Hana Rebeka Šiander

NBÚ, bezpečnostní prověrky, Mynářova i moje

23. 01. 2016 20:22:00
Kancléř presidenta Miloše Zemana neobdržel od NBÚ prověrku. Mynář se domnívá se, že hlavním důvodem jsou politické důvody. Jak ale vypadá prověřování NBÚ? I já mám své zkušenosti s prověrkou. A kolik lidí má v ČR prověrky?

Ředitel kanceláře presidenta republiky, tedy kancléř, Vratislav Mynář požádal na konci roku 2013 o prověrku na IV. stupeň utajení (přísně tajné) a po necelých dvou letech ji od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) nedostal.

Na jeho postu kancléře se nic nezměnilo, zůstává dál. Mynář je pro presidenta Miloše Zemana důležitý a jak řekl pro E15.cz: „Pokud mě sám pan kancléř nebude chtít opustit, vždycky pro něj na Hradě bude důstojné místo.“

DŮVODY, PROČ MYNÁŘ NEDOSTAL PROVĚRKU

Podle informací ČT24 byly pro neudělení prověrky tři hlavní důvody - anonymní akcie, nevyjasněné vlastnictví pozemků a nepřiznané odsouzení za nehodu.

Mynář pro ČT24 sdělil, že si nepamatuje všechny události ze soukromého a podnikatelského života za posledních dvacet let (tím myslel ono nepřiznané odsouzení za nehodu).

Důvody, které Mynář uvádí, jsou sice zajímavé, ale mohli by jim uvěřit jen ti, kteří nemají žádné informace o Zákoně č. 412/2005 Sb. o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, který celé řízení prověřování, ale i samostatnou práci s utajovanými informacemi upravuje.

MOJE OSOBNÍ ZKUŠENOST S NBÚ A BEZPEČNOSTNÍ PROVĚRKA

Před několika lety jsem pracovala na ministerstvu, kde byla samozřejmostí bezpečností prověrka. O prověrkách jsem do té doby slýchala, ale prakticky o nich nevěděla téměř nic.

Ráda bych se s vámi podělila o svou osobní zkušenost – jak jsem požádala o prověrku, jednání na NBÚ, doložení originálních dokumentů, samotné prověřování zpravodajci a vydané osvědčení na II. stupeň (důvěrné).

Již při podepsání pracovní smlouvy jsem musela doložit, že mám prověrku I. stupně (vyhrazené), kterou pro fyzické osoby uděluje zaměstnavatel po náležitém bezpečnostním poučení pro danou pracovní pozici.

Dál jsem musela doložit potvrzení od NBÚ, že jsem si podala žádost o prověrku II. stupně (důvěrné) již při podepsání pracovní smlouvy. Pokud bych toto potvrzení neměla, nemohla bych nastoupit do zaměstnání.

Na bezpečnostním odboru jsem dostala příslušný dotazník NBÚ na II. stupeň prověrky (důvěrné) a začala jsem s vyplňováním údajů, jmen a dat. Jestliže musíte doložit posledních deset let osobního, studentského, pracovního i finančního života, není to zrovna jednoduché.

Tehdy mi bylo 28 let a musela jsem doložit všechno, co jsem dělala, kde jsem se zdržovala, co jsem kupovala... až do svých 18 let. Strávila jsem nad dotazníkem asi týden.

Na mnoho událostí či lidí jsem si vzpomněla, ale když už se jednalo o přesná data, jména či adresy, musela jsem hledat v osobních dokumentech, které mám naštěstí uložené v několika kancelářských šanonech. Často mi různí lidé během života vytýkali, že jsem člověk, který všechno shromažďuje a nic nevyhazuje. Při vyplňování dotazníku pro NBÚ se mi to opravdu hodilo!

Během vyplňování dotazníku jsem si vzpomněla na dobré rady od budoucích, již prověřených, kolegů, abych uvedla raději více informací než méně. Kdyby na to totiž úředníci z NBÚ a zpravodajské služby později přišli sami, mohli by se zcela oprávněně ptát, proč jsem jim ony okolnosti zatajila.

Ostatně při pročítání Zákona č. 412/2005 Sb. o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti jsem se dozvěděla totéž. Uvedení nepravdivé informace či zamlčení informace rozhodné pro objektivní zjištění skutečného stavu věci při ověřování podmínek pro vydání dokladu, je považováno ze strany NBÚ za negativní okolnost, a může následně znamenat neudělení prověrky.

Když jsem dotazník dokončila (a také další prohlášení pro NBÚ), vyhledala jsem všechny originální dokumenty, které jsem podle dotazníku měla na NBÚ doložit, aby si pořídili kopie. Moje dokumenty tvořily několik centimetrů vysokou kupu (ostatně to Mynář uváděl také). Všechno jsem odnesla na NBÚ, kde se mě ujal úředník, se kterým jsem jednala.

A nastalo období čekání, jak moje prověřování dopadne. Honilo se mi hlavou, zda jsem všechno pod časovým tlakem (abych všechno stihla do termínu pro nástup do zaměstnání) vyplnila správně. Nezapomněla jsem na nic?

Po několika měsících jsem dostala doporučený dopis, ve kterém mě NBÚ vyzval k doložení dalších dokumentů a objasnění údajů, které jsem v dotazníku uvedla.

Opět nastalo období čekání a po několika měsících jsem obdržela další doporučený dopis od NBÚ. Po převzetí dopisu na poště jsem obálku držela v rukou a odhadovala výsledek. Jak dopadlo moje prověřování? Uspěla jsem? Jsem důvěryhodným člověkem pro stát?

