Hodně lidí se domnívá, že Bůh jim ubližuje a stojí za jejich neštěstím a nemocemi

7. 11. 2021 11:58:50
Nemoci, bolesti, utrpení, smrt, katastrofy, nedostatek a chudoba, rozpady manželství, nevěra... Různé druhy zla, které lidé zažívají, připisují Bohu. Ten za to může! Jak tomu ale je? Kdo je původcem zla? Co když to je Satan?

JAK NÁS BŮH ÚDAJNĚ TRÁPÍ ZLEM

Je něco, s čím se setkávám stále znovu a znovu. Téměř u všech nevěřících lidí, ale i u věřících (kteří věří v Boha krátkou dobu, anebo jsou křesťany celá léta, ale přesto nečtou Bibli a neznají dobře Boha), narážím na to, jak je Bůh zlý.

Nikdo to neřekne takhle otevřeně. A křesťané, ti už vůbec ne! Ti si to často myslí tajně, ale nikdy by to takhle otevřeně, upřímně a nahlas neřekli. Mají strach ze svých myšlenek. Mají obavy, že by Boha urazili a rozházeli si to s ním, když něco takového řekli nahlas.

U lidí, kteří jsou nevěřící (v tom smyslu, že nejsou křesťané, že nevyznali Ježíše jako svého Pána a Zachránce svého života) je to jiné. Jsou upřímnější a nebojí se říct, co si o Bohu myslí. A často to řeknou pěkně od plic! I když se mi to neposlouchá příjemně, mám to raději, protože vím, na čem jsem a dá se s tím něco dělat.

Ano, lidé se často domnívají, že Bůh je zlý, ubližuje jim a dopouští na ně nejrůznější neštěstí. Má údajně zvláštní zálibu v tom, že trápí lidi nevyléčitelnými nemocemi. Způsobuje, že umírají jak oni, tak jejich milovaní manželé a manželky. Stojí za rozpadem rodin. Nebo dokonce jim Bůh bere jejich děti (např. při autonehodách, když se utopí, při trestných činech atd.). Lidé si myslí, že Bůh je trápí chudobou a nedostatkem. Jsou přesvědčeni, že když nemohou najít práci a dostávají se do těžkých situací, stojí za tím Bůh. Myslí si, že za duševními nemocemi a utrpeními stojí někde v pozadí Bůh, dívá se na to, mne si ruce a potají se raduje, jak lidé trpí.

Zapomněla jsem na něco? Určitě. Tímto způsobem bych mohla pokračovat dál a zmiňovat další a další oblasti našeho života. Sami si na místo neštěstí můžete dosadit své vlastní utrpení.

VĚŘIT ZLÉMU BOHU?! NAPROSTÁ HLOUPOST! TO NIKDY

Často jsem slyšela, že tohle je přesně ten důvod, proč lidé odmítají v Boha věřit. Souhlasím, v takového zlého Boha by žádný rozumný a logicky uvažující člověk věřit nemohl. Proč taky? A já nejsem výjimka.

Každý z nás přece touží po dobrém životě a chce, aby se nám dařilo a byli jsme šťastní. Proto také vyhledáváme lidi, se kterými se cítíme báječně, kteří nás milují, jsou laskaví, pomohou nám, když to budeme potřebovat, můžeme jim důvěřovat a cítíme se s nimi dobře.

Zdá se však, že jinak přistupujeme k Bohu a jinak k lidem.

Bohu často připisujeme všechno zlo světa. Kdo může za války? Bůh! Kdo může za nemoci? Přece Bůh! Kdo může za katastrofy, zemětřesení a hladomory? Kdo může za tu pitomou pandemii covidu-19? Kdo jiný než Bůh! Hledáme viníka. Když si často nevíme rady, jsme naštvaní a plní zloby, trpíme a cítíme se bezmocně a nevíme, kdo za to může, tak připíšeme vinu Bohu! Je to tak snadné!

