Recenze e-knihy „Král bez srdce“ od Barbary Cartland

Zasněžená krajina, brzké stmívání a praskající dřevo v krbu během dlouhých zimních měsíců. To všechno přímo nabádá nás, ženy, abychom se večer uvelebily v pohodlné pohovce a sáhly po e-knize Barbary Carland „Král bez srdce“.

PROČ PRÁVĚ TATO E-KNIHA?

Právě zimní období přímo zve k tomu, abychom si ho zpříjemnili. Někdy mám chuť na odbornou literaturu, jindy na historickou knihu, ale zvláště během dlouhých zimních večerů s chutí sáhnu po historickém romantickém románu.

Právě těmi proslula anglická spisovatelka Barbara Cartland. Začala je psát již ve svých šestadvaceti letech a bavilo ji to natolik, že psala dalších sedmdesát let. Napsala neuvěřitelných 700 knih, čímž se zařadila mezi nejplodnější a nejúspěšnější autory XX. století.

O ČEM JE E-KNIHA „KRÁL BEZ SRDCE“?

Román nás zavede do roku 1888 na anglické rodinné sídlo Starbrooke Hall. Seznamujeme se s mladou dívku jménem Titania Brooke, která je po tragické smrti svých rodičů nucena žít a bydlet u svých příbuzných, vévody a vévodkyně ze Starbrooku. Není však vnímána jako rovnocenný člen zámožné rodiny, ale jako nežádoucí potomek bratra vévody, který se zrovna neoženil podle představ své rodiny a společenského postavení. Lady Sophie degraduje Titanii ze sestřenice na svou komornou. Strýc disponuje jejími finančními prostředky, protože ještě nedosáhla dospělosti. Studia se pro mladou dívku nehodí. Jedinou útěchou je pro Titanii milovaný kůň Mercury, se kterým se každý den projíždí a uniká před tísnivou realitou snobské rodiny. Sestřenice nenadále obdrží nabídku k sňatku a odjíždí do malého a vzdáleného Velidského království, kde se má provdat za Frederika, prince z Velidu. Z pouhého rozmaru však trvá na tom, že s ní musí odcestovat také Titania. Dokáže Titania opustit Anglii, oblíbeného koně Mercuryho a milovanou chůvu? Co ji čeká ve Velidském království, jemuž vládne král, o kterém se vyprávějí legendy, že nemá srdce?

AUTORŮV STYL, JAZYK, GRAMATIKA...

Barbara Cartland, která byla spřízněna s královskou rodinou, začala své romány psát již ve 20. letech minulého století. Dokázala je psát tak dobře, že ani necelých sto let není překážkou, abyste si román užili.

Román, ano, přiznávám, že se jedná o „červenou knihovnu“, je napsán srozumitelně a čte se i dnes, ve 21. století velice příjemně. Na svůj žánr a dobu si uměla spisovatelka se slovy pohrát.

E-kniha má zajímavé zápletky, i když nijak dramatické a spěje svým tempem k zajímavému závěru, který odmítám prozradit.

"Jste krásná, když se usmíváte. Ženy by nikdy neměly plakat."Barbara Cartland

NEGATIVNÍ STRÁNKA KNIHY?

Snad jediné negativum bych viděla v úvodním obrázku knihy. Nikdy jsem nepochopila, proč nakladatelství, která vydávají historické romány, musí opatřit knihu kýčovitým obrázkem (či fotografií), který v žádném případě neodpovídá obsahu knihy (např. špatné dobové oblečení). Jak jsem však pochopila, je to jakýsi úzus, protože jsem se ještě nesetkala s historickým románem, který by měl odpovídající vkusný obrázek.

Kdybych se tedy při výběru knihy řídila úvodním obrázkem, nikdy bych si tuto knihu nevybrala. Tak se nenechte odradit a věřte, že Barbara Cartland oslovila miliony čtenářek po celém světě.

Dame Mary Barbara Hamiltonová Cartlandová (* 9. 7. 1901 – 21. 5. 2000 †) byla anglická autorka, historička, dramatička, politická mluvčí, lektorka a mediální osobnost především v rozhlasovém a televizním vysílání. Od svých 26 let napsala 723 románů, které byly vydány ve více než 750 milionech výtiscích, čímž se zapsala do Guinnessovy knihy rekordů. Některé zdroje však uvádějí miliardu výtisků. Je označována za jednu z nejvíce plodných autorek 20. století. Její knihy byly přeloženy do 36 jazyků. Byla oceněna Řádem britského impéria a Nejctihodnějším řádem sv. Jana Jeruzalémského.

KOMU BYCH ROMÁN DOPORUČILA?

Jestliže chcete za hlavu hodit náročné texty, složité zápletky, chcete si jednoduše odpočinout, zasnít se a na pár hodin se ocitnout na konci 19. století staré dobré Anglie, pak se nebojte sáhnout po e-knize Barbary Cartland, „Král bez srdce“. Tato dáma, která se romantickými historickými romány proslavila, vás zaručeně do předminulého století dokáže bez problémů přenést…  

Knihu "Král bez srdce" od Barbary Cartland mi k recenzi laskavě poskytly Palmknihy.cz

Přeji příjemné čtení a zasnění se, Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

Životopis Barbary Cartland je dostupný na Wikipedia.cz zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Barbara_Cartland

Fotografie a také obsah e-knihy „Král bez srdce“ jsem převzala ze stránek Palmknihy.cz. 

E-kniha: Cartland B., Král bez srdce, nakladatelství Baronet, Praha, 2015, 144 stran, 1. vydání, ISBN 978-80-269­-0223-2 (formát e-Pub)

Fotografie Barbary Cartland dostupná na google.cz

Autor: Hana Rebeka Šiander | čtvrtek 5.1.2017 19:08 | karma článku: 12,13 | přečteno: 289x