Recenze filmu „V zemi Jane Austenové“ od režisérky Jerushy Hessové

21. 01. 2021 20:32:02
Hlavní hrdinka filmu Jane Hayesová miluje celý život knihy spisovatelky Jane Austenové. A tak si za své životní úspory koupí pobyt v resortu, který se nese v duchu doby, kdy žila Jane Austenová. Zamiluje se Jane nebo vystřízliví?

PROČ JSEM SI VYBRALA TENTO FILM?

Nebudu chodit kolem horké kaše a přiznám to rovnou: Já miluji romantické romány anglické spisovatelky Jane Austenové!

Když jsem tedy měla přečtená všechna díla této vynikající autorky (a ne jednou), dámy mi rozumí, a také zhlédnuté téměř všechny filmy a seriály natočené podle slavných románů, kladla jsem si otázku: Co teď?

Netrvalo dlouho a objevila jsem romantický film z koprodukce USA a Velké Británie z roku 2013 „V zemi Jane Austenové“ (v anglickém originálu „Austenland“) od režisérky a zároveň scénáristky Jerushy Hessové.

Jedná se nejen o romantický film, ale i komedii zároveň. Film trefně zachycuje to, po čem, my ženy, toužíme – tedy najít svého pana Darcyho. Snímek je báječný v každém ohledu a opravdu se mi líbil.

O ČEM JE FILM „V ZEMI JANE AUSTENOVÉ“?

Láska Jane Hayesové (Keri Russell) k dílu spisovatelky Jane Austenové jí komplikuje vlastní život. Protože by se také ráda stala hrdinkou milostného příběhu, celý život si šetří peníze na cestu do Austenlandu. To je výstřední rekreační komplex, ve kterém se hosté ocitnou uprostřed období regentství. Vyzbrojena čepcem, korzetem a výšivkami se Jane snaží zbavit nálepky staré panny... Ale dá se poznat, kde končí sen a začíná skutečný život? Nebo možná skutečná láska?

INFORMACE O FILMU „V ZEMI JANE AUSTENOVÉ“

Žánr: Komedie, romantika

Země: USA, Velká Británie

Rok: 2013

Délka filmu: 97 minut

Režie: Jerusha Hess

Scénář: Jerusha Hess

Kamera: Larry Smith

Hudba: Ilan Eshkeri

Hrají: JJ Feild, Keri Russell, Bret McKenzie, James Callis, Jennifer Coolidge, Jane Seymour, Demetri Goritsas, Georgia King, Richard Alan Reid, Ricky Whittle, Rupert Vansittart, Sarah Niles, Tom Whitecross, Martyn Mayger, Parker Sawyers, Ayda Field, Shaun Lucas, Jools Newman, Sophie Karl, Helen Kingston, Jadran Malkovich, Pete Meads

Střih: Nick Fenton

Zvuk: Martin Jensen

Scénografie: James Merifield

Masky: Laura Schalker

Kostýmy: Annie Hardinge

„Jsem svobodná, protože se mi líbí jen nereální muži.“

Říká hlavní hrdinka filmu Jane Hayesová.

PODÍVEJTE SE NA UKÁZKU FILMU „V ZEMI JANE AUSTENOVÉ“

KLADNÉ A ZÁPORNÉ STRÁNKY FILMU

Film nás z tvrdé reality, kde mužům jde jenom o jedno (ať si každý domyslí...), přenese do kouzelného světa na anglický venkov 18. století, kde se muži chovali k ženám jako gentlemani. Tedy uctivě, obdivovali je a snažili se získat jejich srdce.

Hlavní hrdinka Jane Hayesová, kterou skvěle ztvárnila americké herečka Keri Russell, se probouzí z počátečního nadšení, protože si nezakoupila zlatý balíček k pobytu, ale jen základní. Byla jí přisouzena role nemajetného sirotka. To se odráží nejen na jejím oblečení, účesu, kvalitě ubytování, ale i trávení času a aktivitách, které jsou pro ni připraveny.

Není ovšem v Zemi Jane Austenové sama. Společnost jí dělají další dvě dámy. Jednu si báječně zahrála Jennifer Coolidge (tu známe např. z filmu „Prci, prci, prcičky“).

A pak jsou tu páni. Za zmínku určitě stojí nepřístupný, odtažitý a pyšný pan Henry Noble, který snad ani nemohl lépe vyjádřit charakter pana Darcyho. Zahrál si ho americký herec JJ Feild. Ten má na svém kontě velké množství filmů, ale mně se nejvíce líbí v těch historických, jako je např. další zfilmovaná kniha Jane Austenové „Northangerské opatství“ z roku 2007 nebo historický film „Centurion“ z roku 2010.

Atmosféra filmu se skutečně nese v duchu 18. století se vším všudy, až na malé vtipné přehmaty, které se vynoří jaksi záměrně (např. walkman s hudbou Madonny). Zažijeme s hlavními postavami tradiční velké večeře s mnoha chody, střílení kachen na lovu, vyjížďku na koni, velkolepý bál či divadlo.

Film nastavuje obraz všem ženám, které naivně milují pana Darcyho, a ukazuje, že dokonalý muž či žena neexistují. V každém vztahu se projeví slabé stránky obou osobností. Na druhou stranu ale dává film naději, že romantičtí muži existují. Což je pro nás, milé dámy, velká útěcha!

Za zmínku stojí, že tento film byl prvním režisérským počinem Američanky Jerushy Hessové. Nutno říct, že se jí opravdu povedl! Dál se však věnuje práci scénáristky.

Musím ocenit vynikající hudbu filmu anglického hudebního skladatele Ilana Eshkeriho. Krásný a poetický soundtrack z tohoto filmu mám ráda a často si jej pouštím. Připomíná mi hudbu vynikajícího hudebního skladatele Ludwiga van Beethovena. Ostatně tento autor tvořil v době, kdy právě Jane Austenová žila.

Jediné negativum spatřuji ve špatném překladu. Pokud si na DVD nastavíte české titulky, pak narazíte. Hlavní hrdinka Jane obdrží v resortu nové jméno – Jane Erstwhile. Titulky překládají jméno jako Jana Dřívější. Ovšem jména se zásadně nepřekládají. Není to jediná chyba. Budí to dojem, jako kdyby titulky napsal někdo, kdo angličtinu neuměl a spíš je opsal z překladače Google.

KOMU BYCH FILM DOPORUČILA?

Film se bude zaručeně líbit milovnicím Jane Austenové. Ty si přijdou zaručeně na své! Ale mohl by se líbit každé ženě, která je aspoň trochu romanticky založená. Film je to pohodový, klidný a vtipný. Snímek by mohl být přínosný i pro muže, ačkoliv říkám rovnou – nebude to váš šálek čaje, pánové! Ale mohl by být přínosný, že by muži pochopili, po čem ženy touží...

Krásné zimní dny a hodně romantiky jako z dob Jane Austenové Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Zdroje:

Informace o filmu „V zemi Jane Austenové“ najdete na webu CSFD.cz

Autor: Hana Rebeka Šiander | čtvrtek 21.1.2021 20:32 | karma článku: 8.85 | přečteno: 206x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 755 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 7.01 | Přečteno: 86 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 138 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 208 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.31 | Přečteno: 378 |
Počet článků 620 Celková karma 15.26 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...