BIBLE - JEDINÝ DŮVĚRYHODNÝ ZDROJ INFORMACÍ O BOHU

Pojďme se podívat, co se o tom píše v Bibli. Knize (jedná se vlastně o knihovnu, protože Bibli tvoří 66 knih, 39 knih Starý zákon + 27 knih Nový zákon), kterou nechal Bůh zapsat prostřednictvím svých vyvolených proroků, králů, historiků a apoštolů. Bůh si použil celkem 40 autorů v období 1600 let.

Bible je jediná kniha na celém světě, kde se dozvíme, jaký je ve skutečnosti Bůh. Není to kniha jenom o Bohu, ale také kniha o nás samotných Dozvíme se, jací ve skutečnosti jsme, kde se bere v našem srdci zlo, jak se na nás dívá Bůh a co od nás očekává. Objevíme, že nás Bůh miluje a jak nám chce pomáhat každý den a v každé situaci našeho života. Jak nám chce prokazovat dobro a lásku. Zjistíme, jak se Bůh dívá na neštěstí a utrpení, která zažíváme.

KDO JE TEDY PŮVODCEM VŠEHO ZLA?

Mým oblíbeným veršem Bible je tento:

„Zloděj přichází, jen aby kradl, zabíjel a hubil; já jsem přišel, aby měly život a měly ho hojnost.“ (Janovo evangelium 10,10; Bible, ČSP)

Ježíš, Boží Syn, vykupitel a Zachránce, zde hovoří o dvou královstvích duchovního světa a jejich vládcích. V první části Ježíš definuje Satanovo království a mluví o tom, kdo tomuto království vládne. Je to Satan (což v hebrejštině znamená „osočovatel“, „sok“, „žalobce“, „odpůrce“, anebo „nepřítel“). Ježíš nás seznamuje s tím, jak to vypadá, když Satan přichází a vládne – krade, zabíjí, hubí, vraždí a obětuje.

Všude, kde vládne tento Boží nepřítel, nepřináší to nic dobrého. Nikdy. Vždycky to s sebou nese utrpení, neštěstí, destrukci, zánik a smrt. Kdo se přidá na jeho stranu a začne jednat jako Satan, bude přinášet totéž – utrpení, neštěstí a zkázu, smrt.

BŮH PROKAZUJE LIDEM ZA VŠECH OKOLNOSTÍ DOBRO, PROTOŽE JE MILUJE

Na druhou stranu nám Ježíš přináší dobrou zprávu. Ukazuje nám, že je tu i jiné království, království Božího Syna (tak to stojí také v Bibli), kde vládne On, Ježíš, jako Král. Vysvětluje nám, proč tedy přišel na tento svět zhruba před 2000 lety a jaké je jeho poslání. Ježíš přišel, aby přinesl lidem život. Nejenom aby lidé žili či přežívali jen tak tak. Ne, to Bůh nechce a neplánuje. Ježíš přišel, abychom měli život v hojnosti, nadbytek života. Abychom doslova přetékali životem. Bůh chce, abychom měli dostatek jak pro sebe, svoji rodinu i pro druhé. Dostatek všech dobrých věcí, jak energii, vitalitu, zdraví, tak materiální hojnost, dostatek, dobrou práci, která přinese zajištění našich rodin, naplnění našich potřeb a umožní nám pomáhat z přebytku a bohatství druhým, kterým se nedaří.

Na jiném místě v Bibli se dočteme:

„Mrskajícího lidi v prchlivosti mrskáním ustavičným, panujícího v hněvu nad národy, kteříž sužováni bývali bez lítosti.“ (Izajáš 14,6; Bible, kral.)

Omlouvám se za tento překlad českých bratří z 16. století (staročeštinu), ale perfektně vystihuje myšlenku. Toto místo nádherně vykresluje to, co dělá s oblibou Satan. Mrská a týrá lidi bez slitování a soucitu. Ve svém hněvu nad nimi panuje a sužuje je bez milosti. Od rána do večera. Týrá nejen konkrétní lidi, ale dokonce celé národy. Má z toho potěšení a raduje se z toho. Čím víc lidí bude trpět, tím líp. Toto je myšlení Satana. Toto dělá a tímto se vyznačuje.

