Recenze knihy „Setkání s cizincem“ od Lisy Kleypas

25. 11. 2021 18:56:57
Může navázat láskyplný vztah první licencovaná lékařka v Anglii Garrett Gibsonová a tajný agent Ethan Ransom, vyhlášený zabiják, když se píše rok 1876? O tom je romantický historický román plný dobrodružství.

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA?

Právě během zimního a vánočního období si ráda udělám pohodlí s hrnkem horké čokolády a hořícími svíčkami s velkou chutí si přečtu romantický historický román od autorky, o které vím, že mě nezklame. Právě takovou je americká spisovatelka Lisa Kleypas.

Nejdříve jsem od ní četla román „Chladnokrevný ničema“ a poté „Hon na Cassandru“. Oba romány byly skutečně nádherné! Oba měly to, co by romantická duše očekávala od romantického románu (ruku na srdce, milé slečny, paní a dámy, to se dneska jen tak nenajde). Nyní jsem si vybrala knihu „Setkání s cizincem“, kterou vydalo nakladatelství Baronet v roce 2018.

Tyto knihy pocházejí ze série Ravenelovi. Takže i když každá kniha přináší vlastní jedinečný příběh, setkáváme se opět s již známými postavami z dobře situovaného anglického šlechtického rodu Ravenelů. Čtenář má téměř „domácký“ pocit, že se vrací na známé prastaré rodinné sídlo Eversby Priory na anglickém venkově v Hampshiru.

Kniha „Setkání s cizincem“ přináší nejen nádherný romantický příběh dvou mladých lidí – Garrett a Ethana, kteří jsou jedineční a tak úplně nezapadají do šablon konvenčního života anglické společnosti na konci 19. století (rok 1876) - ale také rozpleteme zajímavé zápletky a nahlédneme do zákulisí agentů a světa špionáže, a jejich metod a postupů.

„Garrett přikývla a důvěřivě držela, když ji obkroužily jeho silné paže. Stisk měl pevný, ale ne drtivý, odlehčil jí dost na to, aby se jí paty skoro začala zvedat z podlahy. Jeho tělo bylo horké, skoro z něj pod šermířskou kazajkou stoupala pára. Obklopovala ji jeho síla, vdechovala sůl a žár mužského námahy a současně vnímala rytmické pohyby, jak dýchal."

O ČEM JE ROMÁN „SETKÁNÍ S CIZINCEM“?

Doktorka Garrett Gibsonová předběhla svou dobu a stala se jedinou lékařkou v Anglii v poslední čtvrtině 19. století. Je smělá a nezávislá jako muž. Proč by si neměla užívat i stejných radostí? Přesto ji milostný poměr nikdy nelákal, až do té doby, než potká bývalého detektiva Scotland Yardu Ethana Ransoma. Povídá se o něm, že je nájemný zabiják, ale komu ve skutečnosti slouží, to je záhadou. Na jedinou krásnou noc podlehne Garrett silné vzájemné přitažlivosti Ethana. Ráno se rozejdou, budoucnost pro ně neexistuje. Navzdory slibu, že se budou po společné noci jeden druhému vyhýbat, se záhy stanou účastníky nebezpečného dobrodružství. Když se Ethanova mise zvrtne, musí Garrett vynaložit veškeré své schopnosti i kuráž na jeho záchranu. V boji proti hrozbě velezrádného vládního spiknutí je Ethan ochoten riskovat pro lásku nejzajímavější ženy, jakou kdy poznal, všechno a cokoli...

„Ale nikdy jsem si neuměla představit, jak by se do mého života mohl vejít manžel. Nemohl by to být muž toho druhu, co trvá na tom, aby se celá domácnost točila jen kolem jeho potřeb, ani by nemohl očekávat, že budu tradiční manželka. Musel by být stejně nekonvenční jako já. Nevím, jestli takový muž existuje.“

Lisa Kleypas (*5. 11. 1964) je americká autorka milostných románů z historie i současnosti. Narodila se v Texasu ve Spojených státech. Vystudovala politologii na Wellesley College. Hned po absolutoriu se začala věnovat výhradně psaní. Svůj první román „Where Passion Leads“ (1987) uveřejnila v 21 letech. Její knihy se staly bestsellery s miliony výtisků prodanými po celém světě a byly přeloženy do 14 jazyků. Celkem napsala 43 románů. Kleypas čerpá inspiraci z klasické literatury, historických knih i osobních zkušeností. Lisa Kleypas žije s manželem Gregorym a dvěma dětmi ve Washingtonu.

