Proč se nikdo neptá, co na Faltýnkově schůzce s Prymulou dělal fotograf Blesku?

23. 10. 2020 20:32:01
Rychle svolaná večerní schůzka šéfem posl. klubu Hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem pro ministra zdravotnictví Romana Prymulu budí mnoho otázek. Ta nejdůležitější ale je: Kdo kontaktoval bulvár Blesk? Kdo chtěl zkompromitovat Prymulu?

Ministr zdravotnictví Roman Prymula byl fotografem bulvárního deníku Blesk vyfocen, jak ve středu půl hodiny před půlnocí odchází ze schůzky na pražském Vyšehradě. Tu svolal na 22. hodinu šéf poslaneckého klubu hnutí ANO 2011 Jaroslav Faltýnek. Třetím účastníkem schůzky byl ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant. Při odchodu neměl Prymula nasazenou roušku.

Tolik základní údaje. Je tu však spousta nejasností, které nedávají smysl. Zkrátka nesedí.

JAK SE DĚLÁ DOBRÁ NOVINAŘINA?

V roce 2006 jsem pracovala krátce v týdeníku Euro, respektive v redakci zpravodajského serveru Euro online. Psala jsem politické a ekonomické zpravodajství. Během jednoho rozhovoru s tehdejším šéfredaktorem Istvánem Léko jsem se zeptala:

  • „V čem spočívá úspěch dobrého novináře?“
  • „Musíš vědět, proč politici říkají, to, co říkají. Ministr nebo premiér se postaví před mikrofon na tiskové konferenci a něco říká. Ale ty musíš vědět, co předcházelo tomu, co právě říká. S kým se setkali? Kde byli? Co se stalo předtím?“

Tahle rada mi během období, kdy jsem se pohybovala v politických kruzích, velmi pomohla. Když se vám totiž podaří zjistit, proč určití lidé konkrétní věci říkají, co je v pozadí, začnete spoustu událostí vidět jinak. Nebudete všemu věřit. Už to zkrátka nejde. Je smutné, že to musím napsat, ale většina lidí hraje nejrůznější hry a říká nám jenom to, co chtějí, abychom si mysleli.

JAK SE VYTVÁŘÍ BULVÁR

Než jsem pracovala v týdeníku Euro, byla jsem tři měsíce v bulvárním deníku Aha! První měsíc byl zkušební, nanečisto. To jsme se připravovali. Další dva měsíce jsme už jeli naostro a pracovali na vydání deníku.

Na konci zkušební doby mě vyhodili, protože jsem nebyla, podle mého přímého nadřízeného, šéfa politického oddělení, dost bulvární. „Beky, ty píšeš jako četkař! Nepatříš do bulváru. Najdi si nějaký seriózní deník, to by ti mohlo sedět víc.“

Když mě vyhodili, nečekala jsem to. Ale upřímně? Já jsem nikdy nebyla bulvární tip. Jsem konzervativní člověk a chodit každý den do práce s tím, že zase budu muset někoho poškodit a někomu to „natřít“, bylo pro mě nesmírně těžké. Nejsem člověk, který jeden den o někom napíše něco, co si vymyslel a druhý den se vyspí, ráno vstává bezstarostně a s úsměvem. Jako kdyby se nic nestalo. Ne, mě moje bulvární psaní dost trápilo.

Takže to, co mi bylo vytýkáno, že píšu seriózně jako redaktor ČTK, byla pro mě vlastně pochvala.

Během tří měsíců práce redaktorky v politickém oddělení jsem rychle pochopila, jak to v bulváru chodí. Několikrát jsem přišla do práce a na chodbě jsem se míjela s těmi nejznámějšími celebritami českého showbyznysu, jaké si jen umíte představit. Kdybych vám jmenovala konkrétní zpěváky a zpěvačky, to byste mi snad ani nevěřili! Jednou mi dokonce jedna známá zpěvačka omylem zavolala. Mělo to zazvonit na pevné lince v jiné kanceláři, ale byl to zrovna telefon na mém stole.

A tak víte, že celebrity jsou dohodnuté s bulvárem a sami bulvár informují, kde a kdy budou k vidění – odchod z restaurace, party, procházka, nákup šatů, sehraná líbačka na schodech kina, návštěva kadeřnictví či soukromé kliniky, kde se provádí plastické operace... Samy celebrity domlouvají termíny focení s fotografy a dodávají informace pro články.

Je to výhodné pro obě strany. Novináři mají o čem psát. Nemusí nahánět celebrity a V.I.P. a pronásledovat je. A celebrity? Zlaté pravidlo showbyznysu zní: O kom se nepíše, ten je mrtvej!

JAK SE ZÍSKÁVAJÍ FOTOGRAFIE V BULVÁRU, KDYŽ CHCETE NĚKOHO ZKOMPROMITOVAT?

Je to jednoduché. Na začátku je vždycky něčí zájem. Někdy je to zájem bulvárních novinářů, aby přišli s něčím novým, co šokuje celou společnost. Někdy je to objednávka politické strany, aby došlo ke zkompromitování určitých politiků. To se děje zvláště před volbami.

Vzpomínám si, jak naši fotografové z Aha! před volbami v roce 2006 střežili tři dny a tři noci dům jednoho politika. Čas trávili v zaparkovaném autě před domem. Fotografové, několik kluků, chodilo do práce na směny a střídali se v autě. Proč? Čekalo se na to, kdy se ženatý politik tajně setká se svou milenkou...

Tak až si zase příště budete pročítat bulvár, doufám, že si na moje řádky vzpomenete! Takhle se dělá bulvár. Je to špína se vším všudy. Včetně probírání popelnic a prohledávání odpadků zájmového člověka, na kterého chcete získat kompromitující materiál. Např. vyhozený těhotenský test, prezervativ...

Možná se mi tedy nebudete divit, že nemám bulvár ráda. Snad pochopíte, že jsem byla ráda, když mě z bulváru na konci zkušební doby vyhodili. Byla to úleva!

PRYMULOVA AFÉRA

Aféra, kterou rozpoutal deník Blesk, rezonuje nejen naší společností, ale píší o ní i deníky a servery po celém světě.

Jako bývalé novinářce, ať již seriózního týdeníku či bulváru, mi tu chybí základní informace.

POJĎME SE NA TO SPOLEČNĚ PODÍVAT JEŠTĚ JEDNOU A POŘÁDNĚ

Šéf poslaneckého klubu hnutí ANO 2011 Jaroslav Faltýnek zavolá ve 21.30 hodin ministru zdravotnictví Romanu Prymulovi. Ten je sice nestraníkem, ale zároveň je ministrem hnutí ANO 2011. Jedná se tedy o Prymulova „šéfa“ a hlavně pravou ruku Babiše.

Faltýnek ho požádá, jestli by se mohli ještě ten den, i když už je dost pozdě, setkat. Půjde o krátkou schůzku a bude tam i ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant. Všichni měli celý den dost práce, zkrátka dřív se to nestihlo.Prymula souhlasí.

Pokud víte, jak to v politických kruzích chodí, není to nic divného. Pokud máte se svým nadřízeným šéfem (rozumějte: Faltýnkem) dobré zkušenosti, není důvod, proč nad tím přemýšlet. Ministři, poslanci, premiér sám... jednají jak v oficiálních budovách, tak na soukromých schůzkách, např. na obědech atd., zkrátka venku. Většinou vás nenapadne, že by to mohla být past.

Prymula odjíždí před 22.00 hodinou z ministerstva zdravotnictví. Těsně před tím, než nasedne do ministerského auta, si nasadí roušku. Před 22.00 hodinou prochází prostory restaurace Rio’s na pražském Vyšehradě. Tu má pronajatou společnost MIDI od Královské kolegiátní kapituly sv. Petra a Pavla na Vyšehradě.

„Šel jsem na schůzku přes dané restaurační zařízení do soukromých prostor, a tam proběhlo jednání. Nejednalo se o restauraci,“ řekl Prymula na tiskové konferenci.

Po 1,5 hodině, ve 23.30 hodin, schůzka tří lidí končí a Prymula odchází ven k ministerskému autu, kde na něj čeká řidič a jeho osobní asistent.

CO TADY NESEDÍ?

  • Kdo propůjčil soukromé prostory v restauraci Rio’s?
  • S kým to bylo dojednáno? Jak se tento člověk jmenuje?
  • Když Faltýnek svolával schůzku, byl to on, kdo vybral tyto prostory?
  • Proč Faltýnek vybral právě tyto prostory? A ne jiné?

Politický komentátor ČRo Plus Petr Hartman řekl v dnešním vysílání (pátek 23. října 2020), že každý, kdo zná Prahu, ví, že restaurace na Vyšehradě jsou vyhlášené tím, že se tam konají klíčové schůzky. Bylo víceméně jasné, že tam tyto tři V.I.P. někdo uvidí a „načape“.

Jestliže Prymula dlouhodobě a trvale nežije v Praze (ale v Hradci Králové), zřejmě to netušil. Ale svolavatel schůzky Faltýnek to vědět musel.

Bulvární fotograf s drahým fotoaparátem a několika výměnnými teleobjektivy (všechno je umístěné ve velké prošívané brašně a váží několik kilogramů), který vyfotil v noci Prymulu, nebyl člověk, který šel náhodou kolem. Ne, tak to v bulváru opravdu nechodí. Byl připravený na místě v dohodnutý čas (možná v autě, možná ve křoví...) a čekal na Prymulu. Fotky nebyly pořízeny náhodou mobilem, ale kvalitní fotografickou soupravou. Zkrátka to bylo na objednávku.

  • Kdo dal bulváru Blesku echo, že se tam bude konat schůzka a že tam bude Prymula? Byl to Faltýnek? Pronajímatel restaurace Rio’s? Nebo dokonce sám premiér Andrej Babiš?
  • Ačkoliv se na schůzce jednalo o testování nemocných koronavirem (tak to řekl Babiš na tiskové konferenci vysílané ČRo Plus před polednem), proč jednání svolal a vedl Faltýnek, který je předsedou zemědělského výboru ve sněmovně a nemá nic společného se zdravotnictvím?
  • Proč nejsou k dispozici fotografie ředitele Fakultní nemocnice Ostrava Jiřího Havrlanta?
  • Měl či neměl roušku?

ZÁVĚR

Faltýnek se okamžitě omluvil a rezignoval na funkci prvního místopředsedy hnutí ANO 2011 (všechny poslanecké posty, které jsou placené, si však ponechal). Rezignoval až příliš rychle a až příliš snadno.

Nyní budu spekulovat, ale zdá se mi, jako kdyby to bylo předem připravené a dohodnuté – a tak to udělal. Nikdo se nad jednáním Faltýnka nepozastavuje. Ale byl to přeci on, kdo stál za schůzkou, kdo ji svolal a zřejmě i vybral prostory k jednání.

Kdo objednal focení Blesku, nevíme. Ale v každém případě by se tím novináři měli zabývat.

Premiér Babiš, ČSSD v čele s prvním místopředsedou vlády Janem Hamáčkem, ale i hlasitá opozice, žádají okamžité odvolání Prymuly případně jeho rezignaci a apelují na jeho morální zásady. Hlavními důvody je, že porušil nařízení, která sám v koronavirové pandemii vydává.

Prymula ale vysvětlil, že na schůzku jel v autě s rouškou. Jednal ne v restauraci, ale v soukromých prostorech (což potvrdil i další účastník schůzky Havrlant). Na fotografiích, kdy Prymula opouští prostory, sice roušku nemá, ale prý si vzal ihned po nasednutí do auta.

Prymula se brání, že žádné nařízení, které vydal, neporušil. Já osobně Prymulovi věřím.

Zatímco Faltýnek neměl problém snadno a rychle vzdát se své pozice v Hnutí ANO (ruku na srdce, stejně pravou rukou Babiše v hnutí zůstane), Prymula odmítá rezignovat. Pokud jste sledovali prohlášení Romana Prymuly ráno, co aféra vypukla, viděli jste, že Prymula je z celé kauzy překvapený. Jako kdyby netušil, co se to děje a hlavně proč.

Babiš také nebyl překvapený, ale hned má po ruce další jména kandidátů na uprázdněný post ministra zdravotnictví. Tak rychle? Jak to stihl?

Premiér Andrej Babiš je proslulý tím, že když se mu určití lidé v jeho vládním týmu znelíbí (buď mu kazí image, způsobí pokles preferencí hnutí ANO 2011 či Babišova obliba u lidí klesá), pak jedná rychle a obětuje kohokoliv. Takhle v minulosti obětoval bývalého ministra obrany Martina Stropnického, poté ministryni obrany Karlu Šlechtovou, ministra dopravy Dana Ťoka... Mám pokračovat?

Roman Prymula zastává funkci ministra zdravotnictví od 21. září 2020. Domnívám se, že svými tvrdými epidemiologickými opatřeními se Babišovi znelíbil. Babišova obliba klesá. Lidem se nelíbí, že se musí omezovat a nařízení dodržovat. Proto bylo třeba jednat rychle a Prymulu zdiskreditovat. Jenže Prymula je zásadový muž. Takže nebyla po ruce milenka, drogy, alkohol, sexuální orgie...

Ale posloužil bulvární plátek Blesk, aby tuhle práci na objednávku vykonal. Jestliže Prymula odmítá přistoupit na rezignaci, rozumím tomu. Rezignovat by znamenalo přistoupit na Babišovu hru a sehrát v ní svou roli – muže, který porušuje svá vlastní pravidla. Což ale Prymula neudělal. Babiš ho stejně odvolá, ale Prymula si zachová tvář.

Krásné podzimní dny a žádné bulvární fotografie v noci Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Zdroje:

Článek iDNES.cz od Lady Režňákové s názvem „Restaurace, či kapitula? Kde je pravda o tajné schůzce Prymuly a Faltýnka“ ze dne 23. října 2020 je dostupný zde: „https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/roman-prymula-ministr-zdravotnictvi-resurace-vysehradska-kapitula.A201023_142326_domaci_lre

Článek serveru NOVINKY.CZ s názvem „Prymula přistižen v noci v restauraci a bez roušky“ ze dne 23. října 2020 je dostupný zde: https://www.novinky.cz/domaci/clanek/prymula-pristizen-v-noci-v-restauraci-a-bez-rousky-40340149#dop_ab_variant=0&dop_req_id=SMm0sYNzMxd-202010230958&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Autor: Hana Rebeka Šiander | pátek 23.10.2020 20:32 | karma článku: 43.05 | přečteno: 8888x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 755 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 28.77 | Přečteno: 338 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 24.91 | Přečteno: 1280 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 237 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.70 | Přečteno: 182 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.09 | Přečteno: 247 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.26 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...