Mohou se vám ztratit peníze v bance? Ve Fio bance ano

29. 01. 2016 15:45:00
Paní Nováková si založila účet u Fio Banky. Přicházel jí tam každý měsíc důchod a ona si vybírala peníze v hotovosti. Jednou však někdo z banky vybral z jejího účtu v 28.000 Kč. Banka nekomunikuje a nereaguje. Co bude dál?

JAK TO VŠECHNO ZAČALO...

Celý příběh začal hledáním nové banky. Můj dobrý přítel mi nadšeně referoval o Fio bance, kde si v roce 2014 založil účet. Banka má kamenné pobočky, žádné nesmyslné poplatky, výběry z bankomatů zdarma, jednoduché internetové bankovnictví, kde může klient velice příjemným způsobem vyřešit vše, co potřebuje. K Fio bance přešla i matka přítele. Dobré zkušenosti s bankou trvající dva roky a celková spokojenost mého přítele a jeho rodiny hovořily za vše.

Začala jsem se zajímat o výpovědní lhůtu ve své bance a zjišťovala podmínky pro založení účtu ve Fio bance. Jednoho dne mi ale přítel zavolal a řekl mi, že se jeho matce, říkejme jí třeba paní Nováková, ztratily peníze z jejího účtu.

KDYŽ SE VÁM ZTRATÍ PENÍZE VE VLASTNÍ BANCE?

Jak ztratily? Peníze se přece jenom tak snadno neztratí?! Člověk si dělá většinou obavy, aby nevytratil nešťastnou náhodou peněženku (a to i s kartou), nebo mu omylem nevypadla bankovní karta při placení u pokladny, anebo aby nějaký cizí člověk nezahlédl PIN při výběru hotovosti z bankomatu. Ale bát se, že bych o peníze mohla přijít ve vlastní bance? To mě nikdy nenapadlo.

PŘÍPAD OKRADENÉ DŮCHODKYNĚ

Paní Nováková využívala služeb na pobočce Fio Banky na Praze 4 - Budějovické. Pravidelně každý měsíc jí přicházel do banky důchod a ona si na pobočce vybírala určitou částku v hotovosti.

Totéž udělala i v květnu 2015, kdy si vybrala z účtu v hotovosti 5700 Kč na pobočce Budějovická. Po šesti měsících při kontrole internetového bankovního výpisu z účtu zjistila, že ve stejný den byl z jejího účtu proveden další výběr v hotovosti, ale tentokrát to bylo mnohem více, 28.000 Kč.

Tento výběr byl učiněn čtyři minuty po prvním výběru, ovšem neprovedla jej paní Nováková ani její syn, který má k jejímu účtu oprávnění.

Paní Nováková podala v této věci v listopadu 2015 prostřednictvím internetbankingu reklamaci, která však nebyla ani konce ledna 2016 vyřízena.

Jedinou reakcí ze strany Fio banky byla výzva doručená paní Novákové 30 dní po podání reklamace (tedy poslední den pro vyřízení reklamace podle reklamačního řádu banky) k doplnění informací o výběru. Banka se zajímala, zda to opravdu nebyla sama paní Nováková, nebo její syn, kteří tuto částku vybrali.

Paní Nováková odpověděla Fio bance negativně a od té doby ji už nikdo nekontaktoval. V polovině ledna 2016 žádala paní Nováková o podání informace (formou e-mailu) o průběhu vyřizování reklamace, ale její žádost zůstala opět bez odpovědi. Banku se následně pokoušel kontaktovat také syn paní Novákové a žádal o schůzku, opět bezvýsledně.

ČESKÁ BANKA PŮSOBÍCÍ NA TRHU OD ROKU 2010

V případě české Fio banky nejde o malý peněžní ústav. Působí na finančním trhu v České republice od roku 2010 a v roce 2012 měla Fio banka už 200.000 klientů.

JAK ODHALIT KRÁDEŽ PENĚZ ZE STRANY ZAMĚSTNANCE?

Ačkoliv jsem v bance nikdy nepracovala, existují opatření, která má každá banka. Neumím si třeba představit, že by Fio banka nebyla pojištěna proti krádežím svých zaměstnanců.

