Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč ráda nakupuji u Bati?

V prodejnách Baťa nakupuji od 90. let XX. století. Důvody jsou prosté – kvalitní boty, které nosím desítky let. Skvěle mi padnou. Vynikající servis v opravnách. Bezproblémové reklamace a nadstandardní osobní přístup.

Jsou obchody, kde člověk nakupuje rád a obchody, u kterých se člověk zařekl, že do nich už nikdy nevkročí. Takovým obchodem je např. Orsay, o kterém jsem psala před pár dny. Můj článek "Proč jsem přestala nakupovat oblečení v Orsay?" si může přečíst zde: https://siander.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=768527

Mezi obchody, kam skutečně ráda chodím, patří prodejna obuvi firmy Baťa. Pokusím se nastínit pár důvodů.

MŮJ PRVNÍ NÁKUP U BATI V ŽIVOTĚ

U Bati nakupuji už od 90. let XX. století, kdy se začaly prodejny společnosti Baťa rozrůstat v naší zemi jako houby po dešti. Mou první zkušeností byl nákup bot v Hradci Králové kousek od Ulrichova náměstí. Tehdy u nákupu asistovala matka a táta, který jako švec s celoživotní praxí vyráběním a oprav bot věděl o botách první i poslední.

Tehdy mi koupil boty na podzim. Měly nízký podpatek a byly černé barvy. Hodily se téměř ke všemu. Velice se mi líbily! Cena byla příznivá, což moji rodiče, kteří asistovali u prodeje a také boty platili, uvítali.

Boty však byly vyrobeny z koženky, a jak táta trefně poznamenal: „Ty dlouho nevydrží!“ A měl pravdu. Nosila jsem je pár měsíců a koženka začala praskat. Tehdy jsem šla boty poprvé v životě reklamovat. Byla jsem patnáctiletá žába a nikdy jsem to nedělala. Šla jsem do obchodu Baťa a ukázala poškozené boty. Ani jsem netušila, co říct. Vysvětlovat jsem naštěstí nic nemusela. Prodavačka na boty koukla, sepsala reklamační formulář a ihned mi vrátila peníze. Byla jsem mile překvapena, jak dobře to šlo.

KOŽENÉ BOTY, KTERÉ MI SEDNOU

Od té doby jsem se k Baťovi ráda vracela a nakupovala boty různého druhu, včetně svých svatebních – to byly krásné světle modré lakované lodičky! Nosila jsem je do roztrhání. Měla jsem je velice ráda. Vydržely mi dlouhých osm let.

Nicméně moje první zkušenost s koženkovými botami se mi vryla do paměti.

  • "Kolik tě stojí boty?" zeptá se mě občas někdo.
  • „Jak kdy. Někdy je kupuji v akcích, tak jsou levnější. Ale většina mých bot stojí od dvou tisíc výše, některé mám i za čtyři tisíce korun.“
  • „Ty si můžeš dovolit tak drahé boty?! Proč si nekoupíš levnější?“ vyvalí na mě lidé nechápavě oči.

Odpověď je nasnadě – za svých 42 let jsem si koupila troje koženkové boty a všechny jsem po pár měsících reklamovala. Už to zkrátka nedělám. Jak říkával můj táta: „Jestli boty, tak jedině z kůže!“ A měl zase pravdu.

Takže když už si kupuji boty, tak jsou vždycky kožené, kromě sportovních. Kožené boty u Bati najdu vždycky. Např. když jsem hledala v obchodě Deichmann kožené boty, tak jsme s prodavačkou procházely celé oddělení dámských bot a nalezly jsme asi jen deset párů bot z kůže. Nevybrala jsem si žádné.

Navíc když kupuji boty u Bati, tak mi téměř pokaždé sedí. To je výhoda. Vím, jaké číslo potřebuji a to mají vždy. Také mám úzkou nohu a nízký nárt. Takže i v tomto ohledu mi boty od Bati většinou sedí.

BOTY OD BATI MI VYDRŽÍ MNOHO LET

Dalším důvodem, proč u firmy Baťa ráda nakupuji, je fakt, že boty jsou dobře ušité a z kvalitních materiálů. Takže když si kupuji kožené boty na období jaro – podzim, tak je nosím pět, sedm i devět let. To mi pak investice 2.000 Kč či víc nepřijde tak vysoká. Skutečně se mi to vyplatí.

