Recenze knihy Marie Kondo – „Zázračný úklid, pořádek jednou provždy“

2. 08. 2016 17:58:00
Kniha japonské expertky na uklízení Marie Kondo „Zázračný úklid, pořádek jednou provždy“ je nejen skvěle napsaná, pravdivá a vtipná, ale hlavně neslibuje nic, co nemůže splnit. Uklidíte jednou provždy a ještě vás to bude bavit!

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA?

O této knize jsem slyšela od svého dobrého přítele. Ačkoliv sám nerad uklízel a často o sobě s žertem tvrdil, „dnes na to není rozhodně politická vůle,“ knihu si zakoupil a byl jí nadšen. Začal mi postupně po telefonu sdělovat nové poznatky, které vyplývají z metody KonMari, kterou vyvinula japonská odbornice na uklízení Marie Kondo.

Přítel se začal měnit ve svém přístupu k uklízení. Četba knihy ho uvedla do pohybu a on začal nejdříve vyhazovat a pak věci uklízet. Jestliže toto dokáže způsobit pouhá četba knihy, pak ta kniha musí být opravdu dobrá, pomyslela jsem si! Netrvalo dlouho a knihu jsem nečekaně dostala jako dárek a ihned jsem se pustila do čtení.

„Nikdo nikdy neslyšel o tom, že by někdo předával rodinné tajemství, jak uklízet, a to ani v rámci stejné domácnosti.“

Marie Kondo

Základní pilířem metody KonMari je, abychom se zbavili všech věcí, které nás nečiní šťastnými a ponechali si jenom ty, které nám přináší radost. Vím, že to zní neuvěřitelně. I mně to přišlo strašně snadné. Ale je to tak!

„Jedním z důvodů, proč se mnohým z nás nikdy nepodaří opravdu uklidit, spočívá v tom, že máme příliš mnoho věcí.“

Marie Kondo

Marie Kondo je japonská odbornice na uklízení, která svou knihou uchvátila čtenáře po celém světě. Už v dětství ráda četla časopisy pro hospodyňky a zamilovala si v nich krásu skvěle uspořádaných místností. Od patnácti let se vážně zabývala tímto oborem. Dnes vede v Tokiu velice úspěšný podnik a pomáhá svým klientům proměnit jejich domovy v klidné a inspirativní prostředí.

O ČEM JE KNIHA „ZÁZRAČNÝ ÚKLID, POŘÁDEK JEDNOU PROVŽDY“?

Jedná se o knihu odbornou, která se zaměřuje na jedno jediné téma – uklízení. S tímto tématem také souvisí vytřídění věcí, vyhazování a následné uklízení na místa, která těmto věcem náleží.

Autorka na mnoha praktických příkladech ze své praxe uvádí, jaké nejčastější omyly a chyby její klienti dělají a jak je účinně odstranit a nahradit je správným přístupem.

Ačkoliv jsem si myslela, že jsem se v zásadě věcí, které nepotřebuji a dlouhodobě je nepoužívám, zbavila, již během četby této knihy mě doslova svrběly prsty a nemohla jsem se dočkat, až začnu procházet věci a třídit je. A pustila bych se do toho ihned, kdyby sama Marie Kondo na stránkách své knihy nevarovala, že ještě nejsme plně připraveni začít. Jakmile jsem se dostala na příslušné místo, pustila jsem se do toho.

Moje doporučení zní: Než se pustíte do čtení knihy „Zázračný úklid, pořádek jednou provždy“, pořiďte si dostatečné množství plastových pytlů, nejlépe o objemu 40 litrů. Věřte mi, budou se vám fakt hodit!

Marie Kondo uvádí, že nejvíce v jedné domácnosti naráz vyhodili 200 plastových pytlů, z nichž každý měl objem 45 litrů a také deset dalších předmětů, které se do pytlů nevešly. Jedná se o největší rekord, který Kondo zaznamenala. Možná vás napadne, že to byla obrovská rodina, která obývala velký dům. Nenechte se mýlit! Jednalo se o průměrnou domácnost dvou dospělých lidí, kteří bydleli ve čtyřpokojovém bytě.

„Pokud si myslíte, že uklízení představuje nekonečnou dřinu, které se musíte dennodenně věnovat, je to zásadní omyl.“

Marie Kondo

JAK AUTORKA POPISUJE SAMA SEBE?

Možná se vás při četbě mé recenze zmocní pochybnosti, zda takového lajdáka, jako jste vy, může někdo naučit uklízet. Omyl! Sama autorka o sobě o několikrát v knize píše, že nepatří mezi lidi, kteří by byli pořádkumilovní. Také poskytuje čtenářům naději, že jestliže to zvládla ona a všichni její klienti, zvládnete to také vy.

