Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Čas Robinsonů“ od Pavlíny O´Toole

26. 06. 2015 18:57:00
Pavlína O ́Toole přichází se svým prvním románem „Čas Robinsonů“. Máte rádi napínavé a dobrodružné čtení? Příběh českého manželského páru, který se usadil za oceánem, aby si splnil svůj americký sen. Ale násilí? To v plánu nebylo..

JAK JSEM SE DOSTALA KE KNIZE

První kapitolu knihy jsem od Pavlíny O ́Toole četla ještě dříve, než kniha spatřila světlo světa. Už tehdy mě zaujalo, jak bloggerka, která se dosud věnovala psaní poměrně krátkých textů, dovedla mistrně vystihnout těžký osud týrané manželky a matky čtyř dětí. Velmi se mi kniha líbila. Po více než roce jsem dostala knihu a s chutí jsem se do ní začetla.

O ČEM JE KNIHA?

Když se mladá manželka a matka Petra Tomanová stěhovala na začátku 90. let z Čech do Ameriky, vezla si s sebou i svůj vlastní sen - vzdělat se, podnikat a zajistit svým dětem tu nejlepší budoucnost.

O několik let později si na drahé a náročné stadium vydělává úklidem domácností bohatých Američanů, po nocích se učí na zkoušky, stará se o děti a domácnost, a s vypětím všech sil se snaží na svůj původní sen dosáhnout.

Zároveň ji ale tíží dominantní a násilné chování manžela Richarda, které ji svazuje a táhne zpět, ale ona řešení tohoto problému stále odkládá. Celá rodina tak žije pod neustálým tlakem strachu a obav z budoucnosti. Jednoho dne se ale okolnosti dramaticky změní a Petra je donucena jednat, aby neztratila úplně vše, včetně svých dětí a vlastního života. Tolik obávaný krok do neznáma spustí lavinu událostí, které již nelze zastavit.

„Každý má v životě záruku, že se přinejmenším jednou narodí a jednou zemře. Takový člověk se může počítat mezi miláčky Štěstěny, protože nemalý počet jedinců si musí projít několika narozeními a několika umíráními, než přijde to poslední.“

Pavlína O ́Toole

HLAVNÍ POSTAVY ROMÁNU

Hlavní hrdinkou je manželka Petra Tomanová vychovávající s manželem Richardem čtyři děti, devatenáctiletého syna Davida z Richardova prvního manželství a tři jejich děti, třináctiletého Marka, devítiletého Pavlíka a čtyřletou Verunku.

Richard údajně pracuje ve své vlastní stavební firmě, ale ve skutečnosti tvoří většinu jeho příjmů ukradené a vzápětí prodané věci v bazarech. Neváhá okrást svou vlastní ženu o šperky a několik cenností, které jí zbyly po předcích, nebo dokonce obrat své děti o dárky, které jim dříve daroval k narozeninám či Vánocům.

Kdo by pochyboval o tom, že Richard není hlavou rodiny, toho k takovému smýšlení donutí, když ne psychickým násilím (týráním, manipulací, vydíráním a ponižováním), tak zcela jistě fyzickým násilím (kopáním, pohlavky, mlácením, taháním za vlasy, škrcením) a svou vlastní ženu navíc sexuálním násilím. Ve skutečnosti je tedy manželem a otcem jen na papíře.

Ačkoliv celé manželství pracuje Petra jako hospodyně v rodinách zámožných Američanů a živí celou rodinu – pere a žehlí, nakupuje, vyzvedává děti ze škol a školek, každý den vaří, uklízí pronajatý dům, stará se o zahradu a ještě po nocích studuje na vysoké škole, Richard jí všechny peníze bere a sám svou rodinu neustále přesvědčuje, že bez něj by skončili všichni na ulici.

Postupně začne Petru očerňovat a podněcovat proti dětem. Rád používá metodu cukru a biče, něco málo dětem koupí, např. chipsy a colu ke snídani ve fast foodu (to, co Petra dětem nikdy nedovoluje) a pak je na oplátku nutí krást zboží v supermarketech, které prodává.

„Ty nejhorší zápasy přicházejí se změnou, jakými jsou vstávání a padání. Zrození a umírání. To jsou ty okamžiky, kdy panikaříme, kdy se bojíme, kdy nás obchází hrůza.“

Pavlína O ́Toole

Nečinně ke všemu přihlíží Richardova matka Eva, která bydlí v Čechách, a neustále svého syna, který má již od dětství všechny znaky psychopata, omlouvá. Rovněž sousedé, zaměstnavatelé Petry a učitelé ze školy... ti všichni věří legendám, které o Petře celá léta spřádá Richard – neschopná, labilní, depresivní matka, která se nedovede postarat o děti, protože nepracuje a jen vyžaduje neustálou péči a peníze od manžela.

