Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze knihy „Žij dřív, než zemřeš“ od Daniela Kolendy

Hledáte, proč jste se narodili? Na co se zaměřit, abyste byli úspěšní? V čem jste dobří? Otázka, kterou si klademe všichni. Evangelista Daniela Kolenda přináší praktické rady, jak rozpoznat Boží vůli a jak ji naplnit.

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA?

O knize amerického kazatele a evangelisty Daniela Kolendy „Žij dřív, než zemřeš“, s podtitulem „Probuď se, abys naplnil Boží vůli pro tvůj život“, jsem slyšela už před 8 lety, kdy v roce 2013 spatřila světlo světa.

Nejprve vyšla v angličtině ve Spojených státech, ale ve stejném roce byla rychle překládána do dalších jazyků a tím pádem i do češtiny. Knihu jsem dostala jako dárek a velmi jsem se na ni těšila. Předčila všechna má očekávání! Byla jsem z knihy nadšená!

Kniha je naučná a je zacílena na křesťany z nejrůznějších církví po celém světě. Publikace bude přínosem pro každého křesťana, který hledá Boží vůli a plány pro svůj život, jak je naplnit, kdo chce porozumět tomu, jakými způsoby k nám hovoří Bůh a jak nás vede, jak odhalit a překonat největší překážky, které nám brání v naplnění Boží vůle v našich životech.

Kolendova kniha je, co se týká těchto témat, nejlepší, nejkomplexnější a velice praktická. Přečetla jsem na toto téma několik knih, ale stále jsem měla otázky, které mi nedokázal nikdo zodpovědět a prakticky poradit, co bych měla dělat. Tato kniha je ze všech knih, které jsem za dvacet let svého křesťanského života přečetla, ta nejlepší! Pokud hledáte, tápáte, máte otázky ohledně hledání a naplňování Boží vůle, toto je kniha přesně pro vás!

„Bůh si v průběhu dějin vždy vybíral velmi obyčejné jedince pro realizaci neobyčejných věcí. Někdy muže, jindy ženy. Někdy mladé, jindy staré. Někteří měli velmi kvalitní vzdělání, jiní byli téměř negramotní. Všichni ale měli jedno společné: každý z nich byl povolán Bohem, aby se stal součástí něčeho, co bylo mnohem větší než on sám. Vzhledem k jejich ochotě se poddat jednoduše tomu, jenž je stvořil, a umožnit mu, aby v nich a skrze ně zjevil svůj záměr, mohl si je Bůh použít fenomenálním způsobem.“

O ČEM JE KNIHA?

Jsi připraven naplnit svoje poslání? Věčný, všemohoucí, vševědoucí Bůh tě vlastníma rukama stvořil. Dříve, než ses vůbec narodil, Bůh měl sen pro tvůj život. Někdy je ale těžké rozeznat, co tím snem je a jak jej následovat. Daniel Kolenda čerpá z Písma a ze svých zkušeností, aby ti pomohl objevit a následovat Boží povolání. Dává rady, které jsou praktické a inspirativní. Ať už tě tvá cesta přivede na misijní pole nebo na lékařskou fakultu, ať se staneš stavebním dělníkem, matkou v domácnosti, podnikatelem, učitelem, kuchařem nebo pastorem – můžeš zakoušet zázrak B-ží vůle pro tvůj život a zažívat v něm dobrodružství, které pro tebe Bůh připravil.