Každá banka má rovněž nainstalovaný kamerový systém, který monitoruje nejen pohyby klientů v bance, ale svých zaměstnanců na pobočkách. Cožpak neexistuje kamerový záznam ze dne, kdy byla paní Nováková v bance pro výběr hotovosti? Záznam by zcela jistě odhalil, že ani její syn si za jejími zády nešel vybrat peníze, jak se na to banka ostatně ptala.

Paní Nováková si v květnu 2015 vybrala hotovost ve výši 5700 Kč na pobočce Fio Banky, to je možné jedině na základě rukou vyplněného papírového příkaz k výběru hotovosti z účtu. Následně si hotovost u přepážky, kde ji obsloužil zaměstnanec Fio banky, vyzvedla.

Jako obyčejný smrtelník si kladu zcela základní otázky: Cožpak neexistuje druhý příkaz k výběru hotovosti z účtu paní Novákové ve výši 28.000 Kč? A jestliže ano, kdo jej podepsal, když ne paní Nováková?

Nehledě na to, jak dlouho má banka povinnost archivovat papírové příkazy k výběru hotovosti z účtu?

V neposlední řadě si kladu otázku, cožpak je tak těžké zjistit, kolik zaměstnanců pracovalo v inkriminovaný den v květnu 2015 na pobočce Fio Banky Budějovická? Kdo konkrétně pracoval na přepážce, kde si paní Nováková vybrala hotovost? Kdo jí peníze vyplatil a jak se tento zaměstnanec banky jmenoval?

SELHÁNÍ JEDNOTLIVCE, NEBO CELÉ BANKY?

Občas se stane, že selže zaměstnanec, to se dá pochopit. Ale co dělat, když ani po deseti týdnech, kdy se vám v bance ztratí peníze, téměř nikdo nereaguje? To se pak jedná o selhání banky jako takové.

Paní Nováková dosud nemá žádné zprávy o tom, jak se vyřizuje její reklamace. Pustil se někdo do interního vyšetřování zaměstnanců? Kdo jí vybral 28.000 korun z jejích úspor? Dostane své peníze zpět? Jestliže ano, tak kdy? Faktem zůstává, že se jí dosud nikdo za ztrátu peněz neomluvil.

CO DĚLAT, KDYŽ FIO BANKA NEREAGUJE?

Zatím to vypadá, že se paní Nováková bude muset svých práv domáhat soudní cestou, podáním žaloby v občanskoprávním řízení. Dočká se paní Nováková výsledku, když se jedná o dámu, které je více jak osmdesát let?

Jak můžeme vědět, že zaměstnanec banky, který připravil paní Novákovou o 28.000 korun, stále nepracuje na pobočce Fio banky Budějovická? Když Fio banka nekomunikuje s paní Novákovou, jste si jistí, že bude komunikovat s vámi, když se také vám z bankovního účtu ztratí vaše úspory? Kdybych já byla klientem Fio banky, asi bych si šla okamžitě zkontrolovat výpisy z účtu.

CO DODAT ZÁVĚREM?

Jestliže jsem uvažovala o založení účtu u Fio banky, definitivně jsem to zamítla. Příběh paní Novákové jsem si nevymyslela, ale jedná se o skutečnou klientku Fio Banky. Před pěti dny jsem se obrátila o vyjádření k této kauze na tiskové oddělení Fio banky, ale člověk kompetentní v komunikaci s médii, pan Zdeněk Kovář, se dosud neozval. Zdá se tedy, že mlčet je nevyřčeným krédem Fio banky...

Krásné dny a úspory v bezpečí u dobré banky vám přeje Vaše bloggerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie a odkazy:

Logo Fio banky dostupné na www.google.cz

Autor: Hana Rebeka Šiander | pátek 29.1.2016 15:45 | karma článku: 30.55 | přečteno: 3856x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 755 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 15.07 | Přečteno: 356 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 13.09 | Přečteno: 172 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 150 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.81 | Přečteno: 218 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.26 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...