Recenze knihy „O kolečko míň“ od Josefa Schovance

V poslední době to vypadá, že se roztrhl pomyslný pytel s reportážemi, knihami i filmy na téma autismu. Ani já nejsem imunní! Začetla jsem se do knihy „O kolečko míň“, kterou napsal autista Josef Schovanec. Jedinečná kniha výjimečného člověka mě doslova vtáhla do života mladého muže, kterému byl v dospělosti po mnoha peripetiích diagnostikován Aspergerův syndrom (porucha autistického spektra). Díky vedlejším účinkům psychofarmak přibral téměř 50 kg, poté přestával vnímat, nebo spal v jednom kuse 23,5 hodiny. Barvité líčení životních příhod vám otevře svět, jak ho vnímají autisté. Chvílemi se budete smát, občas nevěřícně kroutit hlavou a klást si otázky, jak a co lze udělat pro autisty, kterých v posledních letech stále více přibývá. Kupte si knihu a uvidíte sami!

JAK JSEM SE DOSTALA KE KNIZE

O knize jsem slyšela od kamarádky, která o knize nadšeně hovořila. Nejdříve jsem si stáhla zdarma ukázku e-knihy - http://knihy.idnes.cz/o-kolecko-min-1.html - a tu jsem přečetla jedním dechem. Pak následovala samotná e-kniha „O kolečko míň“, která mě zaujala, rozesmála, informovala, ale i hodně šokovala.

O ČEM JE KNIHA?

Dočteme se, jak autor knihy,Josef Schovanec, hledá na své problémy (např. Proč je jiný? Proč chápe vztahy jinak? Proč je mu lépe samotnému? Proč často neví, co odpovědět?) pomoc a prochází několika ordinacemi psychiatrů, psychologů i psychoanalytiků.

Jako šok doslova působí přiznání, že než Schovancovi jeden z psychiatrů diagnostikoval Aspergerův syndrom (poruchu autistického spektra), naordinovali mu psychiatři takové množství neuroleptik a antipsychotik, že přestával fungovat.

Sám odhaduje, že má doma v krabicích tolik prošlých psychofarmak, že kdyby je prodal na černém trhu, měl by až do důchodu vystaráno.

Schovanec uvádí, že vedlejšími účinky psychofarmak byly různé – přibral z původních 59 kilogramů na 115 kg, byl unavený a ospalý – denně spal téměř v jednom kuse 23,5 hodiny, přestával vnímat a nedokázal se soustředit – zatímco dříve četl jednu knihu za druhou, nyní byl pro něj heroický výkon, když přečetl jednu stránku textu týdně.

Když byl Schovancovi diagnostikován Aspergerův syndrom, začal se více orientovat v běžném světě, porozuměl tomu, jak reaguje, cítí, myslí a začal se zaměřovat na to, co mu vždycky v životě šlo. Dokončil vysokou školu, obdržel doktorát z filosofie a objevil svět cizích jazyků.

AUTORŮV STYL A JAZYK

Ani při svém psaní Schovanec v sobě nezapře doktora filosofie. Jeho text je vybroušený, se slovy si doslova pohrává a věřím, že i pro překladatele byl jeho originální text knihy ve francouzštině doslova překladatelským oříškem.

Schovanec nejenom popisuje své životní zkušenosti, ale také se s filosofickou hloubkou zamýšlí nad různými jevy autismu, které ovlivňují jeho život a společnosti.

Zmiňuje různá literární a filmová díla, např.Gulliverovy cesty, Perské listy, film Diktátor (od Charlie Chaplina) Neuronální člověk, Loď bláznů

A také známé spisovatele, filosofy, psychology a myslitele jako např.Franze Kafku, Johanna Wolfganga Goethe, Julese Verna, Jacquese Derridu, Augusta Comta, Charlese Darwina, Henri Bergona, Michela Foucalta, Erasma Rotterdamského, Hérakleita, Mao Ce-tunga, Gustava Le Bona, Denise Diderota či Emmanuela Lévinase.

Na své si přijdou tedy jak zájemci o tématiku autismu (Aspergerova syndromu), tak lidé, kteří si potrpí na intelektuální texty.

ŽIVOT JEDNOHO AUTISTY…

Ačkoliv je Schovanec držitelem doktorátu filosofie a znalcem zhruba deseti jazyků, přesto pracuje brigádně jako asistent na pařížské radnici, kde mu poskytl místo šité na míru Hamou Bouakaaz (odborný poradce starosty Paříže v oblasti zdravotně postižených).

Schovanec přiznává, že je schopen s nízkým příjmem a sociálními příspěvky vyžít jedině proto, že zbytečně neutrácí a nemusí platit nájem. Je to šokující přiznání, ale pokud si přečtete i další knihy o autistech, např. „Nikdo nikde“ od Donny Williams, „Život za sklem“ od Wendy Lawson tak zjistíte, že toto je běžná situace pro mnoho autistů na celém světě (čímž nemám na mysli normální).

O dobře napsané knize svědčí rovněž její čtenost. Jen ve Francii se prodalo na 20.000 výtisků. A chce se mi upřímně napsat, kupte si tuto knihu už jen z toho důvodu, abyste zvýšili životní úroveň jednoho autisty.

Josef Schovanec (*1981), syn českých emigrantů, se narodil v Paříži. V 19 letech málem nepřežil psychiatrické „léčení“ psychofarmaky, následně u něj byl konečně správně diagnostikován Aspergerův syndrom. Získal bakalářský titul v matematice, poté pokračoval studiem jazyků, v nichž nechyběly hebrejština, sanskrt, perština či amharština. Je držitelem diplomu z elitní vysoké školy Sciences Po a doktorátu z filozofie.

KOMU BYCH KNIHU DOPORUČILA?

Autor nám dává jedinečnou příležitost nahlédnout do svého autistického světa, světa, kde existují jiné „zákony“ světa, lidí, vztahů, okolností, dějů a také času, než jak jsme na ně běžně zvyklí. Pokud chcete porozumět lidem s autismem ( Aspergerovým syndromem), kupte si tuto knihu.

KDE SI MOHU ZAKOUPIT E-KNIHU?

E-knihu si můžete zakoupit ve formátu  ePUB, PDF, MOBI (Kindle) a PDF (čtečky) v internetovém obchodě Knihy iDNES.cz zde:http://knihy.idnes.cz/o-kolecko-min-1.html

Pokud si chcete přečíst ukázku, která je i tak velmi lákavá, můžete si ji zdarma stáhnout už teď.

Jestliže dáváte přednost tištěné knize, je rovněž k dispozici.

Přeji příjemné čtení, Vaše bloggerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

Fotografie zde:www.google.cz

E-kniha:http://knihy.idnes.cz/o-kolecko-min-1.html

Schovanec, J.; O kolečko míň, Paseka, 2014, vydání první, ISBN 978-80-7432-497-0

 

Autor: Hana Rebeka Šiander | čtvrtek 2.4.2015 15:20 | karma článku: 15,60 | přečteno: 1501x