Recenze knihy "Poirot a já" od Davida Sucheta

Herec David Suchet se zapsal do našich srdcí, když po čtvrt století hrál belgického detektiva Hercula Poirota. Bylo to neuvěřitelných sedmdesáti dílů. Jak to změnilo život Davida Sucheta se dočtete v jeho prvotině „Poirot a já“.

Anglický herec a představitel charakterních rolí David Suchet dostal první nabídku ztvárnit postavu Hercula Poirota v roce 1988. Během dalších pětadvaceti let propůjčil svou tvář Poirotovi v sedmdesáti detektivkách.

Agatha Christie napsala o Hercule Poirotovi celkem třiatřicet románů, padesát povídek a jednu divadelní hru. Díky tomu se Hercule Poirot stal spolu s Sherlockem Holmesem nejslavnějším románovým detektivem na světě.

Celkově se jednalo o třináct filmových sezon. Zpočátku se natáčely seriálové díly, které trvaly zhruba hodinu, postupně se přešlo k dvouhodinovým filmům s nákladnou výpravou, četným komparsem a kvalitními rekvizitami.

Žaket, kalhoty s úzkým proužkem, černé kožené lakýrky do špičky a homburg, vykartáčovaný a elegantně upravený šedý plstěný klobouk, cvikr a jedinečný navoskovaný knír, poněkud prkenná chůze, důležitý řád a metody, ale hlavně nezapomenutelné malé šedé buňky – to všechno je tak charakteristické pro postavu Hercula Poirota.

„Těžko lze slovy vyjádřit, jak moc pro mě tenhle tolika posedlostmi trpící, dobrosrdečný a vlídný muž se svojí cupitavou chůzí, ´malými šedými buňkami´ a zvláštním přízvukem začal postupně znamenat.“David Suchet

I když Poirota hráli ve filmech již dříve i jiní herci, např. v roce 1974 to byl Albert Finney, v roce 1985 Peter Ustinov či v roce 1986 Ian Holm, nikdy se nezapsal do miliónů lidských srdcí po celém světě tolik jako právě v hereckém podání Davida Sucheta.

David Suchet (*2. 5. 1946) je oceňovaný anglický herec, po celém světě známý zejména jako představitel Hercula Poirota. Za svoji více než čtyřicetiletou kariéru účinkoval v řadě divadelních inscenací. Je hostujícím hercem Královské shakespearovské společnosti. David Suchet, ženatý otec dvou dospělých dětí, žije v Londýně, jeho velkým koníčkem je fotografování. Za přínos pro divadlu mu byl v roce 2011 udělen titul komandér Britského impéria. Jeho kniha „Poirot a já“ je jeho prvotinou.

Právě tento herec si kladl otázku, jak věrohodně ztvárnit Hercula Poirota, několik měsíců před natáčením. Přečetl všechny detektivní romány od Agathy Christie, kde detektiv vystupuje. Při četbě si dělal podrobné poznámky a sestavil seznam o třiadevadesáti bodech o malém Belgičanovi (tento seznam je přílohou knihy v anglickém rukopise Davida Sucheta a také v českém překladu).

Např. Bod. č. 1 – Belgičan! NE Francouz!; Bod č. 2 – Pije odvar z bylinek – černý čaj jen zcela výjimečně, nazývá ho „anglickým jedem“. Kávu si dá – ale pouze bez mléka; Bod č. 9 – Jeho „Božstvy“ jsou řád a metoda; Bod č. 21 – Nikdy necestuje bez stříbrné soupravy na úpravy knírku.

„Přísahal jsem sám sobě, že nikdy nedopustím, aby se (Hercule Poirot) stal směšnou postavičkou.“David Suchet

David Suchet je nejen vynikající herec, ale také i dobrý spisovatel, což ostatně můžete posoudit sami, když si knihu přečtete. Spoluautorem knihy byl Geoffrey Wansell, novinář a spisovatel.

Tento noblesní britský gentleman nám umožnil nahlédnout do své duše, ale také do svého hereckého života (jaké nabídky rolí divadelních, seriálových či filmových dostával), ale také do soukromí své rodiny (kde bydleli, jak se stěhovali a trávili prázdniny…).

Dokázal zachytit nejen, co pro něj Hercule Poirot znamenal, ale také, jak změnil jeho život. Často si kladl otázky i mimo kamery ve svém soukromí, jestli se zachoval v určitých životních situacích správně a jestli by to Hercule Poirot schválil.

„Ze mě a Poirota se postupně stávala jedna osoba. Nejednou tady byl Poirot a já zároveň.“David Suchet

V knize Suchet podrobně popisuje, jak probíhala natáčení, úsměvné historky ze zákulisí, ale také herecké obsazení jednotlivých dílů seriálů a filmů. Na začátku se v dílech objevovali britští herci, kteří se teprve postupem času proslavili. Později se seriál a filmy s Herculem Poirotem staly prestižní záležitostí, že mnoho slavných herců považovalo za čest si v něm zahrát.

Mezi nejbližší a nezapomenutelné postavy, které vytvářely zázemí seriálu, patřil kapitán Hastings (Hugh Fraser), vrchní inspektor Japp (Philip Jackson) a slečna Lemonová (Pauline Moranová).

V některých pozdějších dílech tyto postavy nejsou (prostě je Agatha Christie vypustila), ale dobrou přítelkyni nalezl Poirot ve spisovatelce Ariadne Oliverové (Zoë Wanamakerová).  

Herecké působení vyneslo Suchetovi pozvání na večeři od královny matky, která si s celou rodinou nenechala v televizi ujít žádný díl s Herculem Poirotem.

Byť se Poirot nikdy neoženil, přesto byl přesvědčen, že: „nejlepší věcí na světě je štěstí, které prožívá jeden muž s jednou ženou.“

Psaný text doprovází barevné fotografie z natáčení i černobílé fotografie (přímo od Davida Sucheta jako vášnivého fotografa) s podrobnými popisky. V závěru je nejen seznam o třiadevadesáti bodech o malém Belgičanovi, ale také přehled všech dílů seriálu.

Ačkoliv na každé knize je možné najít nějaké negativum, já jsem žádné neobjevila. Velkým potěšením pro mě rovněž byla kvalitně odvedená korektorská práce. Je nádherné číst knihu a neobjevit žádné chyby.

Jestliže máte tedy rádi knihy spisovatelky Agathy Christie, originální postavu detektiva Hercula Poirota, jedinečné ztvárnění v podání herce Davida Sucheta či ducha staré dobré Anglie, kterého jsem cítila při četbě knihy, pak je to kniha právě pro vás.

Krásné dny Vám přeje Vaše bloggerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie a zdroje:

Fotografie Davida Sucheta dostupná na: http://kultura.zpravy.idnes.cz/david-suchet-uz-nebude-hercule-poirot-d8m-/televize.aspx?c=A131011_133621_televize_ob

Fotografie Davida Sucheta dostupná na: https://cs.wikipedia.org/wiki/David_Suchet

Fotografie knihy „Poirot a já“ dostupná na: https://www.bux.cz/knihy/160669-poirot-a-ja.html

Životopis Davida Sucheta dostupný na: https://www.bux.cz/autori/40843-david-suchet.html

Autor: Hana Rebeka Šiander | pátek 18.12.2015 22:24 | karma článku: 26,54 | přečteno: 1199x
  • Další články autora
  • Počet článků 622
  • Celková karma 15,61
  • Průměrná čtenost 3868x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->