Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Pod toskánským sluncem“ od Frances Mayesové

22. 06. 2015 19:41:00
Máte rádi Toskánsko, italskou kuchyni a památky? Zajímáte se o pěstování bylin, květin, fíkovníků a olivovníků? Plánujete rekonstrukci zakoupené vily a nevíte, jak a kde začít? To všechno najdete v knize Pod toskánským sluncem.

JAK JSEM SE DOSTALA KE KNIZE

Nedávno jsem viděla film „Pod toskánským sluncem“ z roku 2003 od režisérky Audrey Wellsové. Hlavní hrdinku Frances Mayesovou dokonale ztvárnila herečka Diana Laneová. Film byl úchvatný! Z filmového plátna mě doslova přenesl do nádherné toskánské krajiny a začala jsem společně s hlavní hrdinkou, která je rodilá Američanka, prožívat její první dny v právě zakoupeném domě Bramasole v toskánské Cortoně.

Takové filmy mám ráda! Filmy, které vás přímo nutí k tomu, abyste si pokud možno co nejrychleji opatřili knihu a prožili příběh ještě jednou.

AUTORŮV STYL, JAZYK, GRAMATIKA...

Jedná se o tři stovky stránek, které v sobě zahrnují autobiografii, kuchařku, cestovního průvodce, ale i praktické návody pro kutily, jak se zrekonstruovat vilu a obnovit pozemek v Toskánsku.

Tempo je poněkud rozvláčné, ale jestliže nespěcháte a jste ochotni si vychutnávat podrobné popisy toskánských památek, historie, věcí, technologických postupů rekonstrukce italské vily, receptů oblíbených pokrmů, jedinečného počasí, pak vám to vadit nebude.

Četba místy připomíná návod, jak postupovat při rekonstrukci zakoupené staré vily ve střední Itálii. Toto ocení zcela jistě amatérští kutilové a ti, kteří se do něčeho takového chystají s nadšením a ve svém životě poprvé jako právě autorka knihy a její přítel Ed.

Nebo návod, jak správně ocenit a nakupovat čerstvé ovoce, zeleninu a maso. Autorka v knize popisuje stovky kuchařských receptů. Pokrmy líčí tak barvitě a do detailů chutí a vůní, že knihu nelze číst s prázdným žaludkem. Tento aspekt knihy ocení především kuchařky a ti, kteří si oblíbili italskou kuchyni.

„Měla jsem chuť vyzkoušet si život v jiné kultuře, vykročit novým směrem, objevovat něco nového. Potřebovala jsem něco jako další fyzický rozměr, který by zaplnil duchovní prostor mého dosavadního života.“

Frances Mayesová

Pokud ale právě držíte dietu, půst či protestní hladovku, pak si nechte knihu na později! Kniha je doslova útokem na smysly a byla by pro vás nestydatým pokušením.

Na dvou místech v knize objevíte kapitoly věnované nejoblíbenějším receptům s přesnou gramáží a technologickými postupy. Nejdříve naleznete letní italské recepty a pak následují vánoční italské i americké oblíbené pokrmy.

Na jaké recepty se můžete těšit? Např.: Antipasti, Bruschette s hráškem a šalotkami, Sorbet z bazalky a máty, Primi piatti, Fenyklová polévka, Pizza s cibulí a klobásou, Krupicové gnocchi, Omáčka z hříbků, Mandarinková zmrzlina, Zimní hrušky na víně, Česnekové bochánky, Kaštany v červeném víně...

Ačkoliv by se mohlo zdát, že tu opět máme spisovatelku, která vaří, nenechte se zmýlit! Frances Mayesová pochází z rodu, který se zabýval gastronomickým uměním, někteří jako laici (ovšem během veškerého volného času – dá se takový člověk ještě nazývat laikem?), někteří jako profesionální kuchaři. Sama autorka od raného dětství přihlížela vaření, pomáhala a jako dospělá absolvovala kuchařský kurz u slavné Simone Beckové v Provence. Kdo by neznal „Simku“, kuchařku a dobrou přítelkyni Julie Childové?

V každém případě si Mayesová pohrává se slovy. Přísloví, citáty slavných filosofů a spisovatelů, bonmoty či popisy obyčejných věcí a dějů vyjádřené brilantními slovy dodávají knize jedinečné kouzlo.

Kniha má pomalý spád i děj, což je tím, že jen zřídka narazíte v knize na dialog vystavěný přímou řečí. Ale patrně to byl autorčin záměr...

„Pochopila jsem, že v jednoduchosti je svoboda.“

Frances Mayesová

ZÁSADNÍ ROZDÍL MEZI KNIHOU A FILMEM

Ačkoliv se mi kniha velmi líbila, byl pro mě velký rozdíl mezi knihou a filmem zklamáním. Jistě se kniha nedá doslovně zfilmovat, ale rozdíl mezi knihou a filmem je zásadní – hlavní postavy, místa i vztahy. Můžete posoudit sami...

O ČEM VYPRÁVÍ KNIHA?

V knize se nám představuje autorka Frances Mayesová jako vedoucí katedry, která učí na filozofické fakultě v San Francisku. Je rozvedená a má dospělou dceru Ashley, která žije v New Yorku se svým přítelem. Frances žije s přítelem Edem, který je zaměstnán jako vysokoškolský profesor na stejné univerzitě. Frances s Edem během letních prázdnin procestovali už velkou část Spojených států, ale také Evropy, zejména si oblíbili Itálii, Francii, Španělsko...

