Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy Dereka Prince – Životní cíl: Činit Boží vůli

27. 01. 2016 15:45:00
Kniha s názvem „Životní cíl: Činit Boží vůli“ od celosvětově známého biblického učitele a pastora Dereka Prince přináší to, po čem se mnozí z nás ptají a hledají. Knížka přináší nové pohledy, jak naplnit Boží vůli v našem životě.

PROČ PRÁVĚ TATO KNHA?

Od Dereka Prince jsem četla už více než deset knih, chtěla jsem si tedy přečíst i tento titul. Rovněž ústřední téma knížky, činit Boží vůli v našich životech jako cíl, ke kterému směřujeme, je pro mě osobně jako pro věřícího člověka, každodenním tématem.

„Není nic tragičtějšího, než když lidský život nemá žádný cíl. Míříte-li k ničemu, můžete si být jistí, že toho dosáhnete. Můžete mít talent, inteligenci, zvláštní schopnosti, avšak bez cíle skončí váš život frustrací, a jen máloco z toho, čeho dosáhnete, bude mít trvalou hodnotu.“

Derek Prince

CO KNIHA PŘINÁŠÍ ZAJÍMAVÉHO?

Autor knihy se velmi srozumitelným, ale zároveň hlubokým pojetím zabývá, co bylo pro Pána Ježíše Krista klíčové na této zemi – tedy poznat a činit Boží vůli.

Zároveň na jeho příkladu názorně ilustruje, jak i my, křesťané, můžeme stejným způsobem (tím, že se budeme učit od svého Učitele a Pána) naplnit Boží vůli ve svých životech.

Derek Prince rozebírá několik novozákonních míst, které se k činění Boží vůle vztahují, a následně ukazuje, jak bychom tato místa mohli převést do praxe.

„Činění vůle Boží vždycky přináší slávu Bohu. Ať tě Bůh povolá k jakémukoliv úkolu, děláš-li ho svědomitě a dokončíš-li ho, můžeš přinést slávu Bohu.“

Derek Prince

Ježíš měl během svého života na zemi jediný cíl – činit Boží vůli a to takovým způsobem, aby mohl na konci svého života říci: „Zjevil jsem tvou (Otcovu) slávu na zemi; dílo, jež jsi mi svěřil, jsem vykonal.“ (Janovo evangelium 17,4).

Také my máme znát Boží vůli, naplnit ji a má být na nás vidět Boží sláva, která přinese poznání Boha v naší rodině, přátelům a kolegům v zaměstnání. Máme žít tak, abychom mohli na konci svého života s klidným svědomím říci totéž, co Ježíš.

„Úkol, který ti Bůh určil, může být jednoduchý, nenápadný a obyčejný. Může znamenat, že máš být co nejlepší manželkou a matkou, řádným manželem a otcem, zdatnou sekretářkou, nebo dobrým obchodníkem. Ať je úkol jakýkoli, dokončíš-li ho a děláš-li ho svědomitě, přineseš slávu Bohu.“

Derek Prince

KLADY A NEGATIVA KNIHY

Na malém počtu stránek (39 stran) se autorovi podařilo objevit a předat tajemství, jak poznat a naplnit Boží vůli.

Negativum vidím jen v tom, že autor nepoužil své bohaté osobní zkušenosti s hledáním, poznáním a činěním Boží vůle ve svém životě a v knize nezmínil žádný konkrétní příklad ze svého života.

Každý příklad ze skutečného života je pro mě vždy velkým povzbuzením a Derek Prince to tak obvykle dělává. Ostatně celý život Dereka Prince byl jedním velkým svědectvím, že Bů je velký a jedná v každé situaci, i v těch nejnemožnějších. Zde mi toto však chybělo.

Derek Prince (*1915 – 2003†) se narodil v Indii britským rodičům. Získal univerzitní vzdělání v řečtině a latině na Eton College a Cambridge University ve Velké Británii. Byl odborným asistentem v oboru starověké a moderní filosofie na univerzitě King ́s College. Vystudoval hebrejštinu a aramejštinu na Hebrew University v Jeruzalémě. Kromě toho ovládal mnoho moderních jazyků. Jako voják britské armády se v roce 1941 setkal s Ježíšem Kristem, což zásadně změnilo jeho život. Stal se biblickým učitelem a jeho každodenní rádiové vysílání „Dnes s Derekem Princem“ zasahuje více, než polovinu světa. Napsal 50 knih, nahrál 450 audio kazet a 150 videokazet. Mnoho z nich bylo přeloženo do více než 80 jazyků. Je uznávám všemi denominacemi.

KOMU BYCH KNIHU DOPORUČILA?

Knihu bych doporučila jak nevěřícím lidem, kteří se zajímají o hledání Boží vůle, tak křesťanům. Ačkoliv se jedná o rozebírání biblických veršů, které již jako křesťané známe, přesto tato rozšiřuje nové obzory ohledně hlavního tématu.

Krásné dny a poznání Boží vůle v našich životech vám přeje Vaše bloggerka Hana Rebeka Šiander

Odkazy a fotografie:

Web a CV Dereka Prince, Derek Prince Ministries dostupné: http://www.derekprince.cz/index.html

PRINCE, Derek, Životní cíl: Činit Boží vůli. Kontakt cz, s.r.o., vydavatelství Postilla, Praha: 2009. 39 stran. ISBN 80-86442-50-0

Foto dostupné z webové stránky Wikipedia – https://en.wikipedia.org/wiki/Derek_Prince

Fotografie knihy dostupná z webové stránky Rosa.sk

http://www.rosa.sk/sk/katalog-tovaru/knihy/duchovny-zivot/zivotni-cil-cinit-bozi-vuli

Autor: Hana Rebeka Šiander | karma: 16.53 | přečteno: 354 ×
Poslední články autora