Co dělat, když v čele státu nestojí politik, ale populistický marketér?

2. 10. 2020 21:06:27
V čele našeho státu stojí populistický marketér, který rozdává dárky, slibuje a dělá radost lidem, aby se zalíbil co nejvíce voličům. Ale naše země potřebuje politika, který bude dělat strategická rozhodnutí, změny a reformy.

Premiér Andrej Babiš není politik. Ostatně sám to o sobě na začátku svého vstupu do politiky říkal. Všichni jsme věděli, že přichází jako podnikatel, a ne zrovna malý. Ne, Babiš není žádný troškař. Patří mezi nejbohatší lidi v naší zemi.

Každý podnikatel zná základní pravidla hry. Aby zaujal zákazníky svými výrobky, musí o nich zákazníci vědět. Musí umět své výrobky prodat. Musí jim udělat skvělou reklamu a PR. Zkrátka marketing se vším všudy.

A tohle je něco, co Babiš skutečně umí! Respektive Babiš si umí si zaplatit lidi, kteří tohle umí. Za velkolepým vstupem Babiše do politiky stál marketingový odborník Marek Prchal. Je s Babišem spjatý již od roku 2013.

Prchal byl členem volebního on-line týmu hnutí ANO. A nebyly to jenom volby do Poslanecké sněmovny ČR, ale i do Evropského parlamentu, Senátu, Magistrátu hlavního města Prahy a také krajské volby.

Pokud máte v oblibě sociální sítě a sledujete Andreje Babiše, pak vězte, že autorem velké většiny příspěvků není Babiš (na to by neměl ani čas), ale právě Prchal.

Když hnutí ANO vyhrálo v roce 2017 volby do sněmovny, Babiš měl vedle sebe na pódiu mladého muže, kterého líbal na čelo a říkal, že to je on, kdo za tím vším stojí. Tím mladým mužem nebyl nikdo jiný, než Marek Prchal.

V ČEM SPOČÍVÁ ÚSPĚCH ANDREJE BABIŠE?

Není to umění politické, ale je to skvělý marketing a PR. Částečně jde o to, co Andrej Babiš dělá, ale snad ještě víc co říká, píše a slibuje.

Jistě znáte přísloví: „Slibem nezarmoutíš“. Babiš má jiné: „Bude líp!“ To také není špatné. Je to pozitivní a hodně lidí na to slyší. Však je to pozitivní, a ne žádná negativní zpráva (jako například, že za pár let nebude na důchody, nebo že se z těch dluhů v naší zemi jen tak nevyhrabeme...). Svým způsobem toto heslo dodává naději. I když se už neříká, jak se stane, že bude líp. Ale ruku na srdce, většina voličů ANO tohle neřeší.

ROUŠKOVNÉ PRO DŮCHODCE

Právě jsme v čase volebním, ale jistě si pamatujete na dary a dárky, které Babiš a jeho vláda rozdávala napravo nalevo před volbami. Ne proto, že by to bylo nezbytné, nutné, rozumné, logické, nebo finančně promyšlené, ale proto, aby se Babiš zavděčil svým voličům. Zkrátka si je kupoval.

Vezměme si například důchodce. Ti dostanou v prosinci 2020 dárek v hodnotě 5.000 Kč. Paní sousedka, která bydlí u nás v domě, se mě ptala:

  • „Proč se tomu říká rouškovné pro důchodce, když už dávno všichni roušky máme ušité?“
  • „Protože kdyby se tomu řeklo vánoční dárek, tak by to vláda neobhájila a neprosadila ve sněmovně. Nikdo by to neschválil. Jako rouškovné pro důchodce to zní sociálně pěkně, je to přijatelné, a proto to taky prošlo,“ odpověděla jsem.

Je to velmi pěkné gesto. Já proti důchodcům osobně nic nemám. Naopak. Většina lidí, kteří mě obklopují, ať už se jedná o moji rodinu, příbuzné nebo sousedy v domě, tvoří právě lidé mezi 75 a 85 roky.

Ale jak řekla paní sousedka – byla by radši, kdyby se místo rouškovného vytvořila důchodová reforma (kterou nemáme od vzniku ČR v roce 1993!) a také kdyby došlo k důstojnému navýšení penzí, kterou dostává každý měsíc. Jednorázový příspěvek totiž nic dlouhodobě neřeší.