Zamilovali si Toskánsko a to je přivedlo k myšlence pořídit si vilu, kde by měli druhý domov a kde by mohli trávit letní a zimní prázdniny. Od myšlenky k činu uběhl rok a Frances s Edem si zakoupili vilu Bramasole v toskánské Cortoně. Od zakoupení vily se roztočí koloběh událostí, které jim přináší nejen rekonstrukce Bramasole, obnovení hájů, sadů, květinových záhonů, ale také první návštěvy dcery, přátel z Ameriky a sousedů z okolí.

V POROVNÁNÍ S FILMEM...

Spisovatelka Frances Mayesová zjistí, že její harmonické manželství ničí dlouhodobý milenecký poměr jejího manžela. Rozvádí se, dělí majetek a s velkým smutkem opouští útulnou vilu v San Francisku. Její přítelkyně vidí, jak se trápí a tak jí darují zájezd po Toskánsku, který je pořádaný pro lesby a gaye. Nejprve odmítá, ale nakonec Frances sebere odvahu a vyrazí na cestu. Toskánsko ji natolik okouzlí, že se rozhodne zakoupit zchátralou vilu Bramasole a zpět do Států se již nevracet.

Bramasole začíná sama za pomoci místních odborníků rekonstruovat, měnit a sžívá se s prostředím Toskánska. Velikou pomocí jsou tři Poláci, kteří pracují na domě. V náručí krásného mladého Itala se snaží zapomenout na rozpad manželství, poté však zjišťuje, že i on je nevěrný.

Přijíždí těhotná přítelkyně ze Států, která se rozešla se svou přítelkyní. Frances ji s radostí vítá v opravené vile, stejně jako právě narozené miminko. Mladý Polák se zamiluje do sousedovy dcery. Italští rodiče však lásce brání. Frances však mladého páru zastane a Bramasole ožije svatebním veselím. Frances nakonec nalézá lásku v mladém Američanovi, který se jednoho dne objeví u jejich dveří. Kdysi dávno totiž recenzovala jeho knihu...

PÁR SLOV NA ZÁVĚR

Stejně jako autorka srovnává svůj obyčejný život se zaměstnáním na univerzitě v San Francisku s nově objeveným životním stylem v Toskánsku, vilou Bramasole a krajinou za oceánem, tak i čtenáře přiměje přehodnocovat svůj dosavadní život a smysl života.

Neubráníte se a začnete si klást otázky: Opravdu je ta země, ve které žiji, jedinou, kde chci prožít celý svůj život? Jsem tu šťastná? Vyhovuje mi rytmus a životní styl země? Mám rád podnebí a krajinu, která utváří moji zem? Jsem spokojený se svým domovem? Co když existuje něco víc?

Kniha klade více otázek, než odpovědí. Ty však musíme najít sami.

„A Itálie toho nabízí tolik: jazyk, historii, umění, památky – ani dva životy by na to všechno nestačily. A pak také možnost být někým jiným.“

Frances Mayesová

Frances Mayesová (*1940) je autorkou čtyř úspěšných knih vycházejících z jejích pobytů v Toskánsku, kde pravidelně tráví část roku, a několika svazků prózy a poezie. Je pravidelnou přispěvatelkou časopisů Food & Wine, House Beautiful a dalších periodik, na San Francisco State University přednáší obor tvůrčího psaní. Má za sebou vydání řady úspěšných knih a její román Pod toskánským sluncem figuroval více než dva roky na žebříčku bestsellerů listu New York Times. Roku 2003 se dočkal i úspěšného filmového zpracování.

KOMU BYCH KNIHU DOPORUČILA?

Jestliže máte rádi Itálii, krajinu, podnebí a jedinečné lidi, kteří zde bydlí po celé generace, pak je to kniha pro vás.

KDE SI MOHU ZAKOUPIT E-KNIHU?

E-knihu si můžete zakoupit ve formátu EPUB, PDF, MOBI (Kindle) a PDF (čtečky) v internetovém obchodě Knihy iDNES.cz zde: http://knihy.idnes.cz/pod-toskanskym-sluncem-1.html

Pokud si chcete přečíst ukázku, můžete si ji zdarma stáhnout již dnes.

Přeji příjemné čtení a sluníčko, i kdyby nebylo toskánské! Vaše bloggerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

Životopis: https://www.kosmas.cz/autor/23180/frances-mayesova/

Fotografie zde: www.google.cz

E-kniha: Mayesová, F., Pod toskánským sluncem, Paseka, 2008, vydání první,

ISBN 978-80-7185-892-8

http://knihy.idnes.cz/pod-toskanskym-sluncem-1.html

Film: „Pod toskánským sluncem“ - http://www.csfd.cz/film/46235-pod-toskanskym-sluncem/

Soundtrack filmu „Under The Toscan Sun“ na Youtube od Christopha Becka –

https://www.youtube.com/watch?v=sYi0hJS3Jog&index=8&list=PLB4B1F87E499DCEE5

Autor: Hana Rebeka Šiander | karma: 17.15 | přečteno: 2066 ×
Poslední články autora