„Bible říká, že milost je dána každému z nás podle míry Kristova obdarování. Kdykoli tě Bůh k něčemu povolá, vždy ti udělí dokonalou míru milosti tak, abys mohl svým darem efektivně sloužit. Kdykoli se ale budeš snažit sloužit mimo své obdarování, bude ti to připadat složité, obtížné a hrozné, protože nebude k dispozici potřebná milost.“

OBSAH KNIHY

  • Věnování, poděkování, předmluva a úvod.
  • Část 1 – Pět základních otázek o Boží vůli
  • Část 2 – Pět tajemství objevování Boží vůle
  • Část 3 – Pět nepřátel Boží vůle pro tvůj život
  • Část 4 – Pět trvalých otázek ohledně Boží vůle
  • Poznámky
„Měl jsem tušení, že mi Bůh přichystal něco děsivého. Prostě jsem věděl, že se mě chystá poslat hluboko do nějaké džungle, kde budu žít v chýši z bláta, k jídlu budou pouze červi a sám budu nakonec sežrán kanibaly. Když se dnes ohlédnu zpět, usmívám se nad svou tehdejší naivitou. Skutečnost je taková, že spousta lidí má obavy z objevení Boží vůle pro jejich životy, byť jsou někdy pouze podvědomé. Uvažují: Co když Bůh chce, abych dělal něco, co nechci já? Co když se budu muset vzdát svých nadějí a snů, abych mohl konat Boží vůli? Myslím si, že mnoho lidí neobjevilo Boží vůli jednoduše proto, že se toho obávají.“

AUTORŮV STYL, JAZYK A GRAMATIKA

  • Styl psaní je svěží a snadno srozumitelný a pochopitelný pro každého čtenáře.
  • Obsah knihy je velice zajímavý a čtenář se nemůže dočkat konce.
  • Kniha je napsána v ich-formě a autor nás provází knihou jako průvodce.
  • Autor použil spisovný jazyky.
  • Korekturám mělo být věnováno více času, občas narazíme na chyby.
„Mnozí lidé jsou neefektivní a nenesou ovoce nikoli proto, že nejsou pomazaní, obdarovaní nebo vystrojení, ale jednoduše proto, že jsou líní.“

KLADNÉ A ZÁPORNÉ STRÁNKY KNIHY

Ačkoliv se jedná o křesťanskou literaturu a je určena pro křesťany, dovolím si tvrdit, že hledání Boží vůle a plánů, které s námi Bůh má, by mělo být prioritou číslo jedna pro každého z nás. Pro věřící i nevěřící lidi. Všichni jsme byli stvořeni Bohem a B-h má pro nás svůj plán. Každý z nás si přece klade onu základní otázku: Co mě asi čeká? V čem jsem dobrý? K čemu směřuji? Co bych měl v životě dělat, abych dělal to pravé? Jak žít, abych byl šťastný?

Sami jistě známe spoustu lidí, kteří chodí do práce, která je štve, nebaví a zákazníci jim lezou na nervy. To jsou neustále naštvaní lidé, kteří jsou ve svém životě velice nešťastní. Proč? Protože pracují někde, kde pracovat nemají. Minuli se cílem. Dobře to sami vědí a prožívají to na vlastní kůži každý den.

Jak tedy najít Boží vůli? Tím počátečním bodem je uvěřit v Ježíše Krista, odevzdat mu svůj život a učinit Ho Pánem, kterého budeme ochotně a poslušně následovat. A pak začíná velké a napínavé dobrodružství víry, o kterém je právě Kolendova kniha „Žij dřív, než zemřeš“.

Také my, křesťané, hledáme Boží vůli a modlíme se k Bohu a ptáme se: Kam nás Bůh vede? Jaké má s námi záměry? Pro co nás stvořil? Jaké máme obdarování? Jak můžeme slyšet Boží hlas? Jak naplnit to, co objevíme?

Daniel Kolenda přináší nejen teorii, ale také na desítkách příkladů, jak ze svého života, tak ze života druhých (ať už známých či méně známých biblických postav Starého i Nového zákona, nebo velkých kazatelů či jejich rodičů, anebo vlastních přátel a rodiny) ukazuje, jak k nám Bůh hovoří, vede nás a povzbuzuje, abychom naplnili to, co pro nás Bůh připravil.

