Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jan Hus byl podle tehdejší práva kacíř a dogmatik. To potvrdilo z zkoumání historiků v devadesátých letech. Hrozně mě zajímá co vymyslel jak středověký náboženský myslitel., co z referomoval ???? ? Pokud před koncilem tvrdil, že jej můžesoudit jenom Ježíš Kristus, že církev by měla být spolkem osob, které jsoupředurčené ke spasení, že viditelná církev je církví zlomyslníků, kteří jsoutělem ́dáblovým, to je církví zavržených. Dále tvrdil, že nikdo není pánem,nikdo není prelátem, nikdo není biskup, pokud žije ve hříchu a takové osobynení třeba poslouchat, před koncilem prohlásil, že ani král pokud žijev hříchu, není králem. Přítomný Jan Zikmund, který tomu byl přítomen a doté doby stál plně na jeho straně mu odpověděl " Jene Huse, nikdo nežijebez hříchu." Takže když to shrnu, byl podle tehdejší práva kacíř a útočilna základy tehdejší společnosti. Hus si na koncilu počínal jak slon v porcelánu a naštval kdekoho české příznivce i Zikmunda, který byl na jeho straně. On si ze začátku neuvědomoval, žestojí před soudem. Hus měl před koncilem odpřisáhnout články, které bylypřevzaty z jeho knih a u článků a uváděnými svědky, měl ohlásit, že jeneučil a že je pokládá za bludné a že je napříště už nebude učit ani kázat azachránil by se. To odmítl. Na koncilu došlo k tomu, že soud se snažil jej zachránit a dělá vše proto i nemožné, kdo ten zájem neměl byl Hus. Přál si zemřít a věřil, že se po smrti setká s J. Kristem a ten jej bude soudit, Byl to takový komunista té doby.

2 1
možnosti
Foto

Komunista té doby je nadsázka. Jiná nadsázka je, že to byl křesťanský fundamentalista.

S jeho kritikou zlořádů v církvi by se dalo do jisté míry souhlasit, ale na Vašem výrazu "slon v porcelánu" něco pravdy je. To však souvisí s tím, že byl křesťanský fundamentalista.

V Česku některými byl a stále je až příliš idealizován. Legrační je, že je ta idealizace probíhá i fyzické rovině. Hus prý byl malý a tlustý (nevím, jak tlustý). Na té soše je však vysoký a štíhlý. :-)

Hus prý přispěl k, dle mne velmi dobré, české diakritice. Znám pár jazyků a dobře vím, že v nich je, na rozdíl od češtiny, často třeba pro jeden zvuk více písmen. Pokud Hus skutečně k české diakritice přispěl, tak to považuji za velmi záslužné. Viz citát z české Wikipedie:

"V pozdním středověku vznikla diakritická znaménka. Nejprve se zavádí od konce 14. století do češtiny díky spisu Orthographia Bohemica (Český pravopis) připisovanému M. Janu Husovi. Objevuje tečka (podle „punctus rotundus“, také nabodeníčko[P 1] krátké) s významem měkčení, pozdějšího háčku, a čárka („gracilis virgula“, nabodeníčko dlouhé) pro označení délky. Tečka se v polštině zachovala u ż. České š se nakonec ujalo i v jiných jazycích a v mezinárodních znakových sadách výslovnosti."

https://cs.wikipedia.org/wiki/Diakritick%C3%A9_znam%C3%A9nko

0 0
možnosti

Jan Hus, je nesmírně kontraverzní postava. Podobně, jako věta Vašeho příspěvku - "Film O. Vávry v hlavní roli se Z.Štepánkem je skvělý !" ... Herec svělý nepochybně byl - film pak ovlivnil řadu lidí ke zmatku ! Asi nejcennější na J.Husovi je jeho přesvědčení o vlastní pravdě - té obětoval život. Jistě - odvážné. KSČ na jeho odkazu postavila pilíř své idedologie. Pak opět, ve jménu vlastní pravdy - novodobé upalování, procesy 50 let. Následně mladí, noví odvážní - Palach, Zajíc, vymezují se proti monopolní pravdě Komunistů ... Dnes zapomenuti. Čili ano, hajme pravdu - bijme se za ni - i život obětujme. Problém zase - jako vždy ! Kterou ... ? Tu subjektivní - objektivní - historickou - konkrétní - vítězovu - poražencovu - tu, která se hodí ? Jaký je tedy odkaz, nepochybně dodnes nás oslovujícího mistra Jana Husa ? ... :-)

2 1
možnosti

Jeho odkaz je podobný tomu Kristovu. Kdo začne být pro vládnoucí mašinerii až příliš nepohodlný, ten si to nepěkně odskáče! Ale vážně... člověk se srdcem na správném místě najde v Husovi odkaz snadno. Ti druzí (jako například výše blábolící Kindl) by jej upálili zas a znovu.

1 0
možnosti

Kdo byl mistr Jan Hus? Především katolický kněz, profesor a rektor na pražské Universitě Karlově, poctivý následovník Ježíše Krista, mučedník pro víru a vpravdě svatý muž. Není podstatné, že ho Církev římskokatolická odmítá uvést ve svém seznamu svatých. Církevní reformátor? To jsme z něj udělali dodatečně! On se tak jistě necítil!

:-)

2 0
možnosti

Tak když byl svatý muž tak určitou reformu navrhoval. Komunista nebyl, to je fakt:-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS