Hana Rebeka Šiander

Co je to evangelium?

28. 03. 2016 21:18:00
Slavíme velikonoční svátky, ale opravdu víme, co je jejich smyslem? Pomlázka, koleda, vajíčka... Svátky jara? Nebo je to dobrá zpráva o Ježíši Kristu? Evangelium? A co je vlastně evangelium? Jak se nás osobně týká?

VELIKONOCE V POHANSKÉM POJETÍ

Velikonoce více, než kdy jindy přímo vybízejí k tomu, aby se člověk zamyslel nad tím, proč takový svátek v kalendáři vlastně je, co znamená a proč bychom jej měli slavit. Většina lidí kolem mě, ať už rodina, známí či kamarádi, nebo sousedé, netuší, co znamenají Velikonoce a jaký byl a je jejich pravý význam.

Když jsem se ptala lidí kolem, tak mi všichni jednotně říkali, že velikonoční svátky jsou především dny, kdy nemusí do práce a mají volno, aniž by si museli brát dovolenou. Děti mají tři dny prázdnin. To je ten horší případ.

V lepším případě jsou lidé přesvědčeni o tom, že se jedná o svátky jara, které slavíme tím, že obarvíme vajíčka, dětem koupíme velikonoční nadílku, zakoupíme či ručně upleteme vrbové pomlázky pro koledování na velikonoční pondělí. Zvláště vyšlehání pomlázkou má podle nejrůznějších pověr ženy, dívky a holčičky omladit a otevřít pomyslné dveře plodnosti v budoucnu. Všemi těmito zvyky jaro, které je obdobím obnovy, zeleně, zrození a teplých slunných dnů, přivítáme.

Tyto a další tradice však nemají s Velikonocemi nic společného. Jedná se o pojetí svátků v ryze pohanském duchu, ačkoliv je takovým způsobem slavíme celá léta (často i křesťané) a vůbec se nad tím nepozastavujeme.

PRAVÝ VÝZNAM VELIKONOC

Velikonoce jsou významným křesťanským svátkem. Ježíš z Nazaretu začal svoji službu zhruba ve třiceti letech. Povolal dvanáct učedníků, kteří mu byli nejblíž a všude ho doprovázeli. Ježíš tři roky kázal, vymítal démony, uzdravoval nemocné, křísil mrtvé a konal dobrodiní všude, kam přišel. Po třech letech služby byl křivě židovskou Veleradou obviněn, obžalován za rouhání, prokurátorem Pontiem Pilátem zbičován a odsouzen k smrti ukřižováním.

Ježíš už během svého života předpovídal, že zemře, ale také, že třetího dne vstane z mrtvých. Což se také během Velikonoc (latinsky pascha, řecky πάσχα – pascha, hebrejsky פֶּסַח‎‎ pesach – přechod, přejití) stalo.

Evangelium není jenom souhrn těchto faktů. Evangelium je dobrá zpráva o tom, že naše hříchy a zároveň spravedlivý trest za ně, který si právem zasluhujeme, vzal na sebe jednorozený Boží Syn, Ježíš, který nikdy nezhřešil. On si to vyměnil s námi.

Před pár dny jsem objevila zvěst evangelia velmi jasně a srozumitelně vysvětlenou v tomto videu na YouTube:

video //www.youtube.com/embed/2ZHcczgN_Zw

Je to dobrá zpráva o tom, že díky Ježíši, který porazil smrt svým vzkříšením z mrtvých, můžeme i my mít věčný život. Stačí jenom vyznat Ježíše jako svého Pána a Spasitele a odevzdat mu svůj život. To je nový začátek pro nás, šance pro každého.

„Vyznáš-li svými ústy Ježíše jako Pána a uvěříš-li ve svém srdci, že ho Bůh vzkřísil z mrtvých, budeš spasen.“ (List Římanům 10,9)

Během Velikonoc si křesťané po celém světě připomínají nejen ukřižování Božího Syna Ježíše, ale také jeho slavné zmrtvýchvstání. To je radostná zpráva, evangelium.

Krásné velikonoční svátky Vám přeje Vaše bloggerka Hana Rebeka Šiander

Video:

Evangelium, The Gospel, Eric Ludy dostupné na YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=2ZHcczgN_Zw

Autor: Hana Rebeka Šiander | karma: 25.86 | přečteno: 766 ×
Poslední články autora