Pojďme si to zobecnit a shrnout: Veškeré zlo, které kolem sebe vidíme, jež se vyznačuje utrpením, trápením, každé neštěstí a nemoci, tragédie... Všechno, co je zlé, za tím stojí Satan a provozuje to s chutí Satan.

Není to v žádném případě Bůh. Pokud tedy v případě zla, nemocí, neštěstí a utrpení, obviňujeme Boha, jsme na špatné adrese. Zmýlili jsme se. Původcem je Satan. Bůh koná jedině dobro. A co víc? On je jediný, který může každé utrpení, neštěstí a nemoc proměnit v pravý opak, v dobro. Dokáže to proto, že je milující Bůh a záleží mu na nás.

„Na toť jest zjeven Syn Boží, aby kazil skutky Ďáblovy.“ (I. Janův list 3,8; Bible, kral.)

Proto také Bůh poslal na zem svého Syna Ježíše. Aby vstoupil do běhu dějin a zasáhl. Ježíš ve svých 33 letech zemřel a svou smrtí zbavil Satana vlády a moci. Ježíš přišel, aby kazil, mařil, ničil skutky Satana. Všechno, co si Satan ve své svévoli a zlobě vymyslí, může Ježíš kdykoliv zmařit a změnit náš osud. A dělá to s velkou oblibou a radostí!

Toto je evangelium, dobrá zpráva celé Bible a to nejdůležitější, co nám Bůh chce říct.

„Neboť tak Bůh miloval svět, že dal svého jedinečného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný.“ (Janovo evangelium 3,16; ČSP)

Jak jsem psala, v zlého Boha bych skutečně věřit nemohla. Ale Bůh, který stvořil celý svět, zemi a nebe, je dobrý. Dokonce tak dobrý, že neváhal obětovat svého vlastního Syna Ježíše, aby nám pomohl. Udělal to proto, abychom Boha mohli poznat a nalezli cestu k němu. Jedinou cestou, která k Bohu vede, je Ježíš (ne Buddha, ne Mohamed, ne učení hinduismu, ne šintoismus, ne filosofie...). Všechno ostatní jsou jako zajížďky autem, které vás přivedou do slepé uličky a vy zbytečně ztratíte spoustu času.

CO JE POTŘEBA UDĚLAT?

Nemusíte chodit do kostela, nepotřebujete studovat pět let theologii, nepotřebujete svátosti, nemusíte se padesátkrát za den modlit otčenáš, ani se křižovat, kropit svěcenou vodou, ani se plazit po kolenou křížovou cestou... Ne, stačí upřímně zhodnotit svou životní situaci a tam, kde jste, se v tichosti a pokoře sklonit před Bohem a uznat, že Ho potřebujete ve svém životě a toužíte po tom, aby přišel do vašeho života.

V Listu Římanům je napsáno, co je třeba udělat:

„Vyznáš-li svými ústy Ježíše jako Pána a uvěříš-li ve svém srdci, že ho Bůh vzkřísil z mrtvých, budeš spasen.“ (Římanům 10,9; Bible, Eku.)

Je to tak jednoduché! Myslím, že jednodušší už to ani Bůh udělat nemohl. Jediná modlitba stačí k tomu, aby vás katapultovala do Božího království. Jedna modlitba - pro všechny lidi - univerzálně. Ať už jste chudí, bohatí, vzdělaní či máte jenom základku. Pokud bude Vaše modlitba opravdu upřímná, pak se osobně setkáte s Ježíšem okamžitě. Zažijete ho jako milujícího Boha, který stojí po vašem boku a který vám bude žehnat, ochraňovat před zlem i Zlým (Satanem).

Krásné podzimní dny a hodně Božího požehnání od dobrého Boha Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Citace:

Bible kralická, Písmo svaté Starého a Nového zákona (rok 1613, Česká biblická společnost, dotisk 5. vydání, 2015, Dům Bible, Praha)

Bible, Český studijní překlad (Česká biblická společnost, Dům Bible, Praha, 2009)

Autor: Hana Rebeka Šiander | neděle 7.11.2021 11:58 | karma článku: 16.32 | přečteno: 599x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 755 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 29 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 6.40 | Přečteno: 135 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 125 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 332 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.26 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...