Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze knihy „Kazisvěti našeho života“ od Johna Townsenda

V životě potkáváme nejrůznější lidi. Někteří z nich se můžou vyznačovat tím, že se v jejich přítomnosti nikdy necítíme dobře. Slovně i činy týrají, vydírají, dělají naschvály, manipulují a útočí. To jsou kazisvěti našeho života.

PROČ JSEM SI VYBRALA TUTO KNIHU?

Knihu od křesťanského psychologa Dr. Johna Townsenda „Kazisvěti našeho života“, s podtitulem „jak se vyrovnat s jednáním lidí, kteří nám ničí život“, jsem si vybrala proto, že mám tohoto autora velmi ráda.

Od něj a (a jeho kolegy a přítele, psychologa Dr. Henry Clouda) jsem četla už několik knih, např. „Prosím Tě, mami…“, „Hranice“, „Rozhovory o hranicích“, nebo knihu „Hranice v manželství“. Všechny knihy byly pro mě přínosné a jedním slovem vynikající. Vyznačují se srozumitelností, rozborem problémů, ale také návodem, jak si s problémy ve vztazích poradit.

Tentokrát jsem sáhla po knize, kterou napsal je jeden z tandemu, Dr. John Townsend. Byla stejně skvělá, jako všechny předchozí. Autor vychází ze své dlouhodobé klinické praxe psychologa a uvádí nesčetné množství příkladů ze své praxe.

Odborná kniha, kterou bych zařadila do oblasti psychologie a motivační literatury, se zaobírá tématem obzvláště v dnešní době aktuálním – co dělat s lidmi, kteří nám ničí život, které nemůžeme nazvat jinak než kazisvěty.

„Člověk, který je nám velmi blízký, negativním způsobem ovlivňuje kvalitu našeho života. Není to nepřítel ani někdo cizí, nýbrž člověk, s nímž bychom rádi prožívali oboustranně příjemný a plodný vztah.“

O ČEM JE KNIHA „KAZISVĚTI NAŠEHO ŽIVOTA“?

Kazisvěti vnášejí do vztahu řadu negativních podnětů, úvah a emocí. Na jedné straně stojí jejich tendence tlačit nás tam, kde nás chtějí mít, na druhé straně stojí naše zranitelné já. Tato kniha by vám měla pomoci, abyste na chování kazisvětů reagovali méně intenzivně, abyste naopak nad sebou převzali větší kontrolu. Naučíte se lépe zvládat slovní útoky kazisvětů, lépe se vypořádávat s jejich nezodpovědností, odtažitostí a podobnými vlastnostmi. Tímto prvním krokem si otevřete bránu do světa větších změn.

„Kazisvět není ochotný vnímat prožitky druhých a pohlížet na ně z jejich perspektivy. Rovněž se stává, že jej emoce a prožitky druhých lidí nechávají chladným, nepůsobí na něj. Výslednou reakcí bývá pocit odcizení a osamocení.“

CO SE V KNIZE DOČTETE?

  • Kdo je můj kazisvět?
  • Čím mi kazisvěti kazí svět?
  • Jaké jsou příčiny kazisvětova negativního jednání?
  • Jak řešit komplikované situace?
  • Kde nalézt zdroje, jejichž pomocí komplikované situace zdárně vyřešíme?
  •  Nejsem náhodou já sám kazisvětem pro někoho druhého?
„V kontaktu nebo při soužití s kazisvětem se vám patrně stává, že prožíváte pocity, které se vám krajně nelíbí. Totéž platí pro myšlenky, chování a slovní komunikaci. Někdy se možná až děsíte toho, co se vám honí hlavou, nebo co děláte. V podstatě lze říci, že kazisvět ve vás probouzí vaše horší já. Jste vzteklejší, nebo vás pohltí smutek, případně se stáhnete ze vztahu. Někdy se ozývají i myšlenky na pomstu. Výše uvedené příznaky volají, že vztah rozhodně není v pořádku. Jak by ostatně mohl být, když vám v něm není dobře. Bůh nás stvořil tak, aby v nás zdravý vztah probouzel jen ty nejlepší vlastnosti, abychom druhého milovali, pečovali o něj, sdíleli s ním život. Jakmile se stane, že se v přítomnosti kazisvěta sami sobě znelíbíme, je nutné zahájit proces změn.“

SILNÉ A SLABÉ STRÁNKY KNIHY

Kniha se mi velmi líbila. Nejvíce mě oslovila definice kazisvěta a podrobný popis takového člověka – jak hovoří, jedná, intrikuje, manipuluje či se zdráhá komunikovat a brání se jakékoliv změně svého zlého chování.

Během čtení se mi doslova otevřely oči a začala jsem hned v několika lidech ve svém životě poznávat kazisvěty. V jednom případě jsem zjistila, že já sama jsem kazisvětem pro jiného člověka. Takže velká výzva po obou stránkách, abych s tím začala prakticky něco dělat.

Velký přínos knihy vidím v podrobném rozboru strategií, jak hovořit, jednat a celkově postupovat s kazisvětem, aby se změnil. Velmi mě oslovilo, že Townsend dává velký důraz na to, abychom se sami nesnažili kazisvěta našeho života přesvědčit či manipulovat, aby se změnil. Nemá to smysl. Většina kazisvětů bude toto úsilí buď rovnou bojkovat, nebo to udělají jen naoko. Změna bude jen krátkodobá. Důležitý důraz klade autor na to, že musíme kazisvěta motivovat, aby se chtěl změnit a převzal za své špatné chování zodpovědnost.

Hodně mě překvapilo, kolik kazisvětů jedná nezodpovědně. Towsend píše zcela otevřeně, že ustrnuli ve vývoji a chovají se jako děti. Odmítají převzít kontrolu nad svými problémy (je jedno, zda se jedná o nezodpovědné utrácení společných peněz rodiny, alkoholismus, drogy či nečekané nájezdy vaší tchýně, které zasahují do poklidného života rodiny), nenaučili se řešit problémy a odmítají převzít nad nimi kontrolu.

Hodně zajímavá je také část knihy, kde se autor zabývá tím, jak my, kteří snášíme kazisvětovo chování a jeho špatné důsledky, které mají dopad na náš život, za to neseme vlastní díl viny. Zkrátka jsme to kazisvětovi umožnili. Důvody mohou být různé. Třeba i to, že si přejeme nerušený klid pro rodinu.

Jedinou věc, kterou jsem v knize postrádala, byly statistiky. Myslím, že to by knihu udělalo ještě zajímavější. Celkově je kniha skvělá po všech stránkách a může posloužit mnoha lidem jako manuál, jak řešit problémy s kazisvěty.

„Pokud však kazisvětovi svou pasivitou dovolíme, aby nám ubližoval, vpouštíme zlo do našeho i jeho života.“

AUTORŮV STYL, JAZYK, GRAMATIKA, KOREKTURY

  • Autor nás provází knihou jako laskavý vypravěč.
  • Je napsána spisovným jazykem, v ich-formě.
  • Ačkoliv se jedná o knihu odbornou, je napsána svěžím, poutavým stylem, který čtenáře zaujme stejně, jako kdyby četl vynikající beletrii.
  • Kniha je perfektně a přehledně zpracovaná, ale korekturám mohla být věnována větší péče. Občas chybí písmenko, nebo je ve slovech nesprávné.
„Pro lidi, kteří se nechtějí citově vázat, vždy platí, že s nimi něco není zcela v pořádku.“

Dr. John Townsend (*1. června 1952) se narodil v Smithfieldu v Severní Karolíně ve Spojených státech. Vystudoval North Carolina State University, Biola University a Dallas Theological Seminary. Je klinickým psychologem a také přednáší. Se svým přítelem Dr. Henry Cloudem založil institut Cloud-Townsend Resources. Vystupuje jako moderátor v rozhlasovém pořadu, který se zaměřuje na problémy ve vztazích. Je autorem či spoluautorem mnoha knih, které se zabývají hranicemi ve vztazích. Se svou manželkou Barbie má dva dospělé syny, Rickyho a Bennyho. Jeho vášní a zálibou je hraní v kapele „The Bandits", kterou tvoří se svými syny. Se svou ženou žije v jižní Kalifornii.

