Recenze knihy Adama Suchého - „Mediální zlo"

9. 03. 2014 19:36:06
Jak je možné, že dítě v České republice, které stráví před televizní obrazovkou 25 hodin za týden, shlédne do svých 13 let zhruba 52.000 vražd, znásilnění, ozbrojených loupeží a přepadení? Souvisí dětské násilí se sledováním televizních pořadů? A můžeme to dokázat? Proč každé čtvrté dítě ZŠ v ČR má ve svém pokoji vlastní televizi? Proč děti sledují rádi thrillery a horory? Kolik času tráví rodiče se svými dětmi, když tráví denně 3,75 hodin u obrazovky? Proč každá televize ve Spojených státech musí mít V-Chip, ale ne u nás? Vede dětské diváctví k tomu, že dospělí muži budou mít nekvalitní spermiogram? O tom všem je kniha MEDIÁLNÍ ZLO od Adama Suchého.

Když jsem narazila na knihu MEDIÁLNÍ ZLO, nemohla jsem se dočkat, až si ji přečtu! Nejenom že mě zajímá fenomén televize, ale také skladba pořadů. Kniha je odbornou publikací, která se snaží ukázat vliv televizního vysílání na duši dítěte a jak ovlivňuje jeho další vývoj.

O ČEM JE KNIHA?

Kniha - Mediální zlo, mýty a realita, souvislost mezi sledováním televize a agresivitou u dětí – od Adama Suchého poskytuje všestranný a nezaujatý pohled na problematiku násilí v televizi. Zmiňuje např. selektivní, diferencované působení a roli komunikace v rodině a ve škole, ale zároveň televizní násilí nebagatelizuje a fundovaně upozorňuje na případný neblahý vliv na vývoj dětské psychiky. Jde o cenný, vyvážený přístup, podpořený zahraničními studiemi i vlastním výzkumem a kazuistikami. Přestože se jedná o komplikovanou problematiku s řadou nuancí, je práce napsána čtivě a srozumitelně pro různé cílové skupiny a velmi citlivě propojuje teorii s praxí.

Ačkoliv je kniha odbornou publikací, čte se velmi dobře. Autor podává problematiku sledování televizních pořadů a trávení času před obrazovkou dětmi velmi srozumitelnou formou.Mediální zlo - Adam Suchý

Definice, názory zahraničních i českých odborníků na problematiku médií a televizního vysílání, to všechno zpestřují zahraniční studie (dopad vysílání na dětského diváka), ale také předkládá i několik českých studií, které jsou k dispozici.

Autor v knize publikuje osobní psychologické šetření, které provedl na 6. základní škole v Šumperku, na 40 žácích páté třídy a 40 žácích osmé třídy.

Zkoumal, zda agresivitu dětí ovlivňuje sledování televizního vysílání a do jaké míry ho ovlivňují konkrétní pořady, na co se děti v ČR rádi dívají, co se jim nelíbí, zda mají oblíbené pořady či své oblíbené hlášky a televizní hrdiny.

Toto šetření je velmi cenné, protože české studie na toto téma u nás chybí.

HLAVNÍ OTÁZKY PROBLEMATIKY

Tato odborná studie dokazuje, že existuje souvislost mezi sledováním televizních pořadů dětmi a jejich následným agresivním jednáním. Shodují se na tom nejenom kliničtí psychologové a psychiatři, kteří pracují s dětmi v ČR, ale také stejnou zkušenost mají i zahraniční psychologové a psychiatři.

Složení televizního programu českých stanic tvoří v převážné míře americké či německé seriály, většinou s kriminální tématikou. Na tom by nebylo až tak nic překvapivého, kdyby se čeští psychologové a psychiatři neshodli v tom, že psychologická šetření v negativním dopadu na děti se shodují s psychologickými šetřeními psychologů a psychiatrů v Americe a Německu.

Zajímavým zjištěním autora knihy je, že k agresivnímu chování dětí stačí už jen sledování televize jako takové. Nejde jen o to, zda dětští diváci sledují pořady, kde je násilí zachyceno, např. thrillery či horory.

Kritickou hranicí pro dítě jsou tři hodiny denně před televizní obrazovkou. Pokud dítě sleduje televizi denně více jak tři hodiny, je možné na základě různých studií prokázat, že dítě bude negativně ovlivněno/poškozeno ve svém vývoji.

Podle českého výzkumu z roku 2003 se ukazuje, že české děti stráví před obrazovkou denně 3,75 hodiny, což je hodnoceno jako nadměrné a rizikové diváctví. A zdá se, že tento trend má narůstající tendence.

I když se může zdát, že televizní vysílání má přeci jenom i kladné působení, kniha ukazuje, že děti ovlivňuje pozitivně velmi málo.

O AUTOROVI

PhDr. Adam Suchý (1974) je klinický psycholog, psychoterapeut a soudní znalec. Absolvoval Univerzitu Palackého v Olomouci, nejprve obor žurnalistika (1998), poté obor psychologie (2003). Základní klinické zkušenosti získal ve FN v Oloumouci (Oddělení klinické psychologie a na Psychiatrické klinice - později v pozici vedoucího psychologa). Je členem výboru a odborné rady České společnosti pro Gestalt terapii, Asociace klinických psychologů, Obce spisovatelů ČR a poradcem Lidy otevřených mužů. Více než 15 let publikuje v populárních i odborných časopisech.

PRO JAKÉ ČTENÁŘE JE KNIHA URČENA?

Knihu by si měl přečíst zcela jistě každý, kdo vychovává děti a není mu jedno, jaký dopad na něj má televize. Kniha se však zabývá natolik zajímavým tématem, který změní vnímání televize a její vysílání, ať už jste jakéhokoliv věku. Tímto bych knihu tedy doporučila všem, kdo vlastní televizi a dívají se na ni.

KDE MŮŽETE E-KNIHU ZAKOUPIT?

E-knihu od Adama Suchého „MEDIÁLNÍ ZLO – mýty a realita“ od nakladatelství Triton si můžete zakoupit v obchodě Knihy iDNES.cz.

Příjemné jarní dny Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie a linky:

E-kniha, Suchý, A., Mediální zlo, mýty a realita, Souvislost mezi sledováním televize a agresivitou u dětí, Triton, 2007, ISBN 978-80-7254-926-9

http://knihy.idnes.cz/medialni-zlo.html?___SID=U

http://www.adamsuchy.cz/kdo-jsem

Autor: Hana Rebeka Šiander | neděle 9.3.2014 19:36 | karma článku: 14.54 | přečteno: 774x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 757 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 457 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 304 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 617 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jiří Kačír

V USA je standard jen 10 dní dovolené ročně a ne každá firma nabízí volno o všech svátcích

V posledních letech jsem se několikrát zajímal o možnostech práce v USA. Na toto téma jsem četl řadu názorů a článků, realita pracovních podmínek v této zemi mi trochu vzala iluze.

29.3.2024 v 16:04 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 76 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 18.81 | Přečteno: 269 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 55 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 12.27 | Přečteno: 153 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.28 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...