiřuje s tím, že ve svých jednatřiceti letech zůstane patrně sama až do konce života. Copak by se ještě někdy mohla vůbec zamilovat a být šťastná?

Krásná lady Lydia Chatfieldová sice má mnohem víc než ostatní, ale šťastná není. Její manžel, lord Lawrence, přečkal válku za úřednickým stolem a v jejich očích je přes všechny klady gentlemana zbabělcem, kterého si nemůže vážit. Honosné rodinné sídlo, několik domů, šlechtické tituly, dostatek jídla i šatů, nekončící pozvánky na večírky aristokracie či nadbytek peněz, vnímá Lydia jako samozřejmost. Jak jinak by to také mělo být? Tímto manželským životem žije již sedm let. Copak se tohle dá ještě změnit?

Na večírku pro vybranou společnost se objevuje charismatický důstojník jménem Edgar Trent, který je nejen pohledným mužem, zábavným společníkem, ale také svobodným ani ne třicetiletým mužem, který přežil válku bez větších zranění. Vstupuje do života jedné z žen a převrátí ho zcela naruby...

„Po takových věcech lidé touží obzvlášť, po vztazích, které přetrvávají. Zoufale je hledají i tam, kde vůbec nejsou.“

Adele Parks

Adele Parks (*1969) je britská spisovatelka. Vystudovala anglický jazyk a literaturu na Leicester University, pak pracovala v oblasti reklamy. První román vydala roku 2010 a ve stejném roce ji Evening Standard zařadil do londýnského žebříčku „Dvacet tváří, kterých si je třeba všimnout“. Jen ve Velké Británii se prodalo 1,5 milionů jejích knih. V roce 2010 obdržela čestný doktorát literatury na Teeside University a další literární ceny. Během 16 let napsala 16 knih, které byly přeloženy do 26 jazyků. Publikuje články v časopisech, vystupuje v rádiích a TV, zasedá v literárních soutěžích. Je označována za královnu britské ženské prózy. Žije se svým manželem a dospívajícím synem a kočkou v Guildfordu.

AUTORŮV STYL

Spisovatelka Parks přináší nejen velmi zajímavý historický román ze 20. let XX. století, ale také pohled na válku, složitý poválečný život a postavení žen ve společnosti z pohledu ryze ženského. Stvořila čtyři hrdinky, které se staly svým způsobem mluvčími této složité doby.

Každá z nich je jiná, pochází z různých rodinných poměrů a také z jiných společenských vrstev. Právě to umožňuje nahlédnout do života poválečné doby. Ostatně sama autorka přiznává, že před napsáním knihy věnovala dlouhý čas přípravě - přednáškám o I. světové válce, válečným knihám, ale také novinám, časopisům, reklamám a společenské etiketě.

Na mnoha místech nám autorka přináší téměř autentické výpovědi z bahnivých zákopů plných krve, mrtvol a raněných vojáků, a to právě prostřednictvím mužského hrdiny Edgara Trenta. V tomto ohledu mi kniha ve svém naturalistickém přístupu připomínala román „Na západní frontě klid“ z roku 1929 od Ericha Maria Remarqua.

„Pravdou bylo, že válka s sebou přinesla určitý druh paniky. Všichni lačně natahovali ruce a sápali se po všem, co jim přišlo do cesty. Zuby nehty se drželi kompromisů, protože nic lepšího už nemuselo přijít, anebo to přišlo a zmizelo, a času bylo tak málo.“

Adele Parks

Ačkoliv je kniha označena za romantickou, romantiku jsem v ní neobjevila. Snad právě pro vylíčení drsné poválečné doby, kdy statisíce mužů, otců, synů, bratrů, snoubenců i manželů, padli ve válce. Další se vrátili domů často zmrzačení fyzicky a všichni nezvratně poznamenáni a zlomeni psychicky.

Rovněž skvělý popis aristokracie, která se baví na nejrůznějších večírcích, jenž je dán do kontrastu s chudými válečnými veterány přespávajícími pod londýnskými mosty v přístřešcích z papírových krabic, a ve dne žebrajících kolemjdoucí o pár drobných na jídlo, na romantice nepřidalo.

V každém případě nás kniha nenechá v klidu, donutí nás zamyslet se nad tím, jak se žilo před sto lety, a vede nás ke vděčnosti, že žijeme v mírovém období.

Přesto to všechno jsou čtyři ženské hrdinky plné nadějí a doufají. Musí, protože jim nic jiného nezbývá. Všechny věří, že ta pravá láska je prostě jednou musí potkat a jestliže právě prochází láska kolem, je třeba zapomenout i na pravidla společenské etikety, která tehdy opravdu platila za bernou minci, chytit lásku a už ji nepustit.

JAZYK, GRAMATIKA...

Román má 536 stran, je skvěle napsaný a čte se velice příjemně. Monology o válce jsou sice delší, ale zato mají vypovídající hodnotu. Dialogy jsou většinou krátké a příjemně osvěžují děj. Román má na mnoha místech, kde byste nečekaly, zápletky a také pár vedlejších zápletek, které knihu činí takřka dobrodružnou.

Musím přiznat, že jsem během četby odhadovala několik možných závěrů, ale ve všech jsem se mýlila. Při psaní se Adela Parks chová jako hráč pokeru, až do poslední chvíle totiž netušíte, jaký bude závěr. Kniha vás tedy překvapí, není předvídatelná a rozhodně se nebudete nudit. Adele Parks je právem označována za královnou britské prózy.

Kniha má skvěle odvedenou korektorskou práci a díky tomu se čte opravdu skvěle.

V e-knize objevíte také bonus - rozhovor s autorkou, proč si právě vybrala období I. světové války, jaké byly přípravy a jak ji osobně kniha na práci obohatila.

KOMU BYCH ROMÁN DOPORUČILA?

Kniha „Nevěsty bez ženichů“ je nejen historickým románem pro ženy, kde nechybí téma lásky v mnoha podobách, ale také nabízí historický exkurz do válečného období, seznamuje nás s poválečným uspořádáním v Anglii, je sociální a psychologickou sondou do života žen v tomto období. Jestliže vás toto zajímá, pak je to zaručeně kniha pro vás a nebudete litovat času ani peněz.

E-knihu "Nevěsty bez ženichů“ mi k recenzi laskavě poskytly Palmknihy.cz.

Přeji příjemné čtení a zasnění se, Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

Životopis a foto Adele Parks je dostupný na adeleparks.com zde: http://www.adeleparks.com/

Fotografie a obsah knihy„Nevěsty bez ženichů“ jsou dostupné na Palmknihy.cz.

Informace o Adele Parks jsou dostupné na stránkách dominoknihy.cz zde: https://www.dominoknihy.cz/autori/adele-parks

E-kniha: Parks, A., Nevěsty bez ženichů, nakladatelství DOMINO, Ostrava, 2015, 536 stran, 1. Vydání (v elektronické verzi), ISBN 978-80-7498-095-4.

Autor: Hana Rebeka Šiander | karma: 16.83 | přečteno: 534 ×
Poslední články autora