„Myslím, že nejvážnějším důsledkem vztahu s kazisvětem je ztráta naděje na jakoukoli změnu. Objevují se myšlenky na rezignaci, o slovo se hlásí zoufalství a beznaděj. Člověk dospívá k závěru, že se buď přizpůsobí, ať to bude stát cokoliv, nebo že bude muset ze vztahu odejít. Napadá vás otázka, proč je tento důsledek nejvážnější? Protože všichni potřebujeme naději. Právě naděje nám dodává sílu a energii, abychom odvážně usilovali o lepší život a budoucnost jako takovou. Jakmile nemáme naději, nemáme vlastně nic.“

KOMU BYCH KNIHU DOPORUČILA?

Knihu by si měli přečíst všichni čtenáři, jimž nejsou vztahy s blízkými lidmi v rodině, přáteli či kolegy v zaměstnání lhostejné. Je to kniha, která člověku otevírá oči, motivuje, inspiruje, povzbuzuje a hlavně vede k vyřešení problémů ve vztazích s kazisvěty. A ještě víc! Dodává naději, že existuje cesta, jak se z kazisvěta může stát zdravý člověk, s kterým vám bude dobře. Je to kniha, která by měla být součástí každé domácí knihovničky.

Příjemné podzimní dny bez kazisvětů Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie a zdroje:

Anotace knihy je obsažena na přebalu knihy.

Životopis Dr. Johna Townsenda je částečně převzat z knihy a částečně z wikipedia.org zde:

https://en.wikipedia.org/wiki/John_Townsend_(author)

TOWNSEND, John. Kazisvěti našeho života. Návrat domů. Praha. 2005. První vydání. 183 stran. ISBN 80-7255-124-8

Autor: Hana Rebeka Šiander | neděle 4.10.2020 22:18 | karma článku: 11,27 | přečteno: 308x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 14,21 | Přečteno: 694x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 10,97 | Přečteno: 460x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 18,23 | Přečteno: 859x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma: 19,01 | Přečteno: 533x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma: 10,12 | Přečteno: 360x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma: 15,80 | Přečteno: 704x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Moje zkušenost s cestováním po Praze s Uberem

Cestování se společností Uber je pro mnoho lidí dostupné a příjemné. Když jsem potřebovala dopravit sebe a stolek z jedné části Prahy do druhé, zkusila jsem Uber. Hněv, zaryté mlčení, naštvanost a já na obtíž. To byla teda jízda!

17.1.2024 v 20:31 | Karma: 32,63 | Přečteno: 3766x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Hrubost, arogance, povýšenost a pýcha mladých lidí bije do očí!

Co jsme dříve označovali za jeden ze základních hříchů – pýchu – je dnes vydáváno za zdravé sebevědomí. A mladí lidé jím přímo srší! Pojďte si přečíst, jak arogantně a pyšně se dokáží současní mladí lidé chovat k slabým lidem.

12.1.2024 v 19:48 | Karma: 37,84 | Přečteno: 2087x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Ohledně vánočního večírku neselhal jen Jurečka, ale i zaměstnanci, kteří se bavili

Vánoční party na ministerstvu práce a sociálních věcí zvedla mnohé ze židlí. Jeho šéf Marian Jurečka se za vše omluvil a KDU-ČSL ho ponechala ve všech funkcích. Neporušil sice zákon, ale morálně selhal. On i jeho zaměstnanci.

10.1.2024 v 21:02 | Karma: 37,92 | Přečteno: 4393x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Mé dítě má autismus“ od Raelene Dundon

Kniha od australské psycholožky Raelene Dundon, která se specializuje na dětský autismus, přináší základní fakta a informace o poruchách autistického spektra. Autorka má dvě děti s autismem a přináší příklady ze života.

20.6.2023 v 21:50 | Karma: 9,33 | Přečteno: 487x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Jak mě zase rozhodil posun času

Dvakrát ročně nastává střídání letního a zimního času. Pokaždé mě to z normálního života vykolejí na týden až měsíc. Únava, poruchy spánku, nesoustředěnost, roztěkanost... zkrátka nefunguji. Naděje na zrušení zákona je v nedohlednu.