Autor na mnoha místech povzbuzuje, motivuje, ale také píše pravdu a nebojí se napomínat a varovat. Všechno se ale nenese ve vyčítavém duchu: „Ty jsi ale hrozný člověk, když jsi tohle udělal!“ (což upřímně nesnáším a často mě to odradí), ale v duchu mírnosti: „Podívej, máš na výběr. Pouč se z chyb druhých a ze svých vlastních a nedělej tu chybu, abys šel cestou, která nikam nevede.“

Nebojí se upřímně napsat, že největšími nepřáteli, jak minout Boží vůli či ji nenaplnit v našich životech jsou – lenost, strach, nevěra, výmluvy a vzpoura.

Myšlenky, které v knize najdeme, nejsou pouhými myšlenkami autora, ale dokládá je biblickými citacemi a mnoha příklady ze života, jak se osvědčili.

Kniha je velice jednoduchá, srozumitelná, řekla bych, že i osvěžující (mně osobně nesmírně potěšila a povzbudila, motivovala a doslova „nakopla“) a objasnila mi spoustu nejasností a pomohla mi najít správnou cestu, abych naplnila Boží vůli ve svém životě. Kniha mi přinesla obrovskou radost a chuť následovat mého Pána a Spasitele Ježíše s novým nadšením a horlivostí. Knihu bych vřele každému doporučila!

„Je mnoho lidí, kteří čekají „až na to budou mít“, aby dělali věci, ke kterým je Bůh povolal. Nějak si vsugerovali, že financovat Boží vůli pro jejich život je jejich odpovědnost. To je chyba. Je to Boží odpovědnost a on se o to rád postará. Než na to přijde, dělej, k čemu tě povolal, všemožnými způsoby a přestaň se vymlouvat na peníze.“

Daniel Kolenda (*9. 6. 1981) se narodil na Floridě. Vystudoval Southeastern Univerzity v Lakelandu a Brownsville Revival School of Ministry v Pensacole. Pastor, misionář a evangelista, který vedl více než deset milionů lidí ke Kristu v evangelizačních kampaních na africkém kontinentu. Jako nástupce evangelisty Reinharda Bonnkeho se Kolenda stal presidentem a ředitelem organizace Kristus pro všechny národy (Christ for all Nations), která pořádá pravděpodobně největší evangelizační akce historie. Kolenda také vystupuje v televizním programu, který se vysílá do více než 118 zemí světa. Se svou manželkou Rebekou a pěti dětmi žijí na Floridě.

„Možná jsi výjimečně nadaný, talentovaný, pomazaný a požehnaný, avšak bez vytrvalosti budeš mít jen minimální vliv, neboť velká vítězství se vždy nacházejí na konci velkých bitev.“

KOMU BYCH KNIHU DOPORUČILA?

Jedinečná kniha Daniela Kolendy by měla být v knihovně každé církve a domácnosti každého křesťana. Je to publikace, která vám nejen pomůže objevit Boží vůli pro váš život, ale také ji naplnit. Jedna z nejlepších knih, kterou jsem kdy četla! Stojí za to!

Krásné letní dny a objevování Božích plánů pro Váš život Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

Kolenda, Daniel. ŽIJ DŘÍV, NEŽ ZEMŘEŠ. Křesťanský život. Albrechtice. 2013. 208 stran. 1. vydání. ISBN 978-80-7112- 171-8

Autor: Hana Rebeka Šiander | pondělí 7.6.2021 18:43 | karma článku: 7,17 | přečteno: 213x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Proč mě přestalo bavit nakupování oblečení

Ačkoliv se obchodní řetězce dušují, že se zaměřují na ochranu přírody, šetrnost a udržitelnost, nic není vzdálenější realitě. Nekvalitní oblečení stěží přežije dva roky, nemá styl, ale zato je z mizerných materiálů.

25.4.2024 v 21:55 | Karma: 29,12 | Přečteno: 2011x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 14,51 | Přečteno: 721x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 10,98 | Přečteno: 483x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 18,03 | Přečteno: 890x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma: 19,01 | Přečteno: 539x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 623
  • Celková karma 18,17
  • Průměrná čtenost 3862x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->