Hana Rebeka Šiander

Vyvážíme vakcíny proti chřipce do Rakouska a sami pro sebe nemáme!

18. 11. 2009 14:00:00
V České republice vyrábíme vakcíny proti prasečí chřipce, vyvážíme je do Rakouska a tamní lékaři očkují celé zástupy lidí, kteří na ně stojí fronty. Před šesti dny jsme mohli vidět ve zpravodajství ČT1 a ČT24, jak do televizní kam

michael_vit
Vakcíny budou k dispozici od 23. listopadu 2009. A jak řekl hlavní hygienik ČR Michael Vít, to už bude u nás pravděpodobně začátek pandemie prasečí chřipky.

Ze zpravodajství České televize, stanic ČT1 a ČT24, jsme se mohli před šesti dny dozvědět, jak se z České republiky vyvážejí vakcíny proti prasečí chřipce. Vakcíny vyrábí v Jevanech - Bohumile, který je poblíž Kostelce nad Černými lesy, firma Baxter.

V reportáži Jana Moláčka jsem viděla usmívajícího se rakouského lékaře, který děkuje Čechům za vyrobené vakcíny. Velký zájem o očkování byl vidět na zástupech lidí, kteří postávali před ordinací a čekali na dobrovolné očkování kvůli hrozbě prasečí chřipky.

Musím si položit kardinální otázku: A co my, Češi? Kdy se začne očkovat v České republice? Snad by to neměl být problém, když se u nás vyrábí vakcíny? dana_juraskova

Ministerstvo zdravotnictví ČR v čele s ministryní Danou Juráskovou a hlavním hygienikem Michaelem Vítem nás ujistili, že vakcíny jsou již na dohled. Vakcíny objednali v Belgii u firmy GlaxoSmithKline!

Podle webových stránek této firmy bude prvních 141 000 vakcín pro ČR k dispozici od 23. listopadu 2009.  A dalších 191 000 vakcín dostaneme v 53 týdnu, který začíná 28. prosincem a novým rokem 2010.

Dalo by se říci - co mi na tom vadí? Tak především to, že sám hlavní hygienik Vít přiznal, že vakcíny dovezeme do ČR z Belgie v době, kdy už budeme čelit začátku pandemie prasečí chřipky!

V tuto chvíli je v ČR asi 500 případů prasečí chřipky, rychle se však šíří a pokud mají lidé mírnější průběh, ani se do statistik tyto případy nepočítají. V případě, že Češi jsou zvyklí přecházet lehké příznaky nachlazení a setkávat se i nadále s lidmi, můžeme očekávat, že se prasečí chřipka rychle rozšíří...

Když tak nad tím přemýšlím, tak si říkám, že si opět někdo pravděpodobně "namastil kapsu" ve výběrovém řízení na dodavatele vakcín proti prasečí chřipce z Belgie... injection

A poslední otázky: Bude někdo volán k odpovědnosti, kdyby celá Česká republika podlehla pandemii prasečí chřipky? Bude si někdo klást otázku: Proč se neočkovalo dřív?

http://www.gsk.cz/pro-novinare/zpravy/vyjadreni-k-dodavkam-vakciny.html

http://www.flickr.com

www.idnes.cz

Autor: Hana Rebeka Šiander | karma: 42.38 | přečteno: 9376 ×
Poslední články autora