Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Připravila slova o ustupující pandemii koronaviru lidi o rozum?

Během nákupu a cesty domů jsem potkala v centru Ústí nad Labem asi sedmdesát lidí. Správně nasazenou roušku mělo asi dvacet. Ostatní ji neměli vůbec, nebo jenom na ústech, další spuštěnou na krku. Zešíleli Ústečáci z karantény?

Dnes jsem vyrazila kolem půl druhé odpoledne do centra Ústí nad Labem. Byla jsem tam několikrát i v předchozích dnech a centrum bylo vylidněné, ulice liduprázdné. Ovšem ne dnes, tj. ve čtvrtek 9. dubna 2020.

Město bylo docela zalidněné, ne sice jako třeba před dvěma měsíci, ale bylo. Směrem do centra jsem potkávala lidi, kteří měli roušku jako já. Ti, kteří mě míjeli na procházce (nebo já je), si udržovali předepsaný odstup.

Když jsem dorazila do centra, zahlédla jsem dva strážníky městské policie a pomyslela jsem si, že jistě kontrolují, zda Ústečáci nosí roušky. Tak by to mělo být. Tak je to správné. Ostatně den předtím jsme všichni slyšeli z médií, že nenošení roušek bude pokutováno výši 10.000 Kč na místě.

Vydala jsem se do galanterie, ale bylo nás tam asi šest (žen, jak jinak). A tak jsme disciplinovaně čekaly v doporučených odstupech před obchodem. Pak jsem zamířila do supermarketu. Odstupy jsem udržovat nemusela, bylo tam málo lidí, tak to šlo přirozeně samo.

Pak se vydala po ulici Masarykově do dalšího obchodu. Stále jsem byla v centru, ale hlídky městské policie tam už nebyly. Zato všude lidí plno. V tu chvíli to začalo. Každý druhý, koho jsem od té chvíle potkala, buď měl roušku spuštěnou pod krkem, nebo ji lidé neměli vůbec, v lepším případě ji měli jenom přes pusu.

Copak zapomněli na to, že virus se šíří jak ústní, tak nosní sliznicí? K čemu je nosit roušku, když máte sice zavřenou pusu, ale nosem dýcháte vzduch, který může být infikovaný virem?! Copak si lidi nepamatují, že každý desátý člověk je velice pravděpodobně infikovaný koronavirem, ale nemá žádné příznaky? Mozek mi to nebral.

Cestou jsem začínala mít při pohledu na Ústečáky podezření, zda povinnost nosit roušky nebyl náhodou zrušen a jen já jsem to nezaregistrovala.

Zašla jsem do dalšího supermarketu (protože jsem zapomněla na několik věcí před svátky), a tam se nedodržovaly ani dvoumetrové rozestupy. Byly otevřené dvě kasy, ačkoliv nás u každé z nich stálo tak pět. Další tři pokladny byly zavřené.

S nákupem jsem se vydala k Městskému parku naproti Masarykově ulici. Když jsem zdálky viděla, že je v parku třicet čtyřicet lidí, hromadně posedávají, baví se a sportují – samozřejmě bez roušek, jak děti, tak dospělí, raději jsem park, dusíc se v letním počasí v roušce, obešla obloukem.

Nelepšilo se to ani mimo park. Paní, která šla venčit psa, měla sice roušku, ale opět sundanou na krku. Tři muži roušku neměli vůbec a kouřili. Dva mladí teenageři byli bez roušky a lízali zmrzlinu. Dva muži vylézali z auta a… neměli roušky. A tak to pokračovalo.

Během hodiny a půl jsem mohla potkat tak sedmdesát lidí. Jen dvacet z nich mělo roušky a měli je nasazené správně. S údivem jsem si prohlížela lidi kolem sebe a nemohla jsem uvěřit tomu, co vidím. Připadala jsem si jako ve zlém snu. Copak se téměř všichni zbláznili?

