Proč máme rádi výrobky a obchodní značky zatížené nacistickou minulostí?

6. 10. 2016 18:59:00
C&A, Hugo Boss, Aspirin, Fanta, Volkswagen Brouk, Ford. Takové (ne)obyčejné věci, které nás denně obklopují. Dají se dnes koupit stejně jako před 70 lety. Spojuje je ještě jedno – nacistická minulost.

Představte si spěchajícího muže na ulici ke svému vozu. Vysoký, štíhlý muž v nejlepších letech, který je oblečen do skvěle padnoucího obleku značky Hugo Boss. Cestou mine obchod C&A. Bolí ho už nějakou dobu hlava. A tak zapátrá ve svých kapsách a najde Aspirin. Když dorazí ke svému Fordu, najde v přihrádce svůj oblíbený nápoj, Fantu. Tou zapije onen Aspirin, který mu přinese úlevu.

Položíte si otázku: Kam tím mířím? C&A, Hugo Boss, Aspirin, Fanta, Ford... Tak (ne)obyčejné věci, které nás obklopují dnes a denně. Dají se dnes koupit stejně jako před 70 lety. Spojuje je ještě jedno – jejich minulost je spojená s nacistickým režimem.

ŽID ZNALÝ HISTORIE BY SI NIKDY NEKOUPIL FORD!

Herce Peteru Falkovi většina z nás neřekne jinak, než detektiv Colombo. Právě on ztvárnil v americké komedii z roku 2005 „Checking Out“ (Poslední sbohem) shakespearovského herce Morrise Applebauma. Ten odchází ze židovského divadla na Broadwayi na penzi. V tomto filmu zazní z jeho úst věta, kterou adresuje svému synovi zvažujícímu koupi auta Ford a svému otci ho nadšeně vychvaluje. Applebaum říká, že Žid znalý historie nezapomíná, že jeho výrobce Henry Ford byl podporovatelem Adolfa Hitlera, a takové auto by si nikdy nekoupil.

Právě tento film mi připomněl několik velkých obchodních značek a jejich výrobků, které nás obklopují a jejichž jméno je spjato s arizací židovského majetku, využíváním práce nuceně nasazených v židovských ghettech, nacistickými uniformami, Cyklonem B...

JAKÉ SPOLEČNOSTI A VÝROBKY MÁM NA MYSLI?

C&A – ZAKLADATELÉ ARIZOVALI MAJETEK, VYUŽÍVALI PRÁCE NUCENĚ NASAZENÝCH VĚZŇŮ Z ŽIDOVSKÉHO GHETTA

C&A je nadnárodní řetězec obchodů s oblečením. Společnost byla založena bratry Clemensem a Augustem Brenninkmeijerovými v Nizozemsku v roce 1841. Sídlo firmy se nachází v Bruselu a v Düsseldorfu. Dnes působí v Rakousku, Belgii, Brazílii, Číně, Česku, Bosně a Hercegovině, Francii, Německu, Maďarsku, Lucembursku, Mexiku, Nizozemsku, Polsku, Portugalsku, Španělsku, Švýcarsku, na Slovensku, ve Slovinsku a Turecku. V současnosti zaměstnává 36 tisíc lidí a operuje s ročním obratem 6,8 miliardy eur.

Jaká byla však historie této firmy? Podle historika Marka Spoerera získala společnost C&A v letech 1937 až 1938 minimálně osm nemovitostí, které byly vyvlastněny původním židovským majitelům v Berlíně. V Brémách převzala C&A židovský majetek, za který zaplatila o 27,5 procenta nižší částku, než byla jeho odhadovaná hodnota. Také v roce 1944 využívala C&A práce 35.000 nuceně nasazených vězňů v židovském ghettu v polské Lodži v oděvním a obuvním průmyslu.

Když bratři Brenninkmeijerové narazili na problémy s rozšířením společnosti C&A v Lipsku, obrátili se na tehdejšího ministra letectví Hermanna Göringa, který měl na starosti čtyřletý hospodářský plán. Ve svém dopisu firma připomínala, že její zakladatelé byli árijského původu a podnik od svého vzniku nikdy nezaměstnal jediného neárijce. Navíc dostal Göring od C&A k narozeninám drahé obrazy. Ne náhodou se krátce poté podařilo firmě v Říši bez problémů expandovat.