Také jsem však byla smířená s tím, že pokud osvědčení neobdržím, budu se muset s místem na ministerstvu rozloučit. Tak to prostě chodí.

Ano, osvědčení v obálce bylo a mně se velice ulevilo! Na výsledek od NBÚ jsem čekala několik měsíců a občas se mě tu a tam někdo zeptal, jestli už prověrku mám. Já jsem ji však neměla, v mém případě trvalo však prověřování tři čtvrtě roku.

Zajímavou dohrou pro mě bylo, když jsem občas potkala známé či kolegy z různých období mého života, kteří mi po úvodních frázích s potutelným úsměvem řekli, že se s nimi zkontaktovali zpravodajci a vyptávali se na mě. Nejdříve to byl pro mě šok, ale když už to bylo poněkolikáté, zvykla jsem si a jen jsem dodala, že jsem zažádala o prověrku kvůli zaměstnání.

Také Zákon č. 412/2005 Sb. o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti (§ 107) říká, že je možné, aby zpravodajská služba provedla šetření ohledně žadatele a také osob starších 18 let, se kterými žije. Šetření se v závislosti na stupni prověření provádí ve všech prostředích, kde se žadatel pohybuje - rodina, zaměstnání, bydliště, škola, sportovní klub atd.

MYNÁŘOVA BEZPEČNOSTNÍ PROVĚRKA

Jestliže se Mynář hájí tím, že si nemůže pamatovat za posledních dvacet let svého života všechno, nemohu s ním než souhlasit. Protože to však ten, kdo sestavoval dotazník pro žadatele o prověrky věděl, udělal dotazník velice podrobný.

Každá otázka má své místo, v případě složitějších otázek jsou kladeny další podotázky ohledně míst, jmen, adres a činností. Není tedy možné, jak uvádí Mynář, zapomenout či vynechat něco podstatného.

Dotazníky pro všechny tři typy prověrek si můžete stáhnout na webu NBÚ a podívat se sami: http://www.nbu.cz/cs/dotazniky-ke-stazeni/

Je tedy téměř vyloučené, aby Mynář zapomněl například na autonehodu, za kterou byl pravomocně odsouzen a dostal podmíněný trest v délce několika měsíců. I na to je totiž v dotazníku NBÚ pamatováno.

V dotazníku jste rovněž tázáni na veškerý majetek, včetně otázek od koho jste jej získali, jakou formou, kdy a jakou měl hodnotu. To se týká dalších výtek, které zmiňoval NBÚ Mynářovi (zdroj ČT24).

KOLIK LIDÍ MÁ V ČESKÉ REPUBLICE PROVĚRKY?

K 14. lednu 2016 NBÚ eviduje podle mluvčího NBÚ Radka Holého:

  • 20.043 platných osvědčení fyzické osoby na II. stupeň (důvěrné)
  • 16.093 platných osvědčení fyzické osoby na III. stupeň (tajné)
  • 860 platných osvědčení fyzické osoby na IV. stupeň (přísně tajné)

ZAMÍTNUTÝ ROZKLAD A ŽALOBA K SPRÁVNÍMU SOUDU

Mynář je přesvědčen, že důvodem neobdržení prověrky jsou politické důvody, které směřují k panu presidentovi (když nemohou ublížit Zemanovi, tak ublíží alespoň jeho blízkým spolupracovníkům).

Mynář patrně zapomněl, že v NBÚ nepracují politici (ani ho neřídí), ani NBÚ nepracuje na zakázku pro politiky. Ale jedná se o prověřené úředníky a citlivá data v rámci šetření prověřují policie a zpravodajské služby. Jestliže se Mynář domnívá, že by měl patřit mezi oněch 860 lidí v České republice, kteří mají prověrku na nejvyšší stupeň utajení, má samozřejmě právo podat žalobu k soudu.

Mám však obavy (či tušení?), že i kdyby Nejvyšší správní soud potvrdil správnost rozhodnutí neudělit prověrku, Mynář by pravděpodobně tvrdil, že i soudy jsou v naší zemi pod politickým tlakem.

Krásné zimní dny s prověrkami i bez nich vám přeje Vaše bloggerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie a linky:

Citace presidenta Miloše Zemana pro Parlamentní listy dostupná zde: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zeman-Kancler-Mynar-si-musi-co-nejrychleji-dodelat-proverku-291262

Citace presidenta Miloše Zemana pro E15.cz dostupná zde: http://zpravy.e15.cz/domaci/politika/mynar-proverku-nedostal-zeman-na-hrade-vzdy-najde-dustojne-misto-1230774

Fotografie Vratislava Mynáře od Davida Sedleckého je z Wikipedie dostupná zde:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vratislav_Myn%C3%A1%C5%99#/media/File:V_Myn%C3%A1%C5%99.JPG
Informace dostupné z ČT24 zde:

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/1597523-mynar-nedostal-proverku-i-kvuli-zamlceni-30-let-stare-nehody-v-opilosti

Zákon č. 412/2005 Sb. o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti dostupný na webových stránkách NBÚ zde:

http://www.nbu.cz/cs/pravni-predpisy/zakon-c-4132005/

Rozhovor s Vratislavem Mynářem na Deníku.cz je dostupný zde:

http://www.denik.cz/z_domova/vratislav-mynar-zadat-proverku-na-prisne-tajne-byla-chyba-20151212.html

Autor: Hana Rebeka Šiander | karma: 24.75 | přečteno: 4839 ×
Poslední články autora