Kondo se začala o uklízení zajímat již ve svých pěti letech. Na základní škole se sama a dobrovolně přihlásila o službu uklízení ve třídě. Od té doby, co uměla číst, si kupovala časopisy pro ženy a později odbornou literaturu zaměřenou na úklid. Po absolvování vysoké školy si otevřela v Tokiu firmu na uklízení v domácnostech i ve firmách, která se stala za krátký čas velmi úspěšnou.

Na základě letitých zkušeností s úklidem (mnoho doporučení a rad, jak uklízet osobně vyzkoušela a zjistila, že úspěch, který slibovaly, je malý nebo žádný) vyvinula svou vlastní metodu KonMari. Tato metoda je popsána nejen v knize, ale také jí v osobním poradenství předává svým klientům a vyučuje jí na kurzech.

Tyto kurzy Marie Kondo jsou natolik úspěšné, že jsou během jedné noci vyprodané a ještě existují pořadníky, kdyby náhodou někdo na poslední chvíli odřekl. Jak úspěšná a snadno pochopitelná je metoda uklízení KonMari dokládá také fakt, že se jejich kurzů zúčastní klienti pouze jednou. Nikdo se dosud kurz neopakoval!

„Dovednost třídit, ukládat a podobně není zdaleka tak důležitá jako naše připravenost a naše vlastní představa životního stylu. Pořádek souvisí s mimořádně osobními hodnotami, tedy s tím, jak chce určitý člověk žít.“

Marie Kondo

AUTORŮV STYL, JAZYK A GRAMATIKA

Kniha je napsána velmi čtivým a lehkým stylem, který vás zaujme. Jakkoliv by se mohlo zdát, že kniha o uklízení bude velká nuda a číst ji otrava, nic není vzdáleno pravdě. Hlavní téma podává Marie Kondo jedinečným a interesantním způsobem, takže vás kniha pohltí! Ostatně ne nadarmo se stala bestsellerem po celém světě.

Na mnoha místech knihy nás autorka seznámí s příběhy svých klientů, kterým osobně pomáhala s úklidem jejich domácností. Občas budete šokováni, chvílemi se budete smíchy válet po zemi. Tedy alespoň mně se to stalo, když jsem narazila na kapitolu – „Neuvěřitelné zásoby, jaké jsem na vlastní oči viděla.“

Vedlejším efektem úklidu metodou KonMari je, že když člověk uklidí a zbudou mu pouze věci, které ho činí šťastným, vytříbí se myšlenky, postoje a názory na život takovým způsobem, že začne jinak smýšlet nejen o svém životě, ale také o práci a vztazích. Najednou vystoupí na povrch sny a přání, které odpočívají dlouhá léta v srdcích.

Myslela jsem si, že to není možné, ale také mně se to stalo. Abyste toto zažili, vřele doporučuji, abyste si knihu pořídili a zakusili to sami! Je to úžasné!

Autorka sama píše, že po jejich kurzech jí klienti píší, že se někteří rozvedli, jiní si uklidili a zhubli, další uklidili a odešli ze zaměstnání a začali podnikat v oboru, který se jim vždycky líbil.

KOMU BYCH KNIHU DOPORUČILA?

Máte rádi pořádek? Pak je to kniha pro vás! Nechcete uklízet každý den po celý život, ale žít? Pak je to kniha pro vás! Jste nepořádní a lajdáci, kteří by s tím chtěli něco udělat? Pak je to kniha pro vás! Chcete změnit život a porozumět tomu, pro co jste vlastně byli stvořeni a najít to, co by vám přinášelo v životě radost? Pak je to kniha pro vás!

„Jediný smysl, jak uchovávání, tak vyhazování věcí, je být šťastný.“

Marie Kondo

Přeji příjemné čtení a pořádek jednou provždy, Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

KONDO, Marie. Zázračný úklid, pořádek jednou provždy. 1. Vydání. Praha: Euromedia Group k. s. – Knižní klub, 2015. 192 stran. ISBN 978-80-242-4875-2.

Životopis a fotografie Marie Kondo na bux.cz jsou dostupné zde: https://www.bux.cz/autori/44559-marie-kondo.html

Foto knihy na bux.cz dostupný zde: https://www.bux.cz/knihy/176159-zazracny-uklid-poradek-jednou-provzdy.html

Autor: Hana Rebeka Šiander | úterý 2.8.2016 17:58 | karma článku: 22.11 | přečteno: 4268x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 755 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.90 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2021 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 290 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.31 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 274 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.28 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...