Dávám přednost botám, které mají kvalitní podrážku. Nemám na mysli ty, které jsou vylisované z jednoho kusu gumy (i když takové jsem si také dvoje pořídila a jsem s nimi spokojená), ale co se týká společenských bot, tak preferuji boty, které mají kvalitní koženou podrážku, a já mohu boty po sezóně odnést do opravny bot, kde mi sundají prošlapaný podpatek a dají nový. Boty pak vypadají jako nové.

Kam do opravny? Budete si myslet, že jsem možná až příliš velký fanda Bati, ale musím to napsat. Nejraději boty nosím do opravny k Baťovi. Vyzkoušela jsem mnoho opraven bot, ale u Bati jsem byla s opravou nejvíce spokojená a hlavně – nepoškodili mi boty! Jako jinde u ševců, kde to pak různě zamaskují, já zaplatím nemalou částku (i kolem 300 Kč) a doma zjistím, že mám nenávratně zničené boty, jako např. u jednoho soukromého ševce v Ústí nad Labem, který mi zničil žluté lakované lodičky.

BOTY, KTERÉ JSEM MILOVALA A NOSILA DEVĚT LET

Jednou se mi u Bati podařil opravdu kauf! Bylo to v roce 2001. V Hradci Králové jsem se šla podívat, co je nového v prodejně Baťa. Žádné boty jsem vlastně nepotřebovala, ale zajímaly mě trendy a ceny. Představte si, co jsem objevila! Nádherné kožené boty černé barvy. Byly to lodičky na nízkém podpatku se zapínáním přes nárt. Původní cena byla 1.999 Kč. Ale nyní stály jen 99 Kč! Byla jsem v šoku.

  • „Proč jsou ty boty tak levné?“ zeptala jsem se prodavačky podezřívavě.
  • „Je to poslední pár, jedná se o boty z loňské sezóny a navíc máme výprodej. Takže souhra všech těchto okolností tvoří konečnou cenu,“ řekla prodavačka.

Boty byly krásné! Upoutaly mě na první pohled. Zkrátka srdcovka. Když jsem si je zkusila, zjistila jsem, že mi dokonale padnou. Tak jsem si je vzala, i když jsem neměla v úmyslu cokoliv kupovat, a šla k pokladně. Ukázalo se, že jsem jako věrná zákaznice měla ještě další slevu, 30 korun, takže jsem za boty, které původně stály 1.999 Kč, zaplatila neuvěřitelných 59 Kč!

Boty jsem nosila každý rok celé léto dlouhých devět let. Boty měly tak úžasný tvar a vzhled, že se mi hodily jak k sukni, šatům, tak ke kostýmku i džínám. Zkrátka univerzální boty. Díky nízkému podpatku ve výši dvou centimetrů jsem mohla v botách překonávat i velké vzdálenosti. A že já jsem velký chodec! Nikdy mě nebolely záda ani klouby.

Pak se mi potrhal pásek na zapínání a já jsem je zcela neprozřetelně vyhodila. Naivně jsem si myslela, že podobné koupím kdykoliv. Ale to byl omyl. Stejné boty jsem hledala ve všech obchodech, ale marně.

Dnes bych takové kvalitní kožené boty už nikdy nevyhodila! Odnesla bych je k ševci a nechala bych si ušít nový pásek.

NADSTANDARDNÍ  OSOBNÍ PŘÍSTUP K ZÁKAZNÍKŮM

Moje poslední zkušenost je tak úžasná, že se o ni musím podělit. Na internetových stránkách Baťa jsem objevila po deseti letech právě takové boty, které jsem po devíti letech vyhodila. Dlouho jsem nad nimi přemýšlela, protože jejich cena byla kolem 2.500 Kč. Ale když začaly předvánoční výprodeje a cena klesla, boty jsem si přes internetový e-shop Bata.cz koupila.

Ačkoliv jsem je objednávala v předvánoční hektické době, tj. 16. prosince 2020 v pozdních nočních hodinách, a z e-shopu mi přišel e-mail s varováním, že doručení bot Českou poštou (tu jsem si vybrala) může déle trvat, obdržela jsem boty už třetí den. Což bylo opravdu rychlé.

