Pravda o elektrickém zubním kartáčku s kruhovou hlavicí

Televizní reklama na elektrický zubní kartáček zn. Oral-B mě doslova dráždí! I já mám své zkušenosti s elektrickým zubním kartáčkem. Proto jsem se rozhodla, že se s vámi o ně podělím.

Několik let, poslední měsíce velmi intenzivně, nás televizní reklamy informují, že jedině elektrický zubní kartáček Oral-B může dokonale naše zuby vyčistit. V každém ohledu lépe, než mechanický zubní kartáček.

JAK TO VŠECHNO ZAČALO…

I já jsem si dlouho přála elektrický zubní kartáček. Vídala jsem ho u svých kamarádek během studií, když jsme spolu bydlely, u dobrých přátel v koupelně, ve filmech…

Už před mnoha lety ho mělo mnoho lidí, které jsem osobně znala. Já jsem však jeho koupi stále odkládala. Stále bylo něco důležitější a navíc jsem si říkala, že bez elektrického kartáčku jsem se obešla dost dlouho a dobře se mi žije i bez něj.

MŮJ PRVNÍ ELEKTRICKÝ ZUBNÍ KARTÁČEK

Před dvěma lety se mnou hovořil o elektrickém zubním kartáčku kamarád a nemohl si ho vynachválit. Pak přišel den, kdy jsem ho jako dárek dostala i já. Byla jsem nadšená!

Byl to elektrický zubní kartáček značky DM (produkt Drogerie DM) s kruhovou vibrující hlavicí, s možností dokupovat náhradní hlavice a vyměňovat je, a také s elektrickou nabíječkou.

Zuby jsem si elektrickým kartáčkem začala čistit každé ráno, večer jsem zůstala u ručního kartáčku. Podle doporučení svého dentisty se věnuji čištění zubů zhruba dvacet minut. To jsem také zhruba jeden rok pečlivě činila s elektrickým zubním kartáčkem.

POZITIVA A NEGATIVA ELEKTRICKÝCH ZUBNÍCH KARTÁČKŮ

Tak jako má mince dvě strany, má i elektrický zubní kartáček svá pozitiva i negativa. Samozřejmě každá reklama vychválí nanejvýš pozitivní stránky (aby se produkt výtečně prodával a jednotlivé obchodní značky inkasovaly vysoké zisky), a pomlčí o negativních stránkách, těch, které jsou zdraví nebezpečné.

PRAVDY O ELEKTRICKÉM ZUBNÍM KARTÁČKU

Elektrický zubní kartáček dokonale odstraní zubní plak a to jak na vnitřních stranách zubů, tak na vnějších, kde rotující hlavice odvede výtečně svoji práci (reklama Oral-B uvádí odstranění až 92 procenta zubního plaku).

Pokud bojujete se zubním kamenem, který vytváří nepěkné skvrny na zubech, spolehněte se, budou také pryč!

Rovněž je pravda, že kartáček neskutečně rychle kmitá a tím čistí zuby (reklama na Oral-B zmiňuje, že elektrický kartáček zvládne až 48.000 kmitů za minutu oproti 600 kmitům za minutu při mechanickém čištění zubů).

LEŽ O ELEKTRICKÉM ZUBNÍM KARTÁČKU

Není pravda, že elektrický zubní kartáček je k dásním citlivý. Pokud opravdu máte elektrický zubní kartáček s vibrující kruhovou hlavicí, pak totiž kruhovými pohyby odkrývá víc a víc u zubů. Tímto způsobem se propracováváte k ustupujícím dásním, odhaleným krčkům a spějete k zubní paradentóze končící vypadáváním zubů.

Jako ilustraci jsem si vybrala sice značku Oral-B (já sama mám zkušenost s tímtéž typem od DM Drogerie, ale stejně tak tento druh kartáčků vyrábí i značka Eta, Bravo, AEG, Laica či Braun).

Rovněž je lež, že elektrický zubní kartáček je šetrný. Není šetrný ani k dásním, ani k zubům. Na jednom místě v ústech jsem měla o trochu více amalgámové plomby, než bylo třeba. Pokaždé, když jsem po zubu přejela jazykem, jsem to cítila. Elektrický zubní kartáček čistí tak dokonale, že i tento nedostatek po několika týdnech odstranil a zubní plombu zcela vyhladil. Co se tedy děje při čištění se zubní sklovinou?

