Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Život s Bohem není jako krátké rande

Na prvním rande se snažíme udělat ten nejlepší dojem a oslnit druhého člověka. Mistrně skrýváme své zlozvyky, maskujeme nedostatky. Ale na Boha tohle neplatí, On vidí do našeho srdce. Vidí každou přetvářku, neupřímnost i lež.

Známe to všichni. Poznali jsme někoho úžasného! Slovo dalo slovo a my se chystáme na dohodnuté rande. První rande! Dosud jsme se neviděli. Jenom jsme si vyměňovali e-maily, posílali SMS zprávy, anebo komunikovali přes sociální sítě. Možná jsme o sobě i slyšeli, ale nikdy jsme se osobně nepotkali.

PRVNÍ DOJEM JE DŮLEŽITÝ

Udělat dobrý dojem, je zásadní! Ten totiž uděláme jen jednou. Jeden pokus. Mnoho lidí první dojem podceňuje, ale dlouhodobé výzkumy hovoří jasně.

„Na prvním dojmu, který si o vás lidé dělají, se z 55 procent podílí vzhled, z 38 procent vystupování a z pouhých 7 procent vědomosti. Chcete-li dosáhnout svého cíle, tak musíte druhou stranu zaujmout hned od začátku. Přirozený a příjemný úsměv je nutností,“ říká Romana Melicharová ze serveru FinExpert.e15.cz.   

Ano, i pak se dá ještě leccos napravit, ale je to už mnohem těžší. První dojem jste už zanechali.

PŘÍPRAVA NA PRVNÍ SETKÁNÍ

Takže jak zapůsobíme na prvním rande, je skutečně nesmírně důležité. Řekněme, že máme tři dny do dne D. Nevím, jak muži, ale my, ženy, v každém případě vyrazíme ke kadeřníkovi, který dá ošklivému a neforemnému tvaru našich vlasů ten správný střih, možná změní barvu.

Prohlédneme svůj šatník. Ouha! Nejoblíbenější šaty se záhadným způsobem zmenšily! Ty další jsou příliš vyzývavé – to nejde! Další jsou příliš krátké a ty další jsou až moc konzervativní. A co ty další? Ne, takhle to nepůjde. Chce to nové šaty! Boty máme, šperky a kabelku taky, ale šaty ne. Je rozhodnuto! Vyrazíme na nákupy a vrátíme se domů s nádhernými šaty, které jsou po všech stránkách ty pravé.

V den D už zbývá manikúra, nalakovat si nehty a obléci se a vytvořit perfektní a pokud možno přirozený make-up.

Cestou na dohodnutou schůzku jste vzrušení, nervózní a napadají vás nejrůznější otázky: Vypadám dobře? Udělám dobrý první dojem? Budu se mu líbit? Padneme si vzájemně do oka? Co když nezůstane u prvního rande, ale bude to osudová láska? Možná dokonce láska na první pohled? Co když tento člověk změní celý můj život?

PRVNÍ DOJEM NA BOHA NEPLATÍ

Takhle to zkrátka mezi námi, lidmi, chodí. Snažíme se zapůsobit a předvést v tom nejlepším světle. Před lidmi, anebo dokonce sami před sebou, můžeme předstírat, že jsme lepší, než ve skutečnosti jsme.

Ale s Bohem je to jiné. Nemusíme se snažit udělat dobrý dojem. Něco takového totiž u Boha vůbec neexistuje. Bůh je Ten, který nás stvořil a zná nás od té doby, kdy se rozhodl, že nás stvoří a my se jednou objevíme na tomto světě. Bůh byl při tom, když tvořil v lůně našich matek první buňky, orgány a kosti.

