Hana Rebeka Šiander

Recenze na knihu „Obrazový průvodce, přežití v přírodě, rady a tipy“

22. 02. 2016 16:56:00
Knihu „Obrazový průvodce, přežití v přírodě, rady a tipy“ obohatí každého, kdo si dokáže představit, že by se ocitl v extrémních podmínkách, aniž by si to naplánoval předem a připravil se na to. Nečekejte na krizové situace!

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA?

Již nějakou dobu slýchám z různých stran, že svět zasáhne hospodářská krize nevídaných rozměrů, která ovlivní dění všech států a způsobí chaos. Položila jsem si tedy otázku: Jsem na nouzový stav připravena? Odpověď byla jednoduchá: Ne.

Vzhledem k tomu, že jsem vyrůstala v domě na panelovém sídlišti velkoměsta a celý život žiji ve velkých městech, pokud bych se dostala do extrémních podmínek, bylo by to pro mě dost těžké. Navíc se nepovažuji za dobrodruha a ke kempování, trampování či jinak podobně trávenému času pod širým nebem, mě to nikdy netáhlo.

Ostatně kolik z nás dokáže zapálit oheň v přírodě jenom s tím, co má k dispozici? Kolik lidí dokáže chytnout rybu, aniž by byli rybáři s kompletní výbavou? Kdo z nás by si uměl poradit, jak a z čeho přežít v extrémní situaci na sídlišti, když by nebyl k dispozici plyn, elektřina, teplé topení a k dispozici bohatě zásobené supermarkety zbožím od rána do večera? Co bychom jedli, když bychom všechny zásoby doma spotřebovali?

Tyto a další důvody mě vedly k tomu, že jsem si opatřila knihu „Obrazový průvodce, přežití v přírodě, rady a tipy pro novodobé dobrodruhy“.

10 KAPITOL

Kniha nás provede deseti důležitými oblastmi, se kterými bychom se mohli v životě setkat:

  1. Turistika
  2. Kempování
  3. Vaření
  4. Rybaření
  5. Horolezectví
  6. Na kole po horách
  7. Kánoe a kajaky
  8. Počasí
  9. Mapy a navigace
  10. Nebezpečí a mimořádné situace

POZITIVA KNIHY

Kniha, která je, jak již z názvu napovídá, obrazovým průvodcem, je právě z hlediska uvádění teoretických rad do praxe velmi cenná. Jde o knihu, která názorným způsobem stovek kreseb ukáže, jak by se například měl nahodit prut do vody, nebo jak co nejšetrněji vytáhnout rybářský háček z prstu, když jste se na něj nechtěně nabodli.

Osobně jsem byla nadšená kapitolami o rybaření, které by mi umožnili v případě krize pomoci ulovit ryby. Najdete totiž nejen to, co potřebujete k chytání mít jako rybáři, ale také to, co můžete použít, nebo si to vyrobit doma v extrémních podmínkách. Kapitola je doplněna informacemi, kdy a kde ryby berou nejčastěji a také, jak připravit rybu od té chvíle, kdy ji vylovíte až po onen vzácný okamžik, kdy leží připravená ke konsumaci na talíři.

Pokud byste měli problém se zabitím ryby - což je u mladých lidí, kteří nevyrůstali na statku či nedojížděli na příležitostné návštěvy k babičce a dědečkovi, kteří by chovali zvířectvo, normální – kniha přináší opět náhradní řešení.

Musím se přiznat, že ačkoliv jsem původně vyučená kuchařskému řemeslu, nikdy jsem žádné zvíře vlastní rukou podříznout nemusela. Ostatně i já jsem vždy pracovala s „hotovým masem“, které jsem si nejdříve kupovala zabalené v papíře a nyní v plastové vaničce v supermarketu.

Nikdy jsem si o sobě nemyslela, že jsem neohroženým hrdinou, který by se postavil zvířeti a prostě je kvůli hladu zabil. Ovšem jak se říká: „Extrémní situace si žádají extrémní řešení.“ Takže uvidíme!

Jestliže se necítíte na ulovení a zabití většího zvířete, mohou vás v extrémních situacích udržet při síle a při životě drobní živočichové. Jsou cenným a poměrně vysokým zdrojem bílkovin - např. červi, šneci, slimáci, pavouci, ponravy, sarančata či termiti. Autoři knihy nás ani v této kapitole nenechají na holičkách, jak si je připravit.

Nabízí několik rad, co je důležité, abychom si pochutnali – tedy co odtrhnout, co nejíst, kterého živočicha je lepší konzumovat syrového a kterého radši tepelně upraveného a jaký způsob by byl nejideálnější. Třeba u takového sarančete musíte utrhnout křídla, tykadla a nohy. Nejlepším způsobem pro konzumaci je usmažení sarančete, protože tak zabijete všechny parazity.

Velmi mě obohatila 10. kapitola - Nebezpečí a mimořádné situace - varuje před životem nebezpečnými savci, mořskými a vodními živočichy, plazi a rostlinami, které se vyskytují na všech kontinentech. V případě nouze, kdy člověk hledá, čím by nasytil hladový žaludek, je dobré takový seznam mít! U všech živočichů a rostlin se rovněž dozvíme informace, jaké zdravotní komplikace by mohly nastat po kontaktu s nimi a zda existuje protilék.

NEGATIVA KNIHY

Jediné negativum knihy spatřuji v tom, že na některých místech jsou pod českými popisky původní anglické.

PRO KOHO JE TATO KNIHA?

Knihu „Obrazový průvodce, přežití v přírodě, rady a tipy pro novodobé dobrodruhy“ bych doporučila všem, kteří nechtějí nechat nic náhodě a touží být připraveni na případy krize či extrémní podmínky, do kterých se můžeme snadno dostat.

Kdo z nás si ostatně může být jistý, že při odjezdu z báječné dovolené u moře, dorazí bezpečně autobusem až na letiště a neskončí někde v poušti? Jak přežít v africkém podnebí či pralese? Co dělat, když si vyrazíte v létě do českých hor na krásnou pěší túru a zabloudíte v lese, kde nebudete mít signál pro svůj mobil? Zcela jistě vás napadnou desítky dalších případů...

„Obrazový průvodce, přežití v přírodě, rady a tipy pro novodobé dobrodruhy“ je díky svému obrazovému zpracování vhodný nejen pro dospělé, ale také pro větší děti. V každém případě jde o knihu, která se v domácí knihovně neztratí a dříve či později najde své uplatnění.

Krásné dny bez katastrof a extrémních podmínek vám přeje Vaše bloggerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie a linky:

Obrazový průvodce, přežití v přírodě, rady a tipy pro novodobé dobrodruhy. 1. Vydání, Svojtka & Co., s.r.o., Praha: 2012. 383 stran. ISBN: 978-80-256-0828-9

Fotografie knihy „Obrazový průvodce, přežití v přírodě, rady a tipy“ dostupné zde: http://www.svojtka.cz/shop/kniha/3065-obrazovy-pruvodce-preziti-v-prirode-rady-a-tipy-pro-novodobe-dobrodruhy.html

Autor: Hana Rebeka Šiander | karma: 24.44 | přečteno: 616 ×
Poslední články autora