Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze filmu „Bez dcerky neodejdu“ od režiséra Briana Gilberta

Autobiografický film „Bez dcerky neodejdu“ z roku 1991 zachycuje jedinečným způsobem život v iránském Teheránu v 80. letech XX. století. Dává nahlédnout do manželství tyranského muslimského manžela a jeho americké manželky.

PROČ JSEM SI VYBRALA TENTO FILM?

O americkém dramatickém filmu režiséra Briana Gilberta z roku 1991 „Bez dcerky neodejdu“ (v originálu „Not Without My Daughter“) jsem slýchávala často. Mnohokrát byl vysílán v TV. Nikdy jsem ale neměla chuť se na něj podívat. Až nyní v roce 2020, po neuvěřitelných 29 letech od jeho vzniku, jsem ho s velkým zájmem shlédla. V žádném případě jsem nelitovala.

Film, a jsem si jistá, že mnozí z vás, milí čtenáři a čtenářky, jste jej jistě kdysi v minulosti viděli, stojí opravdu za to. Jeho hlavní téma je stále aktuální. Patří mezi filmy, o kterých přemýšlím několik dnů. Pomalu ve mně doznívá jeho děj. Jde o snímek, který diváka jen tak nepustí. Změní jej. Bude ho nutit k zamyšlení, klást si mnohé otázky a snad tu nejdůležitější – jak bych se v takové situaci zachovala já?

Snímek byl natočen podle slavného stejnojmenného autobiografického románu univerzitní profesorky Betty Mahmoodyové, která je zároveň hlavní hrdinkou. Film se stal klasickým snímkem, bojujícím za práva žen a rasovou snášenlivost. Kniha i film zaujaly osazenstvo celého světa.

O ČEM JE FILM „BEZ DCERKY NEODEJDU?“

Američanka Betty (Sally Field) se provdala za amerického Íránce Moody Mahmoodyho (Alfred Molina). Jejich vztah byl harmonický a plný štěstí. Ve Spojených státech společně vychovávali dcerku Mahtob (Sheila Rosenthal). Moody strávil dvacet let ve Státech, vystudoval medicínu, pracoval jako lékař a čelil problémům v zaměstnání kvůli svému iránskému původu. Svou rodinu, která žila v Teheránu, neviděl deset let. Stále však sledoval v televizi průběh revoluce v 80. letech v rodné zemi. Po sesazení Ajátoláha přemluvil Moody svou ženu k dvoutýdenní návštěvě u příbuzných v Teheránu. Betty zpočátku odmítala, protože viděla v pobytu na Blízkém východě nebezpečí a bála se, ale milující Moody ji přemluvil. Po příletu do Teheránu s Mahtob je Betty překvapena srdečným uvítáním obrovskou rodinou, zároveň je šokovaná životními podmínkami Teheránu a jeho obyvatel: špína, hmyz, špatná hygiena, všude přítomný pach potu, povinné zahalování žen, svrchovanost mužů, bezpráví žen a nevlídnost příbuzných. Nejdřív se musí Betty zahalovat jako muslimka a dodržovat pravidla islámu. Ale u toho to neskončí. Milující Moody se pod vlivem své rodiny rychle mění v tyrana a násilníka, který Betty ponižuje, bije, omezuje její svobodu a hlídá ji na každém kroku. Betty se dozvídá od Moodyho, že se do Států nikdy nevrátí a že je podle iránských zákonů jeho majetkem. Betty se ale nevzdává a vymýšlí plán, jak uprchnout z Teheránu i s pětiletou Mahtob.

INFORMACE O FILMU „BEZ DCERKY NEODEJDU“

Žánr: Drama

Země: Spojené státy

Rok výroby: 1991

Délka filmu: 115 minut

Režie: Brian Gilbert

Předloha: Betty Mahmoody (kniha), William Hoffer (kniha)

Scénář: David W. Rintels

Kamera: Peter Hannan

Hudba: Jerry Goldsmith

Hrají: Sally Field, Alfred Molina, Sheila Rosenthal, Roshan Seth, Georges Corraface, Dafna Armoni, Sasson Gabai, Joseph Shiloach, Ya'ackov Banai, Gili Ben-Ozilio, Mary Nell Santacroce, Ed Grady, Marc Gowan, Bruce Evers

Producenti: Harry J. Ufland, Mary Jane Ufland

Střih: Terry Rawlings

Scénografie: Anthony Pratt

Kostýmy: Nic Ede

PODÍVEJTE SE NA UKÁZKU FILMU

KLADNÉ A NEGATIVNÍ STRÁNKY FILMU

Film „Bez dcerky neodejdu“ byl natočen v devadesátých letech a má všechno, co americké filmy z tohoto období mají – pomalý rozjezd, poutavý děj, napětí, vynikající herecké výkony, skvělou kameru a nádhernou hudbu.

