Recenze knihy „Po stopách Ježíše“ od Petera Walkera

4. 05. 2020 22:52:09
Je možné spojit naučnou knihu, biblistiku, teologii, historii, cestovatelského průvodce z 30. let I. století a bedekr 21. století s teologií do jedné knihy? Ano, Peter Walker to dokázal ve své jedinečné knize „Po stopách Ježíše“.

PROČ JSEM SI VYBRALA TUTO KNIHU?

Knihu „Po stopách Ježíše“ s podtitulem „Ilustrovaný průvodce svatou zemí“ od britského historika a učitele biblistiky Petera Walkera jsem dostala zhruba před deseti lety k Vánocům od dobrého přítele. Věděl, že stále studuji Bibli a ráda bych se podívala do Izraele, země, kde se narodil a také zemřel Ježíš.

Nevím, jak to máte s knihami vy, ale já u některých knih čekám, až k nim „dozraji“, nebo až přijde jejich čas. A na tuto knihu, přišel čas právě před letošními Velikonocemi, během koronavirové pandemie. Právě jsem v Bibli pročítala Lukášovo evangelium. Walker rozebírá podrobně toto evangelium z mnoha aspektů. Proto jsem četbu Bible spojila s touto knihou. Propojení bylo naprosto jedinečné a úžasné! Vřele všem doporučuji.

Jedná se o knihu naučnou, historický cestopis z 30. let I. století, ale i současný cestopis, bedekr, ale jde také o duchovní literaturu (jak by také ne, když pojednává o Ježíši).

„Nazaret byla malá vesnička s počtem obyvatel odhadovaným někdy sotva na sto. Vypadal ještě bezvýznamnější vedle nedaleké Sepfóridy (hlavního města galilejské oblasti) i několika větších měst kolem Galilejského jezera (například Natanaelovy domovské obce Betsaidy). Z hlediska těchto židovských měst okolo jezera byl Nazaret v očích mnoha Ježíšových současníků „mimo mapu“. Ale možná že právě o to šlo. Dělalo to z Nazaretu ideální místo pro skrytá léta přípravy, kterou Ježíš potřeboval, než zahájil veřejné působení. Byla to tichá vesnička mimo dohled veřejnosti, schovaná v dolíku mezi galilejskými kopci. Zároveň to bylo také místo, odkud mohl malý Ježíše nenápadně pozorovat, „jak jde kolem život“; neboť hned na jih od vesnice byl význačný pozorovací bod, shlížející na Jizreelskou planinu. Chlapec tu mohl spatřit veškerou obchodní dopravu na „Via Maris“, silnici spojující Galileu a Sýrii se Středomořím a Egyptem.“

O ČEM JE KNIHA

Kniha je zamýšlena jako historický cestopis po Izraeli, po posvátných místech, jimiž procházel Ježíš Kristus a jeho učedníci. Krok za krokem je následujeme na jejich cestě z Galileje do Jeruzaléma, Ježíše na Golgotu a poté do Emaus, a prožíváme s nimi události, které změnily dějiny západní civilizace.

Autor se při líčení jejich putování přidržuje Bible, zejména Lukášova evangelijního popisu dění, ale čerpá i z nejslavnějšího historika a znalce té doby, Josepha Flavia. Strhující příběh oživují popisy biblických míst tak, jak vypadají dnes. Za místy, o nichž publikace hovoří, leží příběh a za tímto příběhem stojí záhadná postava - pravděpodobně nejslavnější postava, která kdy do této oblasti vkročila, Ježíš.

Lidé často navštěvují tyto končiny v naději, že se o Ježíši dozví něco víc, ale někdy se mohou vrátit zpátky domů trpce zklamaní, neboť na rozdíl od velkých stavitelů, jako byl Herodes Veliký, nezanechal Ježíš po sobě žádné fyzické pozůstatky, které bychom mohli v této oblasti, nebo kdekoli jinde na světě, spatřit nebo se jich dotknout. Sám Ježíš také velmi pravděpodobně nikdy nic nenapsal.

Co však skutečně máme, jsou plné čtyři zprávy o jeho životě a učení, sepsané v rozmezí asi jedné generace. Tato evangelia, mnohem kratší než Josephovy spisy (a napsaná autory, mnohem méně se starajícími o své vlastní ospravedlnění), jsou stručná a výrazně věcná. Evangelisté Matouš, Lukáš, Marek a Jan se soustřeďují výhradně na svůj námět, odhodláni udělat všechno, co je v jejich silách, aby v nich ona nedávná historická postava ožila.

