Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze seriálu „Mladý papež“ od režiséra Paola Sorrentina

Deset dílů televizního seriálu nabízí pohled do zákulisí katolické církve, Vatikánu. Nově zvolený papež Pius XIII. nastoluje pro miliardu katolíků nové pořádky. Sám v Boha nevěří, ale za to intrikuje a manipuluje skvěle. 

O koprodukčním televizním seriálu čtyř států „Mladý papež“ (v originálu „The Young Pope“) z roku 2016 jsem se dozvěděla, když ho nabízela televize HBO. Ukázka desetidílného seriálu mě na první pohled zaujala. Seriál z církevního prostředí Vatikánu? To tu ještě nebylo! Seriál navíc sliboval hvězdné obsazení.

Tvůrcem celého projektu, ale i scénáře a režie byl Ital Paolo Sorrentino. Jedná se o režiséra, který získal za svůj film „Velká nádhera“ z roku 2013 sošku Oskara. Já jsem od něj až do teď nic neviděla. Ale to bude zřejmě můj „filmový nedostatek“.

Vzhledem k tomu, že nemám HBO, slíbila jsem si, že až ho bude dávat ČT, tak se na něj určitě podívám. Poprvé seriál vysílala ČT na podzim 2018, ale to mi uniklo. Takže můj čas přišel až teď, v létě 2020.

PODÍVEJTE SE NA TRAILER SERIÁLU „MLADÝ PAPEŽ“

INFORMACE O FILMU

Název: Mladý papež

Žánr: Drama

Země: Itálie, Francie, Španělsko, Spojené státy

Rok výroby: 2016

Počet dílů: 10 dílů, celkově 8 hodin a 38 min (minutáž 1 dílu: 50–55 min)

Tvůrci: Paolo Sorrentino

Režie: Paolo Sorrentino

Scénář: Paolo Sorrentino, Umberto Contarello, Tony Grisoni, Stefano Rulli

Kamera: Luca Bigazzi

Hudba: Lele Marchitelli

Hrají: Jude Law, Diane Keaton, Silvio Orlando, Javier Cámara, Scott Shepherd, Cécile De France, Ludivine Sagnier, Toni Bertorelli, James Cromwell, Ignazio Oliva, Marcello Romolo, Stefano Accorsi, Guy Boyd, Andre Gregory, Allison Case, Sebastian Roché, Olivia Macklin, Daniel Vivian, Gianluca Guidi, Jim Adhi Limas, Sara Lazzaro, Maurizio Lombardi, Matteo Lai, Tony Plana, Rayna Tharani, Kevin Jackson, Robert Dawson, Jan Hoag, Delaina Mitchell, Ashley Watkins, Todd Grinnell, Troy Ruptash, Lino Musella, Alex Esola, Madalina Bellariu Ion, Euridice Axen, Camilla Diana, Marcos Franz, Giovanni Agro, Biagio Forestieri, Francesca Cutolo, Alexia Murray, Mattia Sbragia, Franco Pinelli, Dino Santoro, Massimiliano Gallo, Duccio Camerini, Alessio Pratico, Fabrizio Jovine, Milvia Marigliano, Chris April, Lea Gramsdorff, Jonathan Silvestri, Nicolas Coster, Edwin Apps, Diego Armando Maradona (a.z.), Carolina Carlsson, Luke Grakal

Producenti: Jude Law

Střih: Cristiano Travaglioli

Scénografie: Ludovica Ferrario, J. Dennis Washington

Kostýmy: Carlo Poggioli

O ČEM JE TV SERIÁL „MLADÝ PAPEŽ“?

Jedná se o kontroverzní příběh o začátku pontifikátu hlavy katolické církve Pia XIII., vlastním jménem Lennyho Belarda. První americký papež je složitá a rozporuplná postava, která je ve svém počínání tak konzervativní, že to hraničí až s obskurností. Přesto má ale hluboký soucit s chudými a potřebnými. Je to velice vlivný muž, který si zatvrzele drží odstup od vatikánských pochlebovačů, aniž si připouští možné důsledky svého postoje.

KLADNÉ A ZÁPORNÉ STRÁNKY SERIÁLU

Po zhlédnutí prvního dílu jsem byla rozčarována a zmatena. Zvedl se ve mně silný pocit nevole, který bych nejlépe popsala jako: To snad ani není možné,?! V každém případě mě první díl nalákal na druhý díl. A ten zas na další. Což bylo jistě cílem. Dívat jsem se přestala po pátém dílu.

Seriál má pozvolné tempo, ale já jsem stále čekala na spouštěč, který odstartuje hlavní zápletku, ale nedočkala.

Děj seriálu, dění kolem zvolení nového papeže, který je oproti všem minulým papežům mladý, se odehrává ve Vatikánu. Většinou se jedná o apoštolský palác a jeho nádherné zahrady, ale kroky zavedou rozporuplného mladého papeže i za zdi papežského paláce, do města.

Sledujeme dvě linie: První – tou je zvolení papeže a jeho počínání si v nové roli a nastavování nových pořádků, které mají dopad na miliardu katolíků. Druhou linii – spolu ve vzpomínkách malého chlapce se vracíme do smutného dětství, kdy byl zanechán v sirotčinci a opuštěn rodiči.

V současnosti se tedy mladý papež Lenny Belard, který si dal jméno Pius XIII., snaží nejen převzít moc z rukou kardinálů a hlavního sekretáře kardinála Voiella, ale zároveň i najít odpovědi na nezodpovězené otázky z dětství.

