Jak sjet autem schodiště na Praze 10? Inspirujte se!

Při své tradiční cestě na hodinu jízdy do autoškoly, jsem toho dne viděla něco, čemu jsem nemohla uvěřit! Osobní automobil Ford byl mistrně, ale je nutno podotknout, že i násilně, zaparkován na schodech v Praze 10 – Vinohradech! Něco takového se opravdu jen tak nevidí!

Dopoledne v pátek 5. března 2010 jsem spěchala přes na hodinku jízdy do autoškoly. Moje obvyklá trasa vede od metra A – Flora přes Vinohrady, pak ulicí Říčanskou na Praze 10 – Vinohradech, seběhnu po schodech, a pak už je to kousek do ulice 28. pluku, kde sídlí Autoškola Autoconsult, s. r. o.

Když jsem zamířila ke schodům v Říčanské ulici, nevěřila jsem vlastním očím! To co jsem spatřila, jsem nikdy neviděla. A jak jsem pochopila, ani ostatní lidé. Viděla jsem osobní automobil Ford s mimopražskou registrační značkou, který byl násilně zaparkovaný pod prvními schody na podestě.

Šla jsem kolem auta asi třikrát. Do autoškoly, zpět a také jsem se na auto jela podívat v rámci autoškoly, se svým instruktorem Pavlem Chaloupkou. Zajímal mě odborný názor na danou situaci. Jak se asi stalo, že ten člověk dostal své auto na takové místo?

Napadají mě tyto varianty:

  • Majitel vozu se ve čtvrtek 4. března 2010 večer báječně bavil, byl v dobré náladě, a když chtěl zaparkovat, nevěděl, co dělá…
  • Majitel zaparkoval svůj vůz, ale zapomněl na ruční brzdu. Auto se rozjelo…
  • Majitel vozu přehlédl dopravní značku a vjel omylem na schody…
  • Majitel automobilu nikdy v Říčanské ulici nebyl, nedával pozor a nevěděl v noci, kam jede…

Jaká odpověď je správná, nám napoví instruktor autoškoly Pavel Chaloupka, který situaci viděl zblízka: „Kdyby majitel vozu zapomněl dát ruční brzdu, dosáhlo by auto při tak krátké vzdálenosti asi 20 km rychlost za hodinu. Při tak nízké rychlosti by se auto zarazilo o sloupky. To se ale nestalo.“

Jak vidíte sami na fotografiích, auto porazilo sloupek a dál jelo po schodech. Je až s podivem, jak se mohlo dostat do tak úzkého místa! Pak narazilo do zdi a o ni se zřejmě zastavilo.

Na místě autonehody, kde jsem byla třikrát, jsem se setkala asi s 15 lidmi. Lidé obdivovali umístění vozu, odhadovali, jak k tomu došlo a také fotografovali. Někteří také říkali, že situaci omrkli policisté, ale auto zmizelo až pár hodin poté.

Ráda končím svůj blog otázkou, které se dnes opravdu nemohu vyhnout: Už jste viděli něco podobného? A jak myslíte, že se auto na schodiště dostalo? Pište a zapojte se do diskuse!

Fotografie:

Archív H. R. Šiander

www.flikr.com

Autor: Hana Rebeka Šiander | čtvrtek 18.3.2010 13:02 | karma článku: 17,69 | přečteno: 2959x