U pozvolného děje na začátku jsem se trochu nudila a přála jsem si, aby se film konečně někam pohnul. Ale pak mi došlo, že nastíněný poklidný život Betty, Moodyho a Mahtob byl záměrný. Skvěle totiž zachycuje americký sen a pohodlný život ve Spojených státech, který umožnil Moodymu nejen lékařské vzdělání a zaměstnání, ale i naprostou svobodu ve všem a požívat vymožeností Západního světa.

Diametrální rozdíl a zároveň šok utrpí divák s hlavními hrdiny, kteří se ocitají v Teheránu a vidí běžný život v období revoluce v 80. letech XX. století.

Ve filmu je perfektně vystižena proměna milujícího manžela Moodyho pod vlivem přísných ortodoxních pravidel koránu a rodiny v tyrana. Betty svého manžela nepoznává. Ve Státech islám nevyznával.

Islámská víra je ve filmu vykreslena jako agresivní náboženství, ve kterém je povoleno lhát, podvádět, týrat a ponižovat druhé. Pokud manželka neposlouchá, odmlouvá, říká či dělá něco, co se jejímu manželovi nelíbí, musí dostat výprask. Pokud jste dosud zastávali názor, že islám je mírumilovné náboženství, pak budete vyvedeni z omylu.

Když Betty s pláčem připomíná Moodymu, jak jí v USA přísahal na korán, že se jedná o dvoutýdenní návštěvu rodiny, celá Moodyho rodina na ni nenávistně křičí, že je Moodyho manželka a musí ho poslouchat. Když se Betty ptá, zda přísaha na korán pro muslimy nic neznamená, všichni jí odpovídají, že ve Státech iránské právo ani korán neplatily a její manžel mohl lhát.

Až v Iránu se Betty na americké ambasádě dozvídá, že má iránské občanství díky sňatku a rovněž i její dcera. Pokud požádá o rozvod, automaticky soud přiřkne Mahtob Moodymu a ona o ni přijde.

Moody při jedné z hádek Betty vyčte, jak nesnáší všechno americké a jak se mu Západ hnusí.

„To jediné, co mohu své dceři dát, je islám.“Moody Mahmood

Betty hledá cesty, jak se vyhnout domácímu násilí, bití, týrání, zamykání v bytě, odebírání dcerky Mahtob a omezování svobody. Na oko se přizpůsobí – chodí do školy na hodiny koránu, učí se arabsky, studuje korán a dodržuje iránské zákony, učí se vařit iránské pokrmy a dodržuje a slaví iránské svátky. Celou dobu však plánuje útěk s dcerkou z Teheránu. A to se jí také po půl roce za pomoci malé iránské společnosti podaří.

Film byl jedním slovem vynikající. Šokující, překvapivý, napínavý, ale zároveň velice obohacující.

Během filmu i po něm jsem si stále dokola kladla otázky: Jak je možné, aby se manžel pod vlivem rodiny a náboženství tak velmi změnil ke zlému? Proč muslimské ženy snáší ponižování, bití a týrání svých manželů, kteří to všechno zaštiťují islámem? A jaké je řešení?

V závěru nemohu nevyzdvihnout vynikající herecké výkony, obzvláště nositelky dvou Oscarů Sally Field v hlavní roli Betty.

KOMU BYCH FILM DOPORUČILA?

Film se bude líbit všem, kteří mají rádi autobiografické filmy. Vřele bych ho doporučila divákům, kteří se chtějí dozvědět víc o islámu a životech muslimů. Je to nesmírně poučný a silný film. Stojí za to vidět.

Krásné podzimní dny Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Zdroje:

Informace o filmu jsou dostupné na webové stránce CSFD.CZ zde: https://www.csfd.cz/film/22267-bez-dcerky-neodejdu/prehled/

Autor: Hana Rebeka Šiander | čtvrtek 1.10.2020 22:07 | karma článku: 23,75 | přečteno: 1179x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 13,94 | Přečteno: 692x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 10,97 | Přečteno: 460x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 18,23 | Přečteno: 859x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma: 19,01 | Přečteno: 533x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma: 10,12 | Přečteno: 360x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma: 15,80 | Přečteno: 704x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Moje zkušenost s cestováním po Praze s Uberem

Cestování se společností Uber je pro mnoho lidí dostupné a příjemné. Když jsem potřebovala dopravit sebe a stolek z jedné části Prahy do druhé, zkusila jsem Uber. Hněv, zaryté mlčení, naštvanost a já na obtíž. To byla teda jízda!

17.1.2024 v 20:31 | Karma: 32,63 | Přečteno: 3766x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Hrubost, arogance, povýšenost a pýcha mladých lidí bije do očí!

Co jsme dříve označovali za jeden ze základních hříchů – pýchu – je dnes vydáváno za zdravé sebevědomí. A mladí lidé jím přímo srší! Pojďte si přečíst, jak arogantně a pyšně se dokáží současní mladí lidé chovat k slabým lidem.