„Chtěl jste být politikem, ale zapomněl jste, že já jsem větší politik než vy!“

Na hlavním hrdinovi můžeme skvěle vidět, jak strašlivým způsobem se na něm podepsalo odmítnutí rodiči. Je krutý a mstí se prostřednictvím zneužívání svého papežského postu celému světu. Čím větší autorita, tím větší zneužívání pravomoci. Ale to není nic nového. Stačí si přečíst pár učebnic psychiatrie.

Nevím, proč se v anotaci k filmu píše, že má papež soucit s trpícími lidmi. Když vynechám mladou ženu, která je neplodná (a mimochodem také intrikuje), tak jsem žádné milosrdenství, lítost, slitování ani soucit neobjevila. Ale možná bude v posledních čtyřech dílech.

Jaký je vlastně mladý papež? Emočně chladný, zlý, vypočítavý, podezřívavý, kousavý, sarkastický, samolibý, sobecký, egoistický, mstivý a nedůvěřivý. Nevěří druhým ani Bohu. Všechny lidi kolem sebe podezřívá a pochybuje o nich. Předpokládá intriky, ale sám intriky spřádá na druhé. Snaží se být o krok napřed, aby ho vatikánská mašinérie nesemlela. Intrikuje, manipuluje a ovládá druhé natolik, že mu ostatní slouží. Což ochotně dělají ze strachu, aby nepřišli o své postavení ve Vatikánu, které tolik milují.

„Co by se stalo, kdybych zbavil funkce všechny homosexuály? To nemůžete udělat! Přišel byste o dvě třetiny kléru, Vaše Svatosti!“

Seriál je hvězdně obsazen. V hlavní roli papeže potkáváme Jude Law, v roli řádové sestry Mary uvidíme Diane Keaton a jako kardinála Michaela Spencera herce Jamese Cromwella. Vynikající herecký výkon odvedl Silvio Orlando v roli kardinála Voiella.

Kladnou stránku spatřuji ve vynikající kameře kameramana Luca Bigazziho. Pomalé záběry postav a zobrazení jejich emocí jsou opravdu skvostné. Ale ani krásné zahrady či záběry Sixtinské kaple nejsou k zahození. Divák se ostatně prostřednictvím kamery dostane tam, kam by se jako běžný smrtelník (návštěvník) nikdy nedostal.

Za zmínku stojí určitě soundtrack k filmu od Lela Marchitella. Ten se opravdu vydařil! Nádherná a dynamická hudba.

Největší negativum spatřuji ve výrocích papežových a vykreslení samotné církve. Sám papež v Boha nevěří, což otevřeně přiznává před nejbližšími. Z mého pohledu jde tedy o jakousi trapnou postavičku a karikaturu papeže. To, jak vykresluje seriál církev, je velice ostudné.

Jde o seriál z prostředí římskokatolické církve, takže diváci musí počítat s panenkou Marií. Ale že bude seriál ze tří čtvrtin vyloženě o Marii, modlitbám k ní atd., a jenom z jedné čtvrtiny o samotném Bohu, mi přijde hrozné. Jako kdyby Bůh nebyl důležitý. Jestli se tedy budete dívat proto, abyste se něco dozvěděli o Bohu, dozvíte se, z mého pohledu teologa, minimum. A to, co je v seriálu o Bohu řečeno, se nezakládá na Bibli. Jde o osobní názory papeže, který v Boha nevěří. Takže jenom lži. Pokud ale neznáte Bibli, nejspíš to nepoznáte.

Možná to přijde někomu úsměvné, možná se někdo pobaví, ale já, křesťanka, musím později čelit dotazům zvídavých nevěřících lidí, kteří netuší, jak to ve skutečnosti je. Jen malá část lidí je schopna si dát práci a něco přečíst a zjišťovat. Převážná část diváků uvěří tomu, co uvidí v seriálu. Což je z pohledu věřícího člověka tragické. Vrhá to špatný pohled jak na církev, tak na Boha samotného. Pokud bylo cílem seriálu shodit a pošpinit církev, tak se to určitě podařilo.

Je to seriál, který zaujme, šokuje a donutí k zamyšlení. Ale nevím, zda člověku dá něco dobrého. V šesti dílech jsem viděla převážně zlo v nejrůznějších podobách. Zlo však koná Ďábel, ne Bůh…

SERIÁL MŮŽETE SHLÉDNOUT NA WEBU ČESKÉ TELEVIZE

https://www.ceskatelevize.cz/porady/12073091893-mlady-papez/dily/

KOMU BYCH SERIÁL DOPORUČILA?

Vážně nevím. Je to poněkud trapné, moji milí čtenáři, ale je to tak. To se mi stalo poprvé. Ale dobře, něco si vycucám z prstu. Pokud se chystáte jít do politiky a potřebuje se naučit intrikovat, manipulovat a klamat na různých úrovních, pak je to seriál pro vás. Hodně se díky němu naučíte.

Krásné letní dny a kvalitní seriály, které budou stát za to, Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Odkazy:

Informace o seriálu „Mladý papež“ najdete na CSFD.cz.

https://www.csfd.cz/film/409314-mlady-papez/prehled/#

Autor: Hana Rebeka Šiander | neděle 9.8.2020 22:32 | karma článku: 14,84 | přečteno: 1059x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 14,22 | Přečteno: 701x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 10,98 | Přečteno: 467x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 18,23 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma: 19,01 | Přečteno: 535x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma: 10,13 | Přečteno: 364x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 622
  • Celková karma 15,61
  • Průměrná čtenost 3868x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->