„Ze všech evangelií se dozvídáme, že (Betanie) byla ve dnech vedoucích k jeho smrti Ježíšovým oblíbeným útočištěm. Býval tu už předtím a navázal věrné přátelství alespoň s jednou rodinou – s Lazarem a jeho dvěma sestrami, Marií a Martou. Ačkoliv Lukáš hovoří jen o „jisté vesnici“, slavný příběh o Martiných stížnostech kvůli domácím pracím je třeba skoro určitě hledat tady v Betanii. (Pokud je tomu tak, dokazuje to, že Ježíš byl v Jeruzalémě i při jiných, dřívějších příležitostech, a ne jenom při své poslední návštěvě zdůrazněné ve třech evangeliích.) Můžeme vycítit, že domov Marie a Marty byl místem, kde se Ježíš cítil vítán, příjemně a uvolněně – „skutečně doma“. Tomu, kdo měl podobný životní styl a jednou poznamenal, že „nemá, kde by hlavu složil“ (Lukáš 9,58), byla taková místa nepochybně vítána dvojnásob.“

OBSAH KNIHY

  • Úvod
  • Betlém
  • Nazaret
  • Řeka Jordán
  • Judská poušť
  • Galilea a její vesnice
  • Samařsko
  • Caesarea Filipova
  • Jericho
  • Betanie
  • Olivová hora
  • Chrám
  • Jeruzalém
  • Golgota a hrobka
  • Emaus

Kniha má celkem 215 stran. V závěru knihy jsou odkazy, rejstřík, doporučená četba a poděkování za ilustrace.

Publikace je doplněna o řadu zajímavých dokumentárních fotografií a přehledných map.

„Olivovou horu si vychutnáte nejlépe pěšky. Za jediné dopoledne lez dojít z Betfage přes hřeben hory dolů kolem Getsemanské zahrady až do jeruzalémského Starého města právě tak včas k obědu. V tomto úseku doprovodíme některé imaginární poutníky, kteří se časně ráno nacházeli v Betfage (výchozím bodu Ježíšova „triumfálního vstupu“)."

SILNÉ A SLABÉ STRÁNKY KNIHY

Každá kapitola většinou začíná biblickou citací z Lukášova evangelia, potom následuje historie místa či města, přiblížení, jak se tehdy, ve 30. letech I. století žilo, ale i přiblížení problémů města či palčivé historie, poté následuje poslední část, jak vypadá město či místo v současné době. V závěru každé kapitoly je podrobný cestopis, kam by člověk neměl zapomenout zajít. Autor dokonce doporučuje určitá místa a navrhuje jejich vhodný čas k shlédnutí, kdy tam nebude příliš mnoho turistů či nabízí vhodné kostely či kláštery, kde je možné si odpočinout a restaurace, kde si dát oběd.

Součástí knihy jsou přehledné tabulky, kde je možné si přečíst texty týkající se Ježíše od různých autorů, nebo zajímavosti, které přiblíží Ježíšovu dobu (např. jak se slavil svátek Pesach ve 30. letech I. století).

Walker naprosto jedinečných způsobem dokáže propojit historii, biblistiku, cestovatelského průvodce (v I. století, ale i 21. století) a dokonce teologii (což mohu posoudit jako studovaný teolog). Čtenář tedy třímá v ruce knihu dokonalou po všech stránkách a má z ní obrovský užitek.

Je to kniha, kterou je třeba studovat a není ji možné přečíst jedním dechem. Což ale z již výše uvedeného jistě vyplynulo. Jedná se o knihu, ke které se budu vracet opakovaně.

Kniha byla napsána s velkým zaujetím, citem a bylo jí věnováno hodně péče. Za texty, historickými studiemi, fotografiemi i mapami je vidět, že knize předcházela dlouhá příprava. Takové knihy mám ráda. To mě ostatně vede k tomu, že se porozhlédnu po dalších knihách, které Peter Walker napsal.

Autor v úvodní kapitole píše, že jeho přáním je, aby si člověk přečetl knihu, a byť zůstane v pohodlí domova, přesto se prostřednictvím zážitků zprostředkovaným v knize podívá do Zaslíbené země a splní si tak svůj sen „na dálku“. Musím přiznat, že v Izraeli jsem nikdy nebyla, ale po přečtení této knihy mám dojem, jako bych tam skutečně vycestovala. Autorovo přání se tedy alespoň v mém případě splnilo.

Co mě však poněkud zklamalo, byl popis současného Jeruzaléma (ale i dalších míst). Snad na každém významnějším místě, kudy procházel Ježíš, postavila nějaká církev svůj kostel, klášter či Arabové mešitu. Takže významná místa tam sice zůstávají a v mnoha případech víme, kde je nalézt, ale změnila se natolik, že je nepoznáte. Takovým příkladem je například Kostel Narození Páně v Betlémě.

Kniha je perfektně zpracovaná, má nádhernou obálku a je vytištěna na kvalitním papíře. Celkově budí dojem luxusní knihy. Pokud byste chtěli udělat někomu radost, vřele knihu doporučuji jako dárek. Neuděláte si ostudu.

Jediné, co mi v knize trochu nesedlo, byl dlouhý úvod, kde autor podrobně rozepisuje, jak knihu používat. Text působí tak vybroušeným dojmem, jakoby jej autor předělával snad stokrát a stále se jej snažil dovést k dokonalosti. Ta snahy je tam až příliš patrná. Ale to je jediná věc, která se mi nelíbila.

