Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze knihy „Život na míru“ od Marka Rabije

Co se skrývá za výrobou našeho oblečení? Proč a kdo nám diktuje, že je čas vyměnit slim džíny za zvonáče? Kolik dostane bangladéšská šička zaplaceno za směnu při výrobě našeho oblečení? Proč ročně uhoří desítky šiček v továrnách?

PROČ JSEM SI VYBRALA PRÁVĚ TUTO KNIHU?

O knize polského reportéra a odborníka na jihovýchodní Asii Marka Rabije „Život na míru“, s podtitulem „Oblečení má hodnotu etikety, kterou k němu přišijí“ z roku 2021, jsem se dozvěděla při poslechu rádia ČRo Plus. Hlavní téma knihy, jakou hodnotu má oblečení, které si kupujeme, a co všechno za ním stojí (jak a kdo ho stříhá, šije, kdo přišívá cedulky a balí, koho to stojí život, jak se dostane loděmi z Bangladéše až na český trh do oblíbených módních řetězců či obchodů světových značek a kdo na něj vydělává jmění…) to všechno mě zajímá už několik let.

Proto jsem knihu Marka Rabije uvítala. Vlastně jsem dosud četla pouze jednotlivé články. Toto je první kniha od autora, který se chopil cele tématu a podrobně ho zpracoval.

Jedná se o knihu reportážního střihu, naučnou.

„Osud švadleny se začne zdát skutečně nesnesitelný až v okamžiku, když se na něj blíž podívá někdo ze zákazníků západních oděvních firem. Pak uvidí něco, co absolutně nečekal, například dvanáctileté dívky pracující dvanáct hodin denně za mzdu, která jim stačí na jediné jídlo denně. Ucítí pach továrních splašků, jež odtékají spolu s proudem řeky k několika stovkám vesnic namačkaných podél jejího břehu. V uších se mu rozezní kategorický zákaz přerušit práci, třeba i jen na kratičkou návštěvu toalety.“

O ČEM JE KNIHA „ŽIVOT NA MÍRU“?

Připadá vám, že nutně potřebujete nové tričko? Co všechno stojí za tričkem, které si koupíte ve svém oblíbeném řetězci či od své oblíbené světově známé značky? Přesčasy, dětská práce, dlouhé směny, továrny v rozpadajících se barácích – to je cena evropské módy. Když se v roce 2013 v hlavním městě Bangladéše Dháce zřítila osmiposchoďová textilní továrna Rana Plaza a pohřbila v troskách více než tisíc lidí, vydal se polský reportér Marek Rabij do Bangladéše. Mluvil s lidmi, kteří přišli o své blízké. Sledoval práci v dalších podobných továrnách. Zjišťoval, jak se dělají módní ošoupané džíny, kolik za to dostanou lidé zaplaceno a jak se s tím výdělkem žije ve slumech. Zákazníci v západních zemích přistoupili na hru, kterou jim světové značky vnutily. Pokud chceme sledovat trendy, musíme neustále kupovat nové oblečení. Pořád dokola. Možná si jen občas postěžujeme, že výrobní cena přeci musí být mnohem nižší než cena v našem oblíbeném obchodě. Nahradit rychlou módu přístupem „slow“ nebude asi snadné, pokud s námi nepohnula ani tak tragická událost, jaká se stala v Dháce.

„V dobách, kdy se oblečení ještě objednávalo u krejčích, dokázali zákazníci rozeznat kašmír od obyčejné vlny. Dnes to nejenže nedokážou, ale ani se na to neptají. Oblečení má hodnotu etikety, kterou k němu přišijí. Proto je dnešní móda tak nechutně předvídatelná. Když Prada a Dior nabídnou v jarních kolekcích například světle modrou, na podzim a v zimě bude právě tahle barva dominovat v nabídce Zary, H&M i GAP. A další jaro, ne-li dřív, už bude světle modrá polovina zboží v obchodech a na trzích celého světa.“

KLADNÉ A ZÁPORNÉ STRÁNKY KNIHY

Nedělala jsem si iluze o tom, že šičky vyrábějící pro nás, Evropany, oblečení (spodní prádlo, trička, svetry, kalhoty, sukně, obleky, džíny a kabáty) pracují v textilních továrnách ve špatných podmínkách, ale byla jsem šokovaná, jak strašné to je.