31.3.2023 v 14:26 | Karma: 19,87 | Přečteno: 854x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Slib pod jmelím“ od Joanny Johnsonové

Britská spisovatelka Joanna Johnsonová ve svém historickém romantickém románu přináší ukázku levicového liberalismu. Přepisuje dějiny a etiketu, z ženy tmavé pleti „vyrábí“ dámu, přimíchává do románu zvyky z 21. století.

15.2.2023 v 21:56 | Karma: 8,39 | Přečteno: 289x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Agresor Babiš křičí, nebuďte agresivní!

Na české politické scéně není v současné době nikdo, kdo by někomu agresivně vyhrožoval či někoho děsil, kromě jediného muže – Andreje Babiše. Týdny rozpoutává zlo a teď se diví, že mu lidé vyhrožují zlem – smrtí.

24.1.2023 v 17:00 | Karma: 26,12 | Přečteno: 781x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Dějiny moderního Izraele“ od Marka Čejky

„Dějiny moderního Izraele“ od politologa a právníka Marka Čejky přináší chronologicky sestavené dějiny od roku 1949 do roku 2010. Stručné, jasné, srozumitelné a hlavně – v dnešní uspěchané době - čtenářsky příjemné!

23.1.2023 v 21:16 | Karma: 8,87 | Přečteno: 324x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Chceme za presidenta Babiše, který se v případě války vykašle na okolní státy?

Presidentský duel v ČT rozehrál Andrej Babiš agresivním a lživým stylem. Celou dobu útočil na generála Petra Pavla. Vrcholem debaty byl Babišův výrok, že kdyby čtyři státy EU napadl agresor, nechal by je bez pomoci.

23.1.2023 v 17:54 | Karma: 23,04 | Přečteno: 596x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Lživé kampaně presidentských kandidátů, které však fungují

Presidentské kampaně, ve kterých se používají lži (módní slovo je nepravdy) jsou důležitým bodem. Děje se to nyní - ze strany Andreje Babiše. Ale dělo se to i ze strany presidenta Miloše Zemana jak v roce 2018, tak v roce 2013.

18.1.2023 v 21:24 | Karma: 22,81 | Přečteno: 786x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Módní peklo v ulicích – krátké kalhoty, odhalené kotníky a tenisky

To, co je letní záležitostí, se začalo nosit v zimě a mrazu. Ano, mám na mysli krátké kalhoty končící nad kotníky, nízké letní ponožky a k tomu tenisky. A jak zahnat zimu, když nám mrznou nohy? Péřovou bundou a beranicí!

8.1.2023 v 21:43 | Karma: 19,58 | Přečteno: 1094x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Jak mě mladá sousedka týrá svými kočkami

V mém bytě to strašně smrdí kočičí močí, výkaly a silně znečištěnou podestýlkou dvou koček. Vtip je v tom, že já žádné kočky nemám. Má je však mladá sousedka naproti mému bytu. Trpím dnem i nocí smradem, protože se o ně nestará.

29.12.2022 v 23:10 | Karma: 28,09 | Přečteno: 1713x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Kam až jsou schopni lidé z Generace Z zajít?

Dvě hodiny u nás na patře nešla elektřina. Zasáhlo to šest bytů, trpělo tím sedm lidí. Moji sousedé v pronajatých bytech jsou dvacátníci, tedy Generace Z. Všichni odmítli výpadek proudu řešit. Čekali na mě, až to vyřeším.

29.12.2022 v 0:22 | Karma: 43,37 | Přečteno: 4758x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze norské pohádky „Tři přání pro Popelku“

Nová, moderní a velkolepá norská pohádka „Tři přání pro Popelku“ z roku 2021 je jako nepovedený koktejl. Moderní slova jako stylista a migréna, LGBT+ komunita, Popelka jako Wonder Woman a líbačka dvou gayů v dobové pohádce.

27.12.2022 v 19:37 | Karma: 33,97 | Přečteno: 1415x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 622
  • Celková karma 14,51
  • Průměrná čtenost 3868x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->