JAK TO DOPADLO S MÝMI ZUBY?

Po důkladném ranním čištění zubů jsem začala mít velké problémy s ustupujícími dásněmi a odkrytými zubními krčky, a to téměř u všech zubů.

Začala jsem si kupovat speciální zubní pasty, které měly problémy vyřešit, ale nic nepomáhalo. Při každém čištění zubů jsem prožívala doslova muka, nemluvě o studených nápojích a zmrzlinách, které jsem musela ze svého života zcela vyloučit.

Moje problémy mě přivedly do zubní ordinace. Tam mi dentista společně se zubním hygienikem ukázali, jak si správně čistit zuby – tedy táhlými pohyby směrem se shora dolů (v mém případě ještě lehce přejíždět přes dáseň a dolů a překrývat tak lehkým tlakem odhrnutou dáseň).

Správné čištění zubů jsem znala z dřívějška a mechanickým kartáčkem jsem je také prováděla. Když jsem však přešla na elektrický zubní kartáček, ten pracoval špatným způsobem za mě.

Dentista i hygienik mi vysvětlili, že to je právě elektrický zubní kartáček, který svou kruhovou hlavicí s každým pohybem zhoršuje stav mých krčků a dásní. Speciální pasty mi nedoporučili, ale nabádali mě ke správné mechanice čištění zubů.

Byla jsem skeptická, stav mých zubů a dásní byl strašný. Zdálo se mi, že jenom správné čištění nemůže pomoci. Nicméně jsem nic, než tuto radu neměla. Po půl roce správného čištění zubů mechanickým kartáčkem jsem se pročistila ke zdravému chrupu.

SLOVO NA ZÁVĚR

Jestliže to nebylo z mého textu patrné, pak bych zmínila, že existuje více druhů elektrických zubních kartáčků. Některé mají kruhovou hlavici a rotují tak, že vám způsobí nemalé problémy. Jiné mohou mít podlouhlou hlavici a ta funguje stejně jako mechanický kartáček, protože její pohyby rotují se shora dolů. O tomto druhu jsem nepsala.

Pokud vám tedy váš dentista doporučí elektrický zubní kartáček, zkuste se ho zároveň zeptat, zda ho používá on sám. Troufám si tvrdit, že rozhodně nepoužívá zubní elektrický kartáček s kruhovou hlavicí. Půjde jenom o doporučení určité obchodní značky, ze které bude mít dentista po vašem odchodu z ordinace nějaké to procento ke svému příjmu navíc.

Jestliže by vám ho doporučil a navíc tvrdil, že ho také sám používá, pak je nejvyšší čas se s ním rozloučit a vyhledat nového. Elektrický zubní kartáček s vibrující kruhovou hlavicí může totiž doporučit jen ten, kdo o čištění zubů absolutně nic neví.

Doporučí vám ho také ten, kdo na vás bude chtít jednoznačně vydělat. Odhalené krčky vašich zubů budou bolet a potřebovat častější a větší péči, včetně mnoha návštěv v ordinaci. Současně vám vřele doporučí ne zrovna levné speciální zubní pasty proti odhaleným krčkům, ale nebude řešit příčinu problémů.

Zpět k televizní reklamě na elektrický zubní kartáček značky Oral-B. Možná to je nejčastěji doporučovaná značka elektrických zubních kartáčků, ale určitě to není to nejlepší pro naše zuby.

Zdravý chrup a pěkné letní dny vám přeje Vaše bloggerka Hana Rebeka Šiander

Odkazy, fotografie a zdroje:

https://www.youtube.com/watch?v=kY68G1j2K1c

https://www.youtube.com/watch?v=rYIK_F4eIOk

https://www.youtube.com/watch?v=2Xno6sxHw-4

Fotografie: www.google.cz - obrázky

Autor: Hana Rebeka Šiander | neděle 9.8.2015 18:36 | karma článku: 47,72 | přečteno: 200673x