Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

PROČ JSEM SI VYBRALA TUTO KNIHU?

Během posledního roku jsem si poslechla či přečetla téměř všechny knihy od známého spisovatele Arthura Haileyho. Všechny romány byly tak zajímavé, že jeden román následoval druhý. Pokud si nejste jistí, zda nějaké dílo od Haileyho znáte, nevzpomenete si na klasický film „Letiště 1975“ nebo „Let do nebezpečí“ z roku 1956?

Tentokrát jsem sáhla po knize „Přetížení“, kterou v České republice v roce 1998 vydalo nakladatelství Riopress. Tento profesní román, který je popsán jako drama či thriller, velice zajímavým způsobem popisuje aktuální problémy naší doby - globální oteplování, nedostatek vody, letní vedra bez srážek, čím dál větší spotřeby plynu a elektrické energie, které k životu potřebujeme…

„Když velké dávky elektrického proudu před tím, než vniknou do země, projdou vnitřními orgány člověka, často následuje smrt. V případě pana Talbota se tak nestalo, takže z tohoto pohledu měl štěstí. Elektřina prošla po povrchu jeho těla, přes penis do kovového stožáru a odtud do země.“

O ČEM JE KNIHA „PŘETÍŽENÍ“?

Kniha zachycuje problémy arogantní a mocné elektrárenské a plynárenské společnosti Golden State Power & LightKalifornii. Výjimečná vlna veder klade mimořádné nároky na spotřebu energií a vedoucí pracovníci závodu se snaží vyhnout nežádoucím výpadkům. Avšak proti rozšiřování starých a budování nových elektráren protestují ekologové a také teroristé a extremisté, a to nejen veřejnými protesty, demonstracemi, ale i bombovými výbuchy ničícími zařízení elektráren, při kterých přicházejí lidé o život. Aktuální problém i budoucí perspektiva rostoucí spotřeby energií se zdají neřešitelné… Jak dodávat lidem stále větší a větší množství energií? Vybudovat další atomové elektrárny, vodní elektrárny nebo staré dobré elektrárny na spalování uhlí? Co když ale nebudou k dispozici ani peníze ani čas na jejich vybudování? Co nastane pak?

„Mnozí z nás – možná všichni – věříme na dvě věci. Jedna se dotýká životního prostředí. Životní prostředí, v němž žijeme, by mělo být čistší, než je. Proto ti, kteří za dosažení tohoto cíle zodpovědně bojují, zasluhují naši podporu. Druhá věc, v niž věříme, je demokratický proces. Věřím v demokracii, vždy jsem v ni věřil, i když v poslední době s jistými výhradami, které mě přivádějí zpět k životnímu prostředí. Někteří z těch, kteří sami sebe označují za ochránce životního prostředí, přestali být rozumnými obhájci rozumné věci a stali se fanatiky. Jsou v menšině, ale hlučným, neústupným, často neinformovaným fanatismem se snaží oklamat většinu a vnutit jim svou vůli.“

KLADNÉ A NEGATIVNÍ STRÁNKY KNIHY

Musím ocenit obrovské úsilí Arthura Haileyho, který si dal velkou práci, aby pronikl do hloubky fungování plynárenských a elektrárenský společností (jak takové elektrárny fungují, jaká oddělení tam existují, jak vypadají vztahy na různých pozicích a co je s nimi spojeno, jak rychle se musí svolat tiskové konference, když se vyskytne ožehavý problém, kolik času výkon funkce lidem ve vedení zabírá a jak se to odráží na jejich rodinách, manželkách a dětech…).

Ruku v ruce s perfektně popsanými odbornými a technickými záležitostmi tématu nám autor přibližuje hlavního hrdinu knihy viceprezidenta pro plánování a náměstka předsedy společnosti Golden State Power & Light Nimroda Goldmana. Je to muž v nejlepších letech, pohledný, vzdělaný, inteligentní a tvrdě pracující. Muž, který když zahlédne výzvu či nebezpečí, tak se mu nevyhne, ale zamíří přímo k němu. K tomu všemu se jedná o muže, který okouzlí každou ženu, se kterou se setká.

Hailey dokonale vystihl jeho záletný charakter. Ačkoliv je Goldman už dlouho ženatý s Ruth a mají dvě děti, Leahu a Benjyho, ocitá se neustále v situacích, kdy podléhá ženskému vábení, a ani netuší jak.

S tak skvěle popsaným nevěrníkem jako je Nim, jsem se dosud nesetkala! Je vidět, že kniha vzešla z pera muže – spisovatele – který dokáže perfektně podat jak mužské myšlení, tak jeho konání. Vynikající, ale zároveň šokující „sonda“ do mužské duše!

Jeho manželství s Ruth má nejlepší léta za sebou. Ruth se navíc vytrácí na celé dny z domova, někdy dokonce na dva týdny, aniž by Nimovi řekla, kam a s kým. Kam vyráží Ruth? Co dělá ve volném čase mimo domov? Schází se s někým?

Skupina „Přátelé svobody“, kterou sestavil komunistický revolucionář s tajným vojenským výcvikem na Kubě zaměřeným na výbušná zařízení Georgos Winslow Archambault, se nakonec beze slov poddá bezskrupulóznímu řečníku Daveyu Birdsongovi ze společnosti Moc & světlo lidem.

Nahlédneme do života kvadruplegické mladé ženy Karen Sloanové, která se bez elektřiny neobejde (nenadechne). Jak její život ovlivní Nim Goldman?