Domácí násilí trvá patnáct let... Petra neustále ustupuje a mlčí, snaží se Richarda neprovokovat. Ale i když dělá ona i děti všechno, co Richardovi na očích vidí, všechno, co si přeje a co kdy jen vytuší, pokaždé se najde něco, co je špatně. Následuje, jak jinak, než Richardovými slovy předpovídaný, zasloužený trest.

Petra se snaží najít východisko z tíživé situace, ale nedaří se. Když už se zdá, že má plán, jak opustit Richarda, je opět o krok napřed. Tajně jí podává uspávací léky a Petru postupně utlumuje natolik, že celé dny a noci prospí a nevnímá dění kolem.

Když se Richard připravuje na poslední a mnohonásobně větší dávku léků, které by Petru uspaly nadobro, tak se do plánu připletou nejstarší děti, David a Marek, plán naruší a Petře zachrání život.

KONEC DOBRÝ, VŠECHNO DOBRÉ?

Najde Petra odvahu a sílu opustit i s dětmi psychopatického manžela? Objeví řešení, jak neskončit na ulici? Narazí na lidi, kteří jí její životní útrapy s manželem uvěří a pomohou jí? Odpověď si budete muset již přečíst v knize sami.

AUTORŮV STYL, JAZYK, GRAMATIKA...

Pavlína O ́Toole popisuje smutný životní příběh velmi citlivě, ale přesně. Váží slova a hraje si s nimi. Na místech, která jsou dramatická, je správně zdůraznila přímou řečí a krátkými větami. Kniha má spád a příběh čtenář doslova hltá.

Na několika místech bych ocenila další odstavce, které stávající děj oddělí od následujícího. Rovněž bych věnovala více času korekturám. Ovšem v každé knize je stále co opravovat a jak řekl jeden významný spisovatel - dokonalá kniha bez chyb neexistuje.

Pavlína O ́Toole byla dlouhá léta známá jako bloggerka iDNES.cz. Na knize „Čas Robinsonů“ však ukázala, že si vytvořila vlastní styl psaní a nebojím se napsat, že má velmi dobře nakročeno stát se vynikající spisovatelkou beletrie.

SKONČÍ TO VŠECHNO KNIHOU?

Pavlína O ́Toole vytvořila příběh na základě několika životních příběhů žen, které prožily domácí násilí. To inspirovalo autorku k tomu, aby nezůstalo jen u další knihy, kterou čtenář po přečtení vloží do knihovny, ale obrátila se na odborníky v této oblasti a vytvořila projekt nazvaný podle knihy ČAS ROBINSONŮ, který přivede čtenáře k informacím i praktické pomoci.

Ta se totiž obětem domácího násilí, které jsou izolovány od světa, rodiny, finanční pomoci, přátel a známých, nedostává. Útočníci pracují vždy stejně destruktivně – a to podle pravidla: "Rozděl a panuj!"

Přestože je v posledních letech v České republice tématika domácího násilí často zmiňována, statistiky jsou stále ohromující. V ČR má zkušenost s domácím násilím až 38 procent lidí oproti 25 procentům v západní Evropě.

Pavlína O ́Toole (*2. 2. 1967, Litoměřice) je českou bloggerkou a spisovatelkou. Absolvovala čtyřleté bakalářské studium na soukromé škole liberálních umění William Jewell College v Liberty v americkém Missouri, kde obdržela bakalářský titul z ekonomie. Studovala také psychologii a kritické psaní. Pracovala na manažerských pozicích pro nadnárodní firmy a státní správu státu Missouri. Od roku 2002 žije v USA. Po úspěšném vydání první knihy „Čas Robinsonů“ pracuje na dalším románu. Nyní žije v Kansas City se svým milujícím manželem a synem.

KOMU BYCH ROMÁN DOPORUČILA?

Pokud máte rádi napínavé, dobrodružné příběhy (možná i thrillery?), pak se v této knize nezklamete. Kniha je zcela jistě pro ty, kteří si kladou otázky: Co je to domácí násilí? Kde začíná? Jak z takového otroctví najít cestu ven? Jaké podoby má? Jak poznat násilníka? Kniha také rozšíří obzory žen a mužů, kteří touží poznat nové začátky českého manželského páru daleko od domova, v Americe, kde začínají od nuly.

KDE SI MOHU ZAKOUPIT KNIHU?

Knihu si můžete zakoupit zde: http://www.bux.cz/knihy/188045-cas-robinsonu.html

Pokud si chcete přečíst ukázku, můžete si ji zdarma přečíst v PDF už teď:

http://casrobinsonu.cz/wp-content/uploads/2015/06/ukazka-z-romanu.pdf

Přeji příjemné čtení a žádné násilí Vám přeje Vaše bloggerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

Životopis z knihy a fotografie zde: www.google.cz

Kniha: http://www.bux.cz/knihy/188045-cas-robinsonu.html

http://casrobinsonu.blog.idnes.cz/

http://casrobinsonu.cz/

http://otoole.blog.idnes.cz/

Autor: Hana Rebeka Šiander | karma: 16.85 | přečteno: 830 ×
Poslední články autora