Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze knihy „Boss Babiš“ od Jaroslava Kmenty

Investigativní novinář Jaroslav Kmenta v knize „Boss Babiš“ svlékl Andreje Babiše „do naha“. Odhaluje jeho minulost, vazby na StB, firmy, jak se stal miliardářem, vztahy s politiky i presidentem Milošem Zemanem. Nechybí podsvětí.

PROČ JSEM SI VYBRALA PRÁVĚ TUTO KNIHU?

Je to pár týdnů, co jsem dočetla vynikající knihu „Rudý Zeman“ od českého renomovaného investigativního novináře Jaroslava Kmenty. Moji recenzi si můžete přečíst zde: https://siander.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=748919

Kniha byla tak výborná, že jsem začala hledat, jaké další tituly tento novinář napsal. Zdá se, že mám právě jakési „kmentovské období“. Proto jsem sáhla po publikaci, která je dnes víc než kdy jindy aktuální a jmenuje se „Boss Babiš“. Tato kniha vlastně byla první a teprve potom následoval „Rudý Zeman“. Jakési volné pokračování.

Nicméně v některých bodech se knihy prolínají a opakují. Zvláště v místech, kde se Kmenta věnuje blízkým vztahům presidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše. Zajímavé je, že tito dva lidé se potkávali již od 90. let XX. století a jeden na druhého nedali dopustit. Pomáhali si, přihrávali státní zakázky a pak si byli vzájemně zavázaní. Což ostatně objasňuje fungování vztah obou předních mužů i nyní. Jeden kryje záda druhému.

A nyní již zpět ke knize „Boss Babiš“. Dvěma slovy - nemá chybu! Je vynikající po všech stránkách a domnívám se, že takto rozsáhlé zmapování jednoho z nejvyšších politiků České republiky a zároveň premiéra Andreje Babiše, nemá na knižním trhu obdoby.

Jedná se o knihu, která vznikla na základě investigativních reportáží časopisu Reportér, kde autor několik let pracuje jako redaktor.

„Babiš měl peníze a vliv. Ale potřeboval získat na svou stranu i veřejné mínění. Proto ty známé osobnosti z disentu anebo z veřejného života. Symbolem této symbiózy je hlavně zpěvák Richard Krajčo a skupina Kryštof, kteří neváhají podpořit jakoukoli Babišovu akci. Nebo také hvězda komunistické pop-music Michal David, s nímž si Babiš pobrukoval jeho vypalovačky nesčetněkrát na mnoha veřejných shromážděních. Z herců se s ním nejvíce spřátelil Martin Stropnický, který se stal jedním z hlavních lídrů hnutí ANO 2011 a pak i ministrem obrany. Babiš si našel cestu také k populárním sportovcům. Jaromír Jágr se krátce před volbami v září 2013 „ocitl“ v reklamě na Babišovo Vodňanské kuře. Babiš později přivábil na svou kandidátku také dalšího zlatého medailistu z Nagana a trojnásobného mistra světa, brankáře Milana Hniličku. Ze známých novinářů propadl Babišovu kouzlu kromě Macháčka ještě Martin Komárek, dlouholetý komentátor MF DNES, který se stal poslancem. Nebo také někdejší investigativní novinářka České televize Jana Lorencová, která v devadesátých letech odhalovala olejovou mafii v Česku.“

O ČEM JE KNIHA „BOSS BABIŠ“?

Reportážní kniha „Boss Babiš“ vypráví o temném světě miliardáře, podnikatele a politika Andreje Babiše. Shrnuje, v čem je oligarcha Babiš nebezpečný, jak zbohatl, s kým se zapletl a co všechno ještě tají.

Kmenta zachycuje nejen jeho minulost, ale také skutečný podnikatelský zrod a nemilosrdné praktiky v byznysu. Nevyhne se ani síti spolupracovníků, kterými se Babiš obklopuje. Zaměří se také na pletky s komunistickou Státní bezpečností. Přibližuje jeho roli v polosvětě kolem kmotrů Františka Mrázka, Tomáše Pitra či Radovana Krejčíře. Právě oni byli pro něj hrozbami v byznysu. Rozebírá současné vazby na policii a elitní policejní útvary. Zaměřuje se na problematické Babišovy podniky, jakým byla lovosická Lovochemie, privatizace Unipetrolu. Rozkrývá politické vazby, kdy začal Babiš v politice lobbovat a kdo a proč mu z politických kruhů pomohl nejvíce.