VIDEO FINSKÝCH VĚDCŮ O ŠÍŘENÍ KORONAVIRU V OBCHODECH

Podívejte se na video třiceti finských vědců, které zveřejnila Univerzita AaltoEspoo. Skvěle názorně ukazuje, jak se šíří koronavirus v obchodech mezi uličkami na ostatní lidi během nakupování.

https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/jak-se-siri-koronavirus-v-supermarketu-preskakuje-pres-nakupni-ulicky-40320026?seq_no=1&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null

Je to jenom pár dnů, co jsme všichni seděli doma s hrůzou a klepali se, abychom nedopadli jako Itálie, Španělsko, Francie, Německo či poslední odrazující případ, Spojené Státy, které počtem mrtvých všechny evropské státy velice rychle trumfly.

Nevím, jak je to v jiných městech, ale tady, v Ústí nad Labem, zřejmě lidi z karantény zešíleli. Jak jinak si to vysvětlit? Anebo… Jediné, co mě napadá, je prohlášení předních politiků a expertů, že se České republice podařilo dostat pandemii koronaviru pod kontrolu. To bylo den předtím.

To je jistě důvodem k radosti, naději a oslavám. Ale upustit svévolně od pravidel, která nás pět týdnů chránila, abychom nedopadli špatně, je čiré bláznovství. Jestli tedy plánujete navštívit během velikonočních svátků příbuzné či udělat si výlet do Krušných hor, jestli mohu radit, vynechte Ústí nad Labem. Tady byste se mohli nakazit, ani nebudete vědět jak.

Krásné jarní dny a rozum v hrsti Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Autor: Hana Rebeka Šiander | čtvrtek 9.4.2020 23:44 | karma článku: 30,46 | přečteno: 1520x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Tuberkulóza, záškrt, černý kašel a jiné pohromy

Poslední roky, kdy už některá očkování nejsou povinná, nebo byly vyvinuty slabší vakcíny, je možné onemocnět záškrtem, tuberkulózou a černým kašlem. Už jste se s nimi setkali? Jaké jsou příznaky? Kolik je v ČR nemocných?

11.4.2024 v 19:18 | Karma: 14,22 | Přečteno: 701x | Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Přetížení“ od Arthura Haileyho

Napínavý román „Přetížení“ z pera Arthura Haileyho dává nahlédnout do zákulisí plynárenských a elektrárenských společností. Řeší otázku globálního oteplování, nedostatku vody, letních veder, čím dál větší spotřeby plynu a energie.

9.4.2024 v 19:06 | Karma: 10,98 | Přečteno: 467x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Dvanáctero pro lepší život Pražanů

Po dvou letech v Praze jsem v šoku, jak moc se Pražené změnili. Z milých, ohleduplných a vstřícných lidí se stali hrubí a arogantní lidé. Největší změny vidím u dvacátníků a třicátníků. Copak jim nikdo neřekl o etiketě?

8.3.2024 v 1:04 | Karma: 18,23 | Přečteno: 864x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

79. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz - Birkenau

Každý rok bysme si měli připomínat výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna roku 1945. Také letos se přímo v koncentračním táboře konal slavnostní večer za účasti přeživších a politiků.

27.1.2024 v 20:32 | Karma: 19,01 | Přečteno: 535x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Zítra přijde Olah“ od Martina Sichingera

Kniha spisovatele Martina Sichingera „Zítra přijde Olah“ je dokonalou, trefnou, vtipnou a jasnou sondou do života 80. let XX. století ve Vimperku na Šumavě. Ne však pohledem dospělých, ale očima žáka 7. C Michala Zídka.

20.1.2024 v 19:16 | Karma: 10,12 | Přečteno: 361x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

V Letech otevřeli památník holokaustu Romů a Sintů. Za války tam stál koncentrák

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  11:30

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:30

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Wagnerovec po návratu z fronty rozřezal ženu, kufr s ostatky vyhodil z okna

23. dubna 2024  11:26

Rusko se v souvislosti s návratem vojáků z ukrajinského bojiště potýká s narůstající kriminalitou....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 622
  • Celková karma 15,61
  • Průměrná čtenost 3868x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->