HUGO BOSS - NÁVRHÁŘ NACISTICKÝCH UNIFOREM

Dnes je Hugo Boss AG německý výrobce pánské i dámské módy a parfémů. Společnost založil v roce 1924 Hugo Ferdinand Boss v Metzingenu. Nejprve se Boss věnoval uniformám pro policii a poštu. Kvůli nepříznivé finanční situaci v Německu se firma v roce 1930 dostala do bankrotu.

Dostat se z těžkých finančních problémů pomohlo majiteli to, že před a v průběhu II. světové války začala firma navrhovat a vyrábět uniformy pro příslušníky SA a Hitlerjugend. Později se zaměřila také na uniformy pro vojáky a důstojníky Wehrmachtu, ostatní státní složky včetně SS.

Sám zakladatel firmy Hugo F. Boss byl členem nacistické strany. Po skončení II. světové války musel zaplatit vysokou pokutu. Po válce se opět vrátil k šití uniforem, které šil před válkou.

Po smrti zakladatele se firmu udržela na trhu a specializuje se na výrobu pánských oděvů. Díky novým stylům v pánském odvětví módy získává značka značný věhlas. V současnosti má společnost Hugo Boss své obchody ve 110 zemí světa, jedná se o nejméně 6 100 prodejních míst. V roce 1985 společnost vstoupila na burzu. V roce 1991 textilní skupina Marzotto získala za 165 milionů dolarů 77,5% akcií.

VOLKSWAGEN BROUK – HITLEROVO AUTO TŘETÍ ŘÍŠE

Kdo by neznal Volkswagen Typ 1, známý spíše pod názvem Brouk, který byl vyráběný německou automobilkou Volkswagen v letech 1938 až 2003? Název Brouk (v anglicky mluvících zemích Beetle, německy Käfer) vznikl jako lidová přezdívka a až později (v USA v roce 1967) se začal používat jako oficiální jméno modelu.

U zrodu legendárního Brouka byl sám Adolf Hitler, který chtěl širokým masám Němců poskytnout levný, lidový, malý, leč spolehlivý vůz, který by byl elegantní a „bude vypadat jako brouk“. Lidový vůz měl být dostupný občanům Třetí říše za 990 říšských marek, což byla tehdejší cena malého motocyklu.

Ferdinand Porsche začal auto vyvíjet již v roce 1931, jeho návrhy schválil Hitler v roce 1933, výroba začala v roce 1939. Toho roku byl také na autosalonu Berlin Motor Show představen vůz KdF-Wagen, dnes známý jako Volkswagen Brouk. Do začátku války v roce 1939 se stihlo vyrobit pouze pár vozů, po té byla výroba zastavena a nahrazena vojenskou produkcí.

Po válce začala opět výroba, Volkswagen Typ 1, známý pod názvem Brouk, zaplavil celý svět.

FANTA – OBLÍBENÝ NÁPOJ NACISTŮ MÍSTO COCA-COLY

Kdo by si pomyslel, že Fanta, kterou známe, byla oblíbeným nápojem nacistů? Fanta je značka limonád s ovocnou příchutí firmy Coca-Cola. Fanta je historicky druhým nápojem firmy Coca-Cola po známém nápoji Coca-Cola.

Firma Coca Cola měla problémy s dovozem Coca-Coly během II. světové války do nacistického Německa. Firma se však nehodlala vzdát a rozhodla se problém vyřešit výrobou nového nápoje, ke které budou stačit dostupné suroviny. Žlutý pomerančový nápoj jménem Fanta tak spatřil světlo světa v Německu v roce 1941.

Druhá světová válka skončila, oblíbený nápoj Nacistů, Fanta, se vyrábí dosud. Fanta má nyní již osm příchutí a je jen málo zemí na světě, kde tento nápoj neznají.

HENRY MARTIN FORD – VELKÝ OBDIVOVATEL A PODPOROVATEL FÜHRERA

Henry Martin Ford byl americký podnikatel a průkopník automobilového průmyslu. Nestal se podle představ svého otce farmářem, ale vyučil se zámečníkem a pracoval jako opravář parních strojů. Následně získal dobré místo ve firmě Thomase Alvy Edisona, kde se vypracoval až na pozici hlavního inženýra.