„Herodes odvedl na Chrámu opravdu velkolepou práci. Začala kolem roku 15 před Kr. a pokračovala ještě o „čtyřicet šest roků“ později, v době Ježíšova působení (Jan 2,20) – a dokonce ještě plných třicet let po něm. Znamenalo to obrovský příliv dělníků do města, který už sám o sobě způsobil, že se Jeruzalém značně rozrostl severozápadním směrem. Mohutné kamenné kvádry vysekávali v lomech hned na sever od Chrámového pahorku. Největší z těchto mramorových bloků měřil skoro dvanáct metrů na délku a tři na výšku. Dovedeme si jen stěží představit, nekonečné potíže, které představovaly dopravení těchto mohutných bloků přes město a jejich vyzvednutí do žádané polohy. Herodovy architekti navrhli, že chrámová nádvoří rozšíří o třicet procent, asi o třiadvacet metrů dál na jih. To rozhodně nebyl snadný úkol. Snah skály se v tomto bodě svažuje příkře dolů, takže toto rozšíření jižním směrem vyžadovalo výstavbu mamutí plošiny. A to všechno muselo být hotovo, ještě než začala výstavba jakékoliv budovy na chrámových nádvořích – například sloupořadí na všech čtyřech stranách a samotné „svatyně“ s ústředním svatostánkem, tyčící se přes čtyřicet metrů nad nádvořím.“

AUTORŮV STYL, JAZYK A GRAMATIKA

  • Autor knihu napsal spisovaným jazykem.
  • Kniha je přehledně rozdělena a čtenář se v ní dobře orientuje.
  • Autor nás provází knihou jako průvodce.
  • Korektury byly provedeny profesionálně.

„Ukřižování bylo formou trestu, používanou Římany vůči nižším vrstvám – otrokům a těžkým zločincům, ale zejména těm, kdo se zapletli do rebelie a pobuřování proti říši. Judsko bylo doslova poseto kříži při každém svém větším protiřímském povstání: v roce 4. př. Kr. a opět v letech 70 a 135 po Kr. Oběti ukřižovali zpravidla nahé a často je vůbec nepohřbili, ale přenechali je ptákům a psům.“

Peter Walker studoval klasické obory a historii rané církve na Cambridgeské univerzitě a prováděl rozsáhlý postgraduální výzkum o křesťanských postojích v Jeruzalémě. Vedl mnoho studijních cest do Izraele. Dnes je učitelem biblistiky ve Wycliffe Hall na univerzitě v Oxfordu. Napsal pět naučných knih, které se týkají života Ježíše Krista.

„Návštěva kteréhokoli cizího města může být ohromujícím zážitkem, ale o Jeruzalému to platí dvojnásob. Je to město s více než třemi tisíci lety nepřetržitého osídlení. Zde se střetávali starověcí Izraelité s Jebúsejci, Asyřany a Babylóňany, Židé se tu utkávali s Římany, Byzantinci s Peršany, křižáci s Mamlúky, Britové se Židy a Araby a Izraelci s Palestinci. Návštěvníci, kteří by chtěli snadno nalézt „Jeruzalém Ježíšových dob“ – uchovaný pro ně v jakési časové smyčce – budou obzvláště zklamaní. Úroveň ulic z Ježíšových časů je na některých místech pohřbena až pod šesti metry odpadu a „výplně“, nahromaděných za dvě tisíciletí obyčejného (a někdy i ne tak docela obyčejného) městského života. Jeruzalém se posunul. A posunul se i doslova. To první, co si musí návštěvníci Jeruzaléma v mysli ujasnit, je, že nynější hradby „Starého města“ (postavené roku 1517) nestojí na stejném místě jako linie hradeb v prvním století. Město se posunulo asi o dvě stě sedmdesát metrů dál na sever.“

KOMU BYCH KNIHU DOPORUČILA?

Jestliže máte rádi historii I. století, zajímáte se o teologii či hledáte vhodný bedekr pro svou cestu do Izraele, nebudete zklamáni. Je to kniha, která vás překvapí po mnoha stránkách a nesmírně vás obohatí.

Krásné jarní dny s interesantní knihou Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

Životopis Petera Walkera obsažen v knize.

Anotace knihy i fotografie je dostupná na webu databazeknih.cz

WALKER, Peter. Po stopách Ježíše, ilustrovaný průvodce svatou zemí. Euromedia Group, k. s. – Knižní klub. Praha. 2008, I. vydání, ISBN 978-80-242-2100-7

Autor: Hana Rebeka Šiander | pondělí 4.5.2020 22:52 | karma článku: 14.36 | přečteno: 288x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 755 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 12.32 | Přečteno: 79 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 19.10 | Přečteno: 619 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 14.12 | Přečteno: 191 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 158 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.10 | Přečteno: 232 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.26 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...