Kniha přináší celou řadu novinek a dosud nepublikovaných informací (nechybí ani několik přepisů policejních odposlechů z telefonických hovorů Andreje Babiše), které tvoří zatím nejucelenější obraz oligarchy Babiše.

„Případ se sponzorským darem panamské firmy Beltomate je sice starý, ale možná se v něm skrývá klíč k pochopení začátku politických vazeb Andreje Babiše. Politika je totiž uměním okamžiku. Přitom je ale dobré znát i okamžiky minulé. Třeba i to, že na začátku Babišova vzestupu bylo nějakých pět milionů z Panamy. Mimochodem, stačilo málo a celé to bylo úplně jinak. Kdyby totiž kmotr Mrázek získal v únoru 1999 od Ivana Lhotského pohledávky za ČSSD nebo účetnictví firmy TIA s informacemi o tajném sponzoringu, kdo ví, koho by pak sociální demokracie poslouchala víc. Jestli Mrázka, nebo Babiše?“

 

JAK VYPADÁ KNIHA „BOSS BABIŠ“?

Publikace je rozdělena na 11 částí.

  1. Babišistán
  2. Tajemný dar z Panamy
  3. Kámoši z StB
  4. Chemický Ali
  5. Palermo
  6. Anofert
  7. Andrej a továrna na hnojiva
  8. Haló, tady Babiš
  9. Kmotr z Kostelce
  10. Diagnóza AB
  11. Hluboké hrdlo

Místo doslovu - Koho volit

Za zmínku stojí poslední kapitola, která je sepsána místo doslovu, a je nazvána „Koho volit“. Zde Kmenta otiskl dopis, který dostal od jednoho muže z Prahy. Ten se ptá na otázku: Koho v současné situaci v naší zemi volit a dochází k závěru, že není nikdo, komu by dal volební hlas. Kmenta stručně a srozumitelně rozebírá jednotlivé politické strany a jejich programy, konkrétní lídry a dává tři dobré rady, jak se řídit při rozhodování ve volbách. Toto je velmi pěkný praktický návod, který by se mohl hodit při nadcházejících volbách voličům poloviny naší země.

Následuje vyčerpávající výčet zdrojů. Publikace má 352 stran.

„Kromě vztahů s politiky si Andrej Babiš budoval celá léta síť spolupracovníků v bezpečnostních složkách státu. Policejní a zpravodajský svět – to je druhý život Andreje Babiše. Svým rozsáhlým stykům začal dávat systematický řád někdy v letech 2000 až 2002. Což kopíruje dobu, kdy se stal ministrem vnitra Stanislav Gross. Ten si totiž začal budovat různé policejní týmy, které rozplétaly závažné zločiny, ale které mu zároveň sloužily jako informační zdroj a též jako zpravodajská ochrana. Postupně do tohoto ochranného štítu začleňoval Gross i své přátele a přátele svých přátel. Jedním z prvních byl samozřejmě Andrej Babiš. Policejními intrikami byl Babišův život protkán už dávno. Policejní myšlení si v sobě utvářel dlouhá léta. Začalo to už za socialismu, kdy se jako pracovník zahraničního podniku Petrimex musel stýkat s důstojníky někdejší Státní bezpečnosti. Babiš tedy žil v policejním světě od svého mládí. Už tehdy si osvojil vzorec zpravodajského chování, v němž převládalo předávání informací, princip, „něco za něco“ a občas nejspíš i nátlak.“

SILNÉ A SLABÉ STRÁNKY KNIHY

Autor knihy se letmo zmiňuje o kauzách, o kterých sám psal jako investigativní novinář v minulosti v MF DNES. Např. tajné konto ODS a fiktivní sponzoři ODS (rok 1997); nejasný způsob financování bytu tehdejšího premiéra Stanislava Grosse z ČSSD (rok 2005); šéf poslanců ČSSD Michal Kraus a kauza kakaových bobů v Ghaně (rok 2006); dění kolem zavražděného kmotra podsvětí Františka Mrázka a jeho napojení na lobbisty a šéfa poradců Miloše Zemana Miroslava Šloufa a Ivana Langera z ODS (roky 2007 až 2009); Vít Bárta, zakladatel strany Věcí veřejných a jeho vzestup do politických kruhů, posílení byznysu jeho bezpečnostní agentury ABL; zveřejnění odposlechů lobbisty Romana Janouška a vazby na primátora Prahy Pavla Béma z ODS (rok 2012).

