Recenze knihy „V přestrojení“ od Barbary Cartland

21. 04. 2020 19:27:08
Co dělat doma během nouzového stavu? Číst! Romantický historický román od vyhlášené britské spisovatelky Barbary Cartland „V přestrojení“, je vynikající volbou. Přenese nás na anglický venkov a poté do Itálie 19. století.

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA?

Knihy legendární britské spisovatelky Barbary Cartland jsem si oblíbila proto, že si u nich skvěle odpočinu. Jednoduše mě nekomplikovaný, a přesto romantický děj přenese na jiné místo a do jiného času. Její knihy jsou jako vynález - stroj času! Navíc je možné knihu od této spisovatelky přečíst za jediný večer.

Kniha „V přestrojení“ se odehrává hned na několika místech. Nejprve se ocitáme v roce 1885 na anglickém venkově v Hertfordshiru a poté na luxusní jachtě na mořské plavbě do italských Benátek.

„Otec ji vždy učil, aby analyzovala lidi, které potkává. Vybízel ji, aby se pokoušela pochopit nejen to, co říkají, ale také to, co cítí. Na diplomatických misích se mu to mnohokrát vyplatilo. Stala se tedy dobrým čtenářem lidských povah – stejně jako on, který dokázal odhadnout, s kým má tu čest, ještě než dotyčný promluvil.“

O ČEM JE ROMÁN „V PŘESTROJENÍ“?

Shana Hallamová je krásná dcera lorda Hallama, se kterým spokojeně žije na venkově. A proto ještě nebyla uvedena do společnosti. Jednoho dne musí její otec, bývalý ministr zahraničí, odcestovat a požádá Shanu, aby místo něj vyřídila pochůzku. Dívka tedy zamíří do místního hostince, kde je vše vzhůru nohama. Hostinská onemocněla a její manžel majitel starého hostince Bob Grimes sám nezvládá přípravu hostiny pro lorda Kilbrooka. Shana si obleče zástěru a v přestrojení nejenom uvaří, ale také hosty obslouží. Ve stejném hostinci později vyslechne dva italské zloděje, jak se domlouvají, že lorda Kilbrooka okradou o rodinné cennosti. Uposlechne Shana volání povinnosti a dokáže lorda varovat? A jaké dobrodružství ji čeká poté? Dokáží společně s lordem Kilbrookem čelit nebezpečí a uvědomí si včas, co k sobě cítí? Kdy mu prozradí své tajemství, kým ve skutečnosti je?

„Příliš mnoho žen si myslí, že když jsou samy nebo se svou rodinou, nemusejí dbát o svůj vzhled.“

HLAVNÍ POSTAVY ROMÁNU

Markýz z Kilbrooke, hlavní hrdina románu, mladý pohledný muž, který zdědil po svém otci panství a zámek Brook Hall. Muž sportovního ducha, inteligentní, ale také panovačný, rád prosazuje svou. Jeho milenkou je zámožná vdova, lady Irene.

Shana Hallamová, dcera lorda Hallama. Krásná devatenáctiletá mladá dáma, která je velice inteligentní, vzdělaná a sečtělá díky svému otci. Je jedináčkem a často je sama, jen se sloužícími v domě na venkově.

Lord Hallam, jeden z nejúspěšnějších ministrů zahraničí Anglie, řadový člen Sněmovny lordů, nyní v penzi. Premiér Gladstone ho požádá o výjimečnou cestu do Paříže ve státnické záležitosti. Trápí ho, že často cestuje a zanedbává svou milovanou Shanu.

Lady Irene, dcera hraběte ze Stantonu, mladá třicetiletá vdova, která je milenkou markýze z Killbroke. Nastěhuje se pod záminkou na zámek Book Hall a spřádá plány na sňatek s markýzem.

Bob Grimes, majitel a hostinský starého hostince „Růže a koruna“ v Hertfordshire, který vede se svou manželkou. Ta si nešťastnou náhodou zlomí nohu.

Dame Mary Barbara Hamilton Cartland (*9. 7. 1901 – 21. 5. 2000†) byla anglická autorka, historička, dramatička, politická mluvčí, lektorka a mediální osobnost především v rozhlasovém a televizním vysílání. Od svých 26 let napsala 723 románů, které byly vydány ve více než 750 milionech výtiscích, čímž se zapsala do Guinnessovy knihy rekordů. Některé zdroje však uvádějí miliardu výtisků. Je označována za jednu z nejvíce plodných autorek 20. století. Její knihy byly přeloženy do 36 jazyků. Byla oceněna Řádem britského impéria a Nejctihodnějším řádem sv. Jana Jeruzalémského.

„Odpočívala v polštářích naprosto uvolněně, ruce měla položené na pokrývce. A protože byla teplá noc, nebyla přikrytá až ke krku a průsvitná košilka odhalovala křivky jejího těla. Markýz si ji prohlížel a zdála se mu tak nádherná, že po ní zatoužil. Cítil, jak mu krev pulzuje ve spáncích při vědomí, že se stačí jen naklonit – a políbit ji. Byla však tak mladá, nevinná a bezmocná, že se zarazil. Slíbil, že ji bude ochraňovat – ale opravdu si přála, aby ji chránil před sebou samým? Nebo to jen hrála? Připadalo mu, že byl až doteď velmi trpělivý a že žádný muž v jeho postavení nečekal nikdy tak dlouho na odpověď, která nepřicházela.“

AUTORČIN STYL, JAZYK, GRAMATIKA, KOREKTURY

  • Román je napsán velmi srozumitelně, spisovným jazykem.
  • Kniha je velmi zajímavá a čtivá.
  • Román byl napsán v er-formě.
  • Děj plyne pomalu, ale hlavní zápletka je napínavá a vedlejší zápletky také, tak je čtenář v očekávání toho, co se stane.
  • Korektury byly odvedeny velmi profesionálně.

KLADNÉ A NEGATIVNÍ STRÁNKY ROMÁNU

Kniha je poetická, romantická a zajímavá. Není náročná pro čtenáře na myšlení. Přesto tam jsou téměř detektivní zápletky, které tvoří hlavní niť celého příběhu. Sledujeme rodící se lásku dvou mladých lidí – muže znalého světa, který má za sebou mnoho milostných románků se ženami, ale žádná dosud neokouzlila jeho srdce natolik, aby uvažoval o svatbě – a mladé dívky, která je v lásce zcela nezkušená, ale nesmírně inteligentní, vzdělaná a sečtělá.

Slabší stránkou románu je závěr. Spisovatelka líčí poslední stránky knihy poněkud sentimentálně. Hlavního hrdinu a hrdinku trochu „přesladila“. Ale to je také jediné negativum této knihy.

„Po událostech sobotního večera se rozhodl, že už ložnici lady Irene nikdy nenavštíví. Už po ní netoužil. Jako se mu to v životě přihodilo již několikrát, jeho zájem o ni se zničehonic vypařil. Už ho nepřitahovala. Neuměl však říci sobě ani nikomu jinému, proč se to stalo. Markýz své milostné záležitosti vždy končil velmi rázně. Věděl však, že pokud by lady Irene řekl pravdu, došlo by na slzy a výčitky, a on se této scéně chtěl za každou cenu vyhnout.“

KOMU BYCH ROMÁN DOPORUČILA?

Román se bude líbit všem romantickým duším. Pak bych jej doporučila čtenářkám, které milují historické romány. V neposlední řadě je román pro ty, kteří si nudí a touží se nechat přenést do jiného století, jiné země a prožít s hlavními hrdiny lásku a napínavé dobrodružství.

Knihu „V přestrojení" od Barbary Cartland mi k recenzi laskavě poskytly Palmknihy.cz.

Přeji krásné jarní dny a lákavou četbu, u které si příjemně odpočinete, Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

Životopis Barbary Cartland je dostupný na Wikipedia.cz zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Barbara_Cartland

Fotografie a anotace knihy „V přestrojení“ jsou dostupné na Palmknihy.cz.

CARTLAND, Barbara. V přestrojení. Baronet a. s., Praha, 2019, 144 stran, 1. vydání, ISBN 978-80-269-1057-2 (formát mobi)

Autor: Hana Rebeka Šiander | úterý 21.4.2020 19:27 | karma článku: 6.82 | přečteno: 132x

Další články blogera

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma článku: 17.50 | Přečteno: 755 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 456 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma článku: 9.63 | Přečteno: 303 | Diskuse

Hana Rebeka Šiander

Tak se nám tu rozmohl takový nešvar: Dloubání prstem v nose!

Poslední roky jsem narazila na příšerný jev – dloubání prstem v nose. Prostředí, ve kterém se mu daří, je pražské metro, tramvaje a autobusy. Kdo jsou hříšníci? Mladí chlapci od 14 do 20 let. Nesmiřujme se s tím a bojujme!

18.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 15.21 | Přečteno: 616 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.90 | Přečteno: 578 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2005 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 288 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.31 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 274 | Diskuse
Počet článků 620 Celková karma 15.28 Průměrná čtenost 3816

Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

TOPlist

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...