Izraelský král David (*1039 před Kr. – 969 před Kr. †) v Bibli v Žalmu 139 píše:

„Tys to byl, kdo utvořil mé ledví, v životě mé matky jsi mě tkal. Tobě vzdávám chválu za činy, jež budí bázeň: podivuhodně jsem utvořen, obdivuhodné jsou tvé skutky, toho jsem si plně vědom. Tobě nezůstala skryta jediná z mých kostí, když jsem byl v skrytosti stvořen a hněten v nejhlubších útrobách země. Tvé oči mě viděly v zárodku, všechno bylo zapsáno v tvé knize: dny tak, jak se vytvářely, dřív než jediný z nich nastal.“

Nejenže Bůh věděl, jak budeme velcí, jakou budeme mít barvu očí či vlasů, ale už při našem tvoření měl pro naše životy dobré plány.

O tom zase píše starozákonní prorok Jeremjáš, který působil v Judsku od roku 627 př. Kr.:

„Neboť to, co s vámi zamýšlím, znám jen já sám, je výrok Hospodinův, jsou to myšlenky o pokoji, nikoli o zlu: chci vám dát naději do budoucnosti.“Jeremjáš 29,11, Bible (eku)

BŮH JE VŠEVĚDOUCÍ A VÍ O NÁS VŠECHNO

Čím více let trávím s Bohem, tím více Jej poznávám. On se mi dává poznávat – jaký je, jaké má vlastnosti, jaké má srdce, jak přemýšlí a jak jedná. Jeden z nejpřekvapivějších poznatků je, že Bůh je vševědoucí.

To znamená, že Bůh zná úplně všechno. On zná naši minulost (co jsme kdy řekli a udělali, zná všechna naše špatná i dobrá rozhodnutí), přítomnost (ví přesně, kde se teď nacházíme a co děláme a co si plánujeme pro dnešní den) i naši budoucnost (co se stane včetně toho, jak je možné to změnit a ovlivnit v náš prospěch a pro naše dobro, pokud mu to dovolíme).

Jestliže je Bůh vševědoucí, tak zná také naše srdce. Místo, které není na první pohled vidět a kde ukrýváme svá nejtajnější tajemství, naše dobré i zlé myšlenky, předsudky, předsevzetí i plány. Bůh do nás vidí jako do průhledné sklenice.

Ježíš, který chodil na tomto světě zhruba před 2000 léty, byl a je Božím Synem. Protože jeho Otcem byl Bůh (po matce Marii byl Ježíš člověkem), tak měl vlastnosti svého otce. Jako Bůh Otec je vševědoucí, tak i Ježíš byl.

Ježíšův učedník Jan Zebedeus o Ježíši píše v Janově evangeliu 2,24-25:

Ježíš jim (lidem) však nesvěřoval, kdo je, poněvadž všechny lidi znal; nepotřeboval, aby mu někdo o někom říkal svůj soud. Sám dobře věděl, co je v člověku.“

Bůh i Ježíš vidí do našich srdcí a zná nás tak, jako nikdo na světě. Přesto se často snažíme i před Bohem předstírat, že jsme lepší, než ve skutečnosti jsme. Často nás štvou naše zlozvyky, negativní stránky naší osobnosti, nedokonalý charakter. Občas zalžeme lidem, abychom si pomohli a něco tím získali. Možná lepší pracovní pozici v zaměstnání? Možná lepší termín dovolené? Možná větší slevu?

Někdo lže od rána do večera, jako když tiskne a už mu to nepřijde ani divné, je to jeho životní styl. Hlavně když tím získá, co chce. Peníze, postavení, majetek, přízeň a oblibu u lidí. I takové lidi jsem poznala.

Rande je záležitost několika hodin, kdy se snažíme udělat dobrý dojem a oslnit druhého. Ale pokud dojde k druhé, třetí či desáté schůzce, něco předstírat je čím dál těžší. V různých situacích se projevujeme odlišně a dopředu se probojovává naše osobnost a ukazuje se náš pravý charakter, kdo ve skutečnosti jsme. Derou se na světlo naše negativní stránky. Právě tento čas chození a poznávání mnohé lidi varuje či odradí, aby v dalších schůzkách pokračovali.

