Recenze knihy „Novičok nebo kulka“ od Ondřeje Kundry

21. 02. 2022 22:55:19
Co spojuje ex agenta Alexandra Litviněnka, dvojitého agenta Sergeje Skripala s dcerou Julií a opozičníka Alexeje Navalného? Otrava radioaktivními či nervovými látkami. Pro ostatní nepohodlné Putinovy kritiky byly připraveny kulky.

PROČ JSEM SI VYBRALA PRÁVĚ TUTO KNIHU?

Jsou to dva roky, co jsem přečetla od českého investigativního novináře a spisovatele Ondřeje Kundry první knihu. Byla z roku 2019 a jmenovala se „Vendulka, útěk za svobodou“. Moji recenzi si můžete přečíst zde: https://siander.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=739699

Nejenže se jednalo o velice zajímavý životní příběh, ale v pozadí knihy bylo zřejmé, že autor umí perfektně pracovat se zdroji a informacemi. Nad to byla kniha skvěle napsaná a dobře se četla. Už tehdy jsem si řekla, že pokud Ondřej Kundra napíše další knihu, určitě si ji se zájmem přečtu.

A tak na řadu přišla kniha „Novičok nebo kulka“ s podtitulem „jak umírají Putinovi kritici“ z roku 2021.

Je to kniha nesmírně zajímavá, která přináší nejen novodobou historii současných žijících ruských agentů, ať již pracujících na území České republiky či v dalších státech Evropy, ale také poskytuje vhled do zákulisí ruské politiky a rozhodování presidenta Vladimíra Putina. Autor nám reportážní formou dává nahlédnout do zákulisí a práce tajných služeb.

CO BYLO CÍLEM AUTORA KNIHY?

„Mým cílem není podat vyčerpávající analýzu ruských tajných služeb. Chci jen na konkrétních případech ukázat, jak dnes hlavně ruská kontrarozvědka FSB a vojenská rozvědka GRU pracují. A to skrze nejvýraznější případy, jako jsou právě útoky na Alexeje Navalného, na dvojitého agenta Sergeje Skripala, na bývalého agenta FSB Alexandra Litviněnka a další podobné atentáty, o kterých jsem jako reportér psal už dříve do svého domovského týdeníku Respekt.“

O ČEM JE KNIHA?

Ruské tajné služby stále častěji operují na evropském území a jejich sebevědomí i agresivita roste. Dokládá to otrava Sergeje Skripala nebo Alexeje Navalného, vražda čečenského velitele Zelimchana Changošviliho v Berlíně či pokus o puč v Černé Hoře v roce 2006. Nejde o izolované události, ale o propracovaný systém likvidace kritiků Putinova režimu, jehož součástí jsou speciální vražedná komanda GRU a FSB. Autor však nabízí mnohem víc než jen tato odhalení. Obrací optiku do nitra novinářské kuchyně a líčí historii a fungování mezinárodní investigativní skupiny Bellingcat, se kterou spolupracoval na odhalení jednoho z agentů v kauze Skripal. A zvláště cenné jsou pro domácího čtenáře kapitoly věnované českým kauzám: případu ricin a českým zbraním, které měly skončit v rukách ruských agentů. Je to zneklidňující a varovný pohled do temných zákoutí politických cílů Kremlu.

„Nejblíže smrti se Alexej Navalnyj ocitl 20. Srpna 2020. Místem, kde měl být otráven tentokrát, bylo podle prvotních domněnek jeho týmu letiště Bogašovo v sibiřském Tomsku, kde čekal na pravidelný linkový let do Moskvy. Později jeho spolupracovníci upřesnili, že se s jedem musel dostat do kontaktu už dříve, ve svém hotelovém pokoji. Poté, co upadl do kómatu, tu posbírali předměty a podařilo se jim je z Ruska propašovat na expertizu do Německa. Tamní toxikologové našli na předané plastové lahvi od vody zbytky látky z rodiny novičoků – nervově paralytických jedů vyvinutých v sedmdesátých letech v Sovětském svazu.“

KLADNÉ A ZÁPORNÉ STRÁNKY KNIHY

Kniha je velice aktuální a to právě v době, kdy Rusko připravuje své vojsko kolem Ukrajiny. Autor knihy se dlouhodobě zabývá politickou situací v Rusku a přibližuje nám, jak to v tak veliké zemi chodí. Kdo rozhoduje, jak pracují média, ale právě i to, co není na první pohled zřetelné, jak pracují tajné služby Ruska a její agenti a ovlivňují dějiny.

Pokud vás zaujal v médiích případ bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka otráveného v Anglii radioaktivní látkou Polonium 210 v roce 2006, případ dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julie otrávené v britském Salisbury v roce 2018 nervovým jedem novičokem, plánované výbuchy muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014 zrealizované ruskými agenty, anebo otrava novičokem opozičníka Alexeje Navalného v sibiřském Tomsku... pak je to kniha pro vás. Kundra přináší vyčerpávající informace ověřené z několika zdrojů, jak se všechny tyto vraždy či pokusy o vraždu staly, včetně toho, kdo je schvaloval.

Cenným přínosem knihy je pohled na českou politiku a její vrcholné představitele (presidenta Miloše Zemana, bývalého premiéra Andreje Babiše, bývalého ministra zahraničí Tomáše Petříčka i Jakuba Kulhánka), jejich rozhodování a postoje vůči Rusku v kauzách „ricin“ nebo „Vrbětice“.

