Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze knihy „Bezcitný hrabě“ od Barbary Cartland

Historický romantický román „Bezcitný hrabě“ od Barbary Cartland je pohodová kniha, která je jako stvořená pro letní lenošení o prázdninách. Nabízí romantiku, lásku, dobrodružství, ale i zajímavou zápletku až do poslední chvíle.

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA?

Mám ráda historické romantické romány, ale málokdo umí skloubit romantiku a lásku s historickým pozadím knihy tak, aby to sedělo. Četla jsem mnoho knih od různých spisovatelek, ale často jsem byla zklamaná. Byla to spíš „hra na historii“.

Ovšem britská spisovatelka Barbara Cartland uměla napsat historický romantický román jako nikdo jiný. Nejenže popis oblečení a etikety odpovídá době, do které je příběh zasazen, ale také uměla dokonale popsat šlechtu se vším všudy. A to prosím pěkně bez chyb. Od této autorky jsem četla zhruba deset knih a nikdy mě nezklamala.

Romantický román „Bezcitný hrabě“ byl poprvé uveden na knižní trh v Anglii v roce 1974. U nás vyšel v nakladatelství Baronet v roce 2020.

Román se odehrává v roce 1819 v nezávislém knížectví Katóna. Ostrov leží ve Středozemním moři. V zemi žijí tři národy – Řekové, Albánci a Maďaři – a tyto tři národy ovlivňují životní styl i celkové ladění země.

„Nesnáším ho! pomyslela si. Nesnáším ho! Tak silné city vůči někomu nemívala příliš často, vlastně k muži cítila něco takového vůbec poprvé. Pak usoudila, že je to proto, že je hrabě cizinec. Cizinci dávají své city najevo mnohem více než Angličané. Ale přesto neměl právo s ní mluvit tak, jak to učinil. Neměl právo se chovat hrubě, klít v její přítomnosti a snažit se ji vmanipulovat do rozhodnutí, které udělat nechtěla.“

O ČEM JE KNIHA?

Mladičká lady Vesta Cressingtonová-Fontová odjíždí z rodné Anglie na malý ostrov ve Středozemním moři, aby se stala manželkou místního knížete Alexandera. Jenže nic není tak, jak si romantická dívka vysnila. Už cestou slyší o knížeti podivné zvěsti o jeho milence. V přístavu na ni navíc nečeká živá duše, a tak se ocitá sama v cizí zemi. Pak přijíždí pobočník knížete, hrabě Miklós Czakó. Je to nepříjemný a arogantní muž, který má podle všeho jediný cíl – donutit Vestu, aby nasedla na první loď a vrátila se zpět do Anglie. V zemi totiž vypukla revoluce a cesta do hlavního města Djilasu za knížetem je nebezpečná. Jenže návrat je to poslední, co by Vesta měla v úmyslu. A tak se vydá s nesympatickým hrabětem na cestu plnou dobrodružství a nebezpečí. Nepříjemný a zdánlivě bezcitný hrabě v ní ale vyvolává emoce, které dosud nezažila. Zdá se, že náklonnost je oboustranná. Jenže Vestina ruka už dávno náleží jinému muži, knížeti Alexandrovi. Co zvítězí? Láska, anebo povinnost vůči Anglii?

„Sledovala široká ramena hraběte, který jel před ní. Každou chvíli se otočil, aby se ujistil, že je stále za ním. Viděla, jak se na ni usmívá, a bylo snadné si představit oheň, který mu plane v očích. Opravdu může láska přijít tak rychle, tak nečekaně? ptala se sama sebe. O lásce, kterou cítila, nemohla pochybovat. A copak nevěří, že hrabě cítí stejný zázrak a vytržení jako ona sama.“

HLAVNÍ POSTAVY ROMÁNU

Lady Vesta Cressingtonová-Fontová, osmnáctiletá hrdinka pochází z jedné z nejlepších šlechtických rodin v Anglii. Na naléhání otce a předních politiků  země uzavřela v zastoupení svatbu v Londýně s knížetem Alexandrem, kterého nikdy neviděla. Odjíždí do Katóny, aby se oficiálně odehrála svatba s knížetem.

Hrabě Miklós Czakó, pobočník knížete Alexandra. Mladý muž, který je sice velmi pohledný, vysoký, štíhlý a černovlasý, ale také panovačný, arogantní, hrubý a uštěpačný. Nikomu nedá nic zadarmo. Postupně se zamiluje do Vesty, kterou doprovází ke knížeti.

Kníže Alexandr, nejvyšší představitel ostrovu Katóny. Kolují o něm zvěsti, že je pod vlivem své turecké milenky madam Zülleyhy.

Vévoda a vévodkyně ze Salfontu, rodiče Vesty. Vysoce postavená šlechtická rodina žijící v hrabství na hradě Salfont House. Přátelí se s předsedou vlády a členy královské rodiny. Manželé pochovali syna, ale mají ještě pět dcer.

Jeho excelence János Sutez, předseda vlády Katóny. Pomáhal po cestě po moři Vestě s reáliemi Katóny a učil ji katónštinu. Zlomil si však po cestě nohu a zůstal v Neapoli.

„Seděl jsem tam a hleděl na tebe,“ řekl jí velice tiše, „a uvědomil jsem si, že jsi nejenom krásná, ale že jsi dokonalá žena. Jsi vším, co může muž od ženy chtít, vším, co muž může žádat a po čem může toužit.“

Dame Mary Barbara Hamilton Cartland (*9. 7. 1901 – 21. 5. 2000†) byla anglická autorka, historička, dramatička, politická mluvčí, lektorka a mediální osobnost především v rozhlasovém a televizním vysílání. Od svých 26 let napsala 723 románů, které byly vydány ve více než 750 milionech výtiscích, čímž se zapsala do Guinnessovy knihy rekordů. Některé zdroje však uvádějí miliardu výtisků. Je označována za jednu z nejvíce plodných autorek 20. století. Její knihy byly přeloženy do 36 jazyků. Byla oceněna Řádem britského impéria a Nejctihodnějším řádem sv. Jana Jeruzalémského.

SILNÉ A SLABÉ STRÁNKY KNIHY

Román je pěkný a díky zajímavé zápletce i velmi napínavý, a to až do konce posledních stránek. Čtenářky jsou tak neustále udržovány „v pozoru“ a napínány, jak to dopadne. Koho si nakonec Vesta zvolí? Pro koho se rozhodne? Pro muže, kterého miluje, nebo toho, za koho již byla právně v zastoupení provdána v Anglii?

Obě hlavní postavy, Vesta a Miklós, procházejí zemí a zažívají dobrodružství, která je velice sbližují. Opět jsme svědky, jak vzniká láska.

Místy je však román až příliš patetický. Jakkoliv miluji romantická vyznání lásky, místy to bylo příliš i na mě. Ale to je také jediné negativum, které jsem na několika stránkách objevila.

Většinou kritizuji obálku knihy, v tom bohužel nakladatelství Baronet u překladové literatury nevyniká. Většinou se jedná o kýč. Ovšem u tohoto románu, a snad je to dokonce poprvé, se grafik skutečně vyznamenal! Obálka je skutečně stylová, jednoduchá, nádherná! Bravo! Tleskám! Nejenže je muž na obálce správně oblečen a učesán jako gentleman ze šlechtické rodiny, ale také i písmo bylo zvoleno mistrovsky. Tentokrát se to tedy povedlo!

"Muži potřebují, aby je ženy inspirovaly. Když se muž nesnaží kvůli sobě, ale kvůli ženě, kterou miluje, dokáže ze sebe vydat to nejlepší a pak zvládne i nemožné.“

AUTORŮV STYL, JAZYK, GRAMATIKA, KOREKTORY

  • Román je napsán velmi srozumitelně, spisovným jazykem.
  • Kniha je velmi zajímavá, napínavá, dobrodružná a velmi pěkně se čte.
  • Má zajímavou a překvapivou zápletku, kterou čtenář odhalí až v závěru knihy.
  • Kniha je napsána v er-formě.
  • Korektury byly odvedeny velmi profesionálně.
„Vzrušovalo ji, když s ní mluvil vášnivě a dominantně. Ale když se choval něžně a laskavě, bralo ji to za srdce. Milovala ho způsobem, který nedokázala popsat ani pro sebe.“

KOMU BYCH ROMÁN DOPORUČILA?

Je to pohodová četba na letní prázdniny pro romantické duše slečen, dam a paní. Je příhodné, že děj knihy se také odehrává v létě. Jestli patříte mezi čtenářky, které milují historické romantické romány, pak si přijdete na své! Zasníte se s hlavní hrdinkou Vestou, která je bezesporu velmi romantickou duší a budete uchvácené hlavním hrdinou Miklósem, který velmi prudký, ale zároveň vášnivý!

Knihu „Bezcitný hrabě“ od Barbary Cartland mi k recenzi laskavě poskytly Palmknihy.cz.

Krásné letní dny a pohodovou četbu Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, zdroje a citace:

Životopis Barbary Cartland je dostupný na Wikipedia.cz zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Barbara_Cartland

Fotografie a anotace knihy „Bezcitný hrabě“ jsou dostupné na Palmknihy.cz.

CARTLAND Barbara, Bezcitný hrabě. Baronet a. s., Praha, 2020, 184 stran, 1. vydání, ISBN 978-80-269-1320-7 (formát mobi)

Autor: Hana Rebeka Šiander | pátek 3.7.2020 20:01 | karma článku: 8,27 | přečteno: 162x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 14,22 | Přečteno: 701x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 10,98 | Přečteno: 467x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 18,23 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma: 19,01 | Přečteno: 535x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma: 10,13 | Přečteno: 364x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 622
  • Celková karma 15,61
  • Průměrná čtenost 3868x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->