Ale život s Bohem není jako krátké rande. Bohu nejde o první dojem. On nepřijímá lidi na základě toho, kdo se mu zalíbí či ne. Bohu jde na prvním místě o naše srdce. Bůh miluje upřímnost a pravdu. Zároveň je ale milostivý a milosrdný, což znamená, že nás bude milovat dál, takoví, jací jsme a „skousne“ i to nejhorší, co jsme kdy řekli či vykonali. On to zkrátka unese (na rozdíl od mnoha lidí, kterým když řeknete, co máte za sebou, tak vás odsoudí a už se s vámi nechtějí bavit a vidět). Bůh je schopen nám odpustit i ty nejodpornější hříchy, kterých jsme se dopustili, pokud jich budeme z celého srdce litovat. Pravdu a upřímnost, se kterou k Němu přijdeme, ocení víc, než přetvářku a lež. Tu ze srdce nenávidí.

CO JE TEDY POTŘEBA UDĚLAT?

Nejdříve musíte navázat osobní vztah s Bohem. Nemusíte chodit do kostela, nepotřebujete studovat pět let theologii, nepotřebujete svátosti, nemusíte se padesátkrát za den modlit otčenáš, ani se křižovat a kropit svěcenou vodou... Ne, stačí upřímně zhodnotit svou životní situaci a tam, kde jste, se v tichosti a pokoře sklonit před Bohem a uznat, že Ho potřebujete ve svém životě a toužíte po tom, aby přišel do vašeho života.

V Listu Římanům 10,9 (Bible, eku) je napsáno, co je třeba udělat:

„Vyznáš-li svými ústy Ježíše jako Pána a uvěříš-li ve svém srdci, že ho Bůh vzkřísil z mrtvých, budeš spasen.“

Je to tak jednoduché! Myslím, že jednodušší už to ani Bůh udělat nemohl. Jediná modlitba, která stačí k tomu, aby vás katapultovala do Božího království. Jedna modlitba - pro všechny lidi na celém světě - univerzálně. Ať už jste chudí, bohatí, vzdělaní či máte jenom základku. Pokud bude Vaše modlitba opravdu upřímná, pak se osobně setkáte s Ježíšem. Zažijete Ho jako milosrdného Boha a budete moci sami zažít radikální proměnu a poté jednat jinak – milosrdně.

Krásnou neděli Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Zdroje:

Článek „První dojem je důležitý aneb jak dobře zapůsobit?“ od Romany Melicharové, publikováno 4. 7. 2012, celý text najdete na https://finexpert.e15.cz/prvni-dojem-je-dulezity-aneb-jak-dobre-zapusobit

Bible, Písmo svaté Starého a Nového zákona (rok 1985, ekumenický překlad, Česká biblická společnost, 11. vydání, Praha, 1998)

Autor: Hana Rebeka Šiander | neděle 6.6.2021 12:00 | karma článku: 13,64 | přečteno: 438x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 14,22 | Přečteno: 701x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 10,98 | Přečteno: 467x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 18,23 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma: 19,01 | Přečteno: 535x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma: 10,12 | Přečteno: 362x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Na vině je přece vždycky žena... Feriho případ odstartoval změny

24. dubna 2024

Premium Tři roky nepodmíněně a zaplacení odškodného třem obětem. Takovým potvrzením rozsudku v pondělí...

Opilá policistka, která zaklekla dívku před klubem, nijak potrestaná nebyla

24. dubna 2024  9:55

Policista, který v únoru na pražském Smíchově brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku, byl zproštěn...

Šojguův zástupce skončil v poutech, za vzetí obřího úplatku mu hrozí vězení

24. dubna 2024  9:36

Ruské úřady v úterý večer informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova...

Konec výjimky, Stanjura chystá daň na tiché víno. Lidovci nejsou proti

24. dubna 2024  9:16

Výjimka ze spotřební daně pro tiché víno, kterou loni při jednání o úsporném balíčku uhájili...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 622
  • Celková karma 15,61
  • Průměrná čtenost 3868x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->