Umíte si představit, že pracujete dvanáct hodin denně a nesmíte si odskočit na „velkou“, když to potřebujete? Dovedete si představit, že pracujete dvanáct hodin denně, a pokud nestihnete naplánované množství triček, tak budete muset zůstat pracovat další čtyři hodiny po pracovní době (samozřejmě zdarma), jen abyste si udrželi zaměstnání? Může si někdo z nás, v České republice, představit, že když vypukne požár, tak při něm pravděpodobně uhoříte, protože pracujete v podmínkách, které nemají s bezpečností práce nic společného?

A tak bych mohla pokračovat. Kniha přináší příšerné odhalení, co všechno stojí za výrobou „rychlého oblečení“. Oblečení, o kterém nás každý den přesvědčují nejrůznější reklamy módních značek – MUST HAVE – To musíš zaručeně mít!

Dočteme se o pracovních podmínkách, mzdách, jak vypadají továrny v Dháce, bezpečnosti, požárech, pracovních úrazech a úmrtích šiček a dalších zaměstnanců. Autor nám přiblíží zadávání zakázek textilním továrnám, ekologii, marže i přístup majitelů módních řetězců. Cíl je jasný – náklady na výrobu oblečení musí být co nejnižší!

Pokud se domníváte, že se vás to netýká, pak jste na omylu! Toto téma se netýká jen těch, kteří si všechno dokáží ušít sami. Pokud nakupujete oblečení v supermarketech, nadnárodních řetězcích, jako je například C&A, H&M, Cropp atd., anebo od světových značek, pak máte zaručeně doma nějaký kousek z továren v Dháce.

Zároveň se seznámíme s několika osudy Bangladéšanů, kteří pracovali či pracují pro textilní továrny. Nahlédneme do jejich rodin a poznáme, jak se jim žije. Jednotlivé příběhy lidí dodávají knize velice osobní a hluboký rozměr. Je to ráme, do kterého všechno dokonale zapadá.

Už nejde jenom o čísla (miliony triček putujících do celého světa), které ušily nějaké neznámé šičky.

Nad to všechno mi bylo jako čtenáři nesmírně smutno. Bída, chudoba, úrazy, nemoci (věděli jste, že ve slumech v Dháce, kde žijí šičky, můžete onemocnět cholerou?! A s největší pravděpodobností na ni zemřete vy i vašeho rodina, protože nebudete mít na lékaře), obrovské množství náročné a těžké práce za minimální mzdu (ale ne v tom, jak my rozumíme minimální mzdě) a v kontrastu s tím bohatí majitelé textilních továren, kteří si pro drahé značkové oblečení létají do Dubaje a Hongkongu, aby dobře vypadali na luxusních golfových hřištích.

Knize nechybí ani odborný pohled. Můžeme si přečíst nejrůznější statistiky životní úrovně, vzdělanosti, proočkovanosti, gramotnosti či ekonomické ukazatele Bangladéše. Jak ty oficiální (vládní), tak od nevládních organizací.

Kniha Marka Rabije zaujme, rozšíří obzory, šokuje, zahanbí a donutí přemýšlet každého čtenáře, jak žije, co nakupuje a co vlastní. A jestli je to důležité, nebo ne.

„Obchody po celém světě prodají každý den kolem 5,5 miliónu triček. Ročně zhruba dvě miliardy kusů, od masové výroby nabízené ve velkých koších v halách diskontů a hypermarketů až po vzácné sběratelské exempláře zdobené motivy známých umělců. Zbožňují je indiáni v Amazonii i velkoměstští hipsteři, chudí z brazilských favel i miliardáři v Silicon Valley, vojáci i pacifisté, věřící i ateisté. Globalizace v čisté podobě kusu bavlněné tkaniny s kolmo přišitými rukávy a téměř povinným obrázkem či nápisem. Vzhledem k tomu, že Bangladéš má zhruba dvacetiprocentní podíl na světovém trhu s oblečením, musí přibližně čtyři sta miliónů triček pocházet z Dháky a jejího okolí.“

AUTORŮV STYL, JAZYK A GRAMATIKA

  • Kniha je napsána srozumitelným a spisovným jazykem.
  • Je velice zajímavá, podnětná a nutí k přemýšlení. Šokuje tím, co popisuje.
  • Autor nás provází knihou v roli vypravěče a pozorovatele, který se nebojí přímosti a pravdy.
  • Reportér popisuje vše, co v Bangladéši zažívá a vidí, že je možné si udělat dobrou představu.
  • Korektury byly odvedeny na profesionální úrovni.
„Ke konci měsíce holky v práci každou chvíli omdlévají. Vlastně není dne, kdy by se některé neudělalo alespoň slabo. Samozřejmě z hladu.“

