Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsme si šli se snoubencem vyzvednout výsledky testu HIV

V týdnu od 31. října do 4. listopadu 2011 probíhalo v pražském Domě světla v Karlíně testování na přítomnost viru HIV. Akce se konala poprvé v rámci boje proti AIDS a zapojení se do celosvětového týdne PRO LIVE. Společně se snoubencem jsme se vydali do Domu světla, abychom se nechali také otestovat. A jak to dopadlo? Přečtěte si můj blog o pocitech při čekání na výsledky a také o tom, kolik lidí bylo pozitivních a co pak v životě dál.

JAK TO VYPADÁ, KDYŽ SI JDETE PRO VÝSLEDKY TESTU HIV?

S Istvánem jsme přijeli k Domu světla v Praze 8 - Karlíně krátce před 19 hodinou a zaparkovali jsme na nedalekém parkovišti. Vyhrazené prostory pro vyzvednutí výsledků byly poblíž vstupu do budovy. I když bylo v čekárně asi patnáct židlí, všechny byly obsazené a ještě lidé nervózně postávali kolem.

Atmosféra by se dala krájet. Nikdo se neusmíval, snad kromě mě, ale já to ostatně tak jako celoživotní optimista, dělávám téměř vždy. Všichni se tedy mračili a v čekárně i před ní bylo ticho. Možná je to tím sychravým listopadovým počasím, napadlo mě. Nebo tím, že se prostě lidé dozví, že budou jejich testy pozitivní?

S Istvánem jsem zůstali na chodbě před čekárnou, kde byly nástěnky s nejrůznějšími informacemi, které jsme si pročítali a snažili jsme se tak ukrátit čas.

HIV (z angl. Human Immunodeficiency Virus, virus lidské imunitní nedostatečnosti) je obalený RNA virus náležejícím mezi retroviry, což je skupina virů mající schopnost vytvořit podle své RNA řetězec DNA a ten vložit do genomu hostitelské buňky. Způsobuje nemoc AIDS z anglického výrazu pro „syndrom získané imunitní nedostatečnosti“.

Když se v čekárně prostor začal vyprazdňovat a lidé odcházeli s výsledky pryč, prohlížela jsem si jejich tváře. Jenže bylo těžké, cokoliv v nich vyčíst. Ať už to byli muži či ženy, často kolem dvaceti či třiceti let, odcházeli lidé se stejně nepřístupným výrazem, jako když na výsledky čekali.

„Že by byli všichni HIV pozitivní?“ zeptala jsem se Istvána.

„Ne, to ne, tolik jich být nemůže!“ řekl.

„Tak proč všichni vypadají, jako kdyby jim někdo sdělil rozsudek smrti?“ zeptala jsem se.

„To nevím. Ale mohli by mít radost, to je pravda!“ řekl István.

Čekárna už byla téměř prázdná a kromě nás, jednoho postaršího muže a mladého homosexuálního páru, už tam nikdo nebyl. Když se otevřely dveře, mladíci zamířili pro výsledky společně.

Netrvalo ani pět minut a oba mladíci odcházeli z ordinace. Nechali otevřené dveře pro mě a Istvána, abychom šli dál.

Usmívali se jeden na druhého, drželi se za ruce a jeden z nich zdvihl radostně ruku se zatnutou pěstí, promáchl vzduch a řekl hlasitě:

„Jó, dobře to dopadlo, viď?“

„Jasně, jsme HIV negativní! To se mi ulevilo!“ řekl na to druhý a usmívali se na mě.

Bylo evidentní, že mi chtěli udělat radost a kvůli mně sehráli divadlo. Poděkovala jsem jim za to.

S Istvánem jsme šli také oba do ordinace, kde už byli připraveny dvě židle před stolkem, za kterým seděl sociální pracovník Domu světla. Zeptal se, jestli chceme vyslechnout výsledky společně. „Ano,“ řekli jsme. Konec konců, nemáme před sebou tajemství. Dál se nás muž zeptal, kdy jsme byli na odběrech krve a také ho zajímal ročník našeho narození.

AIDS, z anglického Acquired Immune Deficiency Syndrome nebo též Acquired Immunodeficiency Syndrome, česky Syndrom získaného selhání imunity, je soubor příznaků a infekcí, který je následkem poškození imunitního systému člověka virem HIV. Nemoc HIV/AIDS byla poprvé zaznamenána v roce 1981. Od té doby se jí nakazily desítky milionů lidí, nejhůře postižené jsou některé africké státy. Přestože se léky na tlumení HIV/AIDS neustále zdokonalují, nemoc stále zůstává téměř vždy nevyléčitelnou a smrtelnou.

Pak nám sdělil, že jsme byli otestováni na dva druhy viru HIV. Musím přiznat, že jsem si do té doby myslela, že existuje jen jeden virus HIV. Ale byla jsem poučena a první je ten celosvětový, druhý virus je z prostředí afrického kontinentu.