12.1.2024 v 19:48 | Karma: 37,84 | Přečteno: 2087x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Ohledně vánočního večírku neselhal jen Jurečka, ale i zaměstnanci, kteří se bavili

Vánoční party na ministerstvu práce a sociálních věcí zvedla mnohé ze židlí. Jeho šéf Marian Jurečka se za vše omluvil a KDU-ČSL ho ponechala ve všech funkcích. Neporušil sice zákon, ale morálně selhal. On i jeho zaměstnanci.

10.1.2024 v 21:02 | Karma: 37,92 | Přečteno: 4393x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Mé dítě má autismus“ od Raelene Dundon

Kniha od australské psycholožky Raelene Dundon, která se specializuje na dětský autismus, přináší základní fakta a informace o poruchách autistického spektra. Autorka má dvě děti s autismem a přináší příklady ze života.

20.6.2023 v 21:50 | Karma: 9,32 | Přečteno: 486x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Jak mě zase rozhodil posun času

Dvakrát ročně nastává střídání letního a zimního času. Pokaždé mě to z normálního života vykolejí na týden až měsíc. Únava, poruchy spánku, nesoustředěnost, roztěkanost... zkrátka nefunguji. Naděje na zrušení zákona je v nedohlednu.

31.3.2023 v 14:26 | Karma: 19,87 | Přečteno: 854x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Slib pod jmelím“ od Joanny Johnsonové

Britská spisovatelka Joanna Johnsonová ve svém historickém romantickém románu přináší ukázku levicového liberalismu. Přepisuje dějiny a etiketu, z ženy tmavé pleti „vyrábí“ dámu, přimíchává do románu zvyky z 21. století.

15.2.2023 v 21:56 | Karma: 8,39 | Přečteno: 289x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Agresor Babiš křičí, nebuďte agresivní!

Na české politické scéně není v současné době nikdo, kdo by někomu agresivně vyhrožoval či někoho děsil, kromě jediného muže – Andreje Babiše. Týdny rozpoutává zlo a teď se diví, že mu lidé vyhrožují zlem – smrtí.

24.1.2023 v 17:00 | Karma: 26,12 | Přečteno: 781x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Dějiny moderního Izraele“ od Marka Čejky

„Dějiny moderního Izraele“ od politologa a právníka Marka Čejky přináší chronologicky sestavené dějiny od roku 1949 do roku 2010. Stručné, jasné, srozumitelné a hlavně – v dnešní uspěchané době - čtenářsky příjemné!

23.1.2023 v 21:16 | Karma: 8,87 | Přečteno: 324x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Chceme za presidenta Babiše, který se v případě války vykašle na okolní státy?

Presidentský duel v ČT rozehrál Andrej Babiš agresivním a lživým stylem. Celou dobu útočil na generála Petra Pavla. Vrcholem debaty byl Babišův výrok, že kdyby čtyři státy EU napadl agresor, nechal by je bez pomoci.

23.1.2023 v 17:54 | Karma: 23,04 | Přečteno: 596x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Lživé kampaně presidentských kandidátů, které však fungují

Presidentské kampaně, ve kterých se používají lži (módní slovo je nepravdy) jsou důležitým bodem. Děje se to nyní - ze strany Andreje Babiše. Ale dělo se to i ze strany presidenta Miloše Zemana jak v roce 2018, tak v roce 2013.

18.1.2023 v 21:24 | Karma: 22,81 | Přečteno: 786x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Módní peklo v ulicích – krátké kalhoty, odhalené kotníky a tenisky

To, co je letní záležitostí, se začalo nosit v zimě a mrazu. Ano, mám na mysli krátké kalhoty končící nad kotníky, nízké letní ponožky a k tomu tenisky. A jak zahnat zimu, když nám mrznou nohy? Péřovou bundou a beranicí!

8.1.2023 v 21:43 | Karma: 19,58 | Přečteno: 1093x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Jak mě mladá sousedka týrá svými kočkami

V mém bytě to strašně smrdí kočičí močí, výkaly a silně znečištěnou podestýlkou dvou koček. Vtip je v tom, že já žádné kočky nemám. Má je však mladá sousedka naproti mému bytu. Trpím dnem i nocí smradem, protože se o ně nestará.

29.12.2022 v 23:10 | Karma: 28,09 | Přečteno: 1713x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Kam až jsou schopni lidé z Generace Z zajít?

Dvě hodiny u nás na patře nešla elektřina. Zasáhlo to šest bytů, trpělo tím sedm lidí. Moji sousedé v pronajatých bytech jsou dvacátníci, tedy Generace Z. Všichni odmítli výpadek proudu řešit. Čekali na mě, až to vyřeším.

29.12.2022 v 0:22 | Karma: 43,37 | Přečteno: 4758x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze norské pohádky „Tři přání pro Popelku“

Nová, moderní a velkolepá norská pohádka „Tři přání pro Popelku“ z roku 2021 je jako nepovedený koktejl. Moderní slova jako stylista a migréna, LGBT+ komunita, Popelka jako Wonder Woman a líbačka dvou gayů v dobové pohádce.

27.12.2022 v 19:37 | Karma: 33,97 | Přečteno: 1415x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 622
  • Celková karma 14,45
  • Průměrná čtenost 3868x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->