Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Změny, jak hlasovat v karanténě, jsou trapné. Zaostáváme 15 let za Estonskem

Zatímco Estonsko volí už 15 let elektronicky, naši úředníci vymýšlejí náhradní varianty pro lidi v karanténě kvůli koronaviru - volit z auta, speciální okrsky či výjezdní komise. Proč už dávno nemáme taky elektronické volby? 

VYSPĚLÉ, MODERNÍ A ELEKTRONICKÉ ESTONSKO

Když se řekne Estonsko, člověk neznalý poměrů si vybaví bývalou republiku Sovětského svazu. Vzápětí ho napadne, že to jistě bude zaostalá a chudá země. A dokonce, že nemají ani internet. Nic není vzdálenější realitě.

Zatímco u nás v České republice se musíme osobně dostavit k volbám (a je jedno, o jaké se jedná), případně se volební komise vydá s přenosnou urnou za lidmi, kteří jsou např. nemocní doma, v nemocnici atd., v Estonsku nemusíte vytáhnout paty z domu.

Estonci volí už celých patnáct let elektronicky. A to z pohodlí svého doma přes internet (tomu se říká i-voting), ale mohou volit i osobně, s využívání strojů, které vyžadují přímou fyzickou interakci a dohled kontrolorů. Takže Estonci mají na výběr.

Jak jsem se dočetla, tak v roce 2019 volilo elektronicky celých 44 procent Estonců. To je téměř polovina. To není zrovna málo.

„Kromě běžného hlasování ve volební místnosti je v Estonsku možné hlasovat i prostřednictvím internetu. Elektronické hlasování bylo poprvé použito v komunálních volbách v roce 2005.“Wikipedia.org

VOLBY V KARANTÉNĚ KVŮLI KORONAVIRU

U nás se nyní řeší, jak upravit volby pro lidi v karanténě kvůli koronaviru. Prý bude možné volit z auta (ale co když lidé auto nemají?!) a pak také ve speciálních okrscích nebo u výjezdových komisí.

Jistě si dali úředníci ministerstva vnitra hodně práce, aby tato řešení vymysleli. Ale jde jenom o momentální kosmetickou změnu, která neřeší podstatu věci. To hlavní přeci je, že se ani v roce 2020, kdy je možné vyřešit přes internet téměř cokoliv, nedá volit elektronicky. Ani korespondenčně. To už mi vůbec mozek nebere! Voliči, kteří pobývají třeba zrovna v zahraničí, mají tedy asi problém, nebo ne? No, možná to jde, ale přiznávám, že možnosti hlasování v zahraničí jsem ještě zevrubně nezkoumala.

V každém případě jistě nejsem jediná, kdo by ocenil revoluci v českých volbách. Preferovala bych elektronickou formu. Bylo by to pro mě jednoduché. V den voleb bych si zkrátka a jednoduše zapnula počítač, tak jako to dělávám každý den, a odhlasovala bych.

PROČ UŽ 10 LET NECHODÍM K VOLBÁM?

Od té doby, co jsem se přestěhovala do Ústí nad Labem, se odehrálo mnoho voleb. Vlastně všechny, od presidentských počínaje, těmi do Evropského parlamentu konče. Řekla bych, že se jednalo zhruba o patnáct voleb, ale možná i víc (presidentské a senátní volby mají dvě kola).

Přiznávám poctivě, už celých 10 let nevolím. A to jsem byla horlivá volička a lidi kolem sebe jsem vždycky motivovala a přesvědčovala, aby šli k volbám, protože je to důležité! Je mi líto, momentálně to nejde.

Pojďme se na to podívat detailně. Současná pravidla voleb mi umožňují dvě varianty. Mohu se sebrat a odjet z Ústí nad Labem do Prahy, kde mám trvalé bydliště. Cesta tam a zpět vlakem do Ústí mě vyjde na 324 Kč. Mimochodem autobusy do Prahy z Ústí nad Labem stále neexistují… Pokud si nezabalím krajíc chleba sebou a zdržím se, tak moje náklady budou mnohem vyšší. Nehledě na to, že tím zabiju nejméně půl dne.

Anebo mám druhou možnost – zažádat na dálku o voličský průkaz a volit v Ústí nad Labem. Ovšem ani toto není jednoduché, je s tím spojena celkem velká administrativa. Jak jsem zjišťovala, moje výdaje budou následující: Dvě papírové dopisní obálky (2 x 5 Kč = 10 Kč), dvě známky (2 x 19 Kč = 38 Kč), žádost o vydání voličského průkazu (kopy centrum – 5 Kč za tisk), ověření pravosti mého podpisu na žádosti (nejlevnější je Česká pošta – 30 Kč). Celkové náklady mě vyjdou na 83 Kč.

Toto není až tak vysoká částka, ale když se vezme, že k tomu připočítám vytváření žádosti na počítači, cestu do kopy centra, pak na Českou poštu kvůli ověření podpisu a pak ještě vystání fronty na poště, abych dopis odeslala, tak je to celkem dost papírování a také dost času. A to všechno s dostatečným předstihem. V případě, že se bude jednat o volby dvoukolové (presidentské a senátní), tak to musím vynásobit dvěma (jsem na částce 166 Kč) a absolvovat všechny cesty dvakrát. To už je dost papírování! Nesnáším byrokracii!

Jsem v situaci, kdy šetřím každou korunu a velmi dobře zvažuji, jak s penězi naložím. Je rozdíl, jestli za tři stovky pojedu odvolit, nebo si udělám nákup potravin.

JAKOU FINANČNÍ ČÁSTKU BYSTE BYLI OCHOTNI ZAPLATIT ZA SVŮJ HLAS?

Tak mě napadá otázka: Kolik byste byli ochotni zaplatit za účast ve volbách? Přijde vám 324 Kč za jeden hlas málo nebo moc? Přijde vám 166 Kč (+ čas vydaný na cesty nepočítám) za hlasování v senátních volbách přiměřené?

Opravdu není možné, abychom v 21. století přešli na elektronické hlasování?!

Jestliže bylo možné, aby organizátoři hackathonu (výkonné, chytré a šikovné IT musím zmínit především) vytvořili během víkendu informační systém k dálničním známkám, nebylo by možné, aby se nějací nadšenci opět ujali vytvoření systému na elektronické hlasování?

Jsem si jistá, že polovina českého národa by to velice ocenila a hlasovala z domova. Ajťáci, řeknu to na rovinu - ruce bychom vám líbali! Jak se zdá, pokud si to nevytvoříme sami, těžko můžeme od státu očekávat, že se o elektronické hlasování postará on. Anebo ano, ale možná to bude až za desítky let a jistě to bude stát stovky miliony korun. A někdo si zase namastí kapsu, jak už to tak u nás s předraženými zakázkami bývá. Hádejte, odkud ty peníze budou? Z našich kapes, z našich daní přece…

Krásné letní dny Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie a odkazy:

Článek. Jiří Bulan: Volit po internetu? Estonci to umějí dávno. Plus.rozhlas.cz. 5. března 2019. https://plus.rozhlas.cz/jiri-bulan-volit-po-internetu-estonci-umeji-davno-7778538

Článek Elektronické hlasování je dostupný na wikipedia.org zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Elektronick%C3%A9_hlasov%C3%A1n%C3%AD

Citace je z článku Estonsko a je dostupná na wikipedia.org zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Estonsko

Článek Volby v karanténě: z auta, ve speciálních okrscích i u výjezdových komisí. Autor: aug, ČTK. 5. srpna 2020. Článek je dostupný na idnes.cz zde: Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/krajske-a-senatni-volby-koronavirus-karantena-parlamentni-strany.A200804_150627_domaci_vlc

Fotografie je od fotografa Gerda Altmanna a je dostupná zdarma na pixabay.com zde: https://pixabay.com/photos/choice-select-decide-decision-vote-2692575/

Autor: Hana Rebeka Šiander | čtvrtek 6.8.2020 19:58 | karma článku: 36,72 | přečteno: 3892x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Proč mě přestalo bavit nakupování oblečení

Ačkoliv se obchodní řetězce dušují, že se zaměřují na ochranu přírody, šetrnost a udržitelnost, nic není vzdálenější realitě. Nekvalitní oblečení stěží přežije dva roky, nemá styl, ale zato je z mizerných materiálů.

25.4.2024 v 21:55 | Karma: 31,13 | Přečteno: 2435x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 14,51 | Přečteno: 725x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 10,98 | Přečteno: 486x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 18,03 | Přečteno: 894x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma: 19,01 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 623
  • Celková karma 18,64
  • Průměrná čtenost 3862x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->