Jenže je jednodušší dát všem důchodcům jednorázový dar, než řešit velký problém penzí. Vláda, která sáhne na penze, nebude populární. A možná bude reforma bolestivá. Takže ne, penzijní reforma není dobrý marketingový tah, který by oslovil voliče. Ne takový, který zaujme na první pohled.

Ostatně, kdyby Babiš opravdu chtěl, mohl ji ve spolupráci se svými ministry za tři roky dávno připravit.

POVINNÉ NOŠENÍ ROUŠEK V MHD?

Zhruba v polovině srpna 2020 jsem zaslechla v rádiu ČRo Plus (a také si později přečetla na seriózních zpravodajských serverech) prohlášení epidemiologa Rastislava Maďara a tehdejšího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, že by roušky mohly být povinné ve vnitřních prostorách už během srpna.

Krátce poté vystoupil Babiš a řekl, že to se nestane. Uvědomil si totiž, že voličům by se tento krok nelíbil a mohlo by se to odrazit na výsledcích podzimních voleb. Zkrátka špatné marketingové rozhodnutí.

Nyní, když jsme státem v EU, kde rostou denní počty nakažených covidem19 nejvíce, nosíme roušky téměř všude. Co na to říct? Kdybychom je všichni začali nosit už v polovině srpna, jak původně plánoval bývalý ministr zdravotnictví Vojtěch, možná by nebyl od 5. října vyhlášen v ČR nouzový stav.

A tak bych mohla pokračovat dál.

PŘEDVOLEBNÍ DARY A DÁRKY, KTERÉ ZAPLATÍME MY I DALŠÍ GENERACE

Položili jste si ale otázku, kdo to všechno zaplatí?

Před týdnem touto dobou (na konci září) byl návrh státního rozpočtu pro rok 2021 odhadován na 200 miliard korun. Dnes, 2. října 2020, kdy píši tento článek, oznámilo Ministerstvo financí ČR v čele s ministryní Alenou Schillerovou (za hnutí ANO), že plánovaný schodek (rozumějte: dluh) bude neuvěřitelných 320 miliard korun. Je to nejvyšší plánovaný schodek státního rozpočtu za celou dobu existence České republiky.

Co tím chci říct? Někdo musí zkrátka ty dary a dárky zaplatit. A budeme to my všichni. Zejména naše generace a ta následující, naše děti.

CHCEME V ČELE STÁTU POPULISTICKÉHO MARKETÉRA NEBO POLITIKA?

V čele státu nemáme politika, který by uměl dělat důležitá a strategická rozhodnutí, která by naši zemi vyvedla z dluhů. Politika, jenž by nás provedl coronavirovou pandemií a pomohl naší zemi, aby vzkvétala a dařilo se jí.

To by totiž chtělo odvahu a statečnost. Některá rozhodnutí by pro krátký čas nebyla populární, ale za několik let bychom je ocenili všichni.

V čele našeho státu stojí Andrej Babiš, který se stůj co stůj chce zalíbit lidem krátkodobými činy a sliby, kterými dělá lidem radost. Tady a teď. Nejde o žádné strategické vládnutí, reformy a rozvoj. To Babiš neumí, protože zkrátka není politik, ale jenom obchodník a skvělý marketér v pozadí se svými marketingovými guru.

Není čas začít myslet na budoucnost? Není čas, abychom mysleli na generace, které budou v naší zemi žít po nás? V jakém stavu jim naše dědictví, Českou republiku, předáme? Vydrancovanou, bez vody, s nekonečnými žlutými lány řepky olejky, bez reforem, bez digitalizace a s obrovskými dluhy?

Je čas voleb. Pojďme toho využít a vystavme Andreji Babišovi a jeho hnutí ANO účet!

Krásné podzimní dny a moudré rozhodnutí při volbách Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie:

Fotografie s lánem řepky olejky je od fotografky s nickem RitaE a je zdarma dostupná na webu pixabay.com zde:

https://pixabay.com/photos/landscape-nature-oilseed-rape-field-3369304/

Autor: Hana Rebeka Šiander | pátek 2.10.2020 21:06 | karma článku: 28.81 | přečteno: 1025x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 756 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 11.53 | Přečteno: 111 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 5.73 | Přečteno: 96 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 37.80 | Přečteno: 898 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 33.67 | Přečteno: 3338 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.28 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...