Postupně se začal zabývat experimenty s benzinovými motory a stavbou vlastního automobilu, který úspěšně vyzkoušel v roce 1896. Jeho vůz vyvolal zájem jak veřejnosti, tak investorů.

V roce 1903 založil společně s dalšími společníky Ford Motor Company a během prvního roku vyrobili až 1700 automobilů a několik prototypů, které přinesly jeho firmě mnoho vítězství v automobilových závodech a několik rychlostních rekordů. Byl prvním, kdo zavedl ve své továrně na automobily technologie pásové výroby, kterou navrhli sami zaměstnanci Ford Motor Company. To umožnilo uvést na trh tisíce aut.

Ford však nebyl jenom podnikatelem, ale zajímal se také o politiku, spolupracoval s německými nacisty a hlásil se k antisemitismu ve svých novinách Dearborn Independent. Už ve dvacátých letech sepsal knihu Mezinárodní Žid: Světový problém. Financováním pomohl šířit Protokoly sionských mudrců. V Německu založil pobočku Ford Werke AB a dodával německé armádě nákladní vozy a civilistům upravenou verzi modelu T. Hitlerovi posílal každý rok k narozeninám 50.000 dolarů a veškerý výtěžek z prodeje automobilů značky Ford v Německu věnoval NSDAP.

Ford Motor Company měl v roce 2009 obrat 118,3 miliard USD. V roce 2010 měla firma 159.000 zaměstnanců.

NEJEN ASPIRIN, ALE I CYKLON B OD FIRMY BAYER

I.G. Farbenindustrie AG byla německá chemická průmyslová konglomerátní společnost složená s šesti firem, jednou z nich byla právě firma Bayer. Během plánování invaze do Československa a Polska úzce spolupracovala s nacistickým vedením na plánech, jejichž cílem bylo zabavení a předání chemických závodů na obsazeném území přímo do rukou přímo IG Farbenu. Pro správný běh válečné mašinerie měl chemický průmysl klíčovou roli. Jméno získala z německého Interessen-Gemeinschaft Farbenindustrie AG.

Farmaceutická společnost Bayer vyrábí léky, které zachraňují životy lidem na celém světě. Již od roku 1899 patřila mezi první výrobce Aspirinu. O pár let později začala dodávat stejná společnost nechvalně proslulé modravé krystalky granulované křemeliny nasycené kyanovodíkem. Ty se sypaly do plynových komor k prasknutí nacpaných lidmi. Cyklon B se stal plynem, který umožnil nacistům vraždit Židy ve velkém.

Kdo z nás nemá doma ve své lékárničce léky od firmy Bayer?

Ačkoliv od konce války uplynulo více jak 70 let, přesto nás obklopují výrobky, které mají svou minulost, a ne příliš lichotivou. Co je správné? Jak se zachovat? Zapomenout na propojení s nacismem? Hodit minulost za hlavu a říci si, že jde jenom o věci a léky? A jít dál? Nebo se při výběru distancovat od těchto výrobků a firem a preferovat konkurenční výrobky? Anebo si výrobky najdou ke svým zákazníkům cestu sami? Navzdory své minulosti? Prostě a jednoduše proto, že jsou dobré?

Krásné podzimní dny vám přeje Vaše bloggerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie a linky:

Informace o filmu „Checking Out“ jsou dostupné na ČSFD.cz zde: http://www.csfd.cz/film/181363-posledni-sbohem/galerie/?type=1

Informace a fotografie k článku jsou dostupné zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/C%26A

https://www.novinky.cz/ekonomika/415889-odevni-retezec-c-a-dohnala-nacisticka-minulost-pise-svycarsky-list.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hugo_Boss

Informace o BMW jsou dostupné na Zoom.iprima.cz zde:

http://zoom.iprima.cz/pet-prestiznich-firem-dneska-ktere-spolupracovaly-s-nacisty-pouzivate-jejich-vyrobky

https://cs.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Brouk

https://cs.wikipedia.org/wiki/Fanta_(limon%C3%A1da)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Henry_Ford

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bayer

Autor: Hana Rebeka Šiander | čtvrtek 6.10.2016 18:59 | karma článku: 24.76 | přečteno: 2340x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 755 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 42 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 6.40 | Přečteno: 159 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 127 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 337 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.26 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...