V knize najdete několik fotek významných ruských agentů, jak těch, kteří otrávili Sergeje Skripala a jeho dceru, tak i těch, kteří pracovali několik let v naší zemi. Možná jste měli to „štěstí“, že jste s nimi byli v kontaktu a ani to netušili?!

Kniha má 192 stran a je tak napínavá, zajímavá a strhující, že je možné ji přečíst za den či dva.

„Na začátku roku 2018 upadl Sergej Skripal v parku v anglickém městě Salisbury, kde žil, do bezvědomí se stejnými příznaky otravy jako Alexej Navalnyj. Tehdy laická veřejnost poprvé uslyšela o bojové látce novičok, kterou do té doby znalo jen pár zasvěcených expertů a lidí z tajných služeb. A poprvé se také mezi širokou veřejnost dostalo jméno dvojitého agenta Sergeje Skripala a podrobnosti o jeho životě po opuštění Ruska, když byl vyměněn na Západ. Teď bojoval on a jeho dcera Julia v nemocnici a novináři z celého světa pátrali po tom, co se jim stalo a proč.“

AUTORŮV STYL, JAZYK A GRAMATIKA

  • Kniha je napsána srozumitelným a spisovným jazykem.
  • Je velice zajímavá, podnětná a nutí k přemýšlení. Šokuje tím, co popisuje.
  • Autor nás provází knihou v roli investigativního reportéra, který se nebojí přinášet fakta a odhalovat pravdu.
  • Korektury byly odvedeny na profesionální úrovni.

„Přestože pak BIS hlavě státu (Miloši Zemanovi) doručila zprávu, ve které vylučovala, že by se na českém území novičok vyráběl nebo skladoval, president krátce nato v soukromé televizi Barrandov prohlásil přesný opak. Odvolal se přitom na zprávu Vojenského zpravodajství a uvedl, že armáda má k této tématice „blíže“ než BIS a na rozdíl od civilistů z kontrarozvědky došla k pozitivnímu zjištění. Skutečností ale bylo, že ani dokument Vojenského zpravodajství výrobu novičoku v České republice nepotvrzoval. Vojenská rozvědka Zemana pouze upozornila, že se tu jedna látka ze skupiny novičok krátce testovala z důvodu obranyschopnosti proti podobným jedům, ale že šlo o jiný druh, než jaký zabíjel v Salisbury. Látky bylo navíc mizivé množství a to bylo ihned po testech zničeno. Rozpor mezi skutečným obsahem expertních zpráv a tím, co Miloš Zeman pro českou i zahraniční veřejnost vypustil do éteru, byl podle analytiků z bezpečnostní oblasti příliš výrazný, než aby se jednalo o omyl.“

Ondřej Kundra (*27. 6. 1980) je novinář a spisovatel. Od roku 1999 spolupracuje s časopisem Respekt, kde vede domácí rubriku. V roce 2010 získal cenu Novinářská křepelka. Je autorem životopisu Medy Mládkové "Můj úžasný život" (vyšla v roce 2014), knihy o ruských špionech "Putinovi agenti" (vydána v roce 2016). Ta byla Českým rozhlasem zpracována do podoby radioknihy a Kundra za ni získal nominaci na cenu Magnesia Litera. Spolu s Tomášem Lindnerem napsal reportážní knihu "Můj syn terorista" (2017). Kniha „Vendulka“ vyšla v roce 2019.

"Ruští špioni podle českých tajných služeb sledují (v (ČR) řadu cílů. Snaží se sbírat kompromitující informace, jejichž prostřednictvím mohou vydírat vlivné lidi a získávat od nich citlivé poznatky z oblasti politiky, byznysu či národní bezpečnosti. Česká republika je pro Rusko už delší dobu atraktivní kvůli svému členství v Evropské unii a NATO, zdejší politici a armádní činitelé totiž mají přístup k řadě důvěrných materiálů, které by Rusové rádi získali: od obranných plánů Aliance a zpráv o rozmístění spojeneckých jednotek a jejich vybavení až po informace o tom, jak jednotlivé země smýšlejí a o ruských hrozbách a jak jsou ochotné jim čelit. Rusové se zajímají také o velké ekonomické a bezpečnostní tendry, jako je možná dostavba Dukovan.“

KOMU BYCH KNIHU DOPORUČILA?

Pokud vás zajímají tajné služby, svět agentů a jejich zbraně a jedy, jste zvědaví, jak pracují ruští špióni v současné době v naší zemi či v dalších státech Evropy, rádi byste se dozvěděli blíž o tom, jak to chodí v Rusku, kterému vládne pevnou rukou Putin, pak je to kniha pro vás. Napínavé! Šokující! Velice zajímavé! Kniha, která otevře oči všem milovníkům Ruska.

Knihu „Novičok nebo kulka, jak umírají Putinovi kritici" od Ondřeje Kundry mi k recenzi laskavě poskytly Palmknihy.cz.

Příjemné čtení bez novičoku a kulek vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

Fotografie a anotace knihy „Novičok nebo kulka, jak umírají Putinovi kritici" jsou dostupné na Palmknihy.cz.

Životopis Ondřeje Kundry je dostupný na webu Palmknihy.cz

KUNDRA, Ondřej. Novičok nebo kulka, jak umírají Putinovi kritici. Nakladatelství Paseka. Praha, 2021, 192 stran, 1. vydání, ISBN 978-80-7637-236-8 (formát mobi)

Autor: Hana Rebeka Šiander | pondělí 21.2.2022 22:55 | karma článku: 10.76 | přečteno: 252x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 755 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.37 | Přečteno: 658 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 30.22 | Přečteno: 2296 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 301 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.35 | Přečteno: 218 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 281 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.28 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...