Pak jsme se oba dozvěděli tu dobrou zprávu, že jsme HIV negativní. Každopádně to byly pro nás dobré zprávy, oddechli jsme si a měli jsme radost.

Nedalo nám to a zajímalo nás, kolik lidí bylo z počtu 516 testovaných na HIV v rámci týdne PRO LIVE, bylo pozitivních. Jednalo se o dva lidi. Pamatuji se, jak jsem již při první návštěvě v Domu světla zaslechla, že za týden přišlo na testy HIV 520 lidí, což je zhruba tolik, co obyčejně bývá za celý měsíc.

KOLIK LIDÍ PŘIŠLO NA TEST HIV?

Během pěti dnů se nechalo otestovat celkem 520 lidí, z tohoto počtu bylo 238 mužů a 282 žen. Souhlas s odběrem dalo 516 lidí (3 muži a jedna žena nakonec odběr na místě odmítli). A jaké sledované skupiny měly zájem o test? 93 lidí přiznalo, že jsou homosexuálové, 2 lidé byli uživatelé drog, 6 lidí přiznalo, že mělo sexuální kontakt z HIV pozitivním člověkem a 419 byli ostatní.

JAKÁ BYLA VĚKOVÁ STRUKTURA TESTOVANÝCH LIDÍ NA HIV?

Lidé do 18 let – 14 osob

Lidé od 19 do 25 let – 204 osob

Lidé nad 25 let – 302 osob

KOLIK LIDÍ SI VYSLECHLO, ŽE JSOU HIV POZITIVNÍ?

HIV negativní – 514 lidí

HIV pozitivní – 2 lidé

JAKÝ JE POSTUP, KDYŽ SE MÁTE DOZVĚDĚT, ŽE JSTE HIV POZITIVNÍ?

Rozdíl je v tom, že odpověď vyslechne dotyčný člověk v přítomnosti nejen sociálního pracovníka, ale i psychologa. Je to šok a ne vždy se člověk se špatnou zprávou dokáže ihned vyrovnat.

Dalším postupem je doporučení nechat si udělat další testy na speciálním oddělení ve Fakultní nemocnici na Bulovce, kde zjistí, jak dlouho virus přibližně v organismu je a zda je nutné zahájit okamžitě léčbu. Také dostanete doporučení, jak se chovat dál, např. informovat sexuální partnery.

AIDS SE DÁ SICE ODDÁLIT, ALE LÉK TO NENÍ

Mnoho lidí se naivně domnívá, že medicína pokročila od 80. let minulého století natolik, že se dá virus HIV vyléčit, stejně jako např. chřipka. Pravdou je, že od objevení viru HIV se do výzkumu léků investovalo již velmi mnoho peněz. Ale lék stále ještě neexistuje.

Z lékařského hlediska je možné onemocnění zpomalit a rovněž medicína dokáže prodloužit život s HIV o dvacet či třicet let. Dříve se jednalo o osm či deset let, pak člověk zemřel na AIDS.

Tajemník České společnosti AIDS POMOC, o. s. a ředitel Domu světla pan Miroslav Hlavatý řekl: „Lidé k tomu, že jsou HIV pozitivní, přistupují dnes jinak. Berou to tak, že ještě můžou žít další dvacet či třicet let. Takže pokud je jim dnes kolem třiceti let a jsou HIV pozitivní, říkají si, že by stejně zhruba kolem šedesátky zemřeli.“

Statistiky ukazují, že počty HIV nakažených se zvyšují a nenechme se mýlit – stále je mnoho lidí, kteří jsou již virem HIV nakaženi, ale neví o tom a ani je nenapadne, že by se jich to mohlo týkat. Proto opravdové počty HIV pozitivních jsou mnohonásobně vyšší, než počty, které vykazují oficiální statistiky.

FOTOGRAFIE A ODKAZY:

Děkuji za laskavé poskytnutí výsledků panu řediteli Domu světla Miroslavu Hlavatému

www.flikr.com

http://www.aids-pomoc.cz/kj_ds.htm

http://www.aids-pomoc.cz/info_statistiky.htm

http://cs.wikipedia.org/wiki/AIDS

http://cs.wikipedia.org/wiki/Virus_HIV

Autor: Hana Rebeka Šiander | pondělí 12.12.2011 20:02 | karma článku: 22,16 | přečteno: 8595x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Proč mě přestalo bavit nakupování oblečení

Ačkoliv se obchodní řetězce dušují, že se zaměřují na ochranu přírody, šetrnost a udržitelnost, nic není vzdálenější realitě. Nekvalitní oblečení stěží přežije dva roky, nemá styl, ale zato je z mizerných materiálů.

25.4.2024 v 21:55 | Karma: 23,18 | Přečteno: 1313x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 14,22 | Přečteno: 715x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 10,98 | Přečteno: 478x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 17,80 | Přečteno: 880x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma: 19,01 | Přečteno: 537x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 623
  • Celková karma 16,73
  • Průměrná čtenost 3862x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->