Hana Rebeka Šiander

Skupina Ortel, symboly SS, Vandasova dělnická strana, Marián Kotleba…

28. 11. 2016 19:40:00
Na vyhlášení ankety slavíků roku 2016 obsadila skupina Ortel druhé místo, její frontman Tomáš Ortel (Hnídek) získal druhé místo jako zpěvák. Kdo je Tomáš Hnídek? Kdy založil skupinu? Proč má rád nacistické symboly? Kam to spěje?

V posledních dnech rozčeřilo veřejné mínění vyhlášení vítězů „Český slavík Mattoni 2016“. Došlo k tomu při slavnostním večeru, který se uskutečnil v sobotu 26. listopadu. Pokud jste neměli to „štěstí“ a nebyli přítomni osobně, mohli jste sledovat udílení cen v přímém přenosu televize NOVA.

TOMÁŠ ORTEL - STŘÍBRNÝ SLAVÍK ROKU 2016

Někoho mile překvapilo, jiného šokovalo druhé místo v kategorii „Zpěvák“, které obsadil Tomáš Ortel (vlastním jménem Tomáš Hnídek) s 16.432 body. Snad jen Karel Gott získal víc jak dvojnásobek hlasů a díky tomu byl nedostižný. Ovšem pro zpěváka Hnídka to nebylo vítězství jediné. V kategorii „Skupina“ se umístila skupina Ortel, kterou založil, také na druhém místě, a to s počtem 20.245 bodů.

CO A KDO STOJÍ ZA SKUPINOU ORTEL?

Nevím, zda znáte skupinu Ortel a její historii. Já jsem se s ní setkala poprvé nepřímo, když se mi do poštovní schránky dostal leták před volbami do krajských zastupitelstev. Leták pocházel od Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), kde předseda strany Tomáš Vandas (dříve Dělnická strana) zval ústecké občany nejen na meeting své strany, ale také na vystoupení Mariána Kotleby (poslanec krajně pravicové strany Ľudová strana Naše Slovensko). Oba řečníky doprovázelo vystoupení skupiny Ortel.

Někomu se skupina Ortel může prostě jenom líbit – její jadrné texty lacině vyjadřující, co by každý dneska rád slyšel (aniž by se zamýšlel, kam to spěje, proti komu to je namířené a jaké to bude mít následky), rocková hudba a drsná image zpěváků.

Pojďme se ale podívat, jak to všechno začalo... Skupina Ortel vznikla v roce 2002 a podle vyjádření zakladatele Tomáše Hnídka (dříve vystupoval v neonacistické skupině Conflict 88) jej k založení vedla nespokojenost s událostmi po 17. listopadu a touha upozornit lidi, aby nezavírali oči před děním.

Skupina ve svých textech často vystupuje proti menšinám. Kontroverzní texty skupiny jsou často označovány za xenofobní, rasistické, extrémistické a neonacistické. Píseň „Hadr“ z prvního alba „Nevinnej“ (2007) si osvojila Dělnická strana (která se později reformovala na DSSS) jako svou oficiální hymnu.

NEJSLEDOVANĚJŠÍ SKUPINA V ČR V HLEDÁČKU MINISTERSTVA VNITRA

Koncerty Ortelu zkoumalo Ministerstvo vnitra ČR a ve svých pravidelných zprávách o extremismu uvádí, že skupina Ortel je příkladem trendu, kdy texty písní sice inklinují k pravicovému extremismu, jsou však formulovány tak, aby interpretům nehrozil trestní postih. Skupina Ortel se tak stává podle ministerstva vnitra nejsledovanější skupinou v České republice.

ŽELEZNÝ KŘÍŽ A ÚMRLČÍ LEBKA S HNÁTY

Za povšimnutí stojí také image kapely a jejich členů. Hnídek nosí na krku kříž, který nápadně připomíná železný kříž Německa.

Připomenu krátce historii kříže. Jedná se o nejznámější německé válečné vyznamenání - symbol hrdinného boje německého vojáka proti nepříteli, který byl udělován během 200 let historie. Železný kříž byl udělován pouze v době válečného stavu. Toto vyznamenání naposledy obnovil Adolf Hitler v roce 1939 a nacističtí vojáci jej hrdě nosili na krku jako součást uniforem.

