Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Pýcha a přemlouvání“ od Jane Austen

24. 05. 2016 20:58:00
Většina z nás zná páry - Elizabeth Bennetová a pan Darcy, Elinor Dashwoodová a Edward Ferrars či Emma Woodhousová a pan Knightley. Kdo ale zná Annu Elliotovou a Fredericka Wentwortha z románu „Pýcha a přemlouvání“ od Jane Austen?

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA?

Jsem velká obdivovatelka anglické spisovatelky Jane Austen. Její romány mě potěší, povzbudí, inspirují a přenesou do staré dobré Anglie 19. století. Z jejich sedmi velkých románů, které napsala, jsem román „Pýcha a přemlouvání“ dosud nečetla a byla to pro mě výzva, pokušení, ale také svým způsobem novinka, byť je na světě již dvě stě let. Proto jsem se na román těšila a s chutí se do něj začetla.

MĚNÍCÍ SE NÁZVY KNIHY

Knihu, která v češtině vyšla v roce 2007 pod názvem „Pýcha a přemlouvání“, nazvala sama autorka podle hlavního tématu knihy „Persuasion“ (Přemlouvání“). Kniha vyšla až rok po smrti Jane Austen, tedy v roce 1818. Později byla kniha přejmenována podle hlavní hrdinky, „Anna Elliotová“.

Jane Austen (*16. 12. 1775 – †18. 7. 1817) byla anglická spisovatelka, představitelka tzv. rodinného románu (domestic novel). Ve svých dílech obvykle zachycovala život venkovských vyšších vrstev. Hlavními postavami jejích děl bývají inteligentní, morálně silné hrdinky, které ostře kontrastují s pošetilostí svého okolí. Je uznávána hlavně pro schopnost detailního popisu postav, hlavně ženských, velice jemnými postřehy vycházejícími z každodenního života středních a vyšších vrstev. Přes velké množství detailů si celý popis každé postavy zachovává po celou dobu celistvost a vlastní individualitu.

HLAVNÍ DĚJ KNIHY A JEJÍ POSTAVY

Historický román „Pýcha a přemlouvání“ popisuje ztracenou lásku hrdinky Anny Elliotové, druhorozené dcery baroneta sira Waltera Elliota, majitele zámku Kellynche v Somersetshiru. Když bylo Anně devatenáct let, vznikl mezi ní a mladým mužem, námořním kapitánem Frederickem Wentworthem, silný láskyplný vztah.

Přáli si spolu bok po boku strávit celý život a oddat se jeden druhému, a tak neotáleli a zasnoubili se. Se svým štěstím se svěřili rodině Elliotových. Místo radosti a příprav svatby se rodina Elliotových usnesla, že kapitán Wentworth není společenským postavením ani finančními prostředky Anny hoden.

Otce by asi těšilo, kdyby ženichové byli majetnější, ale jinak jim nemá co vytknout. Jde o peníze, to víš, musí je vybavit – dvě dcery najednou – žádná záviděníhodná transakce, a klade na něj značné nároky.

Pýcha a přemlouvání, Jane Austen

Anna se poddala, poslechla svou rodinu a zasnoubení pod tlakem zrušila. Nikdo však netušil, že celá léta na svou první a jedinou lásku nikdy nezapomněla. Další nabídky k sňatku, byť rovnocenné a finančně výhodné, odmítla. Během let však přehodnotila zrušení zasnoubení jako chybné a odmítnutí kapitána Wentwortha litovala. Rozhodla se, že raději zůstane po celý život sama, než aby se zavděčila své rodině výhodným sňatkem.

Po osmi letech kapitán Wentworth znovu zavítá do Somersetshiru. Tentokrát již ne jako bezvýznamný kapitán námořnictva, ale jako muž mnoha zásluh, uznávaný velitel několika lodí, oblíbený posádkami i nadřízenými, dobře finančně zajištěný a... stále svobodný. Opakovaně se ve společnosti při různých příležitostech setkává tváří v tvář s Annou. Oba nenápadně zjišťují, jak se změnili, co získali a ztratili a také si oba kladou tutéž otázku: Není ještě pozdě navázat tam, kde jsme před osmi lety skončili?

Nemohu už déle mlčky poslouchat. Musím k Vám promluvit prostřednictvím toho, co mám po ruce. Drásáte mi duši. Chvíli si zoufám, chvíli doufám. Povězte mi, že není pozdě, že drahocenné city nejsou jen minulostí. Nabízím se Vám znovu se srdcem, které Vám patří ještě víc, než když jste je před osmi a půl roky odmrštila. Neodvažujte se tvrdit, že muž zapomene rychleji než žena, že jeho láska umírá dřív. Nikdy jsem nemiloval nikoho než Vás...

Pýcha a přemlouvání, Jane Austen

AUTORŮV STYL, JAZYK, GRAMATIKA...

Román je velmi dobře napsaný, což je vlastně u Jane Austen jistou zárukou. Děj čtenáře strhne a přenese do staré dobré Anglie na počátku 19. století. Podíváme se nejen na kellynchské panství, ale také do Uppercrossu, Lyme a naposledy do lázeňského města Bathu.

Ze sedmi velkých románů této autorky jsem se seznámila se šesti. Přestože má román „Pýcha a přemlouvání“ své kouzlo a zaujme romanticky založené duše, líbil se mi zatím nejméně. Snad proto, že většinu knihy sledujeme trápení srdce hlavní hrdinky Anny Elliotové a opravdové romantiky je v knize pomálu. Objevíme ji teprve až na posledních stránkách románu.

MOŽNÁ DÁTE PŘEDNOST FILMU...

Jestliže nemáte chuť na čtení, možná byste raději dali přednost filmovému zpracování. Není nic snazšího se se podívat na jedno z nejzdařilejších zpracování tohoto díla Jane Austen z roku 2007, jenž naleznete pod názvem "Persuasion" na youtube zde:

video //www.youtube.com/embed/Ge2AqJ763ME

NEGATIVNÍ STRÁNKA KNIHY

Nádherný historický román čtenářky (ale i čtenáře) pohltí, ale od děje odvádí a ruší špatně provedené korektury. Ty jsou opravdu jedinou stinnou stránkou knihy. Někde jsou ve větě dvě slovesa, kde by mělo být jenom jedno, občas jsou slovesa špatně vyčasovaná, jinde je v textu špatný slovosled, takže je čtenář nucen číst větu několikrát, než pochopí její smysl, narazíte i na špatně napsané jméno hlavní postavy knihy.

KOMU BYCH ROMÁN DOPORUČILA?

Kniha „Pýcha a přemlouvání“ se bude líbit všem čtenářům, kteří mají rádi literární tvorbu Jane Austen. Přestože pan Darcy (román „Pýcha a předsudek“) je jenom jeden, stejně jako pan Knightley (román „Emma“), jsem si jistá, že kapitán Wentwortha si také zamilujete.

Krásné jarní dny plné lásky a romantiky vám přeje Vaše bloggerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie a odkazy:

Fotografie knihy jsou dostupné na Kosmas.cz: https://www.kosmas.cz/knihy/157274/pycha-a-premlouvani/

Životopis Jane Austen a její fotografie jsou dostupné na Wikipedii zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Jane_Austenov%C3%A1

Autor: Hana Rebeka Šiander | karma: 17.58 | přečteno: 1426 ×
Poslední články autora