Jednou z novinářek novin California Examiner je tvrdě pracující Nancy Molineauxová. Upřímná, houževnatá, vzdělaná, ale nekompromisní vůči všemu a všem. Ostrá jako břitva. Zkoumající všechno až na dřeň, hledající zajímavá témata a kauzy. Co stojí za její trpkostí a záští vůči Nimu Goldmanovi?

Hlavní téma rezonuje celou knihou – obyvatelé Kalifornie mají stále více a více elektrospotřebičů a k tomu, aby je mohli používat, potřebují stále větší množství elektrické energie. Kde ji ale vzít?

Kniha řeší morální dilema, otázky životního prostředí a snaží se také sáhnout do svědomí čtenářů – opravdu potřebujeme tolik elektrické energie? Tolik plynu? A jak to udělat a nezničit životní prostředí, hory, lesy, nevyhubit chráněné živočišné druhy a rostliny? Jak vyřešit problematiku oteplování, obrovských veder v létě a nedostatku vody a sněhu v zimě? Toto téma je čím dál více aktuální. Pokud bych nevěděla, že knihu napsal Arthur Hailey v roce 1979, domnívala bych se, že ji napsal pře pár lety.

Román je napínavý od začátku až do konce. Jak po stránce odborné, tak po stránce lidské. Ačkoliv má kniha 475 stran, děj knihy je tak zajímavý, že čtenář nesleduje počet stran a na první pohled „děsivou tloušťku knihy“.

„Ardythe se zdá být v mnohem lepším stavu než onoho dne před měsícem, kdy se dověděla o Walterově smrti, pomyslel si Nim. Tehdy, i po pohřbu – od té doby se neviděli – byla vyčerpaná a zestárla. Nyní se jí viditelně vrátila svěžest a půvab. Tvář, paže i nohy měla opálené a pohledné křivky jejího těla pod přiléhavými šaty mu znovu připomněly vzrušení, kterému oba podlehli, když byl u ní naposled. Nim si vzpomněl, že se mu kdysi před lety dostala do rukou kniha s názvem Chvála starších žen. Nezapamatoval si z ní sice nic víc než titul, teď však začínal chápat, co měl spisovatel na mysli.“

AUTORŮV STYL, JAZYK A GRAMATIKA

  • Román je napsán spisovným jazykem a hovorovým jazykem.
  • Kniha je napínavá, nepředvídatelná, má neočekávané zápletky.
  • Kniha byla napsána v er-formě.

„O Birdsonga se zajímal už dřív. Nancy nedůvěřovala lidem, kteří se jako Davey Birdsong tváří a navenek vystupují jako zastánci spravedlnosti a utiskovaných a velmi se snaží, aby si to lidé o nich mysleli. Podle její zkušenosti tito liberálně-populističtí lidumilové obvykle sami sebe dávají na první místo, ostatní se plazí daleko za nimi a sbírají jen drobty. Mnoho takových lidí poznala velmi zblízka – ve společnosti černých i bílých.“

KOMU BYCH KNIHU DOPORUČILA?

Kniha, která se zabývá záležitostmi a fungováním plynárenských a elektrárenských společností, spíše zaujme muže. Nicméně hluboké vztahy, které se prolínají celým příběhem, jsou tak zajímavé a napínavé, že si na své přijdou i ženy. Téma globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a elektrické energie… to všechno jsou témata knihy, která jsou aktuální. Dlouhý, strhující, napínavý, perfektně napsaný román, který vydrží aspoň na dva tři letní večery. Vřele doporučuji všem čtenářům!

Příjemné letní dny a napínavé romány vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

Hailey, Arthur. Přetížení. Riopress. 1998. Praha. I. vydání. ISBN 80-85611-93-7.

Autor: Hana Rebeka Šiander | úterý 9.4.2024 19:06 | karma článku: 10,98 | přečteno: 506x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Jak ztratit kamarádku snadno a rychle díky sociálním sítím

Víc jak rok jsem se těšila z krásného přátelství. Pak jsem kamarádce poukázala na chybu v jejím životě, díky které trpěla. Následovalo ukončení vztahu. Jak negativně ovlivňují sociální sítě naše vztahy?

27.4.2024 v 12:06 | Karma: 22,70 | Přečteno: 2523x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Proč mě přestalo bavit nakupování oblečení

Ačkoliv se obchodní řetězce dušují, že se zaměřují na ochranu přírody, šetrnost a udržitelnost, nic není vzdálenější realitě. Nekvalitní oblečení stěží přežije dva roky, nemá styl, ale zato je z mizerných materiálů.

25.4.2024 v 21:55 | Karma: 37,75 | Přečteno: 5309x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 14,53 | Přečteno: 759x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 18,70 | Přečteno: 941x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma: 19,01 | Přečteno: 552x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Těžkooděnec udeřil obuškem muže na Majálesu, policie incident prověřuje

29. dubna 2024  18:43

Policie prověřuje jednání těžkooděnce, který udeřil obuškem muže na sobotním festivalu Majáles v...

Rakety ATACMS spásu samy nepřinesou, Rusy na Ukrajině si ale najdou všude

29. dubna 2024  18:29

Jedna z položek nové mnohamiliardové vojenské pomoci Ukrajině, kterou po měsících průtahů schválil...

Do osmi let zanikne 300 tisíc pracovních míst, horuje Jurečka za rekvalifikace

29. dubna 2024  18:13

V příštích sedmi až osmi letech zanikne v Česku 300 tisíc pracovních pozic a milion pozic kvůli...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  18:10

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

  • Počet článků 624
  • Celková karma 20,93
  • Průměrná čtenost 3856x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->