Hana Rebeka Šiander

Recenze – „Základy křesťanského života“ od Dereka Prince

25. 10. 2015 18:24:00
Kniha biblického učitele a kazatele Dereka Prince „Základy křesťanského života“ přináší komplexní a podrobné učení o šesti základech křesťanské víry. Všechno, co jste kdy chtěli vědět o křesťanské víře, ale báli jste se zeptat!

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA?

Během svého života jsem jako věřící člověk přečetla několik knih a slyšela různá kázání na téma základy křesťanské víry. První kázání jsem slyšela před dvaadvaceti lety, ale později jsem dala přednost knihám, které mi umožnily podrobné a individuální studium.

Každé z kázání či knih obsahovalo něco zajímavého a bylo originální. Ale „Základy křesťanského života“ od celosvětově uznávaného učitele Bible, misionáře a letničního kazatele Dereka Prince, pro mě osobně byly nejlepší.

Pokud se mě tedy někdo zeptá - „Jakou literaturu bych měl začít číst po vydání svého života Ježíši Kristu?“ – poradila bych mu kromě každodenního studia Bible právě tuto knihu. Rovněž bych knihu doporučila všem, kteří se zajímají o křesťanskou víru, učení, hlubší znalosti Bible, anebo teprve koketují s vírou.

„Žijeme v civilizaci poznamenané materialismem, lhostejností, kompromisy a mravním a duchovním úpadkem. Může něco zarazit postup tohoto úpadku a obrátit naši generaci zpět k Bohu?“

Derek Prince

ŠEST ZÁKLADŮ UČENÍ VÍRY

Ačkoliv se totiž jedná o těchto šest základů víry, které jsou stanoveny v biblickém Listu Židům 6,1 – 2 – pokání z mrtvých skutků, víra v Boha, učení o křtech, vkládání rukou, vzkříšení z mrtvých a věčný soud - přesto hlubokým rozborem biblických textů, výklady hebrejských či řeckých slov z původních originálních knih Bible a vysvětlením míst v kontextu celé Bible, hluboce přesahuje nejen základní učení o křesťanské víře, ale obohacuje a rozšiřuje dosavadní poznatky a víru.

Kniha poskytne odpovědi na tyto a další otázky: Co je pokání? Jaké účinky má Bible? Jak se naděje odlišuje od víry? Jak vypadá "mrtvá víra"? Jaká jsou dvě velká přikázání Nového zákona? Proč je láska naplněním zákona? Jaký je rozdíl mezi křtem Jana Křtitele, křtem utrpením, Kristovým křtem a křtem v Duchu svatém? Proč by měli všichni mluvit jazyky? Jaký byl smysl Letnic? Co jsou duchovní dary a komu je Bůh dává? V jakém období proběhne vzkříšení? Proč budou všichni vzkříšeni a v jakém pořadí? Proč jsou v Bibli tři různé typy křesel soudů - soudná stolice Kristova, trůn velebnosti Kristovy a veliký bílý trůn? Co je místo odloučených duchů, ohnivé jezero a peklo?

Derek Prince (*1915 – 2003†) se narodil v Indii britským rodičům. Získal univerzitní vzdělání v řečtině a latině na Eton College a Cambridge University ve Velké Británii. Byl odborným asistentem v oboru starověké a moderní filosofie na univerzitě King ́s College. Vystudoval hebrejštinu a aramejštinu na Hebrew University v Jeruzalémě. Kromě toho ovládal mnoho moderních jazyků. Jako voják britské armády se v roce 1941 setkal s Ježíšem Kristem, což zásadně změnilo jeho život. Stal se biblickým učitelem a jeho každodenní rádiové vysílání „Dnes s Derekem Princem“ zasahuje více, než polovinu světa. Napsal 50 knih, nahrál 450 audio kazet a 150 videokazet. Mnoho z nich bylo přeloženo do více než 80 jazyků. Je uznávám všemi denominacemi.

„Bez obživujícího vlivu Ducha svatého je duchovní stav člověka stavem smrti. Je mrtvý vůči Bohu a vůči duchovním skutečnostem. Hřích, spravedlnost a soud pro něho nemají žádný význam ani pro něho nejsou žádnou realitou.“

Derek Prince

KLADY A NEGATIVA KNIHY

Kniha je velice dobře rozčleněna a text je strukturovaný (což je u knihy, která má 416 stran nezbytné), ostatně tak jako všechny knihy tohoto autora. Přestože jde o knihu, která jde v daných křesťanských základech opravdu do hloubky, je napsána srozumitelným jazykem a je opravdu pro každého. Není to kniha pouze pro intelektuály, jak by se mohlo zdát.

Negativum spočívá ve stylistických korekturách. V textu jsou desítky chyb, které poněkud snižují mistrovsky napsané dílo.

„Stav, v jakém člověk zemře – stav jeho duše při smrti – rozhoduje, jaký bude jeho stav po celou věčnost. V tomto ohledu je každá duše zodpovědná pouze za sebe, pouze za svůj vlastní stav.“

Derek Prince

KOMU BYCH KNIHU DOPORUČILA?

Dovoluji si tedy tvrdit, že „Základy křesťanského života“ nejsou pouze velice důležitou a potřebnou četbou pro křesťany začátečníky, ale také pro ty, kteří jsou věřící mnoho let. Ostatně kdo z nás čte Starý zákon v hebrejském a Nový zákon v řeckém originálu?

Tato kniha mi rovněž poskytla komplexní učení o vzkříšení z mrtvých a věčném soudu, kterým se mnoho pastorů a kazatelů z hlediska obtížnosti vyhýbá.

Knihu jsem přečetla v českém jazyce, ale je dostupná i v desítkách dalších jazyků.

Příjemný podzimní čas a spasenou duši Vám přeje Vaše bloggerka Hana Rebeka Šiander

Odkazy a fotografie:

Webové stránky a CV na Derek Prince Ministries dostupné: http://www.derekprince.cz/index.html

PRINCE, Derek, Základy křesťanského života. 1. Vydání, Kontakt cz, s.r.o., vydavatelství Postilla, Doubek: 2006. 416 stran. ISBN 80-86442-37-3

Foto dostupné z webové stránky Wikipedia - https://en.wikipedia.org/wiki/Derek_Prince

Fotografie knihy dostupná z webové stránky Dobré knihy.cz - http://www.dobreknihy.cz/store/goodsdetail.asp?strGoodsID=009&lngDepartmentID=4

Autor: Hana Rebeka Šiander | karma: 19.40 | přečteno: 767 ×
Poslední články autora