Hana Rebeka Šiander

Už brzy! Román na pokračování! Co se skrývá za evropskou integrací?

2. 11. 2009 9:02:00
Na internetu se v dnešní době dočteme cokoliv. Něco musíme, něco chceme a někdy se chceme pobavit. Pro ty, kteří hledají oddych a zábavu, připravuji román na pokračování, který se bude jmenovat CO SE SKRÝVÁ ZA EVROPSKOU INTEGRACÍ?

Když člověk zavítá na internet, téměř s jistotou si odnese i to, co si nepřál, co nechtěl číst a co snad ani vůbec nechtěl vědět. Svými reklamními bannery ho upoutají zpravodajské servery, na kterých se dočte o nejnovějších zprávách z České republiky i ze zahraničí. prague

Často se jedná o zprávy tragické, smutné a nepřinášejí nám téměř žádnou radost do běžného života. Pokud se tak děje den za dnem, nutně vás už musela napadnout otázka: „A musím to vážně číst? Co mi to dává? Má to pro mě nějaký význam?", nebo v lepším případě „mohu to nějak změnit nebo ovlivnit?".

NEKONEČNÉ POLITICKÉ HRY 

Také můžeme sledovat neúnavný souboj mezi lídry dvou nejsilnějších politických stran v ČR. Ale pokud se jedná o jakýsi mezičas do předčasných voleb, koho by stále bavilo číst o politických půtkách mezi šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem a předsedou ODS Mirkem Topolánkem?

V.I.P., CELEBRITY A BULVÁR

V lepších případech se můžeme zaměřit na dění ve společnosti. Zde však často sklouzneme do bulváru a neubráníme se tomu, abychom nepodlehli a nedozvěděli se tak podstatnou informaci, bez které se neobejdeme a která změní zcela náš život!

Která celebrita se rozešla s jinou, jakou značkovou kabelku má nejraději, s kým čeká dítě, kdo se kde ve společnosti znemožnil svým out-fitem nebo kdo má nejnovější silikonová prsa. V lepším případě se dostanete na hodnotnější stránky, např. o módě nebo počasí.

NEKONEČNÝ RODINNÝ SERIÁL ZA SOCIALISMU - "JAK SE MÁTE, VONDROVI?"

Postupně docházím k názoru, že je málo míst, kam člověk na internetu zavítá rád a často... A kde bude mít jistotu, že najde něco příjemného ke čtení. Ze svého dětství si matně pamatuji, jak moje maminka vařila o víkendech oběd a měla puštěné rádio. Poslouchala nekonečný rodinný seriál „Jak se máte, Vondrovi". Pamatujete si na něj? radio

I když jsem byla ještě dítě, vzpomínám na to, jak jsem si při seriálu o Vondrových hrála nebo pomáhala mamince v kuchyni s obědem.

Člověk si mohl být jistý, že když si o víkendu naladí stanici Praha, vždy se dozví novinky ze života rodiny Vondrových. Dodnes si pamatuji např. na nezapomenutelného Mirka Vondru v podání herce a moderátora Marka Ebena.

Seriál JAK SE MÁTE, VONDROVI? měl premiéru 25. prosince 1975 v 15.30 hod. na stanici Praha. U vzniku seriálu byla dramaturgyně Jaroslava Strejčková společně se spisovateli Jiřím Markem a Janem Otčenáškem. Během let se na seriálu podílelo mnoho významných osobností české rozhlasové a dramatické tvorby. Rodinu Vondrových tvořily čtyři základní postavy: Karel Vondra - vedoucí topenářského družstva (Karel Urbánek), Milena Vondrová – sociální odbor ONV (Jiřina Švorcová), jejich dcera Jana (Slávka Hozová) a syn Mirek (Marek Eben). Nejprve se seriál zaměřil na život rodiny  postupně se pro obrovský posluchačský zájem rozšířil o další členy, přátele a známé. Nekončený seriál se tak vysílal až do konce 80. let XX. století.  

EVROPSKÁ SOUTĚŽ PRO MLADÉ NOVINÁŘE

Na jaře 2009 jsem se zúčastnila Evropské soutěže pro mladé novináře se svým esejem „Co se skrývá za evropskou integrací?". Bylo mi už předem jasné, že nevyhraji, protože se text spíš zabýval negativními stránkami evropské integrace a ne oslavou Evropské unie. eu_parlament

Ale přínosem pro mě bylo, že jsem si musela vyhradit volný čas a přemýšlet o tom, co budu psát. O EU, budoucnosti a o tom, jak se náš život změní. Bylo mi líto uložit esej do šuplíku a nechat ho tam ležet. Rozhodla jsem se proto, že budu rozvíjet děj dál, vymýšlet nové postavy a nové situace, kterým budou muset čelit.

O ČEM BUDE ROMÁN NA POKRAČOVÁNÍ - CO SE SKRÝVÁ ZA EVROPSKOU INTEGRACÍ?

Román o Evropské unii se odehrává v blízké budoucnosti na podzim roku 2039. Poslední evropská země EU Albánie, se stane její součástí a tak bude završena evropská integrace, na kterou celá Evropa čekala několik desetiletí. Prezidentem EU je zvolen James D. Ganley. Reportéři Jane Spencer a David Owen zjistí, že integrace 47 zemí do jednoho evropského superstátu byla iniciována a účelně řízena někým, kdo celou dobu stojí v pozadí...

I když jsem stvořila děj a hlavní aktéry, Jane a Davida, a jejich životy, do kterých budete moci již brzy nahlédnout, nebojte se mi napsat své nápady a podněty! Děj budu vytvářet postupně, často nejspíš během víkendu a budu vděčná za vaše nápady! Konec konců, i vy se můžete ocitnout v mém románu!

V KANCELÁŘI, VE ŠKOLE POD LAVICÍ, VE VLAKU, V AUTOBUSU, DOMA I NA JEDNÁNÍ VE FIRMĚ

Přála bych si, abyste si můj román oblíbili a v pravidelných časech se na něj těšili! A během svých pracovních dnů a každodenních povinností si odskočili na můj blog pro nový díl... Román o EU nebude nutně jen o politice a politicích, ale také o životech novinářů, intrikách, nebudou chybět vraždy nebo láska.

Pokud se vám román líbit nebude, nevadí. Psát mě baví a beru to jako relaxaci a zpříjemnění volného času. Už dopředu avizuji - nehodlám se nechat odradit kritiky ani chytráky, kteří vědí všechno nejlépe... Nemám patent na rozum a také mnohé v mém románu bude vymyšlené, nebude to podle skutečnosti. Ostatně, jak jsem již psala, kdo z nás ví, jak to bude vypadat v roce 2039?

KDY BUDOU VYCHÁZET NOVÉ DÍLY

Román na pokračování CO SE SKRÝVÁ ZA EVROPSKOU INTERGRACÍ bude vycházet (3x týdně), pravidelně v pondělí, středy a pátky po 9 hodině ranní. První díl vyjde již 4. listopadu 2009. Všechny díly najdete na mém blogu, který je na: http://siander.blog.idnes.cz/

ikonka_romanu
Román na pokračování CO SE SKRÝVÁ ZA EVROPSKOU INTEGRACÍ najdete vždy mezi ostatními blogy snadno - bude u něj tento obrázek staré knihy s brýlemi.

http://mluveny.panacek.com/historie-rozhlasovych-her/253-jak-se-mate-vondrovi.html

http://www.flickr.com

Autor: Hana Rebeka Šiander | karma: 12.89 | přečteno: 2131 ×
Poslední články autora