Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

MZetko

22. 3. 2009 13:49
Mensa IQ test

Dobrý den,

váš článek mě velice zaujal. Když jste absolvovala Mensa IQ test, mohle byste mi prosím prozradit alespoň náznakem jaké typy úloha zálundosti v něm jsou?

V práci po mně požadují si tento test udělat a chtěl bych kvůli tomu dosáhnout co nejlepšího výsledku, proto bych se na to chtěl připravit.

Děkuji za odpověď, Martin Zikmund

0 0
možnosti

TomášM

29. 7. 2008 13:17
Na IQ testy nedejte

IQ je taky jenom číslo, které hodnotí, jak jste schopna dělat IQ testy. P.S. - mám 141 naměřených od Mensy.

0 0
možnosti

sphagnum

28. 7. 2008 20:22
dětský test

Určitě byla chyba dát dospělému dětský test. Osobně mám takové podezření, že se výsledky testu u dětí nějakým koeficientem přepočítávají na věk. Takže kdybyste ty samé výsledky měla v šesti, tak jste třeba nad 135, ve dvanácti 120 a pak dospělému vyjde 102. Nevím jak to doopravdy je, jestli se blížím pravdě, tak je to rozhodně špatně!

0 0
možnosti

radim36

16. 7. 2008 1:29
IQ má několik odlišných složek.

IQ má několik odlišných složek. Stačí když v jednom testu bylo více otázek třeba na prostorovou představivost a v druhém třeba více na význam slov a doplňování kombinací písmen do tabulek. Je spíše výjimka, že člověk má ve všech takových otázkách zhruba stejné IQ, takže rozdíly vznikají. 

0 0
možnosti

Okos

16. 7. 2008 1:04
No nevím, celé mi to připadá pochybné.

Já mám IQ poměrně velké, je to dost neštěstí. Člověk si nemá s kým bavit a vidí kolem sebe samé relativní pitomce. Mám pár známých IQ podobných parametrů a neznám z nich nikoho, kdo by nebyl introvert a chlubil by se tím nadělením. A také nikdo z nich není členem Mensy. Pokládám Mensu za parazitní organizaci, která nemá opodstatnění. A pokud test byl pro děti a "nevadilo to", tak to už smrdí podvodem. Jinak je možné otestovat IQ skutečně za 60 minut, ale musí to být komplexní test a asi není jistota přesnosti. 60 minut je krátká doba.

0 0
možnosti

Beky

17. 7. 2008 10:10
Re: No nevím, celé mi to připadá pochybné.

Ahoj Okosi, diky za reakci. Moc si mě povzbudil... Víš, to, co píšeš mi připomíná pořad VŠECHNOPÁRTY (ČT1, Šíp), který si tam pozval Miroslava Macka. Ten je v Mense, ale v mezinárodní (což vylučuje být členem české Mensy). Šíp se ho tehdy ptal na život a byl přesvědčen, že lidé s vyšším IQ umí situaci vyhodnotit a správně se rozhodují, nedělají chyby. Macek to tehdy vyvrátil a řekl, že to u něj není pravda, protože je již 2x rozvedený...  Doufám, že to nevyzní namyšleně, ale s tím, že se nemáš moc s kým bavit je to u mě podobné... A mám i pocit, že se ze mě stává introvert, protože si právě s mnoha lidmi, kteří řeší jiné starosti, nerozumím. Neříkám, že to jsou blbosti, ale nevěnovala bych jim tolik prostoru a jiné věci, které jsou pro mě podstatné, ostatní komentují slovy: "Ty řešíš nesmrtelnost chroustů" :-)

0 0
možnosti

boudicca

15. 7. 2008 18:16
IQ není neměnné

Dokonce v závislosti na náladě může kolísat až o 30 bodů :)

Navíc to, že jste dělali "dětské" testy (nejsem si jistá, jak vypadá dětský test, mám pocit, že dětem se IQ nedá změřit), taky o něčem vypovídá. Měli jste absolvovat normální test, žádný dětský.