„Garrett se při chůzi zavěsila do Ransoma. Byl oblečený jako dělník, do vesty z kůže tenké a jemné jako rukavička. Pod dlaní cítila svaly na jeho paži. Vedl ji ulicemi lemovanými řadami hustě semknutých budov. Minuli pivnici, hostinec, svíčkařství a vetešnictví. Ulice byla čím dál víc plná námořníků, mužů v dlouhých pláštích, děvčat z krámů, pouličních prodavačů a dobře oblečených paniček řemeslníků. Garrett polevila ve své obvyklé bdělosti, protože věděla, že nikdo na světě se ji neopováží oslovit ve spolčenosti velkého, zdravého ranaře, který je v těchto ulicích jako doma. Po pravdě řečeno, on byl tím, kdo budil v ostatních strach.“

AUTORČIN STYL, JAZYK, GRAMATIKA, KOREKTURY

  • Styl psaní je svěží, založený na dobových detailech, popisuje sídla, oblečení i etiketu.
  • Tempo knihy je přiměřené ději.
  • Děj je nepředvídatelný, zajímavý.
  • Kniha má spád, různé zápletky.
  • Román je napsán v er-formě a spisovným jazykem.
  • Korektury byly provedeny profesionálně.

KLADNÉ A NEGATIVNÍ STRÁNKY ROMÁNU

Lisa Kleypas napsala neuvěřitelných 43 románů. Tento příběh patří k velice zajímavým a krásným. Neobvyklý příběh lékařky a tajného agenta nás překvapí svou láskyplností, romantikou, něžností, ale i zodpovědností a jednáním, které je hodno gentlemana. Hlavní hrdina je všechno, po čem ženy touží – muž rozhodný, udatný a statečný. Zkrátka žádná bábovka, která se roztřese před prvním problémem a hledá díru, kterou by unikl.

I když se jedná o příběh umístěný do roku 1876, podařilo se autorce naprosto (nad)přirozeným způsobem vpravit do historického románu to, s čím se potýkáme my v dnešní době. Předsudky mužů o ženské roli ve společnosti, předpojatosti, co žena může studovat a jakému povolání se může věnovat, pověry o možnostech otěhotnět.

Na postavě hlavní hrdinky, lékařky Garrett Gibsonové, se odráží všechny tyto předsudky. Snaží se s nimi statečně a se ctí v pánské (ale i dámské!) společnosti bojovat.

Předlohou pro románovou postavu Garrett byla lékařka Elizabeth Garrettová Andersonová, která přes velké překážky získala roku 1870 na pařížské Sorbonně titul doktorky medicíny a v roce 1873 se jí podařilo stát se první licencovanou lékařkou v Británii.

Z tohoto pohledu je kniha velice inspirativní, povzbuzující a motivující – pro nás ženy. Je úžasné, co všechno jedna žena dokázala!

Pokud by se snad ukázalo, že by o romantickou knihu projevil zájem muž (i to se občas stává), pak se může těšit na svět špiónů, agentů, zpravodajských her, shromažďování informací, zápasů, střelných zbraní, lupičství, sabotáží, umění přežít za všech okolností, bezdrátové telegrafie, kódů a šifer.

„Vždycky si nechávejte všít do vesty čtyři kapsy,“ radil mu tehdy Jenkyn, zjeveně pobavený Ethanovým úžasem s vzrušením, když na sebe poprvé bral šaty šité na míru. „Tahle horní vnitřní kapsa je na železniční jízdenky a klíč. Ta na druhé straně je na sovereignové mince. Dolní kapsy jsou na hodinky, kapesník a bankovky. Nezapomínejte, gentleman nikdy nenosí papírové peníze ve stejné kapce jako mince.“

KOMU BYCH ROMÁN DOPORUČILA?

Román se bude líbit všem čtenářkám, které milují romantické historické romány. Těm ženám, které nechtějí zhltnou knihu za dvě hodiny, ale které si rády vychutnají hluboký napínavý a dobrodružný děj aspoň po dva večery. „Setkání s cizincem“ je po všech stránkách krásný román, který vás, milé dámy, nezklame!

Knihu „Setkání s cizincem“ od Lisy Kleypas mi k recenzi laskavě poskytly Palmknihy.cz.

Přeji Vám krásné zimní dny a k tomu romány, které nemají chybu, Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

Životopis autorky je dostupný na wikipedia.org zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Lisa_Kleypas

Fotografie a anotace knihy je dostupná na Palmknihy.cz

KLEYPAS, Lisa. Setkání s cizincem. Nakladatelství Baronet a. s. Praha, 2018, 352 stran, 1. vydání, ISBN 978-80-269-0904-0 (formát mobi)

Autor: Hana Rebeka Šiander | čtvrtek 25.11.2021 18:56 | karma článku: 7.38 | přečteno: 143x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 756 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 56 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 36.58 | Přečteno: 793 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 32.53 | Přečteno: 3020 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.57 | Přečteno: 326 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.28 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...