Za zmínku také stojí vlajka, kterou se Hnídek chlubí – černá vlajka s lebkou se zkříženými hnáty. To není symbol, který známe z pirátských vlajek (tzv. Jolly Roger), kde jsou zkřížené hnáty umístěny pod lebkou. Opět se vlajka svým symbolem až nápadně podobá úmrlčí lebce, pod kterou jsou hnáty, která se stala symbolem SS.

Jistě není náhodou, že členové skupiny Ortel převzali své slavíky právě v černých košilích s úmrlčí lebkou a hnáty pod nimi.

Jak se vyjádřil zakladatel a frontman skupiny Tomáš Hnídek pro Právo: „Lebka na košilích je logem kapely vyjadřující lebku s českým lvem na čele. Značí jen odkaz našich předků bojujících za naši zem v textech kapely Ortel. Zaměňovat logo s nacistickými symboly je naprostý nesmysl a účelově vyvolaná propaganda k očernění skupiny Ortel.“

Nezná Tomáš Hnídek české dějiny, nebo mají jeho předci německé kořeny? Nebo jenom nezná české a německé symboly? Nebo se mu pletou? Možná si z nás Tomáš Hnídek dělá jenom srandu, ale spíš se nemohu se zbavit dojmu, že z nás dělá naprosté hlupáky.

Nechci dělat ukvapené závěry, ale jsem mírně řečeno šokována. Jak je možné, aby ve slavících sklidila takový úspěch kapela Ortel, jejíž kontroverzní texty jsou často označovány za xenofobní, rasistické, extrémistické a neonacistické? To nám všem uniká (anebo nedochází? Nebo si nedáme práci, abychom to zjistili?) souvislosti, které stojí za skupinou Ortel?

Jak je možné, že v plném sále lidí našlo odvahu pískat a nakonec odejít na protest vítězství kapely Ortel jenom pár lidí? Známé rčení říká: „Mlčení znamená souhlas.“ Copak celý sál celebrit kromě několika mála jednotlivců schvaluje, aby se taková skupina profilovala na české pěvecké scéně? Copak si opravdu přejeme, aby příští rok byla kapela Ortel na první příčce? Opravdu chceme mezi sebou šířit nenávist, extrémismus a rasismus a dávat ji otevřeně prostor k propagaci?

Přeji krásný adventní čas, Vaše bloggerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie a odkazy:

Informace o Tomáši Ortelovi a jeho skupině Ortel jsou dostupné na Wikipedia.cs zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Tom%C3%A1%C5%A1_Ortel

Harmonogram předvolebních setkání DSSS dostupná na webu Dělnické strany sociální spravedlnosti: http://www.dsss.cz/harmonogram-predvolebnich-setkani-s-predsedou-dsss

Historie železného kříže a fotografie je dostupná zde: http://forum.valka.cz/topic/view/71236/Zelezny-kriz

Fotografie skupiny Ortel na Slavících je dostupná na blesk.cz zde. http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/433359/xenofobni-ortel-opet-bodoval-na-slavicich-stribro-prevzal-v-kosili-s-lebkou.html

Článek Jaroslava Špuláka „Kvůli Ortelovi se při Českém slavíkovi pískalo i bouchalo dveřmi“ dostupný na novinky.cz zde: https://www.novinky.cz/kultura/421906-kvuli-ortelovi-se-pri-ceskem-slavikovi-piskalo-i-bouchalo-dvermi.html

Výsledky ankety Český slavík Mattoni.cz jsou dostupné zde: http://www.ceskyslavikmattoni.cz/skupiny-2016/cmsarticle/#.WDxhG7LhBdg

Fotografie skupiny Ortel a Tomáše Hnídka jsou dostupné na ortel.cz zde http://www.ortel.cz/fotogalerie/koncerty/mediani-kauza-pocatky

Autor: Hana Rebeka Šiander | karma: 24.94 | přečteno: 2905 ×
Poslední články autora