No a kromě toho - princip úkolů, zadávaných ve většině IQ testů, se dá snadno nacvičit. Prostě když víte, jak na to, jde to snáz :)

A neberte ty testy tak vážně. Emoční inteligence je důlěžitější. Můžete mít IQ 160, ale když nebudete umět vycházet s lidmi a sama se sebou, budete chudák :)))

0 0
možnosti

deatomizator-treti-generace

15. 7. 2008 18:19
Re: IQ není neměnné

proc by se nedalo detem iq zmerit kdyz se meri i simpanzum ;-D

0 0
možnosti

Jacinda

15. 7. 2008 18:15
osobní zkušenost

Syn absolvoval pedagogicko-psychologické vyšetření , když mu bylo 9let. Vyšetření prováděl p. Fořtík (předseda MENSY) na ZŠ v našem městě  pomocí testů, ty byly asi 3 a trvalo to celé asi  3hod. Vyšetření bylo zaměřeno na posouzení aktuální úrovně rozumových schopností a to celkové úrovně a struktury intelektu. Byla provedena diagnostika rozumového vývoje pomocí testu struktury kognitivních schopností,  úroveň matematicko-logického a názorného myšlení, úroveň verbálních dovedností. Úroveň v oblasti vrozené logiky u syna odpovídá pásmu vysokého nadprůměru IQ140. Vyšetření  bylo  provedeno odborně a podrobně,  není důvod jej zpochybňovat.

0 0
možnosti

boudicca

15. 7. 2008 18:20
Re: osobní zkušenost

Dětem se IQ neměří. Nebo přesněji - IQ dětí je neměřitelné. To, co naměří, není spolehlivé. Nechci p. Fořtíka shazovat, znám ho, a určitě ví, co dělá, ale hodnoty, naměřené Vašemu synovi, berte jen orientačně. IQ není neměnná hodnota, a může kolísat až o 30 bodů v závislosti třeba na momentální náladě

0 0
možnosti

kvakev

15. 7. 2008 17:42
Nebrat tak vážně

Slovy bývalého předsedy Mensy pana Fikáčka - jediné co to číslo říká je schopnost vypořádat se v daný moment s daným typem testu. Nic víc, nic míň:-).

A ani to, že člověk má třeba 160 neznamená že si dokáže sám nakoupit... To číslo je jen číslo...Takže prosím brát s rozvahou. Pro život jsou třeba úplně jiné věci

0 0
možnosti

SlusnyClovek

15. 7. 2008 17:27
IQ testy ...

IQ testy mají snad své místo u dětí, v pedagogicko psychologických poradnách. Dítě může být nadané, ale mít potíže ve škole.

Dospělý člověk už absolvoval určité školy, získal dovednosti. U lékaře mě víc zajímají odborné znalosti a skutečný úsudek, ne jak jednorázově vyplní nějaký test. Někdo pod stresem, jiný s nezájmem.

Myslím, že výsledek IQ se bude měnit podle toho, jak se dotyčný vyspal, jak je vystresovaný apod. Učitel ve třídě pozná bystrého žáka, i když tento nemusí být nejpilnější. Tady se zneužívá něco, co má své místo jinde - u dětí s problémy se školou. V životě nejde o nějaké testy, ale o řešení reálných problémů. Někdo může být zaběhlý na to svoje, trošku nepružný - ale to přece nevadí.

Nejsou lepší otázky - jak umím počítat, jak snadno se učím cizí řeč - slovíčka, jak snadno chápu gramatiku, jak chápu text - tj. co pisatel se snaží sdělit. Tohle jsou skutečné ukoly ze života, ne doplnování nějakých hranolů do sebe.

0 0
možnosti

SlusnyClovek

15. 7. 2008 17:32
Re: IQ testy ...

IQ bývá na řešení matematicko- logických problémů, často vyžadují prostorovou představivost. Kdo je matematik, asi bude mít vysoké IQ.

Kupodivu např. špičkoví teoretičtí a atomoví fyzikové dokázali být neskonale hloupí, pokud jde o politické názory. Sovětští vědci přesvědčení marxisté - přitom vynikající odborníci. Einstein taky levicové a jinak ujeté názory. A i řada dalších.

IQ možná měli, ale jinak blbci. Bývalý šachový mistr světa Robert Fisher, prý IQ 187 (supergenialita) byl skutečně šachový fenomén. Jinak podivín, poslední názory protiamerické a fašistické. Ani jako šachista moc - dlouhodobě nedokázal, po vrcholu odešel mimo a svůj talent zahodil.

0 0
možnosti

MarrM

15. 7. 2008 17:02
Záleží na tom,

o test "jakého" IQ se jedná. Psychologové obvykle zjišťují vrozené IQ, což obvykle liší od toho, co zjišťuje Mensa (už si nepamatuju přesné označení).  

0 0
možnosti

wopi

15. 7. 2008 17:54
Re: Záleží na tom,

jojo, přesně, jsou různé formy inteligence a různé formy jejího měření - mně zas vyšla mnohem větší na "mensovní" :-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS