Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nezodpovědný slaboch Babiš a správný chlap Prymula

V čele naší země stojí dva muži. Premiér Andrej Babiš, který nese odpovědnost, ale odmítá uznat chyby. Profesor, lékař a plukovník Roman Prymula, který přijímá zodpovědnost, plánuje strategie a realizuje je. Na koho byste vsadili?

Je to týden, co jsem psala blog o tom, jak si premiér Andrej Babiš kupuje své voliče před volbami do krajů a Senátu ČR ústupky v pandemii koronaviru. Nemýlila jsem se.

Uplynulo sedm dnů a máme za sebou pondělní tiskovou konferenci Vlády ČR (12. října 2020), na které Babiš odmítl přijmout jakoukoliv zodpovědnost za svá rozhodnutí.

„Já si myslím, že děláme maximum a rozhoduju se podle svého nejlepšího vědomí a svědomí,“ řekl Babiš na konferenci. Řekl také: „Já mám čisté svědomí.“

Poté vystoupil redaktor Radek Bartoníček ze zpravodajského serveru Aktuálně.cz, a zajímal se: „Proč vláda nechala dojít situaci tak daleko? Proč opatření nebyla přísnější mnohem dřív? A stanete se, pane premiére, pokornějším člověkem, když jste kritiku dříve ve sněmovně odmítal?“

„Já si myslím, že jsme dělali vždycky maximum. Nemyslím si, že bych byl nepokorný. Nevím, jaké chyby se staly,“ odpověděl Babiš.

Když jsem premiérova slova slyšela, myslela jsem, že jsem se přeslechla. Proto jsem si pustila záznam tiskovky znovu. Ne, opravdu si Babiš myslí, že žádné chyby se nestaly. Babiš byl při své odpovědi nejistý a těkal očima sem tam.

Četl někdo z mých čtenářů jakoukoliv knihu na téma nonverbální komunikace? Byli jste někdy na kurzu verbální a nonverbální komunikace? Viděli jste někdo pár dílů amerického seriálu „Anatomie lži“ (v originálu „Lie to Me“) v hlavní roli s vynikajícím hercem Timem Rothem? Stačí znát pár pravidel a je jednoduché poznat, když někdo lže.

Podívejte se na tiskovou konferenci a udělejte si vlastní názor sami: https://www.novinky.cz/domaci/clanek/vlada-rozhoduje-o-dalsich-restrikcich-cekame-na-tiskovou-konferenci-40338932

Ministr zdravotnictví Roman Prymula sice zrušil pondělní projev (právě kvůli onomu jednání vlády a následné tiskové konferenci, což mu mnoho lidí vytýkalo), ale Prymulův projev proběhl druhý den, v úterý 13. října 2020.

Podívejte se na něj: https://www.novinky.cz/domaci/clanek/projev-ministra-prymuly-k-obcanum-40339154

Ve dvaadvacetiminutovém projevu se Prymula postavil k závažné situaci pandemie koronaviru čelem. Převzal zodpovědnost a několikrát se během svého projevu omluvil, že měl být v minulosti razantnější a vyžadovat přísnější restrikce. Slíbil, že bude lépe komunikovat (což mu mnozí vytýkají – prý je jeho mluva nesrozumitelná, hovoří občas v odborných termínech jako lékař a leckdy je strohý jako voják).

Jasně řekl, jaká opatření nás čekají, a srozumitelně vysvětlil, proč je třeba k nim přistoupit. Nabádal veřejnost k dodržování pravidla 3R, protože situace v naší zemi je skutečně vážná a následující tři týdny nebudou veselé. Nesnažil se situaci zlehčovat (jak to dělává Babiš se svým rčením „Bude líp“), ale otevřeně přiznal, že počty nakažených porostou, hodně lidí skončí v nemocnicích a mnoho hodně lidí přijde o život.

V závěru apeloval na každého z nás, abychom mu pomohli s tím, že budeme dodržovat pravidla. Právě na tom výsledky opatření totiž záleží – na přístupu každého z nás.

DVA MUŽI V ČELE STÁTU

Máme tu dva muže. Oba jsou v našem státě důležití. Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Zatímco Babiš nese za současnou situaci politickou zodpovědnost, odmítá uznat, že by chyboval. Odmítá přijmout odpovědnost za současný stav, přestože Česká republika patří mezi země světa, kde rostou počty nakažených koronavirem v přepočtu na počet obyvatel nejvíc.

Babišova slova na tiskové konferenci zněla nedůvěryhodně, naivně a netuším, kdo by tomu mohl ještě věřit. Snad jen on sám.

Naproti tomu zde máme profesora, epidemiologa, lékaře a plukovníka Romana Prymulu, který se postavil pokorně před mikrofon, díval se celou dobu upřeně do kamery a hovořil klidně, ale naléhavě. Nezastíral špatný stav v naší zemi, naopak. Varoval. Vzal na sebe zodpovědnost i za letní období, kdy byl ministrem zdravotnictví Adam Vojtěch.

Oba muži jsou rozdílní. Ale pokud bych si na někoho vsadila, tak to Babiš rozhodně nebude. Ten byl sice premiérem při první vlně koronaviru na jaře, ale jestli si pamatujete, tak to byla přísná opatření Romana Prymuly, která nás provedla pandemií a zajistila nám prvenství na světě a že jsme první vlnu pandemie zvládli bez velkých ztrát.

V první vlně pandemie nebyly přece ani roušky, respirátory a další věci, které zdravotníci a sociální zařízení po celé zemi potřebovali. Nečekali jsme, až nám je Babiš přiveze z Číny. Ale byla to naše česká vynalézavá povaha, která si dokáže poradit v každé situaci. Byla to solidarita s druhými a ochota pomoci tam, kde to druzí potřebovali.

Jsem ráda, že odstoupil milý, hodný a laskavý mladý muž Adam Vojtěch z pozice ministra zdravotnictví a vystřídal jej přímý Prymula. Toho přeci už známe a víme, co od něj máme čekat. Provedl nás první vlnou pandemie, provede nás i druhou.

Pokud by se mě někdo zeptal, komu bych svěřila bez obav svůj život v krizové situaci (a je jedno, zda si představíte ztroskotání na opuštěném ostrově, ztracení se v rozlehlých lesích na Aljašce, nebo putování po dunových píscích Sahary…), neváhala bych ani minutu. Vybrala bych si Prymulu. Je to správný chlap, který se dovede postavit ke krizové situaci čelem, nebude kličkovat, ani shánět politické body do budoucna, řekne pravdu, i když se nám třeba nebude líbit, vymyslí plán a začne ho realizovat bez obav, co si o něm kdo pomyslí. Na nezodpovědného a slabého Babiše bych se v krizové situaci nespoléhala.

Krásné podzimní dny a silné osobnosti Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Zdroje:

Informace o seriálu „Anatomie lži“ jsou dostupné na webu CSFD.CZ zde: https://www.csfd.cz/film/253107-anatomie-lzi/prehled/

Autor: Hana Rebeka Šiander | pátek 16.10.2020 19:58 | karma článku: 40,80 | přečteno: 8725x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 14,22 | Přečteno: 701x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 10,98 | Přečteno: 467x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 18,23 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma: 19,01 | Přečteno: 535x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma: 10,12 | Přečteno: 362x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12,  aktualizováno  10:32

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého...

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Vyberte si jednotku a pozici. Ukrajina se snaží nalákat nové rekruty

24. dubna 2024  10:01

Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině, nabízejí civilní náboráři vyzbrojení...

KOMENTÁŘ: Na vině je přece vždycky žena... Feriho případ odstartoval změny

24. dubna 2024

Premium Tři roky nepodmíněně a zaplacení odškodného třem obětem. Takovým potvrzením rozsudku v pondělí...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 622
  • Celková karma 15,61
  • Průměrná čtenost 3868x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->