S velkým zklamáním jsem ale doma zjistila, že mi boty nesedí. Byly příliš široké.

Ze zákaznické linky Baťa vím, že klasický postup při reklamaci zboží je takový, že do krabice přidám dopis, proč boty vracím, dojdu na pobočku České pošty a odešlu je z Ústí nad Labem do nejbližší pobočky firmy Baťa. Ta je v Obchodním centru Galerie v Teplicích.

S přihlédnutím, že nemám doma tiskárnu a musím do kopy centra, aby mi dopis vytiskli, pak domů, abych doma krabici zabalila a připravila k odeslání a poté na pobočku České pošty... Zkrátka to není pro mě jednoduchý proces.

Chtěla jsem vrácení bot vyřídit ještě před vánočními svátky. Proto jsem zavolala do obchodu Baťa v OC Galerie v Teplicích a pohovořila s paní šéfovou. Požádala jsem ji, zda bychom vrácení bot nemohly vyřešit rychleji a elegantněji. Navrhla mi způsob, který mi téměř vyrazil dech.

Řekla, že jedna ze zaměstnankyň obchodu Baťa bydlí ve stejné ulici jako já. Požádala mě, zda by mi nevadilo, kdyby jí předala mé telefonní číslo, aby se se mnou mohla spojit, krabici s botami vyzvedla a odvezla do prodejny Baťa v Teplicích, až půjde další den do práce. Paní šéfová se mi omlouvala, že peníze za vrácené boty dostanu až mezi svátky, tj. v pondělí 28. prosince 2020, protože to je první pracovní den, kdy se otevřou obchody. Souhlasila jsem. Z takového řešení jsem byla samozřejmě nadšená.

A tak se také stalo. Šokovalo mě, že se prodavačka ozvala hned druhý den, boty ode mě převzala a ujistila se, že je přebírá i s příslušnou fakturou, která mi byla vystavena k botám. Zeptala se mě, zda budu doma večer kolem 21.30 hodin a jestli by mi nevadilo, kdyby se v takto noční hodinu stavila a celou situaci bychom vyřešily ještě před Štědrým dnem. Opět jsem souhlasila.

Prodavačka svůj slib dodržela a skutečně mi přinesla doklad o vrácení peněz a samotné peníze za boty.

Nevím, jak vy, ale já jsem se dosud s tak nadstandardním přístupem jakékoliv prodejny bot nikdy nesetkala. S laskavým, chápavým a vstřícným přístupem. Musím ocenit i to, jak paní šéfová vymyslela flexibilní a rychlý způsob, jak mi pomoci a ušetřila mi cestu do Teplic.

CO NAPSAT NA ZÁVĚR?

Zažila jsem mnoho prodejen, kde jde o co největší zisk, ale to je taky asi tak všechno. Ale u Bati jsem se mnohokrát přesvědčila, že já, jako zákazník, jsem na prvním místě. Nikdy jsem neměla žádný problém s reklamací bot. Navíc boty, které si u Bati koupím, mám z nich pokaždé radost. Proč? Právě proto, že to jde hladce a bez starostí.

Jsem velkou obdivovatelkou zakladatele firmy Tomáše Bati a jeho synovce Jana Antonína Bati. Jsou mi známy jejich pracovní postupy i vřelý přístup k zákazníkům. Byli to právě oni, kteří nechali ve Zlíně ve 30. letech XX. století napsat na dřevěný plot kolem firmy heslo: ZÁKAZNÍK – NÁŠ PÁN. Jsem si jista, že výše zmiňované ženy zcela pochopily, jak to zakladatel firmy Baťa myslel. Byl by na ně právem hrdý.

Krásné jarní dny a kvalitní boty Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Autor: Hana Rebeka Šiander | úterý 13.4.2021 0:20 | karma článku: 15,18 | přečteno: 586x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 14,22 | Přečteno: 701x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 10,98 | Přečteno: 467x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 18,23 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma: 19,01 | Přečteno: 535x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma: 10,13 | Přečteno: 364x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 622
  • Celková karma 15,61
  • Průměrná čtenost 3868x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->