Recenze filmu „Left Behind“ s Nicolasem Cagem

Máte rádi thrillery? Zajímá vás téma konce světa? Pak je film „Left Behind“ (Napospas osudu) v hlavní roli s Nicolasem Cagem pro vás! A jaké že je téma? Po celém světě v jediném okamžiku zmizí milióny věřících.

PROČ PRÁVĚ TENTO FILM?

Jako věřícího člověka mě konec dějin světa přirozeně zajímá. Mnoho zajímavých informací je možné vyčíst z Bible. Nejvíce interesantní jsou proroctví (předpovědi) událostí, které nastanou sedm let před druhým příchodem Ježíše Krista zpět na zem.

Na základě těchto biblických proroctví napsali autoři Tim LaHaye a Jerry Jenkinsen trilogii „Left Behind“. První díl „Left Behind“ (Ponecháni napospas), druhý díl „Tribulation Force“ (Bojovníci trýzně) a třetí díl „Nicolae“ (Nikolae) se staly podle deníku New York Times bestsellery. Knihy byly postupně přeloženy do desítek jazyků včetně češtiny. Tři díly se mi před několika lety dostaly do rukou a naprosto mě uchvátily! A co teprve film?!

FILM „LEFT BEHIND“ (NAPOSPAS OSUDU)

Jedná se o nejnovější filmové zpracování knižní trilogie.

Žánr: Akční, thriller, sci-fi

Země: USA, 2014, 110 min

Režie: Vic Armstrong

Předloha: Jerry B. Jenkins (kniha), Tim LaHaye (kniha)

Scénář: Paul Lalonde, John Patus

Kamera: Jack N. Green

Hudba: Jack Lenz

Obsazení: Nicolas Cage, Chad Michael Murray, Nicky Whelan, Lea Thompson, Jordin Sparks, Martin Klebba, Quinton Aaron, Laura Cayouette, Cassi Thomson, Stephanie Honoré, William Ragsdale, Luis Da Silva Jr., Gary Grubbs, Ashton Leigh, Han Soto, Donny Boaz, Chelsea Bruland, Candice Michele Barley, Leticia Jimenez, Sabrina Gennarino, Lance E. Nichols, Lolo Jones, Tommy Sheppard, Scott Everett Nichols, Jon Arthur, Juan Gaspard, Tre Tureaud, Alec Rayme, Major Dodson, Escalante Lundy, Shanna Forrestall

O ČEM JE FILM?

Bez jakéhokoli varování zmizí po celém světě miliony lidí. Zbydou po nich pouze šaty a osobní věci. Záhada, nepopsatelná hrůza. Není nikdo, kdo by to mohl jakkoliv vysvětlit. Bezradná letuška Hattie se snaží uklidnit vyděšené pasažéry na palubě letadla. Pilot Raymod Steele se pokouší přistát s poškozeným letadlem plným hysterických lidí, kteří viděli své blízké mizet přímo před očima. Ovšem každé letiště je plné hořících vraků, a tak mu nezbývá, než doufat, že bude moci alespoň jednou v životě ještě mluvit se svou rodinou. Jeho dcera Cloe se pro změnu vydává nalézt svou matku a bratra ve světě, kde zavládlo zoufalství a chaos. A známý novinář Cameron (Buck) Williams bojuje s pochopením nepochopitelné zničující události. Toto je příběh těch, kteří zůstali…

Film má pomalý a poklidný začátek, ale postupně začíná gradovat. Jedna dramatická scéna následuje druhou a milovníci katastrofických událostí a perfektních filmových triků si přijdou na své. Film je díky vynikajícímu hereckému obsazení velmi dobrý. Zvláště Nicolas Cage v roli pilota Raymonda Steela je excelentní.

Jestliže jste viděli s Nicolasem Cage film „Proroctví“ z roku 2009, pak se vám bude zcela jistě líbit i tento film.

SROVNÁNÍ SE STEJNÝMI FILMY

Tomuto zpracování předcházelo již dřívější filmové zpracování. Jednalo se o kanadský film „Ponecháni napospas“ z roku 2000 (režisér Vic Sarin), druhý díl z produkce USA a Kanady „Ponecháni napospas 2: Bojovníci trýzně“ z roku 2002 (režisér Bill Corcoran) a třetí díl z produkce USA a Kanady „Left Behind: World at War“ z roku 2005 (režisér Craig R. Baxley).

Filmy se mi velmi líbily, ale… Jednak se před 16 lety točilo jiným stylem a pak je dle mého názoru poznat, že se jedná o filmy nízkonákladové. Mnozí herci, kteří v těchto filmech tehdy ztvárnili hlavní hrdiny, se postupně vypracovali a začaly hrát i v známých hollywoodských filmech.

DALŠÍ FILM V ŘADĚ?

Pro někoho může být film „Left Behind“ jen dalším v řadě. Pro dalšího to může být snímek, který ho povede k zamyšlení a možná dokonce k hledání smyslu života, k víře v Ježíše Krista.

Pro mě osobně je tento film jakýmsi zhmotněním stránek Bible, především Nového zákona, kde je na několika místech popsáno, jak vytržení bude vypadat a co bude následovat. Vzhledem k tomu, že jsem věřící člověk, pak věřím, že tak nějak budou naše dějiny lidstva vypadat.

Jestliže tedy jednoho dne zmizí po celém světě miliony věřících, a na mém blogu se už nikdy neobjeví žádný nový článek, jsem jedna ze „zmizelých“…

S přáním krásných podzimních dnů, Vaše bloggerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie a odkazy:

Fotografie filmu „Left Behind“ z Amazon.com je dostupná zde:

https://www.amazon.com/Left-Behind-Nicolas-Cage/dp/B00O5AJRAU

Trailery filmu „Left Behind“ z YouTube je dostupný zde: https://www.youtube.com/watch?v=GrXe8YDbzYs

https://www.youtube.com/watch?v=buDXzlmoPCE

Informace a fotografie filmů jsou dostupné na CSFD.cz zde: http://www.csfd.cz/

Autor: Hana Rebeka Šiander | pondělí 26.9.2016 15:40 | karma článku: 17,33 | přečteno: 1612x