Co se skrývá za evropskou integrací? – 4. díl

Na první pohled nebylo poznat, že se jedná o kancelář šéfredaktora The European Daily Briana Whita. Nevelký prostor v sobě zahrnoval pracovní stůl šéfa s mnoha šanony a stohy podkladů k textům, spoustu tužek...

Vedle skříně se v rohu místnosti ukrývaly ve vaku golfové hole a po místnosti byly mistrně provedené tři malé improvizované jamky. U dveří stála prostorná pohovka, na které se dalo spát po náročné uzávěrce, která trvala dlouho do noci. Pohovka vyřešila příliš pozdní odchod domů a příliš brzké vstávání do práce. 

Nad stolem byla obrovská nástěnka s nejrůznějšími barevně označenými vzkazy ohledně vydávání deníku, adres novinářů, editorů a korektorů, adres, telefonů a emailů na přední evropské politiky. 

Na komodě stály v barevných rámečcích fotografie s milovanou manželkou Elaine a dětmi Charlesem a Sarah. Na stěně visely zarámované obrázky jeho dětí, které mu nakreslily před lety.

KDO JE KDO - Brian White - pětapadesátiletý šéfredaktor vede The European Daily. Pod jeho vedením vychází jeden z největších deníků ve Velké Británii posledních sedm let. Obtloustlý, ale zároveň srdnatý šéfredaktor zasvětil svůj život práci v redakcích papírových novin. Stojí si za svými názory a totéž očekává od svých podřízených. Redaktorům nechává volnou ruku jak jen je to možné, pokud ovšem odvádí dobrou práci. Je třicet let šťastně ženatý s milovanou Elaine, se kterou má děti Charlese a Sarah.

White byl nejen vynikající šéf, ale také nadšený kreativec. Zastával názor, že jestliže očekává od svých zaměstnanců maximum času, individuální přístup, vášeň pro žurnalistiku a zajímavá témata, které jiné deníky horko těžko sháněly, musí mít každý zaměstnanec prostředí, ve kterém se bude cítit dobře. Proto každý stůl z jeho 25 novinářů vypadal jako malé umělecké dílko.

Brian upíjel horkou kávu a připravoval se na ranní poradu deníku. Prohlížel euronet, měl puštěnou televizi, kanál The European Channel a přemýšlel, co se od včerejšího dne událo.

Zazvonil telefon. 

„White. Kdo volá?" zeptal se přímo, když zvedl telefon.

„U telefonu Günter Schneider, zdravím vás pane White! Jak se Vám daří?" řekl radostně hlas na druhé straně.

„Děkuji, dobře. Co si přejete?" zeptal se White.

Neměl Schneidera rád, setkal se s ním asi třikrát, ale stačilo to. Věděl, že je členem Bildenbergu, muž schopný všeho. Měl image slizkého hada, nic neříkající obličej a krajně nepříjemný hlas, který byl zřetelný i po telefonu.

KDO JE KDO - Günter Schneider - sedmdesátiletý muž, tajný člen vnější skupiny Bildenberg, jeden z tzv. Dvanáctky. Žije převážně v Německu.

„Pamatujete si na mě, že, pane White?" ujišťoval se Schneider. „Potkali jsme se před půl rokem na slavnostním večeru u příležitosti zvolení evropského prezidenta..." odmlčel se Schneider.

„Omlouvám se, pane Schneidere, ale mám za chvíli jednání, jestli nepotřebujete nic důležitého..." naznačil White a chtěl se rozloučit.

„Pane White, půjdu tedy k věci. Váš deník napsal už třetí, ne příliš lichotivý a pravdivý, článek o evropské integraci. Uvítal bych, kdybyste vyhodil autora článku, rozumíme si, pane White?" chtěl se ujistit Schneider.

„Za chvíli dorazí messenger a doručí vám zajímavé fotografie, pokud nevyhodíte okamžitě Jane Spencer, vaše žena Elaine a vaše děti dostanou během pár minut do rukou stejné fotografie," řekl Schneider. Všechno probíhalo velmi rychle, na nic nebyl čas.

KDO JE KDO - Jane Spencer – jednatřicetiletá novinářka, která několik let pracuje především pro The European Daily. Deník vychází ve Velké Británii. Ve volném čase občas přispívá také do dalších médií. Vystudovala žurnalistiku na univerzitě. Věří, že novinařina není zaměstnání, ale celoživotní poslání, kterému musí dobrý novinář přinášet oběti. Jane je rozvedená a bezdětná.

Pokračování příště...

O ČEM JE ROMÁN NA POKRAČOVÁNÍ - CO SE SKRÝVÁ ZA EVROPSKOU INTEGRACÍ?

Román o Evropské unii se odehrává v blízké budoucnosti na podzim roku 2039. Poslední evropská země EU, Albánie, se stane její součástí a tak bude završena evropská integrace, na kterou celá Evropa čeká. Prezidentem EU je zvolen James D. Ganley. Reportéři Jane Spencer a David Owen zjistí, že integrace 47 zemí do jednoho evropského superstátu byla iniciována a účelně řízena někým, kdo celou dobu stojí v pozadí... čekala několik desetiletí.

KDY VYJDOU DALŠÍ DÍLY?

Román na pokračování CO SE SKRÝVÁ ZA EVROPSKOU INTEGRACÍ vychází (3x týdně), pravidelně v pondělí, středy a pátky po 9 hodině ranní. Všechny díly najdete na tomto blogu. Bude u něj tato ikonka staré knihy s brýlemi.

Obrázky:

http://www.flickr.com

Autor: Hana Rebeka Šiander | středa 11.11.2009 9:02 | karma článku: 11,41 | přečteno: 1016x
  • Další články autora
  • Počet článků 622
  • Celková karma 14,51
  • Průměrná čtenost 3868x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->