Vánoční čas s nejkrásnějšími pohádkami – I. díl

Vánoční svátky se blíží… Venku padá sníh, v ohradě stojí vánoční stromky ke koupi, poblíž je stánek se zeleným a zlatým jmelím. V kádi se perou a tlačí kapři z českých rybníků. Lidé chodí po ulicích, nakukují do vánočních výloh a nakupují dárky pro ty, které mají rádi. Do Štědrého dne zbývá pár dnů a k vánoční atmosféře patří pohádky.

Pojďte se spolu se mnou zasnít a zavzpomínat na ty nejkrásnější pohádky, které neodmyslitelně patří k vánocům. Na krátký čas nás přenesou do světa iluzí, kde si můžeme být jistí, že dobro zvítězí nad zlem. Představím devět nejkrásnějších českých pohádek (viz. také II. díl blogu), které byly natočeny v průběhu 20. století. A také jednu ruskou pohádku, protože Mrazík, rozhodně nesmí chybět!

1) PYŠNÁ PRINCEZNA

V Půlnočním království vládně starý král, který má špatné rádce. Má také krásnou, ale velmi pyšnou dceru Krasomilu, o jejíž ruku se uchází tři princové. Mezi jinými také šlechetný a moudrý král Miroslav, který se vydává za zahradníka, aby zbavil Krasomilu pýchy a získal její srdce.

Rok výroby: 1952, černobílý film

Délka: 88 minut

Předloha: Potrestaná pýcha - pohádka Boženy Němcové

Scénář: Henryk Bloch, Oldřich Kautský, Bořivoj Zeman

Režie: Bořivoj Zeman

Hudba: Dalibor C. Vačkář

Kamera: Jan Roth

Premiéra: 26. září 1952

Hrají: Alena Vránová, Vladimír Ráž, Stanislav Neumann, Miloš Kopecký, Oldřich Dědek, Karel Effa, Mária Sýkorová, Josef Hlinomaz...

2) PRINCEZNA SE ZLATOU HVĚZDOU NA ČELE

Pohádka o krásné princezně Ladě, která je na útěku před svým nápadníkem králem Kazisvětem. Útočiště nachází na zámku prince Radovana. Jako kuchtička v myším kožíšku však stejně neujde princově pozornosti. Stane se jeho vyvolenou a spolu s ním zachrání svoji i jeho zemi před válkychtivým králem.

Rok výroby: 1959, barevný film

Délka: 80 minut

Předloha: Princezna se zlatou hvězdou na čele - stejnojmenná divadelní hra na motivy pohádky Boženy Němcové

Scénář: K. M. Walló, Martin Frič

Režie: Martin Frič

Hudba: Bohuslav Sedláček

Kamera: Jan Roth

Premiéra: 18. prosince 1959

Hrají: Marie Kyselková, Josef Zíma, František Smolík, Martin Růžek, Stanislav Neumann, Jarmila Kurandová, Eduard Kohout, Josef Viklář, Stella Májová, Květa Fialová, Theodor Pištěk, Karel Effa, Terezie Brzková...

3) BYL JEDNOU JEDEN KRÁL

Byl jednou jeden král a ten se jmenoval Já První... Měl tři dcery a chtěl odevzdat vládu té dceři, která ho má nejraději. Drahomíra jej měla ráda jako zlato, Zpěvanka jako zlato v hrdle a nejmladší Maruška jako sůl. Král se na Marušku pro odpověď rozhněval a vyhnal ji ze zámku. Rozkázal také zničit všechnu sůl v království. Po čase však zjistil, že se bez soli nedá žít a také, že se mu stýskalo po Marušce. Když uznal svou chybu, našel Marušku díky radě babky kořenářky u rybáře. Princezny Drahomíra a Zpěvanka si našly pravé ženichy, král si vzal vdovu Kubátovou a tak pohádka končí velkou svatbou.

Rok výroby: 1954, barevný film

Délka: 98 minut

Předloha: Sůl nad zlato - pohádka Boženy Němcové

Scénář: Jiří Brdečka, Jan Werich, Bořivoj Zeman

Režie: Bořivoj Zeman

Hudba: Václav Trojan

Texty písní: Jaroslav Seifert

Kamera: Jan Roth

Premiéra: 11. února 1955

Hrají: Jan Werich, Vlasta Burian, Irena Kačírková, Stella Májová, Milena Dvorská, Terezie Brzková, Marie Glázrová, František Černý, Miroslav Horníček, Lubomír Lipský, Miloše Kopecký, Zdeněk Dítě, Josef Pehr, Vladimír Ráž...

4) TŘI OŘÍŠKY PRO POPELKU

Pohádka o třech lískových oříšcích, které skrývají tajemství a Popelce umožní být obratným lukostřelcem v zelené kamizole prohánějícím se na koni Juráskovi, neznámou princeznou na zásnubní slavnosti, která oslní prince a naposledy ji oříšky promění v nevěstu, o čemž ani ve svých nejtajnějších sněch nedoufala.

Rok výroby: 1973

Délka: 85 minut

Předloha: O Popelce - pohádka Boženy Němcové

Scénář: František Pavlíček

Režie: Václav Vorlíček

Hudba: Karel Svoboda

Texty písní: Jiří Štaidl

Kamera: Josef Illík

Premiéra: 1973

Hrají: Libuše Šafránková, Pavel Trávníček, Karin Lesch, Rolf Hoppe, Daniela Hlaváčová, Vítězslav Jandák, Jan Libíček, Vladimír Menšík, Míla Myslíková, Helena Růžičková...

5) PRINC A VEČERNICE

Pohádka o princi Velenovi, který za jedinou noc obstará ženichy svým třem sestrám a sám se přitom zamiluje do Večernice. Aby se mohla stát jeho ženou, musí princ prožít spoustu dobrodružství a nakonec si Večernici vybojovat v souboji se zlým Mrakomorem. Bez pomoci svých švagrů Měsíčníka, Slunečníka a Větrníka, by však čaroděje nepřemohl.

Rok výroby: 1978, barevný film

Délka: 90 minut

Předloha: O Měsíčníku, Slunečníku a Větrníku - pohádka Boženy Němcové

Scénář: Jiří Brdečka, Václav Vorlíček

Režie: Václav Vorlíček

Hudba: Svatopluk Havelka

Kamera: Josef Illík

Premiéra: 1. října 1979

Hrají: Vladimír Menšík, Juraj Ďurdiak, Libuše Šafránková, Radoslav Brzobohatý, František Filipovský, Julie Jurištová, Zlata Adamovská, Ivana Andrlová, Oldřich Táborský, Alexej Okuněv, Petr Svoboda, Čestmír Řanda, Vladimír Krška, Rudolf Jelínek, Václav Lohnický...

Fotografie, odkazy a díky:

Děkuji Chenovi za laskavé přispění námětu

http://teenage.cz/clanek?id=12

http://cs.wikipedia.org/wiki/Hlavn%C3%AD_strana

http://www.csfd.cz/

http://www.flickr.com/

Autor: Hana Rebeka Šiander | čtvrtek 17.12.2009 14:01 | karma článku: 12,01 | přečteno: 2782x
  • Další články autora
  • Počet článků 622
  • Celková karma 14,45
  • Průměrná čtenost 3868x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->