Marek Rabij (*1974) Je polský novinář, cestovatel a reportér, zaměřuje se na problematiku globalizace a jejího vlivu na náš každodenní život. Působil v deníku Gazeta Wyborcza a více než patnáct let také v týdeníku Newsweek Polska, v současné době pracuje pro prestižní Tygodnik Powszechny. Na Jagellonské univerzitě v Krakově vystudoval historii. Miluje hory, starověkou historii a současnou Asii. Za svůj knižní debut, reportáž Život na míru (2016), byl nominován na cenu Grand Press a reportážní ocenění Teresy Torańské. V roce 2019 vydal knihu Nejdůležitější září na světě. Kronika nepovšimnuté genocidy Rohingů, zachycující etnické čistky muslimského obyvatelstva v Myanmaru, bývalé Barmě, kterým věnoval svět jen málo pozornosti.

„Už dávno neumíme šít na stroji. Mnozí z nás doma ani nemají jehlu a niť. Poslední krejčí právě posíláme na úřady práce a v obavě o takzvaný styl jsme ochotni chodit v jednom oblečení maximálně dvě sezóny. Košile je nám bližší nejen v přísloví. Už dávno jsme své skříně svěřili profesionálům, kteří nám říkají, co a jak si máme oblékat. Věříme, že oblečením zdůrazňujeme svoji osobnosti, plácáme cosi o trendech. Ve skutečnosti jsme jen posledním článkem poměrně komplikovaného obchodního řetězce.“

KOMU BYCH KNIHU DOPORUČILA?

Kniha zaujme každého čtenáře, který nedokáže ignorovat zhoršující se životní prostředí a klimatické změny, téma „rychlé módy“, strašlivé pracovní podmínky výroby oblečení na asijském trhu či nechutně vysoké zisky nadnárodních módních řetězců a vyhlášených módních značek. Knihu bych doporučila jak dospívajícím, tak blogerům či youtuberům, kteří propagují oblečení a jsou inspirací pro své vrstevníky. Knihu by si měli přečíst i dospělí čtenáři, neboť jim zaručeně rozšíří obzory. Je to kniha, která by neměla chybět v žádné domácí či veřejné knihovně.

Knihu „Život na míru“ od Marka Rabije mi laskavě k recenzi poskytly Palmknihy.cz.

Krásné zimní dny a už jenom samou „slow módu“ Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

Životopis: Obsažen v knize.

Fotografie knihy je na webu Palmknihy.cz

RABIJ, Marek. Život na míru. Oblečení má hodnotu etikety, kterou k němu přišijí. Vydavateľstvo Absynt, s. r. o. Slovensko. Žilina. 2021. 176 stran. 1. vydání. ISBN 978-80-8203-273-7

Autor: Hana Rebeka Šiander | neděle 9.1.2022 23:17 | karma článku: 9,33 | přečteno: 247x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 14,22 | Přečteno: 697x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 10,98 | Přečteno: 465x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 18,23 | Přečteno: 863x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma: 19,01 | Přečteno: 534x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma: 10,12 | Přečteno: 361x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma: 15,80 | Přečteno: 705x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Moje zkušenost s cestováním po Praze s Uberem

Cestování se společností Uber je pro mnoho lidí dostupné a příjemné. Když jsem potřebovala dopravit sebe a stolek z jedné části Prahy do druhé, zkusila jsem Uber. Hněv, zaryté mlčení, naštvanost a já na obtíž. To byla teda jízda!

17.1.2024 v 20:31 | Karma: 32,63 | Přečteno: 3769x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Hrubost, arogance, povýšenost a pýcha mladých lidí bije do očí!

Co jsme dříve označovali za jeden ze základních hříchů – pýchu – je dnes vydáváno za zdravé sebevědomí. A mladí lidé jím přímo srší! Pojďte si přečíst, jak arogantně a pyšně se dokáží současní mladí lidé chovat k slabým lidem.

12.1.2024 v 19:48 | Karma: 37,84 | Přečteno: 2089x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Ohledně vánočního večírku neselhal jen Jurečka, ale i zaměstnanci, kteří se bavili

Vánoční party na ministerstvu práce a sociálních věcí zvedla mnohé ze židlí. Jeho šéf Marian Jurečka se za vše omluvil a KDU-ČSL ho ponechala ve všech funkcích. Neporušil sice zákon, ale morálně selhal. On i jeho zaměstnanci.

10.1.2024 v 21:02 | Karma: 37,92 | Přečteno: 4395x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Mé dítě má autismus“ od Raelene Dundon

Kniha od australské psycholožky Raelene Dundon, která se specializuje na dětský autismus, přináší základní fakta a informace o poruchách autistického spektra. Autorka má dvě děti s autismem a přináší příklady ze života.

20.6.2023 v 21:50 | Karma: 9,33 | Přečteno: 487x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Jak mě zase rozhodil posun času

Dvakrát ročně nastává střídání letního a zimního času. Pokaždé mě to z normálního života vykolejí na týden až měsíc. Únava, poruchy spánku, nesoustředěnost, roztěkanost... zkrátka nefunguji. Naděje na zrušení zákona je v nedohlednu.

31.3.2023 v 14:26 | Karma: 19,87 | Přečteno: 854x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Slib pod jmelím“ od Joanny Johnsonové

Britská spisovatelka Joanna Johnsonová ve svém historickém romantickém románu přináší ukázku levicového liberalismu. Přepisuje dějiny a etiketu, z ženy tmavé pleti „vyrábí“ dámu, přimíchává do románu zvyky z 21. století.

15.2.2023 v 21:56 | Karma: 8,39 | Přečteno: 289x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Agresor Babiš křičí, nebuďte agresivní!

Na české politické scéně není v současné době nikdo, kdo by někomu agresivně vyhrožoval či někoho děsil, kromě jediného muže – Andreje Babiše. Týdny rozpoutává zlo a teď se diví, že mu lidé vyhrožují zlem – smrtí.

24.1.2023 v 17:00 | Karma: 26,12 | Přečteno: 781x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Dějiny moderního Izraele“ od Marka Čejky

„Dějiny moderního Izraele“ od politologa a právníka Marka Čejky přináší chronologicky sestavené dějiny od roku 1949 do roku 2010. Stručné, jasné, srozumitelné a hlavně – v dnešní uspěchané době - čtenářsky příjemné!

23.1.2023 v 21:16 | Karma: 8,87 | Přečteno: 324x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Chceme za presidenta Babiše, který se v případě války vykašle na okolní státy?

Presidentský duel v ČT rozehrál Andrej Babiš agresivním a lživým stylem. Celou dobu útočil na generála Petra Pavla. Vrcholem debaty byl Babišův výrok, že kdyby čtyři státy EU napadl agresor, nechal by je bez pomoci.

23.1.2023 v 17:54 | Karma: 23,04 | Přečteno: 596x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Lživé kampaně presidentských kandidátů, které však fungují

Presidentské kampaně, ve kterých se používají lži (módní slovo je nepravdy) jsou důležitým bodem. Děje se to nyní - ze strany Andreje Babiše. Ale dělo se to i ze strany presidenta Miloše Zemana jak v roce 2018, tak v roce 2013.

18.1.2023 v 21:24 | Karma: 22,81 | Přečteno: 786x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Módní peklo v ulicích – krátké kalhoty, odhalené kotníky a tenisky

To, co je letní záležitostí, se začalo nosit v zimě a mrazu. Ano, mám na mysli krátké kalhoty končící nad kotníky, nízké letní ponožky a k tomu tenisky. A jak zahnat zimu, když nám mrznou nohy? Péřovou bundou a beranicí!

8.1.2023 v 21:43 | Karma: 19,58 | Přečteno: 1095x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Jak mě mladá sousedka týrá svými kočkami

V mém bytě to strašně smrdí kočičí močí, výkaly a silně znečištěnou podestýlkou dvou koček. Vtip je v tom, že já žádné kočky nemám. Má je však mladá sousedka naproti mému bytu. Trpím dnem i nocí smradem, protože se o ně nestará.

29.12.2022 v 23:10 | Karma: 28,09 | Přečteno: 1713x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Kam až jsou schopni lidé z Generace Z zajít?

Dvě hodiny u nás na patře nešla elektřina. Zasáhlo to šest bytů, trpělo tím sedm lidí. Moji sousedé v pronajatých bytech jsou dvacátníci, tedy Generace Z. Všichni odmítli výpadek proudu řešit. Čekali na mě, až to vyřeším.

29.12.2022 v 0:22 | Karma: 43,37 | Přečteno: 4758x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze norské pohádky „Tři přání pro Popelku“

Nová, moderní a velkolepá norská pohádka „Tři přání pro Popelku“ z roku 2021 je jako nepovedený koktejl. Moderní slova jako stylista a migréna, LGBT+ komunita, Popelka jako Wonder Woman a líbačka dvou gayů v dobové pohádce.

27.12.2022 v 19:37 | Karma: 33,97 | Přečteno: 1415x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 622
  • Celková karma 15,61
  • Průměrná čtenost 3868x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->