Tyto kauzy zmiňuje Kmenta, aby ukázal, jak hluboko a dlouho pátral po informacích. Dalším důvodem je, že se pečlivá investigativní práce novinářů, která po zakoupení Mafry v roce 2013 Babišem, výrazným způsobem změnila.

Tyto kauzy (a mnohé další) byly pro mě příjemným osvěžením paměti. Přeci jenom od některých událostí už uplynulo hodně času.

Když se Jaroslav Kmenta dostává do minulosti Andreje Babiše a postupně jej doslova „svléká do naha“, je nesmírně zajímavé sledovat jeho téměř detektivní pátrání. Odkrývá vazby ve vztazích, podnikání, ale i s podsvětím a souboje o vliv s kmotry samotnými, Františkem Mrázkem, Tomášem Pitrem či Radovanem Krejčířem. Co se týká vazeb podsvětí, při čtení doslova mrazí v zádech.

Dozvíme se také, jak vlastně vznikla společnost Afrofert a další Babišovy firmy, jak se stal Babiš jedním z nejbohatších lidí v naší zemi, proč skoupil téměř všechny velké chemičky v celé ČR, zejména ty, které se zabývají hnojivy.

Najdeme odpovědi na nesčetné otázky, a to i na ty, o kterých Andrej Babiš mlží či mlčí.

Knihu jsem dočetla s rozčarovanými pocity (jako kdyby mi někdo dal pořádných pár facek) a s myšlenkami – že to snad ani není možné. Já osobně jsem měla z celé knihy neodbytný dojem, že Andrej Babiš stojí téměř za vším a řídí v naší zemi všechno. Vím, zdá se to na první pohled šílené, ale zkuste si přečíst knihu „Boss Babiš“ a uvidíte sami.

Je to vynikající kniha, kterou stojí za to mít v domácí knihovně. Kniha, kterou by si měl povinně přečíst každý člen domácnosti.

Přiznám se, žádnou slabou stránku knihy jsem neobjevila.

AUTORŮV STYL, JAZYK A GRAMATIKA

  • Kniha je napsána srozumitelným a spisovným jazykem.
  • Je velice interesantní a od prvních stránek čtenáře „chytne“.
  • Autor nás provází knihou v roli laskavého vypravěče, který se nebojí přímosti a pravdy.
  • Korektury byly odvedeny na vysoké úrovni. Text nemá chyb. To se vidí málokdy.
„Babiš nikdy nezpochybňoval, že se s příslušníky StB scházel. Oni se ho občas na něco zeptali, on jim na něco odpověděl. Jako obchoďák působící v cizině musel. Jinak by to ani nešlo. Kdyby se zpěčoval a odmítl se s nimi vídat, mohl to v Maroku rovnou zabalit. Babiš tedy kooperoval s komunistickým režimem a také s StB, aby mohl pracovat v zahraničí a vydělávat peníze. To všechno kvůli kariéře. S příslušníky StB se podle dochovaných svazků setkal celkem sedmnáctkrát. Měl krycí jméno Bureš a figuroval ještě ve dvou dalších svazích StB: ve spisu Oko, kde byl Bureš dvakrát zmíněn jako autor hlášení určených pro StB, a také ve spisu Voják, v němž vystupoval jako opakovaný návštěvník konspiračního bytu tajné komunistické policie.“

Jaroslav Kmenta (*16. 2. 1969) se narodil v Nymburku. Absolvoval Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy. Během sametové revoluce spoluzakládal nymburskou organizaci Občanského fóra a od roku 1990 byl zastupitelem města. V roce 1991 nastoupil na pozici redaktora ve zpravodajské agentuře ČTK, kde se věnoval školství a poté armádě. V letech 1993 až 2000 a 2003 až 2013 působil v deníku Mladá fronta DNES. Od roku 2014 pracuje v měsíčníku Reportér. Patří mezi nejznámější české investigativní novináře a spisovatele. Zabývá vnitropolitickými kauzami, propojeností politických, podnikatelských a mafiánských kruhů a odhalováním korupce.

„(Vít) Bárta vracel k moci zadními vrátky některé kontroverzní podnikatele a kmotry porevoluční éry. Babiš šel dále proti času, když rozdal funkce starým komunistům a agentům StB. Jak v září 2014 spočítal týdeník Echo, v bezprostřední blízkosti Babiše se v jedné době pohybovalo na sedmnáct bývalých důstojníků nebo agentů StB.“

KOMU BYCH KNIHU DOPORUČILA?

Knihu bych v první řadě doporučila všem občanům naší země, kterým není lhostejná naše budoucnost a budoucnost našich dětí. Také bude velice zajímavá pro čtenáře, kteří si kladou otázku, koho volit. Knihu bych doporučila všem, kteří si kladou jakékoliv otázky ohledně minulosti, podnikání a politických rozhodnutí Andreje Babiše. Tato publikace ale obohatí nejen (ne)obyčejné čtenáře, ale i všechny novináře, politiky, politology i podnikatele, kteří mají co do činění s Babišem. Je to vynikající kniha, která šokuje, u které mrazí, ale zároveň otevírá oči do reality, kterou možná nechceme či odmítáme vidět.

Knihu „Boss Babiš“ od Jaroslava Kmenty mi k recenzi laskavě poskytly Palmknihy.cz.

Krásné jarní dny bez oligarchů všeho druhu Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

KMENTA, Jaroslav. Boss Babiš. JKM – Jaroslav Kmenta. Nymburk. 2017, 352 stran, 1. vydání, ISBN 978-80-87569-34-4 (formát mobi)

Fotografie a anotace knihy „Boss Babiš“ je k dispozici na Palmknihy.cz

Životopis Jaroslava Kmenty je dostupný na wikipedia.org zde:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_Kmenta

Autor: Hana Rebeka Šiander | neděle 28.6.2020 19:53 | karma článku: 30,74 | přečteno: 1756x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 14,22 | Přečteno: 696x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 10,97 | Přečteno: 461x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 18,23 | Přečteno: 861x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma: 19,01 | Přečteno: 533x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma: 10,12 | Přečteno: 360x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma: 15,80 | Přečteno: 704x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Moje zkušenost s cestováním po Praze s Uberem

Cestování se společností Uber je pro mnoho lidí dostupné a příjemné. Když jsem potřebovala dopravit sebe a stolek z jedné části Prahy do druhé, zkusila jsem Uber. Hněv, zaryté mlčení, naštvanost a já na obtíž. To byla teda jízda!

17.1.2024 v 20:31 | Karma: 32,63 | Přečteno: 3767x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Hrubost, arogance, povýšenost a pýcha mladých lidí bije do očí!

Co jsme dříve označovali za jeden ze základních hříchů – pýchu – je dnes vydáváno za zdravé sebevědomí. A mladí lidé jím přímo srší! Pojďte si přečíst, jak arogantně a pyšně se dokáží současní mladí lidé chovat k slabým lidem.

12.1.2024 v 19:48 | Karma: 37,84 | Přečteno: 2087x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Ohledně vánočního večírku neselhal jen Jurečka, ale i zaměstnanci, kteří se bavili

Vánoční party na ministerstvu práce a sociálních věcí zvedla mnohé ze židlí. Jeho šéf Marian Jurečka se za vše omluvil a KDU-ČSL ho ponechala ve všech funkcích. Neporušil sice zákon, ale morálně selhal. On i jeho zaměstnanci.

10.1.2024 v 21:02 | Karma: 37,92 | Přečteno: 4393x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Mé dítě má autismus“ od Raelene Dundon

Kniha od australské psycholožky Raelene Dundon, která se specializuje na dětský autismus, přináší základní fakta a informace o poruchách autistického spektra. Autorka má dvě děti s autismem a přináší příklady ze života.

20.6.2023 v 21:50 | Karma: 9,33 | Přečteno: 487x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Jak mě zase rozhodil posun času

Dvakrát ročně nastává střídání letního a zimního času. Pokaždé mě to z normálního života vykolejí na týden až měsíc. Únava, poruchy spánku, nesoustředěnost, roztěkanost... zkrátka nefunguji. Naděje na zrušení zákona je v nedohlednu.

31.3.2023 v 14:26 | Karma: 19,87 | Přečteno: 854x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Slib pod jmelím“ od Joanny Johnsonové

Britská spisovatelka Joanna Johnsonová ve svém historickém romantickém románu přináší ukázku levicového liberalismu. Přepisuje dějiny a etiketu, z ženy tmavé pleti „vyrábí“ dámu, přimíchává do románu zvyky z 21. století.

15.2.2023 v 21:56 | Karma: 8,39 | Přečteno: 289x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Agresor Babiš křičí, nebuďte agresivní!

Na české politické scéně není v současné době nikdo, kdo by někomu agresivně vyhrožoval či někoho děsil, kromě jediného muže – Andreje Babiše. Týdny rozpoutává zlo a teď se diví, že mu lidé vyhrožují zlem – smrtí.

24.1.2023 v 17:00 | Karma: 26,12 | Přečteno: 781x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Dějiny moderního Izraele“ od Marka Čejky

„Dějiny moderního Izraele“ od politologa a právníka Marka Čejky přináší chronologicky sestavené dějiny od roku 1949 do roku 2010. Stručné, jasné, srozumitelné a hlavně – v dnešní uspěchané době - čtenářsky příjemné!

23.1.2023 v 21:16 | Karma: 8,87 | Přečteno: 324x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Chceme za presidenta Babiše, který se v případě války vykašle na okolní státy?

Presidentský duel v ČT rozehrál Andrej Babiš agresivním a lživým stylem. Celou dobu útočil na generála Petra Pavla. Vrcholem debaty byl Babišův výrok, že kdyby čtyři státy EU napadl agresor, nechal by je bez pomoci.

23.1.2023 v 17:54 | Karma: 23,04 | Přečteno: 596x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Lživé kampaně presidentských kandidátů, které však fungují

Presidentské kampaně, ve kterých se používají lži (módní slovo je nepravdy) jsou důležitým bodem. Děje se to nyní - ze strany Andreje Babiše. Ale dělo se to i ze strany presidenta Miloše Zemana jak v roce 2018, tak v roce 2013.

18.1.2023 v 21:24 | Karma: 22,81 | Přečteno: 786x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Módní peklo v ulicích – krátké kalhoty, odhalené kotníky a tenisky

To, co je letní záležitostí, se začalo nosit v zimě a mrazu. Ano, mám na mysli krátké kalhoty končící nad kotníky, nízké letní ponožky a k tomu tenisky. A jak zahnat zimu, když nám mrznou nohy? Péřovou bundou a beranicí!

8.1.2023 v 21:43 | Karma: 19,58 | Přečteno: 1094x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Jak mě mladá sousedka týrá svými kočkami

V mém bytě to strašně smrdí kočičí močí, výkaly a silně znečištěnou podestýlkou dvou koček. Vtip je v tom, že já žádné kočky nemám. Má je však mladá sousedka naproti mému bytu. Trpím dnem i nocí smradem, protože se o ně nestará.

29.12.2022 v 23:10 | Karma: 28,09 | Přečteno: 1713x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Kam až jsou schopni lidé z Generace Z zajít?

Dvě hodiny u nás na patře nešla elektřina. Zasáhlo to šest bytů, trpělo tím sedm lidí. Moji sousedé v pronajatých bytech jsou dvacátníci, tedy Generace Z. Všichni odmítli výpadek proudu řešit. Čekali na mě, až to vyřeším.

29.12.2022 v 0:22 | Karma: 43,37 | Přečteno: 4758x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze norské pohádky „Tři přání pro Popelku“

Nová, moderní a velkolepá norská pohádka „Tři přání pro Popelku“ z roku 2021 je jako nepovedený koktejl. Moderní slova jako stylista a migréna, LGBT+ komunita, Popelka jako Wonder Woman a líbačka dvou gayů v dobové pohádce.

27.12.2022 v 19:37 | Karma: 33,97 | Přečteno: 1415x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 622
  • Celková